Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) POČELO OBILJEŽAVANJE DANA SVEUČILIŠTA U ZADRU Erlić: “Koliko je jako Sveučilište u Zadru, toliko su jaki grad i županija”

Objavljeno

-

Obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru započelo je danas sastankom rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican s predstavnicima gospodarstva i lokalne samouprave u zgradi novog studentskog doma. Susret je održan kako bi Sveučilište kroz prezentaciju provedenih projekata pokazalo ostvarenje zacrtanih strateških ciljeva, koji su sukladni nacionalnim i europskim ciljevima.

– Usmjereni smo na transfer tehnologija koje izravno doprinose gospodarstvu i javnom sektoru. Proveli smo brojna istraživanja u turizmu, pomorstvu,  agronomiji, akvakulturi, geografiji, psihologiji, sociologiji, pedagogiji… koja povezana s gospodarskim granama predstavljaju čistu dodatnu vrijednost.  Sudjelovali smo u izradi krovnih strateških dokumenata koji predstavljaju temelj budućih financiranja. Kako bi naš doprinos bio utemeljen na najnovijim spoznajama, nabavljena je visoko sofisticirana oprema, koja omogućuje vrlo precizne rezultate. Ponosna sam jer smo uspostavili kulturu rada, koja podrazumijeva inovativnost i sustavnost, utemeljenu na međuodjelnoj suradnji, istaknula je rektorica Vican.

Znanost i visoko obrazovanje nezaobilazni su u ostvarivanju politike EU , koja je pametna, zelena, povezana, solidarna i bliža građanima. U aktualnom programskom razdoblju Sveučilište u Zadru se vidi kao aktivni sudionik  stvaranja snažnog, održivog i ekološki orijentiranog društva.

– Na tome ćemo raditi kroz različite projekte, aktivnosti i kroz osmišljavanje novih studijskih programa za mlade naraštaje, poručila je rektorica.

Sveučilištu je na ostvarenim rezultatima čestitao ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, koji je kao nekadašnji pročelnik gradskog odjela za EU fondove, istaknula je rektorica, bio svojevrstan kum Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija, kroz kojega su provođeni projekti.

– Sveučilište u Zadru je najvažnija institucija u našem gradu i županiji. Ovo zdanje, financirano EU fondovima, najbolje govori o snazi sveučilišta, koje je pokazalo da ima viziju i da zna kako viziju pretočiti u konkretne stvari. Ovakva okupljanja omogućuju da se razgovara o perspektivi ovog kraja, pri čemu Sveučilište stavlja svoju znanost, struku, ekspertize, u funkciju razvoja grada i županije. Razvoj ovog kraja povezan je s razvojem Sveučilišta, koliko je ono jako toliko su jaki grad i županija, rekao je Erlić.

Hrvatska je u zadnjoj godini aktualne financijske perspektive, u kojoj su realizirani deseci tisuća projekata kojima je u kratkom vremenu standard približen razvijenim zemljama EU. U Zadarsku županiju uložene su oko 4 milijarde kuna, a nova perspektiva, u kojoj će biti više nego dvostruko sredstava, omogućit će dodatan iskorak.

– Realizirali smo brojne infrastrukturne projekte, od Pelješkog mosta nadalje, a u novom razdoblju naglasak će biti na zelenim politikama, ulaganjima u pametne vještine. Znanost nam mora dati odgovor na pitanje u što usmjeriti sredstva kako bismo mogli što više naših resursa staviti u funkciju razvoja, rekao je Erlić.

Nazočnima su zatim prezentirani projekti koji se provode kroz Pomorski odjel, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Centar za geoprostorne tehnologije. Svi su oni kroz različite aktivnosti i projekte, suradnju s partnerima iz više europskih zemalja, nabavljali vrijednu opremu, bilo da se radi o dronovima, georadarima, uređajima za ispitivanje ispušnih plinova, softveru… Sam Centar za geoprostorne tehnologije nabavio je opremu vrijednu 440.000 eura.

– Od naših projekata izdvojio bih projekt GUTTA, kroz koji brodari mogu ovisno o vremenskim uvjetima, mogu optimizirati svoju rutu i potrošiti manje goriva, istovremeno i emitirati manje štetnih plinova. Drugim smo u suradnji s lokalnim partnerom Adriatic Propeleri i Jadrolinijom omogućili poboljšavanje propulzije broda optimizacijom propelera, pri čemu bi se potrošnja goriva, vibracija i emisije plina mjerile prije i poslije modifikacije i optimizacije, rekao je izv. prof. dr. sc. Josip Orović s Pomorskog odjela.

Izv. prof. dr. sc. Ivan Župan predstavio je projekte Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, koji se provode u Laboratoriju za istraživanje mora i akvakulturu Sfinga, na Sveučilišnom dobru Baštica, u Novigradskom moru… Naglasak je na korištenju suvremenih tehnologija u proizvodnji hrane, ali i zaštiti okoliša kroz smanjenje upotrebe sintetskih tvari.

U zaključnom panelu kojim je moderirala dr. sc. Gabrijela Vidić o inovacijama u doprinosu gospodarskom razvoju govorili su izv. prof. dr. sc. Tomislav Šarić, izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, dr. sc. Fran Domazetović, izv. prof. dr. sc. Josip Orović i izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić.

– Sveučilište je spremno prilagoditi se novim izazovima u smjeru održivosti. Jedan od naših projekata istražit će što nam se događa u turizmu preklapanjem brojki o potrošnji energije, vide, emisiji ispušnih plinova, fiskaliziranim računima… Kad sve to usporedimo znat ćemo jesmo li održivi i kuda naš turizam ide, rekla je Krce Miočić.

Na kraju događanja napore u izlasku iz učionica i prezentaciji javnosti pohvalio je zadarskih gradonačelnik Branko Dukić. Naša sredina, istaknuo je, treba povezivanje obrazovanja, poljoprivrednika i gospodarstvenika, kako bi se stvorili kvalitetni kadrovi, na vrijeme prepoznali trendovi u svijetu i lokalnoj zajednici i onda inovacije pretočile u život.

– Dolazimo do onog da se naš mentalitet mijenja. Ovi ljudi svoje znanje će pretočiti u neku  gospodarstvenu aktivnosti i pomoći svima nama da Zadar napravimo još boljim i ljepšim. U svemu tome vidim svijetlu budućnost, rekao je gradonačelnik Dukić.

Obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru nastavlja se sutra okruglim stolom „Izazovi roditeljstva djece s teškoćama u razvoju – aktualna promišljanja“, koji će se održati u Svečanoj dvorani s početkom u 12 sati.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SV. FILIP I JAKOV: Načelnik predao ključeve novim vlasnicima 24 stana izgrađena po programu poticane stanogradnje

Objavljeno

-

By

Prošli tjedan je u Sv. Filip i Jakovu održana prigodna svečanost dodjele ključeva vlasnicima od 24 novoizgrađena POS stana, koji su dio programa društveno poticane stanogradnje kojeg Općina Sv. Filip i Jakov provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju, kako bi se građanima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, odnosno kupnja stana po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih.

Vrijednost radova bila je 16,5 milijuna kuna a na zemljištu površine 2775 četvornih metara izgradile su se četiri zgrade na četiri etaže – podrum, prizemlje i dva kata – s parkirnim mjestima i uređenim okolišem.

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov predao je ključeve novim vlasnicima 24 stana izgrađenim po ovom programu a svečanosti su nazočio i direktor APN-a Dragan Hristov. Načelnik je posebno pozdravio vlasnike novih stanova u POS-ovim zgradama, zaželjevši im dobrodošlicu i zahvalio na strpljenju.

“U ovaj projekt uloženo je jako puno truda, rada i entuzijazma te je rezultiralo time da je dvadeset četiri obitelji danas u Sv. Filip i Jakovu dobilo svoj dom”, kazao je načelnik Pelicarić.

Za 24 POS-ova stana kamen temeljac stavljen je u studenom 2021., a izgradnja koja je trebala trajati oko 500 dana dovršena je gotovo u roku, s minimalnim kašnjenjem.

Općina Sv. Filip i Jakov ishodila je četiri građevinske dozvole za gradnju četiri zgrade a plaćena je i sva projektna dokumentacija za izgradnju ovih stanova. Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba bio je ukupne vrijednosti od 248.625,00 kn sa PDV-om u skladu sa provedenim otvorenim postupkom javne nabave. Kroz POS-ov program na Rabatinu je osigurana sva potrebita projektna dokumentacija te je u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogućena sva potrebita infrastruktura, putevi, priključak na kanalizaciju, vodu i struju.

“Općina je u projekt uložila te je dovela svu infrastrukturu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš. Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice “, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov te nakon izrade glavnog projekta, projektne dokumentacije, infrastrukturnih radova te ishođenja građevinskih dozvola i same gradnje, danas predajom ključeva i službeno je završen ovaj projekt.

“Interesa za POS-ove stanove bilo je puno. Izgrađene su četiri zgrade, ali da ih je izgrađeno još toliko, sve bi se popunilo. Naš cilj bio je mladima omogućiti rješavanje stambenog pitanja po povoljnjim uvjetima i u tome smo uspjeli”, rekao je načelnik Zoran Pelicarić.

Izgrađeno 8500 stanova

Sama priča je počela otprilike prije dvije godine kad je Općina sklopila s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje. Ugovorne strane ovim Predugovorom utvrdile su zajednički interes i načelnu spremnost pristupanju izgradnji građevina sukladno predmetnom programu stanogradnje utvrđenom na temelju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

“S veseljem pozdravljam sve koji su omogučili realizaciju ove lijepe priče o poticajnoj stanogradnji u Sv. Filipu i Jakovu. Izrazito me veseli što smo mi kao jedna mala općina dobili priliku za izgradnju stanova za mlade”, izjavio je načelnik općine Sv. Filip i Jakov.

Tadašnji direktor APN-a , Krešimir Žunić tada je poručio: “Ovo je jedna lijepa priča koja je odlično zamišljena, i za čiju je realizaciju uloženo mnogo truda. Moram naglasiti da smo u općini Sv. Filip i Jakov pronašli kvalitetnog suinvestitora, jer su uspjeli u manje od godinu dana donijeti uvjete, mjerila i kriterije kako bi ovaj projekt zaživio”.

U samom projektu društveno poticajne stanogradnje, koji u Republici Hrvatskoj postoji od 2002. godine, izgrađeno je 8500 stanova čime su riješena životna pitanja brojnih sugrađana. Na taj se način uz značajna sredstva iz državnog proračuna pomaže prvenstveno mladim ljudima da mogu riješiti svoje stambeno pitanje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Do kraja vikenda djelomice sunčano, uz mogućnost poslijepodnevnih pljuskova

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

U unutrašnjosti danas djelomice sunčano, a uz jači razvoj oblaka od sredine dana mjestimice pljuskovi i grmljavina, lokalno i jače izraženi. Ujutro ponegdje magla. Na Jadranu će prevladavati sunčano, no popodne je moguć i poneki pljusak duž obale, vjerojatnije na sjevernom dijelu. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 27 °C.

U subotu djelomice sunčano te i dalje nestabilno. Uz jači razvoj oblaka od sredine dana će mjestimice biti pljuskova i grmljavine, češće i vjerojatnije u unutrašnjosti. Vjetar većinom slab, a na Jadranu poslijepodne umjeren zapadni i sjeverozapadni, mjestimice s jakim udarima. Najniža temperatura zraka na kopnu od 11 do 16, na obali i otocima od 17 do 21, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Na kopnu promjenjivo uz česta sunčana razdoblja, i dalje nestabilno pa će uglavnom od sredine dana uz jači razvoj oblaka ponegdje biti pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženijih. U ponedjeljak sunčanije, uz manju vjerojatnost za pokoji lokalni pljusak. Na Jadranu će prevladavati sunčano, no za vikend je uz prolazno više oblaka lokalno moguć pljusak. Vjetar slab, od nedjelje umjeren sjeveroistočni i sjeverni, mjestimice na udare i jak. Na Jadranu danju umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar. U nedjelju će na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena i jaka bura, a u ponedjeljak će se proširiti duž cijele obale. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Misa u katedrali i procesija Zadrom na blagdan Tijelova

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 8. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

„O našoj participaciji na djelu spasenja Isus nam govori u terminima kruha, hrane, pića i blagovanja. Neizmjerni dar koji je Bog darovao čovječanstvu u Isusu Kristu i euharistiji izriče se u materijalnim, tjelesnim terminima.

Kad govorimo o Isusu, riječ je o stvarnom Isusovom tijelu od kosti, mesa i krvi koje Bog daruje čovječanstvu; tijelu koje trpi, krvari, koje se prolijeva i umiranju u koje Isus ulazi. To izmučeno, raspeto, mrtvo Isusovo tijelo je isto ono tijelo koje je Bog svojim Duhom Svetim slavno uskrsnuo na novi, drugačiji, uskrsli i proslavljeni vječni život zajedništva osoba Presvetog Trojstva. To su proslavljeno i uskrslo Isusovo Tijelo apostoli vidjeli i dodirivali“ rekao je mons. Zgablić, podsjetivši na Tominu riječ u susretu s Uskrslim: „Gospodin moj i Bog moj!“.

Nadbiskup je rekao da su „prvi kršćani euharistiju i Kristovo shrvano i izmučeno tijelo uspoređivali sa smljevenim pšeničnim zrnom pretvorenim u brašno, koje je pomiješano s vodom života i vatrom Duha nama postalo hrana života vječnoga. Duhovni kruh sačinjen od pšeničnog zrnja i duhovno piće koji su dozrli na polju Isusova života je zrnje koje je smljeveno u brašno i grožđe stiješnjeno u vino, da bi postali naša hrana i piće duha, naša „istinska hrana i istinsko piće“, o čemu govori Isus i koje nam omogućuje da u Kristu ostajemo i on u nama“ rekao je mons. Zgrablić. U tom kontekstu je i Isusova riječ učenicima: „Tko blaguje Tijelo moje i pije krv moju ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan“ (Iv 6, 54).

„Samo Isus daje nam hranu, ‘kruh s neba’, koja ima nutritivne vrijednosti da u nama hrani milost života vječnoga. Onaj koji ne blaguje od tog kruha nema života u sebi“ rekao je nadbiskup, u duhu Ivanovog evanđelja: „Ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!“.

Na svetkovinu Tijelova „u središtu slavlja je sakrament euharistije kojeg nam je Isus darovao kao stvarni i djelotvorni način svoje prisutnosti po kojem participiramo u njegovoj žrtvi na križu, slavnom uskrsnuću i time životu vječnomu“ rekao je nadbiskup, istaknuvši: Svaka euharistija je „uprisutnjenje, posadašnjenje Isusove muke, smrti i uskrsnuća u kojem i mi sudjelujemo na sakramentalan način, a napose po materiji kruha i vina koja prenosi milost Božjeg života“. 

Istaknuvši da se „Isus ne zaustavlja na svojoj slavnoj osobnoj pobjedi, nego, njegova veličanstvena pobjeda života je radi nas“ nadbiskup je rekao da po euharistiji ulazimo sve dublje u zajedništvo s Kristom, čiji je početak krštenje.

„Po sakramentima postajemo Tijelo uskrsloga Krista, postajemo Crkva. Krist je glava toga tijela, a mi smo njegovu udovi. Po euharistiji dublje srastamo s Kristom proslavljenim, s novim, uskrsnim, vječnim životom. Hrana našem vječnom životu je euharistija. Ne samo budućem životu koji slijedi nakon smrti, nego i u sadašnjem životu u kojem po euharistiji već participiramo na vječnom životu“ poručio je mons. Zgrablić.

Sv. Augustin „govori o sličnosti djelovanja u kojoj blagujemo materijalnu hranu, koja, kad je uzimamo, postaje naše tkivo. A blagujući euharistiju događa se suprotno – blagujući posvećeni euharistijski kruh, Tijelo Kristovo, mi srastamo s Tijelom Kristovim, postajemo Tijelo Kristovo“ naglasio je nadbiskup Augustinovu misao.

„Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove na javan način slavimo stvarnu, materijalnu, uskrsnu nazočnost Isusa među nama i u nama. Isus po euharistijskom Presvetom Tijelu i Krvi nije samo simbolični i kao uspomena prisutan među nama. Po Isusu u euharistiji u zajedništvu smo života s našim Bogom. Tu činjenicu javno ispovijedamo i procesijom u kojoj nosimo Presveti sakrament ulicama te drugima svjedočimo naše najdublje zajedništvo s Bogom i njegovim Uskrslim tijelom koje je njegova Crkva“ rekao je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je podsjetio na misli pape Benedikta XVI. koji je o Tijelovu govorio kao o Ljubavi koja nas preobražava: „Tijelovo je u konačnici priznavanje Boga i priznavanje ljubavi, priznavanje toga da je Bog ljubav. Sve što se na Tijelovo govori i čini zapravo je varijacija ove teme, onoga što ljubav jest i što čini. Sv. Toma Akvinski to je lijepo izrazio u jednoj od svojih pjesama posvećenih Tijelovu: ljubav ne konzumira, nego daruje i u darivanju prima. U darivanju se ona ne troši, nego obnavlja. Budući da je Tijelovo priznavanje ljubavi, u središtu ovoga dana s punim pravom stoji tajna preobrazbe. Ljubav je preobrazba. Tijelovo nam kaže: da, postoji ljubav i budući da ona postoji, postoji i preobrazba i stoga se smijemo nadati. A nada nam daje snagu da živimo, da pobjeđujemo svijet“.

Nadbiskup je poželio da nam svetkovina Tijelova bude zalog preobrazbe života i poticaj „da dublje srastamo s Kristom u proslavljenom životu. Srastanje s Kristom utjelovljenim u euharistiji neka u nama budi svijest potrebe srastanja u ljubavi s braćom koja su ‘udovi Tijela Kristova’“.

Poput Marije koja je u sebi utjelovila Isusa te postala ‘živi tabernakul’ i ‘živa pokaznica’ Tijela Kristova, „neka i naš život bude ‘živi tabernakul’ i ‘živa pokaznica’ Božje prisutnosti i djelovanja u Crkvi i svijetu“, potaknuo je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je rekao da je Tijelovo u Zadru proslavljeno između „dva važna i velika događaja u Zadarskoj Crkvi: dan prije 20. godišnjice veličanstvenog pastoralnog pohoda sv. Ivana Pavla II. Zadru. Bogu zahvaljujemo za taj događaj i veliku gestu ljubavi koju je Papa, nasljednik sv. Petra, pokazao prema, kako je on rekao, ‘ljubljenoj zemlji Hrvatskoj’ i ovoj mjesnoj Crkvi. Dva dana poslije Tijelova, u katedrali sv. Stošije će biti svećeničko ređenje dvojice đakona, don Mladena i don Maria. Bogu zahvaljujemo za tako veliki dar, jer svaki svećenik po Isusovom Srcu je najveći dar Božjega milosrđa Crkvi“ rekao je mons. Zgrablić.

Nakon mise u katedrali, nadbiskup je predvodio tijelovsku procesiju središtem Zadra od katedrale do crkve sv. Šime, gdje je vjernicima podijelio blagoslov s Presvetim sakramentom kojega je nosio tijekom procesije. U proslavi Tijelova u katedrali tradicionalno su sudjelovali svećenici i puk iz zadarskih gradskih župa.

I.G.

Foto: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu