Connect with us

Arijana Baraba

Statisti, seljačine i(li) alkoholičari

Objavljeno

-

Ovo se ljeto ništa, osim kiše, nije događalo. Ni ja nisam napisala kolumnu. Taman me nešto pokrene, kad ono – ništa. Ispalo da je samo kiša izvjesna.

Slučaj Mikulandra, recimo. Ona je najnovija novinarka u Kalmetinom uredu. Stopedesetišesta zadarska novinarska perjanica za koju sam taman i ja povjerovala da predstavlja sam obol profesionalne etike i morala uopće, odjednom – u politici. Sjednem da ću napisati kako sam čula da je u tom pomogla veza sa Smrkinićem (s kojim jest u rodbinskoj vezi), kad ona demantira još jednom objektivnom zadarskom novinaru kojeg više neću imenovati – da nije ni sa kime u rodbinskoj vezi. I on to tako objavi. Bez rezerve.

Nemaš o čemu pisati, dakle. Ništa nije kako se čini.

Uglavnom… Počela je kampanja za opće izbore. Premda će, dok ta vijest doputuje do zadarskih političara, početi i 2015.

Jedina veza sa tim skupo plaćenim licima za sada je Facebook. Njega posebno vole zadarski socijaldemokrati, pa svaki od njih, koji iole drži do sebe, barem jednom tjedno objavi novi selfie.

Netko, preciznija da budem, fotografira sam sebe:

… nekoga slikaju drugi:

… a treći (Antun Novoselović, op.a.) se identificiraju s mrtvim životinjama…

… mrtvim predsjednicima…

… i alkoholom:

Dok Hrvatska pada na svim postojećim ljestvicama koje recimo da mjere sigurnost, korupciju, stabilnost, suverenost, gospodarsku angažiranost… gori smo od Ruande, kažu najnoviji pokazatelji; u svijetu likvidiraju novinare (pa ispada da i nije loše što ih kod nas – zapošljavaju); u Gazi biva raseljeno i ubijeno stotine tisuća žena i djece…

… u Zadru je situacija sljedeća:

Savjetnica u Vladi, gradska vijećnica i predsjednica gradskog SDP-a, Sabina Glasovac, pogađate već, promijenila je sliku na Facebook profilu:

Sada ima 285 lajkova. Još 22 i još za centimetar kraća suknja i bit će u Saboru dogodine.

Najljepša je i definitivno najmršavija u zadarskom SDP-u. Ona je shvatila gdje je prava fronta među zadarskim socijaldemokratima. Dok se druge debljaju, ona gladuje i napreduje.

I predsjednica županijskog SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, promijenila je naslovnu fotografiju na društvenoj mreži.

Ona ništa ne kuži, pa je sasvim originalno, misli, stavila sliku Sv. Donata.

Svega 11 lajkova.

Jedini koji je ostao budan donekle tijekom ovog ljeta koje to i nije jest – Darko Vrdoljak.

On je u znak shvaćanja svoje političke funkcije (potpredsjednik gradskog SDP-a) prenio tekst o Gaženici, a kao dokaz dobrog ukusa – pjesmu U2:

Član Predsjedništva GO SDP-a, Erol Gaši, nije se oglasio od Prvenstva u Brazilu. Još tuguje, pretpostavljamo? Ili slavi, to bi bila gora varijanta:

… dok Nikola Turčinov (također član Predsjedništva GO SDP-a) gusari zadarskim arhipelagom i svi mu pišu – “blago tebi”:

Jedini se, u konačnici, iskazao Antun Novoselović Baja.

On nije mrdnuo, a da se nije pohvalio na Facebooku.

Brine tek to i što nije mrdnuo, a da za njim nije mrdala i čašica.

Praktički da nema fotografije na kojoj nekome ili nečemu ne nazdravlja.

Što otvara nekoliko pitanja. Svest ćemo ih u jedno – ima li čovjek na donjim fotografijama problema s alkoholom? Mnoge njegove žrtve vjerujemo da bi zanimalo i – otkada?

no images were found

 

 
Nastavi čitati
12 komentara

12 Comments

 1. Bepo Pavic

  3. rujna 2014. at 18:27

  Hebate…ovako nesto dobro i originalno nisan vidija ni procita ni na CNN-u ni BBC-u … Ariana B. originalno genijalna kolumna. Je da san dugo ceka ali isplatilo se…pozdrav i kad tad… 🙂

   
 2. M-75

  3. rujna 2014. at 22:20

  Svjetski rat na pragu Zemlja iza Ruande, Grad ih prati,a zadarski SDP na dugom ljetnjem godišnjem odmoru. Od čega, jer od rada nije. Ako je rad svjesna i svrsishodna ljudska djelatnost, a jeste, onda su spomenuti, van svake sumnje, okorjeli neradnici, svojevrsni paraziti, koji u četvrt stoljeća postojanja nisu odradili temeljnu zadaću – nisu osvojili vlast ni u kakvoj formi,niti su, kao korektiv postojeće, doprinijeli boljitku, pa se njihovo postojanje svodi na puko zadovoljavanje vlastitih potreba, gdje se opet izgubila svaka mjera. Jer, dugogodišnja nedodirljivost i uljuljanost u blagostanju na račun sirotinje, smanjuje kriterije sve do razine kada prva među istima javno, na globalnom mediju, okrene puku vlastito prkno. (Pod)svjesna gesta koja je u rangu njenih razbacivanja radnim mjestima, običnom građaninu nedostižna, pa i nezamisliva i drugih manira svojstvenih pijanoj bogatoj nasljednici. Okružena i okuražena fanovima lažnih biografija, koji liječeći njene liječe i vlastite komplekse, čine je dostojnom samo jedne stvari – nasljednicom istovjetne prethodnice. No, valja pohvaliti podmladak. One mlade obrazovane, revolucionarne kadrove, koji su uvijek spremni javno upitati Kalmetu kada će se osvjetliti Ćosićev spomenik i ishodovati njegovu pohvalu. Tako se dođe do Bruxellesa, do Sabora, do državne firme… Sada, kada je izvjesno da nisu dobili zgradu u kojoj “rade”, pa je ne mogu ni prodati, definitivno gube smisao postojanja.

   
 3. carla

  4. rujna 2014. at 0:59

  pohvala istinskoj originalnosti kolumnistice, a sve drugo, gotovo za uprizorenje, nadahnuto je osmislio m75.

   
 4. mare

  11. rujna 2014. at 14:13

  ma ljudi vi ste ljubomorni.
  dobili su svojih pet minuta slave
  i ponašaju se kao i svi dobitnici.
  bahato i misle da su najlipši.
  ali – takvu prezentaciju možete napraviti sa bilo kojom strankom jer kad su na vlasti izgube vezu sa stvarnošću

   
 5. M-75

  12. rujna 2014. at 11:13

  Mare, ni po jada da su na vlasti. Bio bi to kakav-takav dokaz da ih cijeni zakonski minimum građana. No, oni nisu i nikada neće,na ovakav način,postati gradska vlast. A, troše li troše. Nažalost, prostora za ljubomoru nema, jer su kriteriji za sudjelovanje stvarno niski.

   
 6. Bombishta

  12. rujna 2014. at 22:42

  A ja bi dunkve reka daa… ovo se zove “transparentnost” lipe li rici misusovo… to ce rec da drugovi, u sdp-u jeli…rade evo transparentno i nista shotokuco. Samo ih molin da ne skidaju mudante jerbo bi puno tega moglo ispast vanka …

   
 7. Mate

  13. rujna 2014. at 7:41

  ###
  C&P
  KOD – MINSKO POLJE 2014.

  Da bi se europska unija / EU / na neki način « osigurala « od utjecaja SLAVENA i MUSLIMANA sa istoka zamišljeno je i ostvareno 2014. tzv *MINSKO POLJE* a to su države od sjevera do juga :
  1. FINSKA
  2. ESTONIJA
  3. LATVIJA
  4. POLJSKA
  5. ČEŠKA
  6. SLOVAČKA
  7. MAĐARSKA
  8. SLOVENIJA
  9. HRVATSKA
  10. RUMUNJSKA
  11. GRČKA
  12.
  I dalje sa željom utjecaja na :Makedoniju ,Kosovo, Ukrajinu itd.- daljnji prijem u EU.

  To se zovu – INTERESNE SFERE I OSIGURANJE ZAPADA.. ad.1-11 su prostori za nova krizna žarišta na kojima se trebaju riješiti zalihe starog naoružanja i isprobati novo. Kao poligon ! Zakuhaj i vladaj !

  • Predvidjeli su i GRAĐANSKE RATOVE a svoje granice-granične prijelaze nisu demontirali. Iste mogu vrlo brzo opet zatvoriti. Kada požele.
  • ISTINA JE DA SU DO SADA EU PROŠIRILI PRIJEMOM U EU POJEDINIH DRŽAVA IZ MINSKOG POLJA. ONAKO ,ZA UTJEHU !

  SPLIT A.PORT 2014.

  HR časnik pozdravlja

  A CIA MOMAK – FUCK OFF !!

  Izvor:Slobodna Dalmacija 5/2014

  ZA g.M-75
  U pravu si 100% !
  ###

   
 8. haha

  13. rujna 2014. at 16:24

  najjadniji clanak sto sam ikad procitao.
  zavist i ljubomora, samo ne znam zbog cega.

   
  • ita

   13. rujna 2014. at 19:29

   napiši ti bolji, hahaha

    
 9. mare

  15. rujna 2014. at 7:30

  Baš je zorno prikazala sve aktere
  u politici.Članak sigurno nije jadan, ti se toga nisi sjetio i objavio. Pet minuta slave svi u životu očekujemo.
  Nažalost u politici su svi muljatori.

   
 10. 12345

  15. rujna 2014. at 10:06

  ma mrzim i sdp i hdz ali ovo je dno dna novinarstva. kakav je ovo clanak i koja je njegova nemjera. uopce mi nije jasno.

   
 11. M-75

  16. rujna 2014. at 13:00

  Rijetko ikada ikoga “poklapam” komentarom, ali je nemoguće ne primjetiti kako pojedinci, u ovom slučaju @haha i @12345, osim duhovitih pseudonima, imaju i osebujna razmišljanja u kojima se pitaju i odgovaraju, a da uopće ne kriju kako im ništa nije jasno. E, pa takvi nas, s oproštenjem, i jebu,na razini Nacije, jer “znaju” što neće, ali ne što hoće. Kada netko započinje komentar pojmom mrzim, sam se diskvalificira i govori prvenstveno o sebi, baš poput onog koji zna da nešto jest, ali ne što.Uvjetno ispravnim smatram jedino konstataciju da su SDP i HDZ isti i to u dijelu u kojem se ponose sa četrdesetak mladih životinja, koje god da jesu, nabijenih na ražanj , njima u slavu. To jest dno, ako su mislili na to, no, bojim se da nisu, što sve čini još jadnijim.

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Arijana Baraba

ONLINE (Na)opaki svijet Antuna Novoselovića Baje

Objavljeno

-

Životni put našeg prijatelja Antuna Novoselovića Baje, privremenog podstanara u Zrinsko frankopanskoj 20, nadnaravna je priča s elementima misterije i znanstvene fantastike koja će gledatelja u neizvjesnosti držati prikovana za stolac sve do samoga kraja.

Kod njega ništa nije onako kako se čini, sve je drukčije od onoga u što bi se čovjek zakleo, ono što jest, ustvari nije, i na kraju je sve isto, osim stalnih obrata u svemu i ničemu.

Mnoge smo situacije i ljude do sada uspoređivali sa kultnim američkim serijalom „Zona sumraka“, ali nikad ovoliko osnovano.

Redom…

Koliko god se to danas činilo nevjerojatnim, Baja je nekad bio šef zadarske Krim policije.

Kao i sada, u medije je češće dospijevao zbog skandala, no zbog rezultata posla.

Slučajno ili ne, usred mnogih skandala o kojima se iscrpno pisalo, Baja je…

Dobio otkaz?

Nečastan otpust iz Policije?

Ne.

Orden, pa umirovljenje.

U naponu snage, u ranim četrdesetima, tek što je u rujnu 2009. dobio nagradu MUP-a zbog “iznimno visoke profesionalnosti i predanosti poslu”, u ljeto 2010. naš je Baja – prijevremeno umirovljen.

Tako “predan” policajac, netko bi pomislio, iscrpljen je od “posvećenosti” poslu pa će ostatak će života uživati u miru i tenisu, recimo?

Ne. Ovaj “profesionalni” policajac odlazi istog časa u – SDP.

Otamo grmi protiv nepotizma i raznoraznih društvenih nepravdi, tvrdi da se bez stranačke iskaznice HDZ-a ne može ništa…

Ali samo dotle dok u javnost nije procurila informacija da upravo on, točnije njegova obiteljska tvrtka, bogato posluje s državnim – HEP-om!?

Novoselović se povlači sa javne scene, nema više ništa reći ni o nepotizmu, ni o pogodovanju, još manje o javnim tvrtkama, zapošljavanju i natječajima. Nestaje sa lokalne i nacionalne političke scene i iz Gradskog vijeća, s Trga 5 bunara… Nema ga nigdje.

Ako ga tko traži, sad je u Zrinsko frankopanskoj 20. Izbacio je kamere pred ured obiteljske “Lav zaštite” i, piše na stranicama iste, bavi se zaštitom ljudi i imovine, odnosno detektivskim poslovima.

Točno kako i priliči nagrađenom, pa prijevremeno umirovljenom policajcu.

Opet – ne.

Policajac Baja niti koga štiti niti osigurava, koliko je poznato niti ne uhodi i ne provjerava.

On – čisti!?

Sa pola gradskog SDP-a, da ne zaboravimo, i očitava brojila potrošnje električne energije stanovnicima Zadra, a s metlom je došao i do Ploča, Bjelovara, Koprivnice… Do danas moguće da je pokrio i Sloveniju, nismo provjeravali neko vrijeme.

Ured od cca 20 kvadrata, zaposlenih malo i ništa, poslovno iskustvo nula, klijentela uglavnom policija i DORH… Kao da ništa nije.

Policajac Baja se reklamira kao detektiv, a u praksi čisti, na natječaje izlazi sa jednom, pobjeđuje sa desetom brojkom, direktor firme mu je sin, ali za sve se zove tatu…

Ništa ne smeta.

Inspektor prerušen u spremačicu, službeno je, ne zna proste radnje dijeljenja i množenja, ali sasvim dobro uspijeva.

Dapače. Dok se domaće gospodarstvo uslijed pandemije strmoglavo srozava, Bajina Lav zaštita doživljava poslovno proljeće.

Kako smo uvodno rekli, Baja je oživotvorena Zona sumraka.

Jedva čekamo novu epizodu.

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

Župan nije jedini. Svi se trebaju bojati Marka Pupića Bakrača, odavno!

Objavljeno

-

Najveća laž koju je Sotona prosuo jest ta da – ne postoji. Baš kao što je najveća laž koju je izrekao Marko Pupić Bakrač ona da se “njega nitko ne treba bojati”.

Kako pogrešno. Markom Pupićem Bakračem trebali smo biti užasnuti svi, odavna.

Tu je, međutim, jedna moguće još i gora njegova izjava:

“Shvaćaš li da mi je zbog tvog idiotizma izmaltretirana cijela obitelj?” – kazao je obraćajući se putem medija županu Longinu, istom onomu kojemu je par dana prije i ozbiljno zaprijetio.

Njemu je izmaltretirana cijela obitelj!?

Istom onome koji od ženinog otkaza naovamo ništa drugo ne radi ni na radnom mjestu ni kod kuće ni u krevetu, osim što maltretira i smišlja kako izmaltretirati svakog za koga mu se pričini da je korisno.

Njegova je obitelj izmaltretirana!?

Tko točno? Punica, radnica iz Maraske koja je nakon umirovljenja (prema njegovom iskazu) “u dva dana” digla zgradu sa osam apartmana na Pagu? Ili žena? Smijenjena direktorica javne tvrtke sa milijunima eura vrijednim nekretninama? Sin i nevjesta zaposleni u Bolnici dan nakon što su izašli s fakulteta? Svaki u svojoj vili s bazenom ispred, iznad i oko svakog apartmana… Sve ih vidimo kako shrvani i izmaltretirani plaču nad svojom sudbinom uz tropske koktele i roštilj okupljeni na krovnom bazenu najnovije, treće obiteljske vile u Josipa Kosora.

Kakve li nesretne sudbine. Da namakneš milijune eura, nabiješ ih svima na nos, ponosno, kao da si ih nakon 45 godina muke i znoja donio iz Njemačke, pa u istoj ulici nanižeš čak tri vile jer tebi nitko ništa ne može. Zar to nije svima jasno?

I, taman kad si mislio da je gotovo, da si prošao “lišo”, da te nitko ništa neće pitati – ni kako ni odakle, ono puna kuća policije. Ispada da ne smiješ ni prijetiti!? Kakve li nesreće.

Marko Pupić Bakrač već osam godina ne radi ništa drugo osim što maltretira, zlostavlja i nasrće na sve moguće načine na random odabrane adrese, sve sa samo jednom premisom, prvom i zadnjom koju je zapamtio iz djetinjstva – “reci joj dok ti ne kaže”.

Galami, provocira nerede i sukobe, vrijeđa, kleveće, podmeće i rovari sa sve redom sličnima sebi kao neka neuka i podla baba kakvu svijet nije vidio. Pod platformom, dakako, “drž’te lopova”.

Hoće li ga netko pitati konačno – gdje su lopovi bili prije 2013., kad je “izmaltretirana obitelj Pupić Bakrač” nogom u dupe izbačena sa Zračne luke Zadar?

Do tada je sve bilo ok?

Kakva glupost.

Jednaka onoj da je “kineski ražanj” nakon policijske posjete sve sem ražnja na kojem Kinezi okreću pse (a pas sa slike je zadarski župan).

Sad je “kineski ražanj” – “sintagma“, “vic”, “stari narodni izraz”… Ni prijetiti ne zna kako treba. Što je donekle i u skladu sa svim ostalim aspektima njegova života. Na terorističkim (nikako ne političkim!) tiskovnima se predstavlja kao inspektor RH, na radnom mjestu ga nema, kod kuće je rogonja… Pa jasno da na kraju nije niti onaj tko bi prijetio?

Istovremeno, MPB je jedini sudionik političkog života u Zadru otkad pamtim, a koji je u kratkom periodu više puta “imao posla” s oružjem. Te mu je bačena bomba, te prodaje oružje, te mu je u kući pronađen cijeli arsenal…

Učinak sudjelovanja MPB u društvenopolitičkom životu Zadra ravan je savezničkom bombardiranju grada. Trebat će desetljeća da nakon ove predstave ovdje izraste opozicija vrijedna slušanja, rasprave i komentiranja.

U pravu je Longin kada kaže da čak niti nije pitanje vlastitog straha kad prijavljuje prijetnju Marka Pupića Bakrača na čijem je Facebooku i dan danas “obećanje” da će biti nabijen na kolac.

Marko Pupić Bakrač je možda bio nebitan, pa je možda poželio postati bitan, možda je u nekim trenucima to i mogao biti, ali danas je krajnje opasan, suočen sa drugom starom narodnom – “dabogda imao, pa nemao”.

U jednom je trenutku imao sve – gradilišta, stanove, punu kesu i medijski mir.

Danas je obrnuto. Žena je bez posla, njemu se ozbiljno trese stolica u Ministarstvu poljoprivrede, pod povećalom je čak i opravdanost bolovanja na kojemu je skoro tri mjeseca, na zadnjim je izborima potvrdio biračko tijelo u težini 128 glasova. Umjesto pilota s aerodroma, horde turista i građevinskih radnika, kućama mu sad šetaju DORH, porezni inspektori i policija.

Sad je pravi trenutak za ispeći kokice, zavaliti se i gledati. Tko mu je sljedeći kriv i tko će platiti?

Jedini je problem što se komedija s elementima krimića naglo pretvara u ratni film.

Neugodna poruka svih predstava u režiji Marka Pupića Bakrača jest – “mene ne dirajte jer ćete požaliti” i vrlo brzo će to biti jasno svima.

On stoji na prvoj crti obrane krajnje sumnjivo stečenog obiteljskog bogatstva i ni metar dalje. Do sada mu je sve pošlo za rukom, pa misli da će i prijetnje.

Na potezu je Ivica Škara i ODO Zadar.

Može li Marko Pupić Bakrač što nitko ne može?

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

MADE IN KLOKOČEVCI Je li Glasovac zadarska Slavonka, slavonska Zadranka ili – zagrebačka karijeristica?

Objavljeno

-

Netko je strašno zamjerio jer je u zadnjoj kolumni o rasulu u SDP-u Zadar kao krivo napisano da je Sabina Glasovac “sa sjevera Hrvatske”.

Jer da Slavonija nije na sjeveru nego na istoku. Toliko smo veliki. Da nam je malo i četiri strane svijeta.

Uz duboke isprike, dopuštamo da je Glasovac i sa samog zenita iznad Slavonije, Dalmacije i Zagreba, pa da je to predisponira za političko čudo koje je danas kandidat za gradonačelnicu Zadra, sutra za saborskog zastupnika iz Slavonije, dogodine za međimursku županicu (?)…

Najpreciznije moguće, aktualni glas Slavonaca u Saboru i članica Predsjedništva socijaldemokrata u Zadru nije ni sa sjevera ni sa juga nego – iz Klokočevca.

Selo je to površine 33,58 km², sa oko 160 kuća. Je li presudno jesu li Klokočevci na jugozapadu, sjeveroistoku, sjeveru ili nadiru Republike Hrvatske… čini se da i nije.

Bitnije pitanje jest kako je žena iz Klokočevca uspjela postati članicom Predsjeništva SDP-a Zadar 2020. godine?

Tri dana nakon što je dospjela u Sabor zahvaljujući glasovima “rodne” Slavonije.

I kako je došla u poziciju da žica glasove “svojih” Slavonaca tri godine nakon što se nudila za gradonačelnicu – Zadranima?

Istina, nije da ne odgovara smjeru kojim zadarski SDP tone već godinama.

Članica Predsjedništva iz Slavonije ustvari se sjajno uklapa u vodstvo koje čine fetivi Zadrani Radeta, Mrčela i Gaši.

Radi se o tome da se još od mandata Antuna Novoselovića Baje Slavonci dobro zabavljaju sa zadarskom političkom scenom, sa SDP-om Zadar i sa samim biračima.

Baja je izgradio milijunski biznis na plećima poreznih obveznika, a Glasovac saborsku plaću i mirovinu.

Krajnje je pogrešno nazivati je i zadarskom Slavonkom i slavonskom Zadrankom. Nakon svega viđenog, sa sigurnošću se može reći tek to da je njena prava adresa – Zagreb, a jedina domovina – matična banka.

Zadar se i bez navedenih od neovisnosti zaista nagledao kojekakvih igrokaza na sceni koju zovemo političkom, ali ova se čini posebno iskarikirana.

Ovo nisu političke igre u SDP-u. Prije igre gladi.

 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu