Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) MISA VEČERE GOSPODNJE U KATEDRALI SV. STOŠIJE Puljić: “Osjećaj za svetost ne možemo razvijati na ulici. Potreban je prostor koji nas sili da dublje razmišljamo, da osjećamo blizinu Božju”

Objavljeno

-

Misu Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva na Veliki četvrtak, 14. travnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je  zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 

„Sveta liturgija Trodnevlja bogata je riječima i gestama. Parafrazirao bih riječi koje je zapisao evanđelist Ivan, a pripisao Isusu da ih kaže nama, pa bih sebe i vas zapitao: Razumijemo li ovo? Razumiješ li, brate i sestro, veličinu i svetost dana svetoga Trodnevlja? Razumijemo li što to Isus želi od nas? Razumijemo li milost odabranja da možemo sudjelovati u toj svetoj liturgiji i biti nazočni kod Isusove večere“ potaknuo je mons. Puljić, istaknuvši da se čin kojega je Isus učinio na Posljednjoj večeri ne tiče samo našeg razuma.

„Ovdje se traži malo više, osjećaj za svetost, za svetinju. Traži se osjećaj koji se ne može dokučiti samo riječima i umom, nego mora se i srce upotrijebiti. Moraš stati i diviti se otajstvu, kako bi razumio. Hvala ti, Bože, što si ostao među nama, neshvatljiv, ali dohvatljiv. Hvala ti što osjećamo da nismo sami kad si ti s nama. Osobito ti hvala što si nam dao mogućnost da sudjelujemo u tom otajstvu kojega ne shvaćamo, „ali po jakoj vjeri znamo što van reda biva tu““ rekao je nadbiskup Puljić.

Osjećaj za svetost „ne možemo razvijati na ulici, u trgovini, u prostorima gdje je buka. Potrebno je naći se u nekom prostoru, mogu to biti obitelj, neko društvo, ali koje nas sili da malo više razmišljamo, dublje, da osjećamo blizinu Božju. Euharistija nas povezuje s Kristom, ona je nepresušni izvor našeg vjerničkog života, svećeništva i obiteljskog života“ rekao je mons. Puljić, preporučivši u molitve i zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića koji će uskoro biti pomazan u zadarskoj prvostolnici i „poslan izvršiti zadatke koje Crkva od njega očekuje“.

Nadbiskup Puljić potaknuo je da „zaufanije i žarče molimo neka u Zadarskoj nadbiskupiji uvijek bude dovoljan broj svećenika koji će dijeliti svete tajne, slaviti euharistiju i upućivati ljude na put spasenja. Ove godine imamo, hvala Bogu, tri kandidata za svećeničko ređenje, ali dolaze godine kad nećemo imati nikoga. Ne smijemo ostati hladni. Moramo upirati svoje molitve prema nebu i činiti sve da Crkva ne ostane bez svećenika. Kako je tužno čitati, slušati ili doživjeti pojedine zemlje koje muku muče s nedostatkom svećenika. Njemačka, Francuska i druge zemlje gdje je manjak zvanja. A to je prijeka potreba da Crkva raste. Crkva ne može bez svećenika, kao što svećenici ne mogu bez euharistije“ poručio je mons. Puljić.

Istaknuvši da povijest spasenja u euharistiji nalazi svoj vrhunac i smisao, nadbiskup je rekao kako slavljem euharistije ispovijedamo vjeru u Kristovu trajnu i stvarnu nazočnost među nama. „Crkva je to stoljećima vjerovala, ispovijedala, čuvala i branila euharistiju. Jer Crkva slavi euharistiju i od euharistije živi. Stoga je upravo na Posljednjoj večeri Isus po euharistiji odlučio ostati s nama i među nama: ‘Ovo činite meni na spomen’“ rekao je mons. Puljić.

„Svaki put kad slavimo misu, mi to obnavljamo, po odredbi Isusovoj. Svjesni da nismo dostojni, ali znamo da bez euharistije ne možemo. Isus koji je prošao zemljom čineći dobro, tu je, među nama. I nastavlja živjeti među nama. I spreman je svakog trenutka prosvijetliti nas, pomoći nam, ojačati nas, blagosloviti, posvetiti, utješiti: ‘Dragost je moja biti sa sinovima ljudskim. Ostanite u mojoj ljubavi’. Kako prekrasne navještene riječi Ivana, koji je ušao u to otajstvo. Kaže, Bogu se jako sviđa biti među nama. Jer zna da ga trebamo. Onda nas moli, ‘Ostanite u meni’“ rekao je zadarski nadbiskup.

Od svetoga i svečanog trenutka kad je Isus na Posljednjoj večeri rekao da uzmemo i jedemo i pijemo njegovo tijelo i krv Novoga saveza, „obnavlja se Isusova muka svaki put na nekrvan način kada slavimo misu. Teče u nama novi Božji život koji nam je Krist zaslužio svojom mukom, smrću i uskrsnućem. Od toga Crkva živi. Isus, zaklano janje, leži na oltaru, ali uvijek živo janje Božje koje oduzima grijehe svijeta“ rekao je mons. Puljić.       

Na Veliki četvrtak kada je Isus slavio s apostolima svoju posljednju pashalnu večeru, „rekao je nešto što je, vjerujem i apostole u srce dirnulo: „Svom sam dušom čeznuo ovu Pashu blagovati s vama, prije smrti. Jer, kažem vam: neću je više blagovati dok se ona ne završi u Kraljevstvu Božjem“.

Euharistija i svećenički red ustanovljeni su te svete večeri, stoga su sudbinski povezani. Zato se kaže da je svećeničko zvanje euharistijsko. Svećenik se stavlja na raspolaganje Bogu da preko njega i njegove službe preobražava svijet i ljude. Ivan je to osobito naglasio kad je tumačio obred pranja nogu. Svećeništvo je sveta služba“ rekao je propovjednik, istaknuvši da se po euharistiji događa čudesna preobrazba čovjeka, povijesti  i svemira.

„To je božanska pretvorba koja nadilazi vremena i prostore a vidljiva je u znakovima i obredima mise koja krijepi svećenike i vjernike. Dok spominjemo Isusovu Posljednju večeru, zahvalimo Bogu za dar euharistije i za dar svetoga svećeničkog reda. Zahvaljujemo što nam je Isus pod znakovima kruha i vina ostavio samoga sebe“ potaknuo je nadbiskup.

„Neposredno pred dramu suočenja sa snagama zla i smrti, u trenutku odlučnog prijelaza iz ropstva i smrti u slobodu i život, Isus nam ostavlja simbole vjernosti i ljubavi. Svakog dana od toga nezaboravnoga četvrtka uvečer, okuplja se zajednica Božjeg naroda prisustvovati i slaviti jedinstvenu gozbu ljubavi i bratskog zajedništva, gozbu lomljenja kruha i zahvaljivanja. Taj spomen čin je najdraža i najdragocjenija uspomena koja najavljuje novo vrijeme, novo nebo i novu zemlju koji započeše u činu sebedarja na Veliki četvrtak, za vrijeme upravo te nezaboravne večere Gospodnje. To slavimo, s radošću spominjemo i kličemo Velika nam djela učini Svesilni“ poručio je nadbiskup Puljić.   

Nakon mise, nadbiskup je prenio Sveto Otajstvo u ‘Božji grob’. Puk je ostao u molitvi i klanjanju, a pridružio im se i mons. Puljić. Katedralni zbor sv. Stošije pod vodstvom mo. Žana Morovića predvodio je pjevanje Gospinog plača. 

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU VELIKA PROMJENA VREMENA / U subotu pljuskovi i jaka bura, temperatura pada ispod 30°C!

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano, vruće i ne posve stabilno. Uz lokalno jak razvoj oblaka u unutrašnjosti su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, pod Velebitom i jaka, poslijepodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša.

U subotu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, ali u njenoj unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka ponegdje može biti pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje duž obale sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 24 i 28. Najviša dnevna uglavnom od 24 do 29, na Jadranu između 31 na sjeveru do 36 na jugu.

IZGLEDI VREMENA:

Na kopnu u subotu i ponedjeljak promjenljivo i nestabilno s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji ponegdje mogu biti jače izraženi. U nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu u subotu i nedjelju djelomice ili pretežno sunčano, u subotu na sjevernom dijelu mjestimice uz mogućnost kiše i pljuskova. U ponedjeljak promjenljivo mjestimice pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Na kopnu od subote niža temperatura zraka, a na Jadranu i dalje vruće.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Na Vitrenjaku započeo prvi tečaj jedrenja za studente 

Objavljeno

-

By

U sportskoj lučici Vitrenjak danas je, u suradnji Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru i Jedriličarskog kluba Uskok, započeo početni tečaj škole jedrenja za studente. Uskokovi natjecatelji iz malih klasa pokazat će studentima početnicima osnovne tajne jedrenja, a u klupskim prostorijama svakog će dana dobivati teorijska znanja o plovidbi, jedrilicama, čvorovima, vjetrovima, sigurnosti u plovidbi…

– Za dolazak na ovaj tečaj nije bilo potrebno nikakvo predznanje. U školi jedrenja studenti će naučiti kako dizati jedra, osnovne „manovre”, pravila u plovidbi, onoliko koliko se može dobiti u tjedan dana. Svaki dan imat će sat teoretske nastave, nakon toga dva i pol do tri sata u moru, a jednako je važno i druženje nakon jedrenja. Nakon tečaja dobit će diplome o završenom tečaju, a svakako i nezaboravno iskustvo koje će moći primijeniti u struci. Riječ je o zanimljivoj priči koju ćemo pokušati nastaviti razvijati kroz cijelu godinu, budući da jedan dio studenata nije mogao ostati jer ljeti nema smještaja u Zadru, rekao je uoči prve plovidbe Jakov Šokota iz JK Uskok.

Studenti će jedriti na četiri J-70 jedrilice, koje je za ovu priliku donirala biogradska čarter tvrtka. Duge su sedam metara i mogu primiti pet članova posade, odnosno instruktora i četvero studenata. Tečaj će pohađati 32 studenta, a već postoji i lista čekanja, otkriva zamjenik pročelnika Pomorskog odjela izv. prof. dr. sc. Mate Barić.

– Imamo i dosta interesa s drugih sveučilišta, studenata na Erasmusu i nadam se da ćemo uspjeti pružiti našim studentima iskustva koja nisu vezana samo za učenje i polaganje ispita, kaže Barić.

Jedan od onih koji će naučiti prve korake u jedrenju je student treće godine preddiplomskog studija nautike i tehnologije Marko Kinda.

– Želimo kao pomorci naučiti i ovu drugu, sportsku stranu priče, da vidimo kako se davno plovilo na jedra a ne na motore. Ovo nam je odlična prilika za nova poznanstva i druženje, kaže Marko.

Jedna od prvih lekcija kad su napokon krenuli s plovidbom bila je – čuvajte svoje sunčane naočale! Srećom, spretni instruktor brzo je skočio s plovila i vratio ih vlasnici, pa je plovidba mogla početi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U Općini Sv. Filip i Jakov u tijeku radovi na izgradnji vodovoda u vrijednosti 4,3 milijuna eura

Objavljeno

-

By

foto: Velimir Brkić/Zadarski list

U naseljima Viterinci i Tičevo, smještenima kraj Raštana Gornjih, odvijaju se radovi na izgradnji vodovodne mreže, investicije vrijedne 4,3 milijuna eura.

Radovi su dio šireg građevinskog projekta na vodoopskrbnom cjevovodu za mjesta Donje Raštane, Gornje Raštane i Sikovo u Općini Sv. Filip i Jakov a projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 48,2 milijardi kuna.

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja i dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika što će znatno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Komunalac Biograd, poduzeće odgovorno za komunalne usluge u Općini Sv. Filip i Jakov, glavni je izvođač radova na ovom projektu. Projekt uključuje izgradnju sustava vodoopskrbnog cjevovoda, čime će se osigurati kvalitetna opskrba vodom za sve kućanstva u naseljima Viterinci i Tičevo.

„Ovo je važan projekt za našu zajednicu. Osiguravanje pristupa čistoj vodi temelj je za daljnji razvoj“, ističu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Radovi su započeli krajem prošle godine, a planirano je da budu završeni do kraja tekuće godine. Iako su radovi donijeli određene neugodnosti poput povremenih prekida u prometu i bučnog okruženja, stanovnici su iskazali strpljenje, svjesni dugoročnih koristi koje će izgradnja donijeti.

Osim poboljšanja vodoopskrbe, projekt nosi sa sobom i potencijal za gospodarski rast. Stabilna opskrba vodom ključna je za razvoj poljoprivrede, što je tradicionalna djelatnost u ovom području. Očekuje se da će dostupnost vode potaknuti nove investicije i unaprijediti uvjete za rast lokalnog poduzetništva.

“Projekt izgradnje vodovoda rezultat je višegodišnjeg planiranja između lokalne uprave, Komunalca Biograd i stanovnika naselja. Ova suradnja ističe važnost zajedničkih napora u postizanju ciljeva za zajednicu”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu