Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

USKRSNA ČESTITKA ZADARSKOG NADBISKUPA PULJIĆA: “Uskrsloga Gospodina molimo da ukrajinska Golgota završi uskrsnućem mira i slobode”

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je uskrsnu čestitku. U cijelosti je prenosimo u nastavku:

“Zadnjih dana korizme, posebice u Velikom Tjednu, pratili smo Isusa na njegovom krvavom putu. Nakon njegove kalvarijske drame, mala skupina Isusovih učenika proživljava tužne trenutke tuge i razočaranja. Od straha se zaključavaju, dvoume, ne shvaćaju i zdvajaju. Židovi, s druge strane, osiguravaju grob sa stražom da ne bi slučajno tkogod od njegovih došao i ukrao ga, pa onda kazao da je uskrsnuo. Vidjeli su da je umro i proboli mu srce kako bi se uvjerili da nije živ. A sada postavljaju stražu i izmišljaju konstrukcije kako bi netko od njegovih mogao doći, ukrasti ga i reći da je uskrsnuo.
Krist, dakle, kojeg su gledali kako u bolima umire na križu, ponovno zadaje muke i probleme svojim neprijateljima. No, uskrsni događaj koji će se zbiti „rano u jutro, još za mraka“, probudio je nadu kod njegovih prijatelja. Isus je pokazao božansku moć i razveselio srca svojih učenika. Pod križem su mu dobacivali: „Ako si Sin Božji siđi, pa ćemo ti vjerovati“. Događajem uskrsnuća on je doista pokazao da je Sin Božji. Ali, to nije učinio na zahtjev Židova, već kad je sam htio. I to u času kad su se najmanje nadali: „U ranu zoru, još za mraka“.

Istina, dok smo tijekom Velikoga Tjedna slušali izvješće o Isusovoj muci, procesu, osudi i umiranju čudili smo i pitali, kako je Bog pripustio da mu Sin u teškim bolima onako žalosno strada i ljudski gledajući sve izgubi?! No, uskrsno jutro jasno je pokazalo kako Bog ne može izgubiti. Bog nikada ne gubi bitaka. On uvijek ima zadnju riječ. Svetkovinom Uskrsa mi zapravo slavimo njegovu slavnu pobjedu: Pobjedu svjetla nad tamom, pobjedu ljubavi nad zlobom, istine nad lažima i duha nad materijom. Zbog toga i pjevamo: „Svetoj žrtvi uskrsnici, slavu dajte krštenici“. Veseli se i raduj se, Božji narode, jer Krist je doista uskrsnuo, aleluja! Svečanost toga događaja najbolje opisuje hvalospjev uskrsnoj svijeći koji poziva: „Nek uskliknu službenici Božji; neka jekne trublja spasenja; nek se raduje zemlja tolikim obasjana bljeskom“.

Ovom radosnom uskrsnom pokliku pridružuje se vijest da su ukinute sve epidemiološke mjere i ograničenja koja su tim povodom bila propisivana. No, uz opravdanu radost, još uvijek nam je potrebna doza opreza dok se vraćamo redovitoj svakodnevici društvenoga, crkvenoga i vjerničkoga života. U našoj kolektivnoj borbi s opakim i nepoznatim virusom, osjećam potrebu posebice pohvaliti i zahvaliti medicinskom osoblju: liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, na njihovoj hrabroj gesti i svjedočanstvu koje su pokazali u vrlo riskantnim okolnostima i opasnom vremenu.
Zahvalni smo i svima koji su ovlašću društvene odgovornosti u vidu prevencije izdavali određene propise kako bi bilo što manje posljedica za zdravlje pojedinaca. Isto tako, zahvalni smo i vjernicima koji su uz preporučene mjere svoje oči i svoja srca upravljali prema nebu. Jer, znali su i vjerovali da je u Božjim rukama sudbina pojedinaca i naroda. Naime, „ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji“ (Ps 127,1).
Zabrinjava nas, međutim, ono što se dogodilo u četvrtak, 24. veljače 2022., kad se zbio masovni napad ruskih vojnih snaga na slobodnu i nezavisnu državu Ukrajinu. „Ruska Federacija, dakle, izvršila je napad na temeljne europske vrijednosti, na demokratsko pravo država na samoodređenje, ali i na temeljne kršćanske vrijednosti pravednosti i mira“ (Iustitia et pax, …). 

Hrabrim otporom ukrajinskih branitelja u opravdanoj borbi za slobodu i demokraciju započela je ukrajinska Golgota, za koju se nadamo da će završiti uskrsnućem mira i slobode te da će „dobro biti snažnije od zla i grijeha“. A za to ćemo posebice moliti ovih dana Uskrsloga Gospodina.

Uskrsnuli Krist je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. Stoga apostol Petar u svojoj duhovskoj propovijedi veli: „Nema uistinu pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista“ (Dj 4,12).
Želim blagoslovljene uskrsne blagdane svima, posebice našim obiteljima i mladima s kojima ćemo se ove godine družiti na planiranim susretima u Rimu, Ludbregu i Bjelovaru. Neka im događaj Gospodnjeg uskrsnuća osnaži vjeru kako bi u ovom našem vremenu mogli pružati svima, posebice onima koji Boga traže, razloge uskrsne nade koja je u njima. U toj vjeri i nadi od srca želim blagoslovljene uskrsne blagdane s radosnim poklikom, Uskrsnuo je kako je rekao, Aleluja!

Uz srdačan pozdrav i blagoslov od Gospodina,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PREVRTLJIVO VRIJEME Za vikend pretežno sunčano i hladno. U nedjelju bura u slabljenju. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

U većini krajeva unutrašnjosti danas oblačno, mjestimice uz malo snijega. Na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, osobito podno Velebita gdje može biti i orkanskih. Najviša temperatura zraka većinom od -1 do 3, a na Jadranu od 6 do 11 °C.

U nedjelju na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. U ostalim krajevima pretežno oblačno, s malo snijega uglavnom u gorju. Popodne sa sjevera razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni, a na moru umjerena i jaka bura, popodne u slabljenju. Minimalna temperatura zraka od -4 do 1, a na Jadranu uglavnom između 2 i 6 °C. Najviša dnevna u gorju oko 0, drugdje u unutrašnjosti od 2 do 5, a na obali i otocima između 7 i 12 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Na kopnu još u nedjelju oblačnije, moguće i malo snijega. U ponedjeljak ujutro hladnije, osobito na kopnu, a mjestimice i magla. Vjetar slab ili umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u utorak u gorju jugozapadni. Na moru umjerena, u nedjelju ujutro na sjeveru i jaka bura, u utorak slab sjeverozapadni, u Istri i jugozapadni vjetar. Jutra hladna, dnevna temperatura u blagom porastu, osjetnijem na kopnu u utorak.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Odana počast poginulima na Ražovljevoj glavici – Denisu Špiki i Draganu Gulanu

Objavljeno

-

By

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, odana je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu.

Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage. Prema riječima zapovjednika Otočnog bataljuna Joška Pulje Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su tri mrtva i 27 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odale su obitelji poginulih te njihovi suborci, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u hrvatskom Saboru Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić, župan Zadarske županije Božidar Longin u čijoj su pratnji bili i zamjenik župana Šime Vicković te pročelnici Josip Vidov, Ivan Šimunić, Krešimir Laštro i Ante Sjauš, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić s izaslanstvom, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, predstavnici hrvatske vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na obilježavanju godišnjice bila su nazočna i djeca iz škola Zadarske županije, a himnu su izveli  učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Obraćajući se nazočnima župan Božidar Longin je rekao kako je VRO Maslenica  u sam početak 1993. godine, ponajprije nama, žiteljima Zadarske županije, ali i čitavom hrvatskom narodu, ulila sigurnost u skoru slobodu i mir.

„Pokazala je da hrvatske vojno-redarstvene snage izrastaju u respektabilnu silu i nagovijestila daljnje vojne pobjede, sve do konačne slobode u Oluji.

Ljudska je povijest, nažalost, povijest ratovanja. Domovinski rat najteži je dio novije hrvatske povijesti. A povijest je, kaže izreka, učiteljica života. Iz nje moramo učiti kako se nikada više ne bi ponovile one teške godine. No povijest ne smijemo zaboraviti, osobito oni koji su ju pisali, a hrvatski branitelji jedni su od njih.“, istaknuo je župan dodajući kako upravo njima zahvaljujemo što smo danas ovdje, što nam je pružena prilika živjeti u svojoj zemlji, govoriti svojim jezikom i svojoj djeci stvarati priliku za sretan i miran život.

Zajedništvo je tih dana bila najvažnija snaga kojom je trebalo pobijediti neprijatelja pa su tako i naši Boduli ostavili svoje školje i stvorili postrojbu u koju su ušli i oni koji nisu otočani.“ Dodao je još župan u prigodnom obraćanju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U LICI SNIJEG, UZ MORE BURA Sv. Rok i Maslenica otvoreni samo za osobna vozila

Objavljeno

-

By

Za sve skupine vozila, javlja HAK, otvoreni su:

  • stara cesta kroz Gorski kotar (DC3);
  • Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i
  • Paški most.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca, DC50-DC27);
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Delnice-Kikovica (obilazak za sve ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i
  • Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8).

Na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99), lokalnoj cesti između Kraljevice i Križišća te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Jak vjetar puše i na riječkoj obilaznici (A7) na mostu Rječina te se vozi uz ograničenje brzine.

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Moguća je poledica. U unutrašnjosti, Lici i Gorskom kotaru povremeno i mjestimice pada snijeg. U priobalju puše jaka, na udare i olujna bura. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i na put ne kreću bez zimske opreme, poruka je iz HAK-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu