Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKI NADBISKUP O SMRTI POVJESNIČARA PROF. DR. STIJEPE OBADA: “Njegovo svjetlo znanosti gorjet će u dušama brojnih studenata koje je poučavao i kolega s kojima je djelovao.”

Objavljeno

-

Istaknuti hrvatski znanstveni, sveučilišni i kulturni djelatnik, povjesničar prof. dr. Stijepo Obad, dugogodišnji predavač na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru, preminuo je u četvrtak 8. travnja u 92. godini života u Zadru.

Povodom smrti toga zauzetog i uzornog vjernika laika koji je bio uvaženi sugovornik i suradnik u životu Zadarske nadbiskupije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je izraze sućuti prof. Mariji Obad, supruzi poštovanog profesora dr. Stijepe Obada. 

Brzojav sućuti nadbiskupa Puljića glasi:

“Šetajući zadnjih dana zadarskom Rivom, pitao sam se zašto ne gori svjetlo u sobi u kojoj je radio Vaš muž Stijepo. S prozora te sobe znao mi je često mahnuti rukama i upitati za zdravlje.

Kada sam pročitao vijest sa Sveučilišta u Zadru o smrti cijenjenog prof. dr. sc. Stijepe Obada, bilo mi je jasno zašto prošle večeri nije gorjelo svjetlo u njegovoj radnoj sobi. No, svjetlo znanosti toga dugogodišnjeg djelatnika na Odsjeku za povijest na Sveučilištu u Zadru gorjet će u dušama brojnih studenata koje je poučavao i kolega s kojima je djelovao. Jer, sadašnji Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru mnogo duguje u svom formiranju i oblikovanju upravo profesoru Obadu koji je uložio u njega najvažnije i najbolje godine svoga života.

Svidjelo se Gospodaru povijesti i ljudskih zbivanja da profesor Obad završi ovozemni hod u tjednu kada kršćani slave Uskrsnuće Gospodinovo. Siguran sam kako je i Stijepo kao njegov odani učenik čuo Kristov utješni glas: „Slugo dobri i vjerni, uđi u veselje Gospodara svoga!“.

Povodom smrti Vašeg cijenjenog supruga Stijepa, koji je dugi niz godina poučavao i odgajao brojne generacije studenata ne samo u Zadru, već i u drugim dijelovima Lijepe naše, primite, poštovana gospođo Marijo, izraze iskrenoga suosjećanja.

U molitvenom zajedništvu s Vama i Vašom obitelji, s rodbinom i prijateljima od Zadra do Konavla i Dubrovnika, zahvaljujemo Bogu za njegovu očitovanu ljubav prema narodu, Domovini i Crkvi. Njega, koji je s vjerom odano živio i neumorno radio, preporučujemo Božjem milosrđu. Pomogle mu naše molitve da ga Svemogući pridruži uskrsnuću Krista Gospodina, a sve koji su pogođeni njegovom smrću neka ispuni uskrsnom nadom i utjehom.

Uz preporuku za dušu pokojnoga prof. Stijepe Obada, molimo neka ga Gospodin licem svojim obasja i milostiv neka mu bude. Neka mu očituje svoju blagost i prepozna njegovo ime koje je prije 91 godinu „urezao u dlanove svoje ruke“ (Iz 49, 16). Primio ga Gospodin u prostranstva nebeskoga Hrama.

S izrazima iskrenoga suosjećanja i molitvenog zajedništva,

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup

Ukop pokojnika dr. Stijepe Obada održat će se u srijedu, 14. travnja u 14,00 sati na groblju sv. Srđa i Baha u Pridvorju – Konavle, rodnom mjestu poštovanog profesora Obada koji je svojom stručnošću, erudicijom i plemenitom, blagom osobnošću, prenosio znanje i kršćanske vrednote generacijama hrvatskih studenata.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

UTVRDA FORTE / Za rekreativce i zadarske goste – u svibnju ne propustite “Noć tvrđava 2024.”

Objavljeno

-

By


Perivoj Vladimira Nazora / 10.05.2024. – 10.05.2024.

Zadar je grad svjetske baštine, a na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora. 

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane, – aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1. – aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“. – aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“ – aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Evo koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu