Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

[“UREĐENA ZEMLJA” I K.O. TURANJ] Uskoro započinje izlaganje podataka pred katastrom i sudom za katastarsku općinu Turanj

Objavljeno

-

U Sv. Filip i Jakovu, u novoobnovljenoj kino dvorani, predstavljen je skorašnji početak izlaganja prikupljenih podataka o nekretninama pred katastarskom i sudskom komisijom za katastarsku općinu Turanj.
Nakon obavljene geodetsko-katastarske izmjere najveće katastarske općine na području Općine Sv. Filip i Jakov u vrijednosti približno 3,87 milijuna kuna, a koja uključuje naselja Sikovo, Sv. Petar na Moru i Turanj, te postupka predočavanja eloborata katastarske izmjere, tijekom ovog mjeseca započinje rad djelatnika katastra i suda u zgradi u središtu Sv. Filip i Jakov za čiji rad Općina Sv. Filip i Jakov izdvojila značajna novčana sredstva.

Voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove Područnog ureda za katastar Državne geodetske uprave Mirko Štefanek, uz pomoć umirovljenog djelatnika zadarskog područnog ureda za katastar Zdravka Škorputa, ukratko je pojasnio što u ovoj fazi nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra „Uređena zemlja“ očekuje vlasnike nekretnina.
– Vlasnici nekretnina najprije će pred katastarskom komisijom provjeriti točnost izmjere za svako zemljište. Uz pomoć baze podataka i videoprojektora, a prema OIB-u vlasnika, za svaku od nekretnina moći će se provjeriti točnost snimka. Grešaka dakako ima, računamo na oko deset do petnaest posto. Upravo ovaj postupak izlaganja služi da ispravimo pogreške. – kazao je Štefanek.

Pogreška se ispravlja podnošenjem prigovora nakon čega djelatnici Geoprojekta d.d. Opatija, izvođača radova, izlaze na teren zajedno s vlasnicima. Nakon toga, slijedi poziv vlasniku nekretnine od strane sudske komisije da dostavi dokumentaciju o vlasništvu.
– U ovoj fazi možete obaviti i diobu zemljišta, cijepati ili okrupnjivati više čestica ali pod uvjetom da ste se dogovorili. Dakle, naglasak je na dogovoru. Pokušajte se dogovoriti da imate 1/1 jer suvlasništvo nije rješenje ni za koga. – dodao je Štefanek.
Katastarska općina Turanj prostire se na 2.542 hektra površine i broji 4412 katastarskih čestica te 1125 objekata.
– Sud je napokon zauzeo stav da se ide na ruku ljudima, ne državi. Ako su građani dugogodišnji korisnici nečega privedenog svrsi, recimo maslinika za kojeg se vidi da je tu sto godina takoreći, neće se knjižiti Republika Hrvatska već građanin. – kazao je Štefanek.

Pred katastarskom komisijom vlasnika nekretnine može davanjem punomoći zastupati bilo koja poslovna sposobna osoba, međutim, pred sudskom opunomoćena osoba može biti isključivo član obitelji  ili odvjetnik.
– Najvažnije stvari su da provjerite nekretninu je li onako kako ste je obilježili, i druga, pokušajte ne ostati u suvlasničkoj zajednici. Pokušajte se dogovoriti čak i ako niste u dobrim odnosim s bratom, stricem ili već kime. Nemojte ostati u suvlasničkoj zajednici jer time nećete ništa napraviti. Onaj tko ostane u suvlasništvu, njemu nije ni trebala ova izmjera.  – savjetovao je dugogodišnji djelatnik zadarskog područnog ureda za katastar Zdravko Škorput.
Jedan od savjeta je i ne ostavljati privatne puteve unutar građevinskog područja naselja jer u tom slučaju, pojasnio je Škorput, ne postoji mogućnost ishođenja građevinske dozvole. Put tada prepišite na jedinicu lokalne samouprave, savjetuje Škorput.

– Računajte da se ovo radi jednom u dvjesto godina. Posljednji put je to bilo oko 1825. godine. Iskoristite priliku. Izravnajte međe, napravite puteve, okrupnite zemljište, cijepajte. Sada je sve moguće napraviti uz naglasak na dogovor. – poručio je Štefanek dodavši kako je Općina Sv. Filip i Jakov vrlo ozbiljno i zdušno shvatila ovaj projekt što nije slučaj sa svim općinama na području Zadarske županije.
Općinski načelnik Zoran Pelicarić iskazao je zadovoljstvo nastavkom projekta i ponos s obzirom na veliku zainteresiranost lokalnog stanovništva.
– Ponašat ćemo se kao i do sada, maksimalno profesionalno. Imamo iskustva s dosadašnje naše dvije katastarske općine: k.o. Sv. Filip i Jakov i k.o. Raštane. Znamo da je temelj svih temelja nova katastarska izmjera odnosno obnova zemljišnih knjiga. Ni pojedinac ni zajednica ne može ići naprijed ako nema riješeno vlasništvo. – rekao je Pelicarić.

Izvor: b-portal

 

Sport

TENIS Hrvatsko prvenstvo do 16 godina na Višnjiku

Objavljeno

-

By

U teniskom kompleksu u Športskom centru Višnjik od subote, 15. svibnja, do četvrtka, 20. svibnja 2021. održat će se hrvatsko prvenstvo za igračice i igrače do 16 godina.

Očekuje se nastup stotinjak najboljih hrvatskih tenisačica i tenisača u pojedinačnoj i u konkurenciji parova, a kvalifikacije će početi u subotu, 15. svibnja 2021.

Igrat će se na zemljanim terenima u organizaciji Hrvatskoga teniskoga saveza i TK-a Zadar 08.

Izvor: Planet Višnjik

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PANDEMIJA Na zadarskom području 34 novozaražena. Preminula dva muškarca (57 i 66 godina) i jedna žena (68)

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije  34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(22) i  Benkovac(3) te općina Bibinje(1), Kukljica(1), Poličnik(2), Posedarje(1), Ražanac(3) i Stankovci(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 332 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 999 osoba.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminula su dva muškarca u dobi od 57 i 66 godina te jedna žena u dobi od 68 godina.

Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 48 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 15 pacijenata.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Biogradu otvoren novi prostor Gradske knjižnice

Objavljeno

-

By

Biogradska Gradska knjižnica koja u tom gradu postoji već 58 godina jučer je uselila u svoj novi prostor. Svečanom otvorenju nazočni su bili župan Božidar Longin sa suradnicima i“ gradonačelnik Grada Biograda Ivan Knez.

„Otvaranje knjižnice poklopilo se sa godinom čitanja kojom je proglašena 2021. te je na taj način i Biograd na Moru je  dao svoj obol kulturi čitanja, promicanju knjiga i knjižnice“ rekla je ravnateljica ove ustanove Tihana Jurišić dodajući kako vjeruje da će ovo mjesto biti mjesto ugode, druženja, okupljanja, kulturnog uzdizanja, učenja i boravka.

„Naš grad ima dugu tradiciju postojanja gradske knjižnice kao jednog od stupova biogradske kulture, a današnje otvorenje je nadogradnja je na povijest razvoja čitateljske publike u modernijim i izazovnijim vremenima“, dodala je još ravnateljica Jurišić.

„U našem programu razvoja je i „Pametna županija“ kao jedan od 5 stupova razvoja, i izuzetno mi je drago da je nakon 12 godina konačno uređen novi prostor gradske knjižnice.

Živimo u vremenu kada, pojavom novih izvora znanja i spoznaja, mnogi strahuju za sudbinu knjige. Kada knjiga stanuje u lijepim i otvorenim prostorima poput ovoga, mislim da takav strah nije opravdan.Narodne knjižnice, osobito u malim i srednje velikim sredinama, te ako su dobro vođene kao biogradska, predstavljaju mjesto okupljanja raznih generacija. Od najmlađih koji pohađaju razne kreativne radionice sve do najstarijih koji će u knjižnici pročitati novine, ali i pohađati tečaj rada na računalu i slično“, rekao je na otvaranju župan Božidar Longin.

Novi prostor gradske knjižnice u Biogradu na Moru uređen je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Biograda.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu