Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

USKRSNA ČESTITKA ZADARSKOG NADBISKUPA PULJIĆA: “Uskrsloga Gospodina molimo da ukrajinska Golgota završi uskrsnućem mira i slobode”

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je uskrsnu čestitku. U cijelosti je prenosimo u nastavku:

“Zadnjih dana korizme, posebice u Velikom Tjednu, pratili smo Isusa na njegovom krvavom putu. Nakon njegove kalvarijske drame, mala skupina Isusovih učenika proživljava tužne trenutke tuge i razočaranja. Od straha se zaključavaju, dvoume, ne shvaćaju i zdvajaju. Židovi, s druge strane, osiguravaju grob sa stražom da ne bi slučajno tkogod od njegovih došao i ukrao ga, pa onda kazao da je uskrsnuo. Vidjeli su da je umro i proboli mu srce kako bi se uvjerili da nije živ. A sada postavljaju stražu i izmišljaju konstrukcije kako bi netko od njegovih mogao doći, ukrasti ga i reći da je uskrsnuo.
Krist, dakle, kojeg su gledali kako u bolima umire na križu, ponovno zadaje muke i probleme svojim neprijateljima. No, uskrsni događaj koji će se zbiti „rano u jutro, još za mraka“, probudio je nadu kod njegovih prijatelja. Isus je pokazao božansku moć i razveselio srca svojih učenika. Pod križem su mu dobacivali: „Ako si Sin Božji siđi, pa ćemo ti vjerovati“. Događajem uskrsnuća on je doista pokazao da je Sin Božji. Ali, to nije učinio na zahtjev Židova, već kad je sam htio. I to u času kad su se najmanje nadali: „U ranu zoru, još za mraka“.

Istina, dok smo tijekom Velikoga Tjedna slušali izvješće o Isusovoj muci, procesu, osudi i umiranju čudili smo i pitali, kako je Bog pripustio da mu Sin u teškim bolima onako žalosno strada i ljudski gledajući sve izgubi?! No, uskrsno jutro jasno je pokazalo kako Bog ne može izgubiti. Bog nikada ne gubi bitaka. On uvijek ima zadnju riječ. Svetkovinom Uskrsa mi zapravo slavimo njegovu slavnu pobjedu: Pobjedu svjetla nad tamom, pobjedu ljubavi nad zlobom, istine nad lažima i duha nad materijom. Zbog toga i pjevamo: „Svetoj žrtvi uskrsnici, slavu dajte krštenici“. Veseli se i raduj se, Božji narode, jer Krist je doista uskrsnuo, aleluja! Svečanost toga događaja najbolje opisuje hvalospjev uskrsnoj svijeći koji poziva: „Nek uskliknu službenici Božji; neka jekne trublja spasenja; nek se raduje zemlja tolikim obasjana bljeskom“.

Ovom radosnom uskrsnom pokliku pridružuje se vijest da su ukinute sve epidemiološke mjere i ograničenja koja su tim povodom bila propisivana. No, uz opravdanu radost, još uvijek nam je potrebna doza opreza dok se vraćamo redovitoj svakodnevici društvenoga, crkvenoga i vjerničkoga života. U našoj kolektivnoj borbi s opakim i nepoznatim virusom, osjećam potrebu posebice pohvaliti i zahvaliti medicinskom osoblju: liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, na njihovoj hrabroj gesti i svjedočanstvu koje su pokazali u vrlo riskantnim okolnostima i opasnom vremenu.
Zahvalni smo i svima koji su ovlašću društvene odgovornosti u vidu prevencije izdavali određene propise kako bi bilo što manje posljedica za zdravlje pojedinaca. Isto tako, zahvalni smo i vjernicima koji su uz preporučene mjere svoje oči i svoja srca upravljali prema nebu. Jer, znali su i vjerovali da je u Božjim rukama sudbina pojedinaca i naroda. Naime, „ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji“ (Ps 127,1).
Zabrinjava nas, međutim, ono što se dogodilo u četvrtak, 24. veljače 2022., kad se zbio masovni napad ruskih vojnih snaga na slobodnu i nezavisnu državu Ukrajinu. „Ruska Federacija, dakle, izvršila je napad na temeljne europske vrijednosti, na demokratsko pravo država na samoodređenje, ali i na temeljne kršćanske vrijednosti pravednosti i mira“ (Iustitia et pax, …). 

Hrabrim otporom ukrajinskih branitelja u opravdanoj borbi za slobodu i demokraciju započela je ukrajinska Golgota, za koju se nadamo da će završiti uskrsnućem mira i slobode te da će „dobro biti snažnije od zla i grijeha“. A za to ćemo posebice moliti ovih dana Uskrsloga Gospodina.

Uskrsnuli Krist je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. Stoga apostol Petar u svojoj duhovskoj propovijedi veli: „Nema uistinu pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista“ (Dj 4,12).
Želim blagoslovljene uskrsne blagdane svima, posebice našim obiteljima i mladima s kojima ćemo se ove godine družiti na planiranim susretima u Rimu, Ludbregu i Bjelovaru. Neka im događaj Gospodnjeg uskrsnuća osnaži vjeru kako bi u ovom našem vremenu mogli pružati svima, posebice onima koji Boga traže, razloge uskrsne nade koja je u njima. U toj vjeri i nadi od srca želim blagoslovljene uskrsne blagdane s radosnim poklikom, Uskrsnuo je kako je rekao, Aleluja!

Uz srdačan pozdrav i blagoslov od Gospodina,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DAN AUTOHTONIH SORTI I NAGRAĐIVANIH ULJA ZADARSKE ŽUPANIJE / Na feštu od ulja stigla i Mina iz  Montreala

Objavljeno

-

By

Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju autohtonih sorti, vođenih degustacija i prodajnu izložbu nagrađivanih maslinovih ulja  došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske, Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja. – Edukacija domaćih i stranih gostiju da znaju prepoznati vrhunska maslinova ulja važan su dio ove smotre, rekao je dr. Ivica Vlatković

Prvi se pamte pa će tako i Dan autohtonih sorti maslina uz degustaciju i izložbeno prodajnji sajam  nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja s područja  mnogima ostati u sjećanju. Posebno stranim turistima koji su u velikom broju pohodili ovu zanimljivu manifestaciju održanu danas u prijepodnevnim satima  na glavnoj zadarskoj Pijacii u Crkvi svetog Roka na Poluotoku.

Posjetitelji iz Europe i svijeta

-Ovo je nezaboravan događaj, rekla je  Mina Kurtin. Ona je upravo stigla iz Montreala u Kanadi, gdje živi. Roditelji su joj porijeklom iz Kali, žive u francuskom  Montepellieu, a na Ugljanu i na Dugom otoku njihovi preci su uzgajali  masline i proizvodili ulje. – „Uono libuurnsko, iz muora“, kaže  simpatična Mina dokazujući da se služi i  kualjskim dijalektom . Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina Šarić, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske,  Njemačke,  Nizozemske, Danske , Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja.

Nismo znali da su hrvatska ulja ovako dobra, bio je najčešći komentar, nakon što su degustirali ponuđena ulja. Anita Vedrić iz Posedarja i Ante Vulin  poznati maslinar iz Pakoštana su vodili degustacije. -Cilj je bio da nauče razlikovati  dobro od loših ulja, kaže Vulin.

Prezentirane nepoznate autohtone i samonikle sorte

Veliko zanimanje izazvalo je i predstavljanje autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije. Uz vodeće oblicu, lastovku, drobnicu i krvavicu, doc. dr. Šime Marcelić predstavio je i introducirane, ali i samonikle gospodarski vrijedne samonikle masline od kojih mnoge u rasadničkoj proizvodnji ne postoje te ih  proizvođači prilikom podizanja nasada nisu u mogućnosti koristiti, kaže   Marcelić. Šteta jer, dodao je, autohtone sorte iz pogleda biološke raznolikosti  su neprocjenjiva vrijednost i izvor genetske raznolikosti.

Posjetiteljima su u sklopu Dana autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije   prezentirane  autohtone sorte  autohtone sorte  poput Oblica, Lastovka, Krvavica, Drobnice, Puljke, Oštrica i Karbunčele.  Zatim i vrlo vrijedne lokalne sorte koje su proširene na malom području diljem Zadarske županije, poput: Plavica – Pakoštane, Plavica – Biograd na moru, Krupna drobnica – Biograd na moru. Drobnica – Belafuža, Preška puljka – Mario, Peljuzica – Sukošan, Puljizica – Kali,  Peljušica (Pašman), Sitna grabučela (morajolo), Vladina maslina – Lukoran, Tvrđaka – (Lukoran), Slivnjača, Drobnica babić, Trstenka – Bibinje i Starka iz Novigrada. Dr. Marcelić i  Dražen Travica  prezentirali su  i samonikle masline koje su neprocjenjivo genetsko bogatstvo unutar samog roda Olea poput: Samonikle – Bili brig 1. 2. i 3., Samonikla – Preko (Noršin), Samonikla – Preko (Marijo), Samonikla – Preko (Matacin), Samonikla – Preko (grabučela), Samonikla maslina – sitna, Samonikla Juško Završće, Samonikla – Domaća, Samonikla (Kali), samonikla (Lukoran 2) i Rudanka.

Uz gastro kutak u organizaciji masterchefa Renata  Kraljeva posjetitelji  Dana masline mogli su uživati u domaćim delicijama dagnjama na buzaru i rižotu od plodova mora.  Sve je planulo dok rečeš „keks“, a da bude sve ljepše pobrinula se i zadarska vokalna skupina Renome.  Na kraju recimo još da su ovu zanimljivu priredbu zajednički organizirali Udruga maslinara Zadarske županije, Tržnica Zadar d.o.o.  i Turistička zajednica grada Zadra.

N.J. / Dani masline

TOMISLAV LETINIĆ: Ponovit ćemo ova i slična događanja

Iznimno nam je drago što smo dobili priliku biti domaćini ovog događanja i što smo pomogli u promociji maslinara i uljara sa područje Zadarske županije koji su se svojom kvalitetom dokazali ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu gdje su dobili brojne nagrade za svoja ulja. Nadamo se da će se ovo i slična događanja, vezana za naše maslinare i uljare ponoviti najmanje jednom godišnje na našoj tržnici. Zahvaljujemo se svim posjetiteljima, izlagačima, suorganizatorima i sponzorima, rekao je  Tomislav Letinić, direktor Tržnica Zadar d.o.o

Dr. IVICA VLATKOVIĆ: Domaćim i stranim gostima ponudili smo svjetski nagrađivana maslinova ulja

-Smotra autohtonih sorata maslina Zadarske županije je težnja i ideja sjedinjavanja tradicije uzgoja maslina i njihovog spontanog prirodnog ukrižavanja. Cilj nam je jednog dana nakon genotipizacije izdvojiti i uzgojiti autohtone sorte našeg kraja kao putokaz posebnosti mediterana na kojem tisućljećima živi stablo masline sa svojim stanovnicima. I,  kao što je jednom zapisao veliki francuski povjesnicar Fernand Braudel: “Mediteran čine ljudi i posebnosti koje nose u svom stvaralaštvu”. Priroda nam svake godine pomaže da se milijarde zrnaca peludi ukriža među milijunima stabala maslina, a onda prođe još desetljeća da prirodnim procesom izraste vidljivo stablo masline i da počne davati plodove sasvim druge i drugačije od bilo kakvih poznatih.

Upravo smo zahvaljujući pojedincima na ovoj smotri ponudili dio te baštine raznolikosti maslina zadarskog kraja po svim karakteristikama od poznatih hrvatskih sorata. Uz ovo upoznavanje domaćih i stranih turista ponudili smo im svjetski nagrađivana vrhunska dalmatinska maslinova ulja Zadarskog kraja. Edukacija potrošača je bila važna i važan dio ove smotre. Učenje stranih i domaćih gostiju po čemu se prepoznaju vrhunska maslinova ulja je nešto čemu svi moramo težiti jer Hrvatska je postala prepoznata svojom kvalitetom u svijetu. Mi smo kao zemlja mali proizvođači maslinovih ulja u svijetu ali zato imamo prednosti u ostvarivanju proizvodnje kvalitete.

Veliki broj kvalitetnih uljara Zadarske županije omogućuje i ostvarenje i finaliziranje brzine berbe i prerade maslina. Kao posljedica cjelovitog rada je ostvarivanje kvalitete maslinovih ulja koju smo ponudili našim gostima, poručio je dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije.

Maslinari

Od maslinara Zadarske županije na ovoj smotri sudjelovali su Mate Dušević, Ivica Vlatković, OPG Vedrić, Ante Vulin, Tomislav Čudina, Vinko Lalin, Nedjeljko Jusup, Nives Morović i Vojko Škopić

N.J./ Dani masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STRUČNI SKUP U KALIMA / Župan Longin: “Nove ribarske luke u Lamjani i Zadru najmodernije su na Jadranu!”

Objavljeno

-

By

U sklopu 19. izdanja Tunuare – Kualjskih ribarskih noći, u ribarskoj luci Vela Lamjana na otoku Ugljanu održan je stručni skup na temu “Očuvanje tradicionalnih ribarskih zajednica”.

Skup je održan u novom dijelu Ribarske luke u Kalima, vrijedne 5,35 milijuna eura, koja predstavlja ključnu infrastrukturu za budućnost razvoja ribarstva ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

Okupljenima su se, uz ostale, obratili ministar Šime Erlić, župan Božidar Longin, državni tajnik Josip Bilaver, ravnatelj uprave za ribarstvo Ante Mišura, ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević i općinski načelnik Bruno Mišlov. Istaknuta je važnost dijaloga i razmjene iskustava kao ključnih koraka prema pronalasku održivih rješenja za izazove s kojima se suočava sektor ribarstva.

Sinergijom Vlade, Županije i lokalne razine, ribarima i gospodarstvenicima koji se bave akvakulturom osigurali smo kvalitetne, sigurne i dobro opremljene ribarske luke. Naše nove ribarske luke u Lamjani i Zadru rade vrlo uspješno i slobodno možemo reći da su najmodernije na Jadranu. Posebno tu treba pohvaliti nositelja projekta izgradnje, Lučku upravu Zadar, a vjerujemo i da će suprastruktura koju smo mogli vidjeti i premijerno danas u Kalima, našim ribarima omogućiti dodatne benefite – poručio je župan Longin podsjetivši da Zadarska županija s ponosom nosi epitet najribarskije županije, a Kali najribarskijeg mjesta na Jadranu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKI DAN ŠAHA / Hoće li u Zadru biti oboren svjetski rekord u broju odigranih partija šaha u jednom danu?

Objavljeno

-

By

Danas je svjetski dan šaha i organizira se obaranje Ginesove knjige rekorda u broju odigranih partija šaha u jednom danu.

Šahovski klub Casper će sudjelovati u tome, a u tijeku je i veliki međunarodno šahovski turnir, jedan od najvećih u Hrvatskoj, s preko 120 igrača iz cijelog svijeta.

Mjesto radnje je novi studentski dom, slobodni se doći i u tišini pogledati kako izgleda veliko šahovsko natjecanje.

Glavna nagrada je 1600 EUR, i borba je napeta sve do zatvaranja turnira 23.07.2024. 

Organizatori su Šahovski klub Casper iz Zadra i Sveučilište u Zadru.

Zaigrajte i vi šah i doprinesite obaranju ovog rekorda! 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu