Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DANI MASLINE 2023. Evo tko su dobitnici priznanja…

Objavljeno

-

Ocjenjivački sud 25. Međunarodne manifestacije Dani masline 2023. u sastavu Nedjeljko Jusup, dipl. novinar, mr. sc. Marijan Tomac. dipl. ing, agro. , Renato Kraljev, prof.  i Benito Pucar, dipl. ing. odabrao ovogodišnje dobitnike priznanja  nagrada  koji su ih zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva.

Obrazloženja

Priznanje  “Stanko Ožanić  za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu  Profesor dr. sc. Ivo Miljković

Profesor dr. sc. Ivo Miljković, rođen je u Trnovici kraj Dubrovnika 1932. godine.

istaknuti je znanstvenik i stručnjak priznat doma i u svijetu.  Doajen je hrvatskog voćarstva. Član je više znanstvenih društava doma i u svijetu. Aktivno je sudjelovao na međunarodnim znanstvenim skupovima i predsjedavao na tri međunarodna znanstvena kongresa iz voćarstva.

Za svoj plodan znanstveni, nastavni i stručni rad primio je više priznanja doma i u svijetu, od kojih ističemo Državnu nagradu za životno djelo u znanosti u području biotehničkih znanosti. Proglašen je časnim članom Hrvatskog agronomskog društva gdje već 38 godina obnaša dužnost predsjednika Odbora za izdavačku djelatnost i urednika najstarijeg poljoprivrednog znanstvenog časopisa Agronomski glasnik.

Hrvatski voćari su prof. Miljkovića izabrali za prvog predsjednika Hrvatskog voćarskog društva. Osnivač je prvog hrvatskog voćarskog znanstvenog časopisa Pomologia Croatica. Objavio je velik broj znanstvenih i stručnih radova, studija i projekata za podizanje voćnjaka, maslinika i pratećih objekta. Velik broj znanstvenih radova objavio je u vodećim znanstvenim časopisima u inozemstvu, pa je puno pridonio afirmaciji hrvatske voćarske znanosti u svijetu.

Objavio je sam i u koautorstvu 23 knjige i obogatio hrvatsku voćarsku literaturu.

Prof. Miljković je od mladosti zaljubljenik u maslinu. U maslinarstvu je razvio široku istraživačku aktivnost i objavio više znanstvenih radova iz maslinarstva doma i u inozemstvu. Bio je ekspert FAO za maslinarstvo i lupinasto voće. Primio je zahvalnicu FAO za razvoj maslinarstva na Sredozemlju i priznanje UNDP/FAO za dugogodišnju uspješnu suradnju na proučavanju ekofiziologije masline i uvođenje novih tehnologija u maslinarstvu.

Bogat je i velik znanstveni i stručni opus prof. Miljkovića, iz voćarstva i maslinarstva, pa ga je teško ukratko predstaviti. Svom cijenjenom učitelju i mentoru doktorata, magisterija i diplomskih radova, u znak zahvalnosti i poštovanja, slijednici i baštinici njegovog znanstvenog i nastavnog rada, izdali su spomenicu uz 90. godišnjicu rođenja i 65 godina kontinuiranog plodonosnog rada.

Priznanje uzorni maslinar  Zadarske županije Dario Diskordia  

Kapetan duge plovidbe Dario Discordia iz zadarskih Stanova nije se dokazao samo kao vrstan zapovjednik prekooceanskih brodova nego i kao maslinar.

Još dok je upravljao tankerima ondašnjeg Jugotankera, poslije  i jedne od najvećih brodarskih kompanija na svijetu CMA – CGM sa sjedištem u Marseilleu, dane kad nije „tukao more“ provodio je na obiteljskom imanju u Briševu. Najprije je obnovio stare, a potom, na djedovini podigao novi maslinik sa 350 stupi maslina domaćih i introduciranih sorti. Masline uzgaja po svim pravilima struke, provodi agrotehničke mjere počevši od rezidbe, gnojidbe i zaštite do pravodobne berbe i   prerade plodova u vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

 Za svoja ulja višestruko je nagrađivan.

Svoja znanja Discordia rado prenosi i ostalim maslinarima. Uz sve ostalo agilan je predsjednik Udruge maslinara i uljara Maslina općine Poličnik.

Priznanje Uzorni maslinar Zadarske županije Željko Dešpoja

Željko Dešpoja rođen 1950. godine u Dobropoljani na otoku Pašmanu.  Završio studij na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Radio u državnoj upravi u Biogradu 2000-2006 , a od 2007-kraja 1996 u tvrtki Nasadi Zadar. Sudionik Domovinskog rata od  16.09.1991 do 30.11.1995. Nakon Domovinskog rata odlazi u Dobropoljanu gdje osniva vlastitu tvrtku koja se bavi turizmom.

    Ljubav prema moru i školju pratila ga je cijeli život i svaki slobodan trenutak provodio je u svojem mistu obrađujući 200 obiteljskih maslina ili odlaskom na ribanje. Uvidjevši da turizmu treba dati dodanu vrijednost uzeo je u dugogodišnji zakup pet hektara pašnjačko – šumskog zemljišta na Pašmanu i posadio 2009. godine suvremeni maslinik koji upravo dolazi na punu rodnost. Krčenje makije i privođenje kulturi ljutog krša bila je novost za otočane u koju je malo tko vjerovao. Kada su nakon cjelogodišnjeg rada uređenja i pripreme terena posađene prve sadnice maslina i najveći nevjernici promjenili su mišljenje, a pogotovo danas kada su masline stasale na rod.

    Imati masline, znači i preraditi ih u vlastito ulje iznimne kakvoće deviza je kojom se vodio Željko Dešpoja i krenuo u projekt izgradnje najsuvremenije uljare na Ugljanu i Pašmanu kapaciteta 1,5 tona/sat u Dobropoljani. U preradu vlastitih maslina uljara Dobropoljana u vlasništvu Željka Dešpoje prerađuje masline od Mulina na Ugljanu do Tkona na Pašmanu.

    Poštivanje maslinarske i uljarske struke, uslužnost i spremnost da pomogne svakom, ne samo maslinaru, bila je deviza Organizacijskog odbora 25. međunarodnog dana maslina Zadar 2023. da se Željku Dešpoji dodjeli godišnja nagrada uzornog maslinara i uljara.

Priznanje  Maslinarsko srce Zadarske županije Ante Lulić

 Ante Lulić rođen 1951. godine u Suhovarama. Kao šesnaest godišnji mladić počeo je sezonski raditi u  Poljoprivrednom Kombinatu Zadar na objektu Baštica na podizanju voćnjaka i vinograda. Tijekom rada na Baštici upijao je znanje ondašnjih inžinjera učeći vještine voćarstva i vinogradarstva. Vrlo brzo je postao predradnik i nudilo mu se je stalno zaposlenje. Ipak odlučio se za odlazak u Austriju i Njemačku gdje je na radu proveo punih sedam godina. Po povratku se zaposlio u Vinilplastici.

       Uz rad u Vinilplastici Ante se bavi uzgojem voća i povrća koje je punih 30 godina prodavala njegova supruga Marija na zadarskoj tržnici. Sudionik je Domovinskog rata od prvih početaka.

      Nakon rata odlučio se za podizanje maslinika. Prvo je posadio 200 sadnica maslina da bi za nekoliko godina posadio još toliko. Znanje i iskustvo rada na Baštici kao i druženje s brojnim poljoprivrednim stručnjacima pomogli su Anti da postane vrstan maslinar, ne samo u svojim maslinicima, već i brojnih maslinara Ravnih kotara, priobalja i otoka. Njegovo znanje u rezidbi maslina na rod kao i formiranje uzgojnih oblika je traženo. Antina sigurna ruka traži se od onih koji se odluče za precijepljivanje maslina.

     Druželjubivost i spremnost da svakom pomogne ne samo u maslinarskom poslu već i općenito potaklo je Organizacijski odbor 25. međunarodnih dana maslina Zadar 2023 da se Anti Luliću dodjeli godišnja nagrada Maslinarsko srce.

Priznanje Maslinarska nada Zadarske županije Marin Paić

Laskava titula Maslinarska nada Zadarske županije na jubilarnim 25. Danima masline pripala je 16-godišnjem Marinu Paiću iz Zadra.

Marin je učenik drugog razreda Poljoprivredno-prehrambene i veterinarske škole Stanko Ožanić, smjer agroturistički tehničar. Iako sa roditeljima , majkom Martinom, ocem Nikolom te dvije mlađe sestre Manuelom i Marijanom živi u Gradu, svaki slobodni trenutak koristi za odlazak u Briševo gdje njegov djed Nado Butić posjeduje dva maslinika u kojima uzgaja 160 stabala.  Marin ne krije da mu je djed uzor. Ide njegovim stopama, voli masline i pomaže djedu u svim poslovima u masliniku. Od rezidbe do berbe, a već zna i kako proizvesti kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Djed Nado je poznati maslinar, jedan od osnivača i prvi predsjednik Udruge maslinara i uljara Maslina općine Poličnik. Član je i Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar. Marin ima od koga učiti, a djed  Nado može biti ponosan što ima unuka koji će nastaviti razvijati maslinarstvo, povezivati struku i praksu na vlastito zadovoljstvo i dobrobit društvene zajednice.

Zlatno maslinarsko pero Martin Vuković

Diplomirani novinar, urednik Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija

Rođen je u obitelji poljoprivrednika te je kao dijete ljetne praznike umjesto odlaska na more zamjenjivao čuvanjem svinja i krava, kopanjem kukuruza i skupljanjem sijena na roditeljskom imanju.

 Kako je stan (salaš) bio uz njive tadašnjeg Agrokombinata Jasinje već u mladosti uvidio je razliku između proizvodnje na OPG-u i velikom sustavu.  I zaključio da će o poljoprivredi biti lakše pisati nego musti, orati i žeti.

Prva prilika za to ukazala mu se u gimnazijskim danima na Radio Županji te pisanjem za Večernji list. Dolaskom na studij te honorarnim radom na Televiziji Zagreb ubrzo je postao suradnik Ružice Trauber u emisiji Plodovi zemlje, a o poljoprivrednim temama je pisao za Arenu i druga Vjesnikova izdanja. Na Hrvatskoj televiziji je pokrenuo i dvije godine uređivao emisiju Poljoprivredni savjetnik.

Nakon višegodišnjeg rada na uređivanju informativnih emisija Hrvatskog radija od 2012. godine vratio se prvoj ljubavi, radiju, te temama iz poljoprivrede. Osnivač je i predsjednik Društva agrarih novinara Hrvatske te član izvršnog odbora IFAJ-a, Svjetskog udruženja poljoprivrednih novinara.

Emisija za selo i poljoprivredu, koja ove godine obilježava 75 godina emitiranja, trenutno je najslušanija emisija svih programa Hrvatskog radija. Uz aktualne teme iz svih područja domaće poljoprivrede u emisiji se vrlo često govori i o problematici naših maslinara a posebice se naglašavaju njihovi uspjesi na međunarodnim ocjenjivanjima maslinovih ulja.

Čestitamo! Priznanja laureatima bit će uručena 28. travnja na svečanosti otvaranja 25. međunarodnih Dana masline

u Zadru u Gradskoj loži, Narodni trg 1 s početkom u 11,00 sati.

Benito Pucar, Predsjednik Oganizacijskog odbora

i Nedjeljko Jusup, Predsjednik Ocjenjivačkog suda za godišnja priznanja Dana masline

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADIŠĆANSKI PJESNICI U PROSTORU STARIH HRVATA / Bilosnić: “Prostorom Ravnih kotara ne odzvanja poj hrvatskih začinjavaca i Zoranićevih vila”

Objavljeno

-

By

U sklopu Dana Zadarske županije, Udruga 300 godina Za dar, u suradnji s Čakavskim saborom Šopron i Maticom hrvatskom Šopron (Mađarska), organizirala je književno-prosvjetnu manifestaciju „Gradišćanski pjesnici u prostoru starih Hrvata“.

Na manifestaciji su nastupili poznati gradišćanski pjesnici (ujedno i znanstvenici i novinari) iz Austrije i Mađarske, članovi Društva hrvatskih književnika dr. sc. Herbert Gassner, dr. sc. Robert Haiszan Panonski, dr. Jurica Čenar i Franjo Payris. U njihovoj pratnji našao se i  književnik, povjesničar i diplomata, Đuro Vidmarović, proučavatelj kulturne baštine hrvatskih narodnih manjina u rasuću. Zadarski domaćini Gradišćancima bili su članovi DHK: izv. prof. dr. Sanja Knežević, Alojz Pavlović, Ante Tičić i Tomislav Marijan Bilosnić, inicijator, organizator i voditelj ove manifestacije.

Pozdravljajući gradišćanske pjesnike koji su posjetili prostore Ravnih kotara Bilosnić je kazao:

„U Hrvatskoj se više ne govori i ne pjeva (jači) stara Zoranićeva čakavica. Našim zavičajnim prostorom Ravnih kotara, koji su se u svojoj prošlosti zvali Hrvati (V Hrvateh), ne odzvanja, ne glazba i ne šumi poj hrvatskih začinjavaca i Zoranićevih vila. Ali šest stotina kilometara prema sjeverozapadu, u oazi zapadne Mađarske i južne Austrije, u čarobnom Gradišću, Zoranićeve vile i dalje poju, i jače. Kako to?

Prije više od pet stotina godina Hrvati su pred najezdama Osmanlija bili prisiljeni napustiti svoju domovinu i spas tražiti na jugozapadnim i sjeverozapadnim susjednim zemljama. Jedna je dalmatinska skupina otišla u Molise u Italiji, a druga prema Gradišću. Prtljagu koju su preci gradišćanskih Hrvata prije petsto godina  ponijeli sa sobom, njihovi potomci čuvaju i danas. Prtljaga je to bogata, vrjednija od zlata, imanja, i bilo kakva drugoga materijalnoga bogatstva. Bogatstvo je to to stare hrvatske riječi; jezika kojim su i naši preci na ovim prostorima govorili prije pola milenija, jezik kojim su napisane najsjajnije stranice hrvatske književnosti.“

Manifestacija „Gradišćanski pjesnici u prostoru starih Hrvata“ odvijala se u četvrtak, 18. travnja 2024. godine u Osnovnoj školi „Franko Lisica“ u Polači (s početkom u 9 sati) i

Osnovnoj školi u Zemuniku Donjem (s početkom u 12 sati). U  petak, 19. travnja 2024. godine književnici su nastupili u Gradskoj knjižnici Benkovac (s početkom u 9 sati) i

Osnovnoj školi u Obrovcu (s početkom u 12 sati). Svim priredbama ove manifestacije nazočio je velik broj učenika i nastavnika u školama u Polači, Zemuniku i Obrovcu, te sudjelovao u programima, kao u slučaju pjevačkoga zbora Osnovne škole u Zemuniku i novoosnovanog benkovačkog glazbenog ansambla u Gradskoj knjižnici u Benkovcu. Gradišćanski pjesnici i njihovi domaćini istodobno su međusobno razmijenili i svoje darove.

Goste su posebno pozdravili načelnik Općine Zemunik ing. Ivica Šarić, ravnatelj Gradske knjižnice Benkovac gosp. Mile Marić, te ravnatelji škola u kojima su književnici boravili, profesori Mate Bobanović, Božena Župan i Željko Modrić. U Poljoprivrednoj zadruzi „Maslina i Vino“, pjesnike je primio, pozdravio i upoznao s ravnokotarskim vinima, Radoslav Bobanović.

Pjesnici su, uz mjesta gostovanja posjetili i gradove Zadar i Nin, te mjesta Galovac, Raštane, Tinj, Kakmu, Poljoprivrednu zadrugu „Maslina i Vino“, Ljubačku kosu, Zemunik Gornji, Škabrnje, Kličevicu, Šopot, Smilčić, Karin, Kruševo i Pridragu.

Učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, u pratnji svoje ravnateljice profesorice Anamarije Ivković snimili su poseban film o manifestaciji „Gradišćanski pjesnici u prostoru starih Hrvata“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / U nastavku vikenda kiša, grmljavina, snijeg i olujni vjetar. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, najprije na zapadu i u središnjoj Hrvatskoj, a navečer i u noći na nedjelju i na krajnjem jugu. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se susnježica i snijeg. Na istoku zemlje većinom suho. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, prolazno su mogući jaki udari. Na Jadranu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, lokalno i jaki, duž obale i bura, prema večeri na sjevernom dijelu u jačanju pa će podno Velebita na udare biti i olujna. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 17 °C, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža.

U nedjelju u unutrašnjosti promjenjivo oblačno, osobito na sjeverozapadu sa sunčanim razdobljima, na Jadranu sunčanije. Lokalno kiša ili poneki pljusak, u gorju i malo snijega, a u središnjim krajevima većinom suho. Vjetar umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, prijepodne osobito podno Velebita na udare i olujna, prema otvorenom moru u okretanju na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 6, na moru od 7 do 11 °C. Najviša dnevna između 9 i 13, duž obale i na otocima od 14 do 17 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno, povremeno će padati kiša. Najsunčaniji i uglavnom suh bit će ponedjeljak. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će umjerena i jaka bura, ponegdje na udare i olujna, malo oslabjeti, a u Dalmaciji će u ponedjeljak nakratko zapuhati do umjereno jugo. Jutra od ponedjeljka svježija.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu