Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

#INSAJDER / Mate Lukić: Pravda za navijače i branitelje!

Objavljeno

-

Invazija komunizma i antifašizma (termin iza kojega se skrivaju komunisti!) potiče mlade na buđenje domoljubne svijesti baš kao u vrijeme SFRJ.

Verbalni delikti u vidu toga da mladi ne mogu izražavati svoje domoljublje više ne prolaze! Ovo je Hrvatska, nikako da neki prihvate. Ali njihova umreženost i lobiji su snažni pa je situacija sa “ustaškim” obilježjima eskalirala sve do nacionalnih medija i saborske svakodnevnice.

A inat raste. Napadi koji dolaze iz grupacija zadrtog komunizma, korištenju političkih privilegija radi kontraefekt, pa jučer u Murteru nikne mural isti kao na Bulevaru. Manji, doduše, ali uskoro bi mogao postati simbol otpora.

Kako objasniti da je jedan od navijača za prekršaj dobio 13 dana zatvora?! Je li itko od vas ikada čuo da je netko dobio 13 dana zatvora za prekršaj?

Čitao sam poruke gdje jedan političar ljevice provocira navijača, ruga se i kaže “Čestitam, položili ste!”

Dan prije nego je ovaj uhićen.

Mnogi će još biti uhićeni, mnogi će još dobiti kaznene prijave.

S druge strane, branitelji će teško preći preko uvreda s adrese predsjednika Gradskog vijeća.

Nažalost, za to ste provodili stotine dana na Velebitu u snijegu i ledu. Nekima je vjerojatno zaista i stradala prostata, kako Vučetić kaže, da bi ih danas tako vrijeđali.

Siguran sam da bi ovaj (Vučetić, op.a.) kapitulirao pred svojom prostatom da sjedi dvije minute na hladnom zidu.

Znam ja što su navijači, a znaju i oni koji su sa mnom išli na utakmice Hajduka i Zadra. Bezbroj utakmica i avantura. Navijači imaju kodeks. Sve navijačke skupine u Hrvatskoj su nacionalno osviještene. Da, čak i riječka Armada.

Igrom slučaja sam završio u policijskom kombiju s njima dok sam studirao. Oni su išli u Zaprešić, ja sam trebao u Kranjčevićevu. Na Lučkom, kako sam uranio, sjednem u “maricu” i shvatim nakon 10 minuta da su oko mene nepoznate face i kriva pjesma.

Znao sam da mi se neće ništa loše dogoditi. Napominjem, navijači imaju kodeks. Tu situaciju navodim kao jednu od mnogih u cilju ilustracije njihova kodeksa. Neće oni nikad iskoristiti takvu situaciju. Tu nema časti.

Kad su poplave, požari i potresi, uvijek će doći prvi, baš kao i na humanitarne akcije.

Nažalost, nekad znaju i zabrljati. Pogotovo u međusobnim sukobima. Ali to je dio igre. Civili ga neće nikad shvatiti. Oduzimanje transparenta drugoj skupini je bolji osjećaj od jackpota.

Navijače ne možeš politički kontrolirati, niti možeš uvesti politiku na tribinu. To isto treba biti svima jasno. Uvijek sam privatno imao politički stav, ali na tribini on ne zanima nikoga.

No, da se vratimo na temu obilježja. Vidite kako su druge opcije lukave? Enio mudro šuti. Njemu smeta grb HSP-a, ali neće javno reći što misli o ovome jer je zdravoseljački lukavac.

Nešto što nikome nije smetalo 20 godina sad je tema broj jedan.

SDP se još može povući, iznijeli su svoj stav. Sad se trebaju zaustaviti.

Zašto ja ne bih uputio prijedlog da svako naselje dobije isti mural? I moj politički imunitet i glas isti su kao i Radetin.

Ovo je začarani krug.

Građani su uz branitelje, branitelji uz navijače. Navijači uz branitelje.

Jer, to su im očevi, stričevi… Oni su generacija koja mora čuvati nasljeđe koje su nam branitelji ostavili u krvi, boli i suzama.

I zato – nadam se da će se ljevičari osvijestiti i naći druge teme za kampanju superizborne godine?

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

UTVRDA FORTE / Za rekreativce i zadarske goste – u svibnju ne propustite “Noć tvrđava 2024.”

Objavljeno

-

By


Perivoj Vladimira Nazora / 10.05.2024. – 10.05.2024.

Zadar je grad svjetske baštine, a na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora. 

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane, – aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1. – aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“. – aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“ – aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Evo koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu