Connect with us

Hrvatska

Uskoro izbori? Politički analitičar otkriva kada očekuje parlamentarne izbore

Objavljeno

-

Izvor : N1

Komunikacijski i politički konzultant, Aleksandar Musić, gostovao je u Newsnightu gdje je komentirao politička zbivanja u Hrvatskoj, kao i previranja u Vladi.

Na pitanje smatra li da Andrej Plenković razmišlja o izborima kaže da se HDZ polako ekipira za izbore. “Plenković si kroji situaciju gdje će svaka pobjeda stranke biti apsolutno njegova i gdje će svaki poraz biti apsolutno njegova odgovornost. Rekao bih da se radi o buri u čaši vode. Plenković je gledao kako je izgledalo HDZ-ovo groteskno preslagivanje Kramarka, kao što su i njegovi oponenti gledali neuspješno izazivanje Milijana Brkića“, rekao je.

“Kada imate toliko izbora jedne blizu drugih, onda se rezultati samo prelijevaju”, dodao je.

“Mislim da su izbori početkom 2024. malo vjerojatni jer će sljedeća zima biti teža od ove, a turistička sezona ista, ako ne i bolja. Na europske izbore izlazi stranačka mašinerija i Plenković se ne može dozvoliti da oni prođu loše po HDZ. Jer to će biti izbori gdje će se oporba ujediniti pod egidom “svi samo HDZ ne”. Tu je i pitanje Zorana Milanovića i predsjedničkih izbora koji su vrlo nepredvidivi jer imate dva kandidata. Prema toma ja očekujem parlamentarne izbore nakon ljeta”, tvrdi Musić.

“Plenkoviću će trebati velika pobjeda na tim izborima ako se ujedini opozicija protiv HDZ-a, a onda je moguće da kad razjedinjeni uđu u parlament da se i tu nađe koja ruka za HDZ. Pitanje je što će biti s liberalima, hoće li ići zajedno ili ne. Hoće li Grbin ići u koaliciju s Centrom koju će platiti s puno zastupničkih mjesta ili će ići odvojeno, još treba vidjeti. Dvije trećine DP-a Sabora više vidjeti neće. Ako uđe preko preferencijalnih glasova Zlatko Hasanbegović, onda će HDZ morati dati tu neke kulturološke ustupke”, smatra.

“Ne treba zaboraviti da je do dolaska Ivana Anušića HDZ bio praktički izbrisan iz Slavonije zbog Glavaševa divljanja. On nosi HDZ-u daleko više nego sama markica HDZ-a. Svako svakoga na kraju dana treba. U petoj izbornoj jedinici više nema Zdravka Marića koji je na svoje ime dobio neke glasove”, dodao je Musić.

Što se tiče Damira Vanđelića, kaže da on ima šanse, ali da ne vjeruje da može osvojiti toliki broj mandata da može nametati nešto HDZ-u ili SDP-u, odnosno pobjedničkim koalicijama.

Za obnovu kaže da je Plenković uzeo odgovornost na sebe. “Ako ne uspije onda nema  tu zonu da može reći “evo to nema veze samnom”. S druge strane, ako uspije, to mu je odlučan PR potez. Bojim se da sada “građani žive u kontejnerima” postaje “građani kopaju po kontejnerima”, odnosno nešto što smo navikli”, rekao je.

Kada je u pitanju poskupljenje i uvođenje eura, kaže da bi trgovci imali velike marže čak i da nisu toliko podigli cijene. “U kapitalizmu država ima pravo upozoriti i stvoriti atmosferu u kojem će građani moći reći dosta. Dugoročno država ne može promijenit ekonomsku stvarnost, to mogu samo ljudi; tako da ljudi moraju u tisućama prestati kupovati taj neki proizvod kako bi trgovac snizio kriterije. Opozicija pokušava prikazati Plenkovića da je zarad nekih osobnih interesa osiromašio građane. No on tu još ima nekog prostora jer, kažem, trgovci bi i dalje imali masne marže i da nisu toliko dizali cijene”, tvrdi Musić.

 

Hrvatska

Promjene i na bankomatima! Evo kada nam stižu novčanice od 50 i 100 eura

Objavljeno

-

By

Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

No, od 1. travnja bankomati će isplaćivati i novčanice od 50 eura, a pojedini će isplaćivati i one od 100 eura, uglavnom oni na obali, javlja RTL. Promijenila se valuta, ali ne i vrijednost unutar bankomata.

“Najmanja vrijednost je bila 600 tisuća kuna, a najveća 900 tisuća kuna. Vrijednosti su ostale iste”, kaže Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

U kojim će apoenima novac izlaziti, ovisi prije svega o modelu bankomata, ali i broju kazeta.

“Ako imamo dvije kazete, najčešće su punjene s dva apoena. Onda primjerice imamo 20 i 50 eura i onda se određuje algoritmom koliko će se, ovisno o iznosu koji se želi podići, dati pedesetica, a koliko dvadesetica”, kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Svi bankomati prilagođeni euru, osigurana i zaštita

Drugim riječima, koliko kazeta, toliko i različitih apoena. A koliko stane novčanica? Ovisno o apoenima, ali stane ih oko 600.

“Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala, vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura”, kaže Lidija Stolica.

Osim što su svi bankomati u zemlji prilagođeni euru, osigurana je i nikad jača zaštita. “Boja će se razliti po novčanicama, ta boja nije periva, ona je prepoznatljiva u bilo kakvom korištenju, ne može se koristiti za uplatu na bilo kojim uplatnim uređajima”, objašnjava Stolica.

U prva tri mjeseca ove godine dogodila su se samo tri napada. Sva tri bila su bezuspješna. Iako s eurom živimo već tri mjeseca, kune su i dalje među nama.

Povećava se broj bankomata

“Bitno je napomenuti kako tih svih 6.2 milijarde kuna se neće vratiti – dio je izgubljen, dio je uništen, a dio će biti ostavljen za sentimentalne potrebe, odnosno za potrebe numizmatike”, kaže Tihomir Mavriček.

“Privikavat ćemo se godinu dana, koliko po zakonu mora postojati cijena u eurima i kunama, a poslije toga, kad budu cijene samo u eurima, to će nas jednostavno gurnuti i preko noći ćemo biti svjesni koliko ustvari imamo u džepu”, kaže nam Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Trenutačno radi više od 4 tisuće bankomata, a za mjesec dana njihov broj povećat će se za najmanje tisuću i pol, prvenstveno zbog turističke sezone.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

VLATKOVIĆ PREUZEO NAGRADU ZA ŽIVOTNI DOPRINOS U MASLINARSTVU Danas na Noćnjaku vina vinara Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Nakon svečanog otvorenja Noćnjaka 2023., danas su na programu brojne radionice i znanstveno-stručne teme Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz Osijeka, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Sveučilišta iz Zadra, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadružnog saveza Dalmacije…
 
U jubilarnom izdanju Noćnjaka radionica Olio Gastro Show bit će posebno izazovna za sudionike, jer će tražiti njihov potpuni angažman te timski rad i odlučivanje u procesu procjene kvalitete i kombiniranja namirnica, maslinovih ulja i vina. 
 
U 20:00 sati započet će dodjela priznanja maslinarima u kategoriji otvorenih maslinovih ulja, te će biti proglašen Šampion u ovoj kategoriji.
 
Nakon dodjele, tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Zadarske županije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Upozorenje Porezne: U tijeku je prijevara oko povrata poreza!

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Porezna Uprava objavila je važno priopćenje u kojemu upozorava na pokušaj prevare oko povrata poreza.

“Nastavlja se tijek kampanje pokušaja prijevare poreznih obveznika putem maila s naslovom Vaš prvi povrat poreza za tekuću godinu uplaćen je na Vaš porezni identifikacijski broj.

Pošiljatelj mailova se lažno predstavlja kao Ministarstvo financija – Porezna uprava.

Lažni mailovi dolaze s domene ured@croatia-porezna.eu​​ . Skrećemo pozornost da to nije službena adresa Porezne uprave te stoga molimo porezne obveznike da nikako ne dostavljaju svoje osobne podatke već jednostavno izbrišu takav mail.

Ukoliko netko od poreznih obveznika smatra da je već postao žrtva phishing poruka molimo da takvu prijavu proslijede u MUP”, navode iz Porezne.

Podsjetimo, Porezna se zbog ovog pokušaja prevare oglasila i ranije i upozorila građane da ne nasjedaju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu