Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

[“UREĐENA ZEMLJA” I K.O. TURANJ] Uskoro započinje izlaganje podataka pred katastrom i sudom za katastarsku općinu Turanj

Objavljeno

-

U Sv. Filip i Jakovu, u novoobnovljenoj kino dvorani, predstavljen je skorašnji početak izlaganja prikupljenih podataka o nekretninama pred katastarskom i sudskom komisijom za katastarsku općinu Turanj.
Nakon obavljene geodetsko-katastarske izmjere najveće katastarske općine na području Općine Sv. Filip i Jakov u vrijednosti približno 3,87 milijuna kuna, a koja uključuje naselja Sikovo, Sv. Petar na Moru i Turanj, te postupka predočavanja eloborata katastarske izmjere, tijekom ovog mjeseca započinje rad djelatnika katastra i suda u zgradi u središtu Sv. Filip i Jakov za čiji rad Općina Sv. Filip i Jakov izdvojila značajna novčana sredstva.

Voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove Područnog ureda za katastar Državne geodetske uprave Mirko Štefanek, uz pomoć umirovljenog djelatnika zadarskog područnog ureda za katastar Zdravka Škorputa, ukratko je pojasnio što u ovoj fazi nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra „Uređena zemlja“ očekuje vlasnike nekretnina.
– Vlasnici nekretnina najprije će pred katastarskom komisijom provjeriti točnost izmjere za svako zemljište. Uz pomoć baze podataka i videoprojektora, a prema OIB-u vlasnika, za svaku od nekretnina moći će se provjeriti točnost snimka. Grešaka dakako ima, računamo na oko deset do petnaest posto. Upravo ovaj postupak izlaganja služi da ispravimo pogreške. – kazao je Štefanek.

Pogreška se ispravlja podnošenjem prigovora nakon čega djelatnici Geoprojekta d.d. Opatija, izvođača radova, izlaze na teren zajedno s vlasnicima. Nakon toga, slijedi poziv vlasniku nekretnine od strane sudske komisije da dostavi dokumentaciju o vlasništvu.
– U ovoj fazi možete obaviti i diobu zemljišta, cijepati ili okrupnjivati više čestica ali pod uvjetom da ste se dogovorili. Dakle, naglasak je na dogovoru. Pokušajte se dogovoriti da imate 1/1 jer suvlasništvo nije rješenje ni za koga. – dodao je Štefanek.
Katastarska općina Turanj prostire se na 2.542 hektra površine i broji 4412 katastarskih čestica te 1125 objekata.
– Sud je napokon zauzeo stav da se ide na ruku ljudima, ne državi. Ako su građani dugogodišnji korisnici nečega privedenog svrsi, recimo maslinika za kojeg se vidi da je tu sto godina takoreći, neće se knjižiti Republika Hrvatska već građanin. – kazao je Štefanek.

Pred katastarskom komisijom vlasnika nekretnine može davanjem punomoći zastupati bilo koja poslovna sposobna osoba, međutim, pred sudskom opunomoćena osoba može biti isključivo član obitelji  ili odvjetnik.
– Najvažnije stvari su da provjerite nekretninu je li onako kako ste je obilježili, i druga, pokušajte ne ostati u suvlasničkoj zajednici. Pokušajte se dogovoriti čak i ako niste u dobrim odnosim s bratom, stricem ili već kime. Nemojte ostati u suvlasničkoj zajednici jer time nećete ništa napraviti. Onaj tko ostane u suvlasništvu, njemu nije ni trebala ova izmjera.  – savjetovao je dugogodišnji djelatnik zadarskog područnog ureda za katastar Zdravko Škorput.
Jedan od savjeta je i ne ostavljati privatne puteve unutar građevinskog područja naselja jer u tom slučaju, pojasnio je Škorput, ne postoji mogućnost ishođenja građevinske dozvole. Put tada prepišite na jedinicu lokalne samouprave, savjetuje Škorput.

– Računajte da se ovo radi jednom u dvjesto godina. Posljednji put je to bilo oko 1825. godine. Iskoristite priliku. Izravnajte međe, napravite puteve, okrupnite zemljište, cijepajte. Sada je sve moguće napraviti uz naglasak na dogovor. – poručio je Štefanek dodavši kako je Općina Sv. Filip i Jakov vrlo ozbiljno i zdušno shvatila ovaj projekt što nije slučaj sa svim općinama na području Zadarske županije.
Općinski načelnik Zoran Pelicarić iskazao je zadovoljstvo nastavkom projekta i ponos s obzirom na veliku zainteresiranost lokalnog stanovništva.
– Ponašat ćemo se kao i do sada, maksimalno profesionalno. Imamo iskustva s dosadašnje naše dvije katastarske općine: k.o. Sv. Filip i Jakov i k.o. Raštane. Znamo da je temelj svih temelja nova katastarska izmjera odnosno obnova zemljišnih knjiga. Ni pojedinac ni zajednica ne može ići naprijed ako nema riješeno vlasništvo. – rekao je Pelicarić.

Izvor: b-portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA ZADAR: Važnost edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom

Objavljeno

-

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Međutim, trebamo si postaviti pitanje koliko mi danas ostvarujemo to pravo, i ako ne, tko je krivac tomu?

Osvrnemo li se oko sebe, promotrimo li dobro okoliš u kojem živimo, uočit ćemo jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu – otpad. Veoma je rasprostranjen, svakoga dana nastaju sve veće količine, a njegov štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš tjera nas da što hitnije poduzmemo neke korake u rješavanju problema.

I opet se zapitajmo: što je uzrok tome? Svima je jasno da sami utječemo na uvjete u kojima živimo. Otkuda onda toliko otpada oko nas? Jesmo li nemarni? Ponašamo li se nemarno prema prirodi? Poznajemo li dobro problematiku otpada? Jesmo li svjesni posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi? Što će biti sutra?

Mi u Čistoći d.o.o. ne želimo samo postavljati pitanja niti davati gotove odgovore, već potaknuti građane da uoče probleme koji se javljaju kod gospodarenja otpadom te da se zajedno prihvatimo njihova rješavanja. Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te načina postupanja s otpadom može rezultirati ostvarenjem postavljenih ciljeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je moguće postići samo sustavnom edukacijom svih dobnih skupina, počevši od onih najmlađih.

Otuda i naš projekt pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima u Zadru. Polazeći od toga da smo mnoge navike koje imamo stekli kao djeca, za početak smo se detaljnije posvetili djeci predškolske dobi. Cilj nam je kod njih razviti pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.).

Svi su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, a njima im nastojimo omogućiti da aktivnim učenjem, doživljavanjem, izravnim susretom s okolišem usvoje nova znanja o otpadu i njegovom zbrinjavanju, uoče probleme i pronalaze načine njihova rješavanja. Također ih nastojimo potaknuti da ispravno reagiraju na posljedice ljudskog nemara te da prihvate vlastitu odgovornost.

Obrazovanje za okoliš traje cijeli život, stoga nastojimo uključiti i mladež i odrasle na način prilagođen njima.

Jedan od glavnih uzroka nepravilnog odnosa ljudi prema otpadu slaba je informiranost, neupućenost u posljedice nepravilnog odlaganja i postupanja s otpadom, neosviještenost vezana za potrebu smanjenja, odvojenog sakupljanja, recikliranja. Trudimo se što detaljnije informirati ljude, i to edukativno-promidžbenim materijalima (letci, brošure…), organizacijom društvenih aktivnosti ili preko medija, potičemo međusobnu kvalitetnu komunikaciju čime im želimo omogućiti sudjelovanje u zaštiti okoliša.

Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te promjena načina postupanja s otpadom može rezultirati sprječavanjem daljnje degradacije i narušavanja prirodnog okoliša.

I nama u Čistoći i građanima Zadra i okolice čist i lijep okoliš u kojem živimo treba biti prioritet, a zajedno ćemo to lakše ostvariti.

Svaki građanin ima pravo na život u zdravom okolišu, pravo na informaciju te na sudjelovanje u procesima odlučivanja glede upravljanja i gospodarenja otpadom i okolišem.

Upravo zbog toga vrlo nam je bitan odnos naših djelatnika i građana Zadra, tako da ćemo i ubuduće nastojati da on bude još brži i kvalitetniji, na obostrano zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu