Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov: Započeli radovi na izgradnji svjetlovodne mreže

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Na području općine Sv. Filip i Jakov započeli su radovi na projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture tj. brzog interneta koja će obuhvaćati i područja Općine Galovac, Sukošan i Škabrnje. Projekt se provodi unutar Okvirnog nacionalnog programa razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa te državnih potpora namijenjenih razvoju infrastrukture širokopojasne infrastrukture u Republici Hrvatskoj.

“U svibnju je izvršitelj dostavio prvi projekt za glavnu svjetlovodnu trasu tzv. spojni put koji povezuje sva naselja u projektu izuzev Prkosa i Škabrnje, i na kojoj se trasi koristi postojeća kabelska kanalizacija HT-a. Tokom ljeta započeli su radovi i na postavljanju svjetlovodnog kabela prema prvom projektu spojnog puta”, navodi se u projektu.

Projekt je povijesno ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu sljedeće generacije, tzv. »autocestu budućnosti« a izgradnjom svjetlovodne mreže kućanstva, poslovni i javni korisnici ostvarit će mogućnost pouzdanog i brzog pristupa internetu s brzinama od najmanje 100 megabita po sekundi (Mbit/s) do 1 gigabita po sekundi (Gbit/s) i više.

“Cilj projekta je izgradnja svjetlovodne mreže do kućanstava, poslovnih i javnih korisnika, čime će se osigurati dostupnost suvremene komunikacijske infrastrukture na području ove četiri općine u Zadarskoj županiji. Uključili smo se u ovaj projekt kako bi svim općinskim žiteljima u priobalju, zaobalju i otoku Bapcu omogućili brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog svakodnevnog razvoja , rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Daljnji tijek projektiranja i radova uključuje završavanje  radova na projektima za koje nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu (unutar prve grupe od 15 projekata), te započeti radove na postavljanju svjetlovodnih kabela po tim projektima do kraja godine. Za preostale projekte ishođenje svih potrebnih dozvola očekuje se najkasnije do početka iduće godine, te će nakon toga započeti i radovi po tim projektima.

“Zajedno s Općinom Sukošan, koja kao nositelj projekta  u suradnji s vanjskim konzultantima kontinuirano prati i koordinira provedbu Ugovora o projektiranju i građenju širokopojasne mreže,  održavamo redovite sastanke te pratimo razvoj i gradnju ovog revolucionarnog projekta”, rekao je Zoran Pelicarić.

Model otvorene svjetlovodne mreže

Svjetlovodna mreža izgrađena projektom ostat će u trajnom javnom vlasništvu sve četiri općine u projektu. Izgrađenom svjetlovodnom mrežom upravljat će se kao javnom komunalnom infrastrukturom. Kapaciteti svjetlovodne mreže davat će se u najam svim operatorima na tržištu, koji će moći pod jednakim uvjetima pružati usluge svim krajnjim korisnicima na području projekta. Radi se o tzv. veleprodajnom poslovnom modelu, odnosno takav model omogućava da krajnji korisnici jednostavno biraju operatora za pojedine usluge (npr. pristup internetu, TV), čime se povećava konkurentnost ponude operatora i kvaliteta ponuđenih usluga za krajnje korisnike.

“Prije ljeta obavljen je i upis trgovačkog društva „Kotar net d.o.o.“ u registar Trgovačkog suda. Kotar net je u suvlasništvu svih JLS-ova u projektu i bit će zadužen za upravljanje i održavanje mreže izgrađene uprojektu, te će se preko Kotar neta, kao operatora, tijekom provedbe projekta ugovarati korištenje postojeće kabelske kanalizacije HT-a i postojećih stupova niskonaponske mreže HEP ODS-a”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoja (EFRR) u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ukupna vrijednost projekta je 51.257.449,78 kn, od čega bespovratna sredstva iz EFRR-a iznose 35.798.265,63 kn, dok preostali iznos zajednički osiguravaju sve četiri jedinice lokalne samouprave u projektu. Nositelj provedbe projekta i korisnik bespovratnih sredstava je Općina Sukošan. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je 31.7.2020. između Općine Sukošan te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) kao Upravljačkog tijela i Posredničkog tijela razine 1, i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU) kao Posredničkog tijela razine 2 (kod projekta: KK.02.1.1.01.19).

Očekuje se da će u financijskoj perspektivi europskih fondova 2021.-2027. bespovratna sredstva biti dostupna i za gradnju svjetlovodnih mreža izvan bijelih područja, odnosno u svim područjima u kojima svjetlovodne mreže nisu dostupne. Stoga će Općina Sukošan i ostale jedinice lokalne samouprave u projektu nastojati postići da se svjetlovodna mreža izgrađena kroz ovaj projekt što prije proširi i na sva preostala područja koja trenutno nisu obuhvaćena projektom, kako bi se svim građanima osigurala jednolika dostupnost suvremene komunikacijske infrastrukture”, navodi se u projektu.

Izvor: BNM portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / U subotu predstavljanje projekta „Jedimo zdravo“

Objavljeno

-

By

Zadarska županija je u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom provela  program usavršavanja kuhara osnovnih škola Županije.

Uvođenjem obvezne prehrane učenika u osnovnim školama iskazala se potreba za dodatnim usavršavanjem prethodno stečenih znanja i vještina, a u svrhu stjecanja novih znanja i vještina u pripremanju zdravih i hranjivih obroka za djecu.

Program se sastojao od dva dijela: zdrave mediteranske prehrane i dijetalne prehrane.

Nastava se sastojala od  teorijske i praktične nastave koja se odvijala  u specijaliziranim praktikumima kuharstva i slastičarstva.

Program je obuhvaćao mediteransku prehranu, namirnice mediteranske prehrane, mediteranska jela, osnove dijetalne prehrane, namirnice dijetalne prehrane, pripremanje dijetalnih jela i higijene u ugostiteljstvu.

Program su vodili nastavnik kuharstva Renato Kraljev i nastavnica slastičarstva Kristina Lončar.

U programu su sudjelovale:

OŠ Privlaka, Ljubica Begonja,

OŠ Privlaka, Tomislava Glavan,

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Branka Knežević

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Marija Klanac

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ana Lisica

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ljerka Mirt

OŠ Pakoštane, Mandalina Vulin

OŠ Pakoštane, Anita Macuka

Prezentacija realiziranog programa biti će u sklopu Županijskih dana  na Narodnom trgu u subotu, 20. 4. 2024. u vremenu od 10,00 – 12,00 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu