Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DANI ZADARSKE ŽUPANIJE 2023. / Poslije Zemunika i Polače, Zadarski književni krug u Benkovcu

Objavljeno

-

Poslije Zemunika i Polače znanstveno-književni kolokvij Zadarski književni krug nastavio je u srijedu 26. travnja 2023. godine svoj rad u prepunoj dvorani Gradske knjižnice u Benkovcu. Program su s pažnjom slušali i u njemu sudjelovali učenici osmih razreda Osnovne škole u Benkovcu.

Ovom prigodom predstavljeni su zbornici Zadarskog književnog kruga koji donose znanstvene, književno povijesne i esejističke priloge o autorima rođenim ili životom vezanim za Zadar i zadarski kraj, od Petra Zoranića, autora prvog hrvatskog romana, do dana današnjih.  

O Zadarskom književnom krugu i njegovoj desetogodišnjem jubileju, govorio je književnik Tomislav Marijan Bilosnić, idejni pokretač, voditelj Zadarskog književnog kruga., naglašavajući činjenicu kako se više od tridesetak domaćih i inozemnih autora ovogodišnjem skupu priključilo sa svojim esejističkim, znanstvenim, povijesno književnim, filološkim i književnim prilozima. Izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, dugogodišnja suradnica i urednica zbornika Zadarskog književnog kruga,govorila je o povijesnom i kulturnom kontekstu zadarske književne baštine osobito naglasivši potrebu njezina čuvanja i osvještavanja kao identitetske okosnice. Kao gost Zadarskog književnog kruga ovog je putanastupio pjesnik Tomislav Domović, danas vodeći hrvatski pjesnik srednje generacije, uvršten u više panorama i antologija hrvatskog pjesništva.

Tako su u pjesničkom dijelu manifestacije Zadarski književni krug, do sada su nastupili članovi Društva hrvatskih književnika, Tomislav Marijan Bilosnić, Vlatko Majić, Sanja Knežević, Drago Krpina, Ante Tičić, te Tomislav Domović, član Hrvatskog Društva Pisaca, kao i pjesnik i voditelj klape Koporan,Nikola Marinović, književnik iz Pinkovca (Austrija) dr. sc. Robert Hajszan Panonski, urednik Panonskog lista i voditelj Panonskog instituta u Gradišću i gost iz Beča, pjesnik i glazbenik Mijo Bijuklić. Programima su se u Zemuniku, Polači i Benkovcu priključili i učenici ovdašnjih škola.

U znanstveno-književnom programu Zadarskog književnog kruga do sad je bilo riječi o Petru Zoraniću, Antunu Nizeteu, Zlatanu Jakšiću, Juliju Derossiju, Nikoli Ivanišinu, Stojanu Vučičeviću,  Ivanu Aralici, Vladanu Desnici, Luki Paljetku; Miljenku Mandži, Roku Dobri, Pavlu Despotu, Anti Toniu Valčiću, Slavku Mikolčeviću, Joji Ricovu, Anti Stamaću, Robertu Bacalji, Kruni Krstiću, Augustinu Stipčeviću, Slavku Peroviću, Josipu Vladoviću Relji, Lojzi Krakaru, Tomislavu Marijanu Bilosniću (uz 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada), i mnogim drugim književnicima vezanim za Zadar i zadarski kraj. Tako su obrađene i teme kao što su dijelektalna književnost zadarskog kraja, povezanost Zadarskog književnog kruga s  časopisom „Krugovi“, Zadarsko – Arbanaški književni krug, književnost i umjetnost u Zadru tijekom Domovinskog rata, te druge teme vezane uz književnu i kulturnu baštinu Zadra.

Književno-znanstveni kolokvij Zadarski književni krug u organizaciji Udruge 3000 godina Za dar, od 2012. godine, s prekidom pandemijskog razdoblja, tradicionalno se odvija u sklopu obilježavanja Dana Zadarske županije i Dana hrvatske knjige.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

CRVENI KRIŽ / Donosimo popis akcija dobrovoljnih darivanja krvi u listopadu…

Objavljeno

-

By

Iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar objavljen je popis akcija dobrovoljnih darivanja u listopadu.

“Nadamo se da se vidimo u što većem broju”, stoji uz objavu.

Popis akcija možete pregledati na naslovnoj fotografiji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U BIOGRADU / “Komunalac” s Austrijancima o suradnji i razvoju vodokomunalne infrastrukture

Objavljeno

-

By

U suorganizaciji Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i Veleposlanstva Republike Austrije održan je radni sastanak gdje je predstavljena trenutna situacija, ali i planirani napredak vodnokomunalne infrastrukture na području kojim upravlja Komunalac d.o.o..

S austrijskim kolegama su razmijenjena iskustva i utvrđen je put za buduću suradnju u unaprjeđenju i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture, priopćeno je iz Komunalca.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu