Connect with us

Hrvatska

PAKET MJERA POMOĆI 1. TRAVNJA / Evo koja poskupljenja donosi ožujak…

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Stiže novo poskupljenje hrane, pića i kućnih potrepština. Dobavljači maloprodajnih lanaca najavili su da će povećati cijene mnogih proizvoda od 5 do 10 posto zbog inflacije koja je i dalje visoka. Najviše će poskupjeti neprehrambeni proizvodi, ponajprije kozmetika i sredstva za čišćenje, a malo manje piće i hrana. Poskupljuje voda u Zagrebu i njegovu prstenu za 15 posto.

Premijer je s druge strane najavio novi paket mjera pomoći, i građanima i gospodarstvu, koji bi na snagu trebao stupiti 1. travnja.

Povećanje cijena za ožujak najavilo je 60 dobavljača. Riječ je mahom o uvoznim proizvodima. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da to znači i određene korekcije maloprodajnih cijena na policama trgovina.

– Sigurno da će se inflatorni pritisci ispuhivati i da više tako snažnog rasta cijena neće biti, u tome smislu je i važno ograničiti ove cijene energenata, poručila je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

U osječkoj Saponiji neće se pridružiti novom valu poskupljenja. Ističu da su prevladali nepovoljne utjecaje visokih cijena energenata i sirovina.

– Godina neće biti godina profitabilnosti nego godina ulaganja u naše brendove. Procjena je takva da mi nećemo dizati cijene ove godine, rekla je Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekao je kako od Vlade očekuju da nastavi pomagati građanima, a da potpore koje daju gospodarstvu uvjetuje time da onaj tko je potporu dobio, mora na krajnjoj cijeni pokazati da ima socijalnu osjetljivost.

– Od Vlade očekujemo i tražimo da i dalje nastavi s potporama građanima – i kada je riječ o struji, plinu, vaučerima za pomoć energetski siromašnima, dodatnim potporama za umirovljenike, ali jednako tako da ove potpore koje daje gospodarstvu uvjetuje time da onaj tko je potporu dobio, mora pokazati na krajnjoj cijeni da ima socijalnu osjetljivost kada je riječ o javnom novcu i građanima, rekao je Sever.

Onaj tko to ne bude radio, taj neće dobiti potporu, dodao je, poručivši kako najavljena poskupljenja nemaju nikakvog utemeljenja.

– Svi su oni dizali cijene tijekom prošle godine, u međuvremenu se nisu dogodila nikakva poskupljenja ni energenata ni bilo čega drugoga što bi uzrokovalo daljnji pritisak na povećanje cijena, a to znači samo jedno – da su krenuli u lov za dodatnim profitom, ocijenio je Sever.

Sve ono što su možda gubili tijekom 2020., 2021. i 2022. u inflaciji, a cijelo vrijeme su podizali cijene, izgleda da sada žele nadoknaditi, dodao je, posebice je tu riječ o stranoj robi koja dolazi preko distributera u Hrvatsku, a kod njih je vrlo jasno da i dioničari očekuju povećane prihode na svojim dionicama.

Sever je rekao kako očekuje da će istodobno domaći proizvođači koji nemaju vitalnih potreba za povećanjem cijena znati iskoristiti ovu prigodu da se izbore za veće tržišne udjele, dok kupci mogu poslati poruku da neće kupovati od onih koji poskupljuju.

Ako se govori o električnoj energiji, objasnio je iznova ministar financija Marko Primorac, u jesenskom paketu je polugodišnja potrošnja do 2500 kilovatsati (kWh), koja predstavlja i određenu prosječnu potrošnju kućanstva, visoko subvencionirana i cijena joj je praktički ostala “na pretkriznim vremenima”, dok drugu komponentu čini potrošnja iznad 2500 kWh, za koju je utvrđena viša tarifa.

– Moj osobni stav je da bi tu višu tarifu trebalo dodatno fleksibilizirati, odnosno pustiti je da se približi onim tržišnim okolnostima, istaknuo je Primorac.

Dodatno je objasnio da najviše energije troše upravo oni s najvišim primanjima, jer imaju i najviše uređaja, poput klima-uređaja, hladnjaka i sl.

– Potrebno je dizajnirati mjere, odnosno subvenciju električne energije, na taj način da oni koji troše iznad prosječne razine, a to su oni koji imaju više sredstava, u većoj mjeri participiraju, odnosno da im ta subvencija, koju plaćaju svi građani Hrvatske, bude manja, poručio je Primorac, dodajući da takav stav zastupa i u Vladi, a nakon razgovora na kraju će se donijeti odluka za koju svi smatraju da je najbolja.

Upitan o poskupljenjima koje su od danas najavili trgovci, Primorac je rekao da ministar gospodarstva Davor Filipović komunicira sa svima koji su takva poskupljenja najavili.

Ponovio je da trenutno ne vidi razloge kojima se takva poskupljenja mogu pravdati, s obzirom na smanjenja cijena energenata i ostalih inputa, no i ustvrdio da građani imaju izbor.

– Ako sam dobro razumio, uglavnom se radi o poskupljenjima uvoznih robnih marki, za koje trgovci tvrde da njima poskupljuju dobavne cijene. Ako je tome tako i ako su domaće marke jeftinije i ako se njihova cijena ne mijenja, građani imaju izbor. To je vrlo jednostavno, poručio je Primorac.

Smatra da bi se i drugi trgovački lanci, po uzoru na trenutna tri, trebali pridružiti “bijeloj listi” koju je formiralo Ministarstvo gospodarstva.

– Mislim da svatko tko se zalaže za tržišno gospodarstvo i za razvoj tržišta mora biti svjestan činjenice da netko, kako bi mogao donositi informirane odluke o tome gdje obavljati kupnju, mora znati kakve su gdje cijene, izjavio je Primorac.

U Glasu poduzetnika očekuju da Vlada novim paketom mjera neće kažnjavati profitabilne poduzetnike, s obzirom na najave da bi veliku ulogu u davanju potpora mogao imati dohodovni cenzus.

– Ako idete kažnjavati one koji su profitabilni, a spašavati one koji su gubitaši, to bi bila loša poruka svima. Nadam se da to nije put u tome kontekstu, ali teško je govoriti o mjerama koje još nisu stavljene na stol, kazao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Premijer Andrej Plenković ponovio je da cijeli ekonomski tim Vlade radi na tom paketu, pri čemu se “pažljivo nastoji pronaći mjere koje će biti kalibrirane, primjerene trenutku, uz fokus na energente”.

Namijenjene su onima kojima je potrebno u ovim kriznim okolnostima dati ruku i pomoći im, kao što im se pomoglo i do sada, rekao je predsjednik Vlade, dodajući da se balansom mjera želi zadržati ekonomski i socijalni standard hrvatskih građana, kao i “pod svaku cijenu” očuvati socijalnu koheziju i izbjeći socijalnu frakturu.

– To smo do sada u potpunosti uspjeli, bilo da je riječ o covidu, bilo da je riječ o ekonomskim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, ustvrdio je Plenković, koji je dodao da kada paket bude gotov, tada će biti i predstavljen javnosti.

Upitan kako se boriti s najavljenim poskupljenjima nekih stranih brendova, koja bi trebala stupiti na snagu danas, Plenković je odgovorio da se to može i uspoređivanjem cijena, podsjetivši na aplikaciju Kretanje cijena koju je uspostavilo ministarstvo gospodarstva.

Pozdravio je što je dio trgovačkih lanaca “deklarirao ogromnu paletu proizvoda” na toj aplikaciji, pa građani sada imaju mogućnost birati proizvode tamo gdje su povoljniji.

– Tržište će naravno činiti svoje, ali nije dobro da se dižu cijene ako za to nema neke realne potrebe, u smislu rasta troškova inputa, poručio je Plenković, rekavši i da treba voditi računa da su odlukama Vlade cijene energenata zadržane na niskoj razini.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić najavio je kako se donošenje novog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu može očekivati oko 16. ožujka, a na snagu će stupiti iza 1. travnja, nakon što bude usuglašen sa socijalnim partnerima.

– Radimo na pripremi mjera koje će stupiti nakon 1. travnja. Kao i svaki put dosad, sve pakete mjera nakon što smo ih osmislili, dali smo njihov nacrt na usuglašavanje sa socijalnim partnerima – predstavnicima sindikata i poslodavaca, tako će biti i ovaj put, rekao je Piletić.

Nakon što vide ima li potrebe za korekcijama, bit će predstavljene javnosti, a njihovo donošenje se može očekivati na sjednici Vlade 16. ožujka kako bi korisnici mjera imali sigurnu situaciju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

KTC povlači proizvod, provjerite jeste li ga kupili!

Objavljeno

-

By

KTC je na svojim stranicama objavio da se povlači proizvod PEPITO 1l rum punch.

Proizvod se povlači s tržišta jer je redovitom kontrolom nad proizvodnjom utvrđeno manje odstupanje u pogledu korištenja određenih prehrambenih aditiva.

“Predostrožnosti radi, obavještavamo cijenjene potrošače kako predmetni proizvod povlačimo s tržišta”, poručuju iz KTC-a.

Ako ste predmetni proizvod kupili na prodajnim mjestima KTC-a, javite se na prodajno mjeste. Iz KTC-a navode da se povlačenje odnosi samo na proizvod navedenog LOT broja (LOT BROJ:005 21.12.2023.; LOT BROJ: 001 13.02.2024.) koji se navodi u ovoj obavijesti.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska među zemljama EU-a s najnižim cijenama plina i struje

Objavljeno

-

By

Kućanstva u EU i eurozoni plaćala su u drugoj polovini 2023. godine nešto niže cijene plina i struje nego u prvih šest mjeseci, a Hrvatska je zadržala mjesto u skupini zemalja s najnižim cijenama, znatno nižim od europskog prosjeka, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

Prosječna cijena struje za kućanstva u EU pala je u drugoj polovini 2023. za 3,7 posto u odnosu na prvih šest mjeseci, kliznuvši na 28,3 eura za 100 kilovatsati, izračunao je Eurostat. U odnosu na drugu polovinu 2022. godine bila je gotovo nepromijenjena.

U eurozoni kućanstva su 100 kilovatsati struje u drugoj polovini prošle godine u prosjeku plaćala 30 eura, za 3,8 posto manje nego u prvih šest mjeseci. U odnosu na isto razdoblje 2022. cijena joj je bila viša za 3,1 posto.

“Troškovi energije, opskrbe i mreža stabilizirali su se u prvoj polovini godine i pokazuju pad u drugoj polovini u odnosu na vrhunac u 2022., ali su još uvijek na visokoj razini”, zaključuju statističari.

Ukinuti mehanizmi pomoći

Prosječna cijena plina za kućanstva u EU bila je pak u razdoblju od srpnja do prosinca manja za pet posto nego u prvoj polovini godine, kliznuvši na 11,3 eura za 100 kilovatsati. U usporedbi s drugom polovinom 2022. bila je gotovo nepromijenjena.

U eurozoni plin je za kućanstva u drugoj polovini prošle godine pojeftinio za 7,6 posto, na 12,2 eura za 100 kilovatsati. U odnosu na drugu polovinu 2022. bio je skuplji za sedam posto.

Niži računi kućanstava za plin i struju nego u prvoj polovini godine odražavaju pad cijena na tržištima, koji je djelomice amoriziralo ukidanje mehanizama državne pomoći, objašnjavaju u Eurostatu.

Jeftina “trojka”

Najnižu cijenu plina, izraženu u eurima, plaćala su u drugoj polovini prošle godine kućanstva u Mađarskoj, od 3,3 eura za 100 kilovatsati.

Slijedi Hrvatska sa cijenom plina za kućanstva u drugoj polovini 2023. od 4,6 eura za 100 kilovatsati, kada se uključe svi nameti, većom za 4,4 posto nego u prvoj polovini godine. Usporedba s istim razdobljem 2022. godine pokazuje upola blaže poskupljenje.

Eurostat napominje da se usporedbe cijena u Hrvatskoj temelje na fiksnom tečaju eura za kunu, podsjetivši da je 1. siječnja prošle godine ušla postala članica eurozone.

U skupinu zemalja s najnižom cijenom plina za kućanstva u drugoj polovini 2023. svrstala se i Rumunjska gdje je stajao 5,6 eura.

Najvišu cijenu plina, izraženu u eurima, plaćala su pak kućanstva u Nizozemskoj i Švedskoj, od 24,8 eura odnosno 20,7 eura za 100 kilovatsati.

Cipar i Malta ne objavljuju podatke o cijenama plina, a Finska ne objavljuje cijene plina za kućanstva.

Povoljna Mađarska

Kućanstva u Mađarskoj plaćala su i najnižu cijenu struje u drugoj polovini prošle godine, od samo 11,3 eura za 100 kilovatsati. Slijede Bugarska i Malta gdje je stajala 11,9 odnosno 12,8 eura.

Kućanstva u Hrvatskoj plaćala su u drugoj polovini prošle godine 14,8 eura za 100 kilovatsati struje, kada se uključe svi nameti. To znači da se njezina cijena nije značajnije promijenila od druge polovine 2022. kada je bila poskupjela za 9,3 posto u odnosu na prethodnih šest mjeseci.

Najviše su pak u drugoj polovini 2023. za struju izdvajala kućanstva u Njemačkoj, gdje je 100 kilovatsati stajalo 40,2 eura. Slijede Irska i Belgija sa cijenom struje za kućanstva od gotovo 38 eura za 100 kilovat sati.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvati na EU izborima mogu birati i strance, DIP objasnio kako

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća da na europskim izborima 9. lipnja, pravo birati i pravo biti birani, odnosno kandidirati se, imaju i državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj.

Ostvari li to pravo u Hrvatskoj, državljanin druge članice EU, ne može ga ostvariti u matičnoj državi, niti u drugoj članici EU, na istim izborima.

Da bi mogao glasovati na europskim izborima, državljanin druge države članice EU, mora najkasnije 9. svibnja podnijeti zahtjev za upis u Registar birača nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Grada Zagreba koje vodi taj Registar.

Uz taj zahtjev, treba predočiti izjavu u kojoj će, uz ostalo, stajati da će pravo glasa ostvariti samo u Hrvatskoj i izjavu da nije lišen prava glasovanja u državi članici EU čiji je državljanin.

Navedeni zahtjev podnosi nadležnom upravnom tijelu koje vodi Registar birača, prema mjestu prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Kontakt podaci nadležnih upravnih tijela bit će dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave – https://mpu.gov.hr/.

DIP podsjeća i da birači druge države članice EU glasuju na biračkim mjestima određenima prema mjestu njihovog prebivališta ili boravišta.

Kad je riječ o kandidiranju na europskim izborima, DIP ističe da to pravo imaju i državljani druge države članice EU ako zadovoljavaju zakonske uvjete i pod uvjetom da u Hrvatskoj i državi članici EU čiji su državljani, pojedinačnom sudskom presudom ili administrativnom odlukom protiv koje je dopušten pravni lijek nisu lišeni prava na kandidiranje i da su upisani u Registar birača.

Ima li državljana drugih država članica EU na listama za europske izbore i koliko, vidjet će se nakon što DIP u srijedu poslijepodne objavi zbirnu listu pravovaljanih lista.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu