ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA / Predstavljanje Paga u Beču
U Beču, u prostoru Ovalhalle Museumsquartiera, Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s vodećim medijem za eno-gastronomiju njemačkog govornog područja – Falstaffom, predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Beču i Zadarskom županijom organizirala je ekskluzivan event koji je privukao brojnu publiku od predstavnika medija specijaliziranih za putovanja, hranu i vino, turističke i eno-gastro profesionalce te ljubitelje vrhunske gastronomije.
Turistička zajednica Grada Paga predstavila je izvrsnu gastronomsku ponudu i specijalitete grada i otoka Paga koju su za tu prigodu pripremili i poslužili nastavnici i učenici Srednje škole Bartola Kašića iz Paga. Brojni posjetitelji uživali su u makarunima sa škampima i divljim šparogama, raguu od sipe s bobom te sirevima Udruge proizvođača paškog sira, a posebnu pozornost plijenile su paška narodna nošnja i čipkarica koje su prezentirale vrhunsko umijeće šivanja paške čipke.
“Izuzetno smo sretni što smo u organizaciji TZ Zadarske županije imali prigodu predstaviti našu jedinstvenu gastro ponudu predvođenu svjetski poznatim paškim sirom čime smo dobili priznanje njene vrijednosti kao jedne od najvažnijih perjanica gastro ponude Zadarske županije. TZ Grada Paga nastavlja svoju ideju promocije gastro ponude grada i otoka Paga kao i rada ugostiteljskog usmjerenja SŠ Bartula Kašića te smo pozvali nastavnike Tea Bukšu i Ivana Cimpermana i dva kvalitetna i perspektiva učenika Ivana i Luku Horvata koji su izvanredno odradili svoj dio posla i opravdali naše povjerenje. Mnogobrojni posjetitelji su bili oduševljeni jelima koja su pripremili i poslužili. Naravno da je posebnu pažnju izazvao naš paški sir Udruge proizvođača paškog sira, a čipkarica Jasna Magaš je prezentirala umijeće šivanja naše prekrasne paške čipke čiju su ljepotu prepoznali. Također, posebno zanimanje i divljenje je izazvala naša ženska narodna nošnja. Vjerujemo da je ovo prvi ovakav način predstavljanja gastro ponude te da nam slijede i druge promocije u suradnji sa TZ Zadarske županije jer grad i otok Pag mogu ponuditi zaista autohtonu, jedinstvenu i posebnu gastronomiju koja je zavrijedila ovakav način predstavljanja“, izjavila je Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga i zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji i predstavljanju u Beču.
Na predstavljanju je uz predstavnike tvrtki i turističkih zajednica Zadarske županije nazočio i Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, Ante Sjauš, pročelnik UO za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, a okupljenim posjetiteljima obratili su se Elisabeth Brandlmaier, glavna urednica časopisa Falstaff, Igor Kolar, tajnik Veleposlanstva RH u Beču, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija te Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču.
Gosti su osim pripremljenih jela uživali i u tradicionalnim likerima poput Maraschina, Orahovca i Pelinkovca te vrhunskim vinima devet vinara iz Udruge vinara Zadarske županije. Uzvanici su uz živu scensku igru Vitezova vranskih i baklavu Heritage hotela Maškovića hana mogli degustirati i izvrsna maslinova ulja proizvedena u Zadarskoj županiji.
Na centralnoj postaji nudila su se dalmatinska jela u izvedbi chefova Josipa Vrsaljka i Saše Begana, a otoci Zadarske županije pod brendom Zadar Archipelago predstavili su bogatu ribarsku tradiciju i plodove mora – inćune, hobotnice, kozice, tunu, sardine uz dodatak ukiseljenog motra. Pripremljena su i poslužena topla jela s tunom, povrćem i njokima te slastice, kolači i keksi s maslinovim uljem.
Partneri prezentacije u Beču, tvrtke iz Zadarske županije: Cromaris, Pelagos Net Farma, Marfish, Adriatic Shell, Moćun, Paška sirana, Maraska, Vina Bora, Poljoprivredna zadruga Mas-Vin, Kraljevski vinogradi, Vinarija Degarra, Vinarija Fiolić, Vina Figurica, OPG Šime Škaulj, Jokić Vinarija, Karaba Vinarija, 2Štorije, Stigma šafran, OPG Matulić, OPG Lanđin, Falkensteiner Punta Skala Resort, Heritage hotel Maškovića han, Turistička zajednica Grada Paga, Srednja škola Bartula Kašića Pag, Općina Pakoštane i Zadarski arhipelag.
ZADAR / ŽUPANIJA
ZIMSKA BAJKA / Božićna čarolija u Cerovačkim špiljama!
Ho-ho-ho! Djed Mraz dolazi pod zemlju – ravno u čarobne Cerovačke špilje, ali treba pomoć, dođite i vi, roditelji s djecom, pomozite nam ukrasiti naš Centar, stoji u objavi iz Cerovačkih špilja!
13. prosinca 2025.
11:00 – Radionica izrade ukrasa i kićenje bora
12:30 – Obilazak špilje s Djedom Mrazom i slatki pokloni iznenađenja
“Čeka vas prava zimska bajka: kreativne radionice, ukrašeni bor, pokloni i nezaboravna podzemna avantura!
Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz u špilju!”
Obavezna prethodna najava do 12. 12. na: 099/814-4724
ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića
U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova
Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole.
– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.
Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada.

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.
– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime Gregov, Šime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

ZADAR / ŽUPANIJA
“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića
Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.
Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić.
Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







