Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OPROŠTAJNI GOVOR VJERNICIMA Umirovljeni nadbiskup Puljić: “Ostajem tu. Na Forumu, Rivi i na Muraju, s krunicom i brevijarom u rukama”

Objavljeno

-

Umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić na kraju svečanog misnog slavlja koje je predvodio na svetkovinu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije u katedrali sv. Stošije u Zadru u nedjelju, 15. siječnja, vjernicima Zadarske nadbiskupije uputio je svoj oproštajni govor kojega prenosimo u cijelosti:

Oproštaji su pola stoljeća pratili moj život

Oproštaji su pratili moj svećenički i biskupski život. Nekoliko puta u zadnjih pola stoljeća selio sam se i počinjao ispočetka.

Godine 1978. preselio sam se iz Rima u Sarajevo gdje su me poslali biti odgojiteljem i profesorom na teologiji. Tamo sam ostao 12 godina, ukorijenio se i uhodao u odgojnom i znanstvenom poslu.

Ali, 1990. dođe vrijeme rastanka s kolegama profesorima i studentima s kojima sam vrlo lijepo surađivao i uputiše me u grad Svetoga Vlaha, u Dubrovnik.

Tek što sam se smjestio i započeo planove pastoralnog rada, dogodila se strašna agresija. Godinama se nije znalo kako će rat završiti. No, hvala Bogu, zemlja je oslobođena, pa je trebalo početi materijalnu obnovu kuća, ali i duhovnu obnovu ljudi.

Nakon dva desetljeća rada i boravka na jugu Hrvatske, poslaše me u travnju 2010. ovdje, u Zadar, nakon nagle smrti drage uspomene mons. Ivana Prenđe.

Rastajući se s vjernicima Dubrovačke biskupije, ponio sam divna sjećanja na dane zajedništva, molitve, strepnje i nade. Ali, i sigurnosti da je Gospodin Isus doista Gospodar povijesti.

Moj početak rada u gradu Zadru započeo je nezaboravnim Nacionalnim susretom hrvatske katoličke mladeži koja se okupila u Zadru, 9. i 10. svibnja 2010. godine.

I, evo, nakon 13 godina boravka i rada u ovom podneblju divnih ljudi i odanih poklonika Isusovog evanđelja, opet je došlo vrijeme rastanka i odlaska; ne u neko mjesto, već u zasluženu mirovinu.

Neki su me pitali gdje ću sada. Uglavnom sam ponavljao riječi Bralića i klape Intrade  ‘Ja ostajem tu’:na Forumu, Rivi i na Muraju, s krunicom i brevijarom u rukama, a možda doskora i sa štapom, kako bih na jedan drugačiji način služio Crkvi Zadarskoj koja me od prvoga dana srdačno prigrlila, kao što je to učinila i s mojim nasljednikom mons. Milanom Zgrablićem, sinom Istre ponosne koji je u ovo pola godine dobro upoznao i kler i Nadbiskupiju.

Predajući službu dosadašnjem koadjutoru Milanu, ponovno kažem da ću i nadalje svim srcem i dušom svojom moliti za sve žitelje ‘Iadere Christianae’ i voljeti ovaj grad Zadar i ljude ovog blagoslovljenog podneblja Nadbiskupije u kojoj sam aktivno služio 12 godina, 8 mjeseci i 22 dana.

A kad se primakne onaj posljednji rastanak, tada ću se preseliti tu, u kapelu svete Stošije i čekati zoru uskrsnuća s dragim predšasnicima Matom, Marijanom i Ivanom.

Ali, ne treba se tamo žuriti.

Srdačno zahvaljujem svećenicima, Bogu posvećenim osobama, vjernicima i stanovnicima drage Zadarske nadbiskupije, i posebice članovima Zbora naše katedrale sv. Stošije koji su anđeoskim glasovima uljepšavali sjaj svete liturgije.

Toplo se preporučujem u vaše molitve. Hvala i Bog vas blagoslovio.

Mons. Želimir Puljić,

umirovljeni nadbiskup zadarski

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / U nastavku vikenda kiša, grmljavina, snijeg i olujni vjetar. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, najprije na zapadu i u središnjoj Hrvatskoj, a navečer i u noći na nedjelju i na krajnjem jugu. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se susnježica i snijeg. Na istoku zemlje većinom suho. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, prolazno su mogući jaki udari. Na Jadranu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, lokalno i jaki, duž obale i bura, prema večeri na sjevernom dijelu u jačanju pa će podno Velebita na udare biti i olujna. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 17 °C, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža.

U nedjelju u unutrašnjosti promjenjivo oblačno, osobito na sjeverozapadu sa sunčanim razdobljima, na Jadranu sunčanije. Lokalno kiša ili poneki pljusak, u gorju i malo snijega, a u središnjim krajevima većinom suho. Vjetar umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, prijepodne osobito podno Velebita na udare i olujna, prema otvorenom moru u okretanju na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 6, na moru od 7 do 11 °C. Najviša dnevna između 9 i 13, duž obale i na otocima od 14 do 17 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno, povremeno će padati kiša. Najsunčaniji i uglavnom suh bit će ponedjeljak. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će umjerena i jaka bura, ponegdje na udare i olujna, malo oslabjeti, a u Dalmaciji će u ponedjeljak nakratko zapuhati do umjereno jugo. Jutra od ponedjeljka svježija.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu