Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KALI / U Narodnoj knjižnici Kali 2. Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa” 

Objavljeno

-

U Narodnoj knjižnici Kali 26.07. (srijeda) s početkom u 20:30 održat će se 2. Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa”.  Na ovom književnom susretu okupit će se pjesnici i predstaviti svoj bogati stvaralački opus jezičnu raznolikost hrvatskog narječja štokavice, kajkavice i čakavice kroz poeziju, kratke priče, proze i roman.

Sudionici programa su Iva Pejković novinarka i glavna urednica portala eZadar. Za Večernji list pisala je blog posvećen književnosti. Pokrenula je prvi klub čitatelja za mlade u Zadru pod nazivom Dioptrija. Objavljeni su joj roman Mačka u čizmama i zbirka “proezije” Vošta do Tokija. Zastupljena je u više regionalnih zbornika i web-mjesta koja objavljuju prozu i poeziju. Predsjednica je udruge ZaPis i moderatorica kulturno-umjetničkih događanja. Fotografijom dokumentira zadarski kvart Voštarnicu kao svojevrsni nastavak zbirke Vošta do Tokija. Ovisna o kavi, knjigama i crtanju humorističnih ilustracija koje objavljuje pod Crtančica na Facebooku.

Dragica Reinholz, rođena u Vukancima, općina Mače, gdje je i odrastala. Školovanje i dio radnog vijeka u zdravstvu provela je u Zagrebu. Najveći dio rada i života provodi u Zlataru, gdje i sada živi s obitelji. Piše poeziju i kratke priče na standardu i kajkavskom dijalektu koje je objavila u zajedničkim zbornicima, među kojima je: „Na početku novog kruga”, i na zajedničkoj izložbi u HDLU-u u Meštrovićevom paviljonu. Izdala je samostalnu zbirku poezije „Držim se za zrak”.Na raznim književnim natječajima pjesme i priče tiskane su joj i nagrađivane u zajedničkim zbornicima Utoplimo krčku zimu, Hod se nastavlja, V praznoče živim, kaj-Kustošija, Stara lipa, i objavljene u mnogim drugim zajedničkim zbornicima Došel bum v Bistricu, Draga domača rieč, Pod murvu na krče, Senje i meteori, Susret riječi, 41.Kaj mirisi lipe, Kajkavski naš svagdašnji i drugi. Pjesme su joj objavili književni portali čovjek-časopis, strane.ba, astronaut. ba i drugi. Članica je društva Kajkaviana u Donjoj Stubici i aktivno sudjeluje u njihovoj kajkavskoj radionici. Članica je i Krapinsko-Zagorskog Organska DHK.

Ines Kolega nastavnica u PŠ Kali u kojoj radi i djeluje 25 godina. Zaljubljenik u more i otočnu besidu. Nastojala je promicati kulturno društveni život u svim mjestima gdje je radila kao nastavnik, na Dugom otok u OŠ Petar Lorini , u Salima, u Žmanu, Kukljici, Lukoran. Dugi niz godina vodi dramsko – recitatorsku skupinu u školi potiče djecu na ljubav prema rodu i jeziku i narodnim običajima u sredini u kojoj žive kako bi stekla prve korake u prenošenju kulture svog kraja,da se ne zaboravi. Surađivala je sa raznim ljudima, skupinama folklora te rado organizirala priredbe za prigodne dane Dani kruha, Božić, Nova Godina, Uskrs, Dan državnosti i dr. U Kalima je bila aktivna u crkvenom zboru sv. Lovre s kojim i danas surađuje prema potrebi. Članica je FS Kualjske posestrine i pobratini s kojima je nastupala diljem lijepe naše na smotrama folklora. Sudjelovala je kao gost na Vox Tv, radio emisiji na Novom radiju, raspjevane Bibinje i svim večerima čakavske poezije u Kalima promičući čakavsku poeziju i narodne običaje. Sudjelovala je i u izvedbi “Kualjske muke” koja je snimljena na CD-u te na brojnim predstavljanjima knjiga naših domaćih pjesnika.

Željko Sutlović iz Ždrelca koji se pisanjem počeo baviti još u srednjoj školi i nastavio sve do danas. Čakavski okvir otkrio je kasnih 80-tih godina i prihvatio kao svoj izričaj. Pomalo škrto čuva svoja djela , te jedino u pjesničkim susretima otvara svoja brojna djela. Nije veliki ljubitelj veznika u formulaciji stiha već koristeći nabrajane pridjeve, glagole i imenice ostavlja slušateljima  njihovu osobnu varijaciju shvaćanja teme. Bio je član KUD-u “Sv. Luka ” iz Ždrelca. Uz što je pjesnik skladatelj je i tekstopisac dalmatinskih skladbi.

Glazbeni gost večeri je Milo Škara iz Ždrelca, poznati zabavljač i kantautor.

Cilj Glazbeno književnog susreta “ŠtoKajČa” je promicanje hrvatskog identiteta i prenošenja Hrvatske jezične baštine štokavice, kajkavice, čakavice “Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što”, kulturno dobro Republike Hrvatske (Rješenje Ministarstva kulture Z-7412, od 29. XI. 2019) koju ustrajno promiče i svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što u Selcima na otoku Braču. U dogovoru sa gospodinom Drago Štambukom predsjednikom udruge “Croatia Rediviva i veleposlanikom RH udruga “Stihovi i Note” iz Kukljice odlučila je u duhu “Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što” kontinuirano raditi na integraciji hrvatskih jezičnih dionica i na bogaćenju hrvatske književne norme iz blistave ča-kaj-što leksičke nam pričuve.

Značajno je istaknuti da se ovaj Glazbeno književni susret usmjeren razvoju i unaprjeđenju nedovoljno razvijenih području kao što su naši otoci zadarskog arhipelaga i u svrhu što bolje turističke razvijenosti i promocije otoka.

Organizator susreta “ŠtoKajČa” je udruga “Stihovi i Note”, pokrovitelji programa TZ Općina Kali i Narodna knjižnica a sponzori Adriatic Propeleri, Slastičarnica Hajduk, Ciao Ciao Restoran -pizzeria Kukljica i Pizzeria spaghetaria Terazza.

Autor teksta: Vesna Benić

 

ZADAR / ŽUPANIJA

VRIJEME DARIVANJA / Iz Opće bolnice pozivaju na darivanje – krvi. Evo svih termina…

Objavljeno

-

By

Prosinac je, najljepše doba godine. Vrijeme je druženja, ljubavi, sreće i veselja. No, nažalost to nikako ne znači da su bolest i nesreće – na čekanju. Mnogi među nama i u ovo predblagdansko vrijeme vode svoje najteže bitke, one životne. Dobra vijest je da – možemo pomoći! I u prosincu možete darovati krv i to u Poliklinici Opće bolnice Zadar, ulaz s istočne strane. Kada? Utorkom od 8 do 12, srijedom od 14 do 19 i petkom od 8 do 12 sati, stoji u najnovijoj objavi iz Opće bolnice Zadar.

Osoblje zadarske Transfuzije i Crveni križ Zadar prisutni su i na terenu. Ovaj četvrtak, 7. prosinca, u 8 sati svoja vrata svim darivateljima otvara Hrvatsko narodno kazalište.

Akcije se još organiziraju 11.12.na Novom Bokanjcu, 14.12.u Biogradu, 18.12.u Sukošanu, 21.12.na Viru te 28.12.na Vidikovcu.

“Poseban poziv ide i za akciju darivanja krvi 22.12. u Poliklinici. To je ona posljednja predbožićna akcija. Važna je jer se tada spaja nekoliko neradnih dana u kojima nije isključen povećan broj nesreća, pa je izrazito važno da naša bolnica bude potpuno opremljena krvlju.

Od svih navedenih termina, jedan Vam zasigurno odgovara. Stoga, ukoliko ste zdravi, ovog Božića darujte krv i spasite nečiji život. U tome i jest bit blagdana!

Čekamo Vas!” – poručuju iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROVIDUROVA / Održana dodjela priznanja “Volonterska ruka”. Donosimo popis laureata…

Objavljeno

-

By

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca održana je dodjela županijskog Priznanja “Volonterska ruka” u Providurovoj palači.
 
Dodjelom Priznanja Volonterski centar Zadar želi zahvaliti svim pojedincima i organizacijama koji nesebično pridonose boljitku naše lokalne zajednice, a to je ujedno poticaj svima onima koji se još nisu okušali u volonterskim vodama. Iznimno nam je važno istaknuti koliki je doprinos volontera u svakodnevnom životu našeg grada i županije.

Ovim putem zahvaljujemo Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Zadarskoj županiji i Gradu Zadru koji nas već dugi niz godina podržavaju kako bismo zajedničkim nastojanjima učinili nevidljivo vidljivim – trud malog čovjeka da učini zajednicu boljom putem volontiranja, poruka je iz VC: 

“Isto tako, u smislu kontinuiteta, valja istaknuti naše volontere – učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, koji od početka djelovanja Volonterskog centra osmišljavaju i izrađuju statuu “Volonterska ruka”, a ovim putem zahvaljujemo i njihovoj mentorici, prof. Lei Ljubi Kocijan.

Zahvaljujemo i učenicima 2. d razreda OŠ Šime Budinića koji su pjesmom uljepšali našu svečanost, kao i njihovoj učiteljici Antoniji Bajlo.”

Priznanja su dodijeljena u dvije kategorije:

U kategoriji organizatora volontiranja dobitnik je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije bavi se istraživanjem, procjenom i poticanjem raznih sadržaja u tehničkoj kulturi, pri čemu im je fokus na darovitim mladim ljudima. Udruga posebnu pažnju posvećuje popularizaciji STEM-a, a posebno valja istaknuti projekt Kreativna škola STEM-a, kroz koji je u organizaciju uključeno preko 60 volontera. 

Zahvalnice su dobili ostali nominirani:

Erasmus studentska mreža Zadar za izniman doprinos razvoju volonterstva putem uključivanja studenata volontera u različite aspekte svog programa za promicanje studentske mobilnosti, inkluzivnosti i multikulturalnosti

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Svjetlo“ za važan doprinos volonterstvu putem uključivanja volontera u aktivnosti programa poludnevnog boravka čime je izravno doprinijela poboljšanju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama.

U kategoriji volontera Priznanje je osvojila Marta Petković.

Volonterka Marta Petković Priznanje osvaja za dugotrajno volontiranje u programu pružanja pomoći u učenju i provođenju slobodnih aktivnosti pri Centru za pružanje usluga u zajednici Zadar te u Udruzi za autizam Zadar – oba angažmana u organizaciji Udruge mladih Ahimsa, kao i u brojnim volonterskim akcijama drugih organizatora volontiranja. Važno je istaknuti da je Marta u 2023. godini u angažmanima u organizaciji Udruge Ahimsa ostvarila čak 217 volonterskih sati. Pri tome samom svojom prisutnošću stvara siguran i poticajan prostor za korisnike Centra koji se osjećaju dobrodošlo i podržano, a u svakom volonterskom angažmanu iskazuje solidarnost, nesebičnost te ljubav za rad s djecom i mladima. Udruga Ahimsa, koja je nominirala Martu, jednostavno poručuje: “HVALA TI, MARTA” 🙂

Ostalim nominiranima dodijeljene su zahvalnice:

Goranu Pahljini u kategoriji inkluzivnog volontiranja, za predan volonterski rad u dostavi obroka starijim i nemoćnim osobama u sklopu usluge koju pruža Dom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar

Ani Lukanović Grgurović za aktivno volontersko djelovanje u organizaciji javnozdravstvenih akcija u suradnji s Udrugom djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar

Tomislavu Paleki za nesebičan volonterski doprinos u organizaciji humanitarnog teniskog turnira „Tenisom do zdravlja“, čija su prikupljena sredstva pomogla raznim udrugama i ustanovama, uključujući i Udrugu Cukrići

Vinki Bedeković za izniman volonterski doprinos provedbi cjelogodišnjeg urbanog glazbenog programa Udruge Prizma

Žaklini Radoš za predan volonterski angažman u organizaciji programa ljetnog kina „Kino Zona“ Zajednice udruga Centar nezavisne kulture

Gabrijeli Filipović za predan volonterski rad u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, kojim pruža praktičnu i emocionalnu podršku žrtvama kaznenih i prekršajnih djela kao ranjivoj skupini  društva

Josipu Kalebiću za nesebičan volonterski rad i zalaganje u području tehničke kulture, čime je doprinio kvaliteti projekata Zajednice tehničke kulture Zadarske županije

Ivani Goi Majdandžić za beskompromisno volontersko djelovanje u organizaciji i promociji programa mobilnosti na Sveučilištu u Zadru u sklopu udruge Erasmus studentska mreža Zadar.
 
 
Ove smo godine dodijeljene su i zahvalnice za poseban doprinos u volontiranju.

“Želimo izraziti najiskreniju zahvalnost Luciji Gobin, Vlatki Štrajn, Karmen Kovačević, Marti Grgat, Antoniji Zubčić, Gloriji Makjanić, Kateryni Chumachenko, Josipu Uglešiću i Tomislavu Babiću. Ovi divni mladi ljudi su tijekom protekle godine posvetili svoje vrijeme i trud te dali svoje srce u pružanju podrške ukrajinskim izbjeglicama. Kroz mnoštvo volonterskih aktivnosti poput tečajeva hrvatskog i engleskog jezika, prevođenja, animiranja djece, vođenja po gradu, sudjelovanja u organizaciji radionica pružili su utjehu i podršku svima koji su napustili svoje domove i bili u potrazi za sigurnijim i boljim mjestom. Na njih su ostavili poseban trag te im pomogli da lakše prebrode teške trenutke. Hvala im što su bili svjetionik nade u mraku neizvjesnosti i straha i što su njihove živote obogatili ljubavlju i podrškom kada im je to najviše trebalo.”

Dodjela Priznanja održala se kao dio projekta “Val volonterstva” koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

“Još jednom čestitamo svim dobitnicima te koristimo priliku da čestitamo Međunarodni dan volontera svim volonterima i volonterkama te organizatorima volontiranja koji kroz cijelu godinu aktivno rade kako bi uljepšali i poboljšali zajednicu u kojoj žive te izražavamo zahvalnost i sreću što smo okruženi takvim ljudima”, poruka je iz VC Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Rebalansom proračuna osigurana sredstva za EU projekte i troškove prijevoza učenika

Objavljeno

-

By

Drugim izmjenama i dopunama proračuna Zadarske županije za 2023. godinu koje su usvojene na današnjoj sjednici Županijske skupštine, proračun iznosi 230.865.000,00 eura. To je smanjenje za 2,4 posto (5.575.000,00 eura) u odnosu na prve izmjene i dopune proračuna.  
Od ukupno planiranih prihoda, 42,8 milijuna eura (18 posto) odnosi se na proračun Zadarske županije, dok se 82 posto ili 189,1 milijuna eura odnosi na proračunske korisnike Zadarske županije.  
Kako je obrazložio zamjenik župana Šime Vicković, izradi rebalansa pristupilo se  prvenstveno zbog potrebe predfinanciranja troškova nabave opreme u iznosu od 1,3 milijuna eura za EU projekte koji završavaju s provedbom 31. prosinca 2023. godine: Medicinska+, Medicinske škole Ante Kuzmanića i Budi spreman i kompetentan, Strukovne škole Vice Vlatkovića.
Izmjenama i dopunama pristupilo se i zbog osiguranja dodatnih financijskih sredstava za financiranje redovnih rashoda poslovanja osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija. Naime, s obzirom na porast troškova, osobito za prijevoz učenika i lož ulje, osigurano je dodatnih 0,4 milijuna eura.  
Domu zdravlja Zadarske županije rebalansom su osigurana sredstva u iznosu od 0,35 milijuna eura za financiranje redovnih rashoda poslovanja, jer se iz raspoloživog ugovorenog limita ne mogu pokriti niti rashodi za zaposlene.  
U danas usvojenom rebalansu je 25 milijuna eura izvornih prihoda Zadarske županije, što je povećanje od 1,8 milijuna eura (7,5 posto).
„Povećanje izvornih prihoda očekuje se prvenstveno zbog povećanja naplate poreza na dohodak uslijed dodatnog povećanja zaposlenosti te većih primanja, povećanog dohotka ostvarenog od iznajmljivanja soba i postelja u turizmu te utjecaja inflacije na prihodovnu stranu proračuna te od povećanja očekivanih prihoda od refundacije za završene EU projekte“, izvijestila je pročelnica za financije i proračun Bibijana Baričević dodavši da su rashodi uravnoteženi s prihodima po svim klasifikacijama.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu