Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Predstavljanje Paga u Beču

Objavljeno

-

U  Beču, u prostoru Ovalhalle Museumsquartiera, Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s vodećim medijem za eno-gastronomiju njemačkog govornog područja – Falstaffom, predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Beču i Zadarskom županijom organizirala je ekskluzivan event koji je privukao brojnu publiku od predstavnika medija specijaliziranih za putovanja, hranu i vino, turističke i eno-gastro profesionalce te ljubitelje vrhunske gastronomije.

Turistička zajednica Grada Paga predstavila je izvrsnu gastronomsku ponudu i specijalitete grada i otoka Paga koju su za tu prigodu pripremili i poslužili nastavnici i učenici Srednje škole Bartola Kašića iz Paga. Brojni posjetitelji  uživali su u makarunima sa škampima i divljim šparogama, raguu od sipe s bobom te sirevima Udruge proizvođača paškog sira, a posebnu pozornost plijenile su paška narodna nošnja i čipkarica koje su prezentirale vrhunsko umijeće šivanja paške čipke.

“Izuzetno smo sretni što smo u organizaciji TZ Zadarske županije imali prigodu predstaviti našu jedinstvenu gastro ponudu predvođenu svjetski poznatim paškim sirom čime smo dobili priznanje njene  vrijednosti kao jedne od najvažnijih perjanica gastro ponude Zadarske županije. TZ Grada Paga nastavlja svoju ideju promocije gastro ponude grada i otoka Paga kao i rada ugostiteljskog usmjerenja SŠ Bartula Kašića te smo pozvali nastavnike Tea Bukšu i Ivana Cimpermana i dva kvalitetna i perspektiva učenika Ivana i Luku Horvata koji su izvanredno odradili svoj dio posla i opravdali naše povjerenje. Mnogobrojni posjetitelji su bili oduševljeni jelima  koja su pripremili i poslužili. Naravno da je posebnu pažnju izazvao naš paški sir Udruge proizvođača paškog sira, a čipkarica Jasna Magaš je prezentirala umijeće šivanja naše prekrasne paške čipke čiju su ljepotu prepoznali. Također,  posebno zanimanje i divljenje je izazvala naša ženska narodna nošnja. Vjerujemo da je ovo prvi ovakav način predstavljanja gastro ponude te da nam slijede i druge promocije u suradnji sa TZ Zadarske županije jer grad i otok Pag mogu ponuditi zaista autohtonu, jedinstvenu i posebnu gastronomiju koja je zavrijedila ovakav način predstavljanja“, izjavila je Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga i zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji i predstavljanju u Beču.

Na predstavljanju je uz predstavnike tvrtki i turističkih zajednica Zadarske županije nazočio i Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, Ante Sjauš, pročelnik UO za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, a okupljenim posjetiteljima obratili su se Elisabeth Brandlmaier, glavna urednica časopisa Falstaff, Igor Kolar, tajnik Veleposlanstva RH u Beču, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija te Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču.

Gosti su osim pripremljenih jela uživali i u tradicionalnim likerima poput Maraschina, Orahovca i Pelinkovca te  vrhunskim vinima devet vinara iz Udruge vinara Zadarske županije. Uzvanici su uz živu scensku igru Vitezova vranskih i baklavu Heritage hotela Maškovića hana mogli degustirati i izvrsna maslinova ulja proizvedena u Zadarskoj županiji. 

Na centralnoj postaji nudila su se dalmatinska jela u izvedbi chefova Josipa Vrsaljka i Saše Begana,  a otoci Zadarske županije pod brendom Zadar Archipelago predstavili su bogatu ribarsku tradiciju i plodove mora – inćune, hobotnice, kozice, tunu, sardine uz dodatak ukiseljenog motra. Pripremljena su i poslužena topla jela s tunom, povrćem i njokima te slastice, kolači i keksi s maslinovim uljem.

Partneri prezentacije u Beču, tvrtke iz Zadarske županije: Cromaris, Pelagos Net Farma, Marfish, Adriatic Shell, Moćun, Paška sirana, Maraska, Vina Bora, Poljoprivredna zadruga Mas-Vin, Kraljevski vinogradi, Vinarija Degarra, Vinarija Fiolić, Vina Figurica, OPG Šime Škaulj, Jokić Vinarija, Karaba Vinarija, 2Štorije, Stigma šafran, OPG Matulić, OPG Lanđin, Falkensteiner Punta Skala Resort, Heritage hotel Maškovića han, Turistička zajednica Grada Paga, Srednja škola Bartula Kašića Pag, Općina Pakoštane i Zadarski arhipelag.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu