Connect with us

Hrvatska

Plenković: Riječ je o najozbiljnijem udaru na sigurnost cijele Europe

Objavljeno

-

Rusija je ničim izazvanom vojnom agresijom grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo, rekao je u četvrtak premijer Plenković i pozvao Moskvu da odmah prestane sa svojom agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine.

– Ono što smo se nadali da se neće i ne može dogoditi u Europi 21. stoljeća, jutros se počelo događati. Rusija je počela svoju ničim izazvanu vojnu agresiju i invaziju, raketiranjem brojnih ciljeva na ukrajinskom teritoriju, čime je grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo. Riječ je o najvećem vojnom pohodu na tlu Europe od II. svjetskog rata i najozbiljniji udar na sigurnost cijele Europe. Ovim brutalnim napadom  Rusija je pogazila Povelju EU, a Helsinški akt i Europsku sigurnosnu povelju na kojima počiva Europska organizacija za sigurnost i suradnju. Time je udarila i u same temelje svjetskog poretka koji se zasniva na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i neovisnosti nacija i država. Cijela situacija je isključiva odgovornost Rusije koju pozivamo da smjesta prestane s agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine, rekao je premijer.

– Hrvatska kao jedina članica NATO-a i EU koja je i sama prije 30 godina bila žrtva brutalne vojne agresije najbolje zna što to znači i najbolje razumije Ukrajinu, kojoj Vlada izražava punu solidarnost. Ukrajina je 1991. bila prva članica UN-a koja je priznala neovisnost Hrvatske i svi jako znamo koliko nam je to značilo. Sada je na Hrvatskoj da bude na pravoj strani – strani mira, slobode, demokracije, solidarnosti i međunarodnog prava. Pogazili bi sva svoja načela kada danas ne bi stali uz bok ukrajinskog naroda. U ovoj izvanrednoj situaciji spremni smo humanitarno i tehnički pomoći  Ukrajini, o tome ćemo danas donijeti odluku, te smo spremni prihvatiti i moguće ukrajinske izbjeglice.

– Večeras će biti izvanredno zasjedanje Europskog vijeća, tamo se očekuje da ćemo zajednički usvojiti snažan paket sankcija EU-a protiv Rusije. Nadamo se da ovakav brutalan napad ne podržavaju i mnogi u Rusiji. Ovaj napad će izazvati mnoge nedužne žrtve, za što nema opravdanja. 

– Otvorena agresija protiv Ukrajine dramatično je promijenila međunarodne odnose i sliku svijeta kakvog smo poznavali. Od presudne je važnosti da u Hrvatskoj zadržimo jedinstvo i političku stabilnost, a da na razini EU-a i NATO-a učvrstimo jedinstvo i odlučnost. Za očekivati je da će agresija imati snažne posljedice, ne samo na sigurnosnu situaciju u Europi i svijetu, već i na globalnu cijenu energenata. Od jutros cijena nafte skočila je za 6 posto, cijena plina skočila je za 30 posto, to znači da će Vlada nastaviti sa svojim mjerama ublažavanja udara na kućanstva i poduzeća. Danas je jasnije nego ikada koliko je za Hrvatsku važna diverzifikacija opskrbe plinom kako bismo očuvali energetsku neovisnost. Stoga se odluka da investiramo u LNG terminal pokazuje od strateške važnosti. Postavlja se pitanje ulaganja u vojsku, nastavit ćemo ulagati u sposobnosti vojske.

– Ujedno, tijekom jutra smo imali prvo sastanak užeg kabineta, održao sam komunikaciju i s guvernerom HNB-a i s čelnikom sigurnosno-obavještajnog sustava, svi su maksimalno angažirani kako bi održali stabilnost svih sastavnica. Čuo sam se i s našim veleposlanicama te smo u stalnom kontaktu kako bismo pratili reakcije međunarodnih organizacija. Naša veleposlanica do daljnjega ostaje u Kijevu. Ona će kao i cijelo veleposlanstvo brinuti o tome da se hrvatski državljani povuku, koji to žele, iz Ukrajine.

Plenković je rekao kako je nazvao i predsjednika Milanovića te ga obavijestio o stavovima Vlade.

– Prvo je najoštrija osuda ruske agresije na Ukrajinu te poziv Rusiji da prestane s napadom. Također, puna solidarnost s Ukrajinom. Podržavanje paketa sankcija na sastanku EU-a te spremnost da humanitarno i tehnički pomognemo Ukrajini i prihvatimo izbjeglice. Izrazio sam i spremnost da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, taj sastanak može biti već sutra što se mene tiče.

Hrvatska vlada i nadležne službe, rekao je, učinit će sve da Hrvatska funkcionira normalno.

Medved: Intenzivira se dinamika obnove

Tomo Medved
 vezano uz rusku agresiju na Ukrajinu izvijestio je da su sve sastavnice domovinske sigurnosti spremne za izvršenje zadaća u okviru svojih nadležnosti.

Što se tiče obnove na Banovini, rekao je da se intenzivira dinamika sveobuhvatne obnove što uključuje konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnove te izgradnju obiteljskih kuća i višestambenih objekata.

– Ulažemo dodatne napore kako bi se svi stradalnici mogli vratiti u svoje domove, rekao je.

Do sada su potpisani ugovori s izvođačima radova za izgradnju 90 obiteljskih kuća. Do sada je u procesu nekonstrukcijske obnove obnovljeno 1596 kuća a za njih 865 radovi su u tijeku.

Hrvatska upućuje žurnu pomoć napadnutoj Ukrajini

Upućivanje žurne pomoći Ukrajini, ukupne procijenjene vrijednosti od 9,1 milijun kuna, odobrila je Vlada na sjednici u četvrtak temeljem iskazanih potreba koje je Ukrajina uputila Hrvatskoj nakon što ju je jutros napala Rusija.

Pomoć u robi i opremi bit će upućena iz raspoloživih zaliha i sredstava MUP-a, MORH-a, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Pomoć Ukrajini upućuje se kao izraz solidarnosti, rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović te dodao da je Hrvatska spremna pomoći Ukrajini i u poslovima razminiranja, kroz strojeve i savjetodavno.

Plenković: Najoštrije osuđujemo rusku invaziju

Invazija na Ukrajinu utjecala je na cijeli svijet, pa tako i na Hrvatsku. Premijer Andrej Plenković sastao se jutros s ukrajinskim veleposlanikom, a u 11 sati u Banskim dvorima počeo je sastanak vladajuće koalicije na kojem je rat u Ukrajini glavna tema. 

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da najoštrije osuđuje rusku invaziju i agresiju na Ukrajinu,što smatra izravnim napadom na demokraciju, međunarodno pravo i suverenitet. Pozvao je Rusiju da odmah prestane s vojnim operacijama koje ugrožavaju nevine ljude.

Hrvatska će podržati paket sankcija EU i spremni smo pomoći i humanitarno i tehnički Ukrajini.

Tijekom jutra, već iza 8.30 počeli su pristizati ministri, sazvan je sastanak na kojem je premijer obavijestio o stajalištu Hrvatske nakon ruskog napada.

Premijer je održao sastanak i s ukrajinskim veleposlanikom, sastali su se i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ruski veleposlanik.

Premijer je razgovarao i s hrvatskim veleposlanicima u Ukrajini i Rusiji i našim partnerima u EU-u, NATO-u i UN-u.

Nakon sjednice Vlade popodne će otići u Bruxelles na izvanredno zasjedanje Europskog vijeća gdje će biti riječi o paketu sankcija Rusiji. 

 

Hrvatska

S tržišta se povlače dva lijeka: Iz HALMED-a objasnili zašto

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio da se s tržišta povlače dva proizvoda: Dentalni štapići i kapi za oči.

Tvrtka Apolonia d.o.o. Labin, distributer lijeka Apernyl a100 (dentalni štapići s acetilsalicilnom kiselinom), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije 0457 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine krajnjih veleprodaja i stomatoloških ordinacija, objavio je HALMED.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na odstupanje u rezultatima testa stabilnosti.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Povlače se i kapi za oči

Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, nositelj odobrenja za lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost. Na temelju dostupnih podataka, nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, objavio je HALMED.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, međutim dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih

Objavljeno

-

By

Na početku pandemije covida činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima. Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja covida i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, liječnici kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Ovo su dva simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Govoreći za Today.com, dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. studenoga soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pozornost, piše Best Life.

Kao što je David Cutler, certificirani liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma covida.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti u kaže: “Nažalost, simptomi covida počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.”

Prema Schaffneru, možda ćete moći razlikovati covid od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojemu se razvija bolest. “Trenutačno se covid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima”, rekao je za Parade.

Schaffner je primijetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate covid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan “suhi, oštri kašalj”, to bi moglo trajati dva tjedna ili više.

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da covid sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u rujnu, liječnici su primijetili da nisu primali toliko izvještaja o suhom kašlju ili gubitku okusa i mirisa — dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida.

Kako je Grace McComsey, prodekanica za klinička i translacijska istraživanja na Sveučilištu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 posto njezinih pacijenata s covidom prijavilo je gubitak mirisa ili okusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 posto onih koji su to prijavili na početku pandemije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

EPIDEMIJA HRIPAVCA / Pet ključnih simptoma na koje treba pripaziti: Ako primijetite ova dva, odmah se javite liječniku

Objavljeno

-

By

Više od 700 slučajeva hripavca zabilježeno je u Ujedinjenom Kraljevstvu između srpnja i studenog. Epidemija hripavca zahvatila je i Hrvatsku pa liječnici pozivaju na cijepljenje.

Hripavac je vrlo zarazna bakterijska infekcija koja zahvaća pluća. Dr. Gayatri Amirthalingam iz britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) za Mirror je kazala da se sada od ključne važnosti da se trudnice cijepe kako bi zaštitile svoje dijete.

Poneki veliki kašalj ili hripavac zamijene za prehladu zbog sličnih simptoma. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva upozorava da je pet ključnih simptoma na koje treba obratiti posebnu pažnju, a obično se razviju nakon otprilike tjedan dana. To su:

1. Napadaji kašlja koji traju nekoliko minuta i pogoršaju se noću

2. Kašalj koji proizvodi zvuk nalik na “hop” – a između kašlja se osoba bori za dah

3. Otežano disanje nakon kašlja, što može dovesti do plave ili sive boje kod male dojenčadi

4. Pojava guste sluzi, što može dovesti do povraćanja

5. Jako crvenilo u licu

Karakterističan hripavac mogao bi trajati nekoliko tjedana ili mjeseci, upozorio je NHS. Ako imate bebu mlađu od šest mjeseci koja je počela razvijati simptome hripavca, trebali biste razgovarati s liječnikom što je prije moguće.

Ako vam koža ili usne poprime plavu ili sivu boju ili ako imate problema s disanjem – odmah se javite liječniku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu