Connect with us

Hrvatska

Nagrađivani Hrvat s Einsteinovim IQ-om ne može postati asistent!

Objavljeno

-

Ivana Iveca, profesora matematike s diplomom Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, naša je javnost posljednjih dana imala prilike upoznati kao jednog od 16 najinteligentnijih ljudi svijeta, nagrađivanog još u srednjoj školi, ali ne i kao znanstvenika koji ne može dobiti mjesto asistenta na fakultetuS IQ-om 169, tridesetšestogodišnji je matematičar nadmašio čak i Alberta Einsteina i Stephena Hawkinga čija se inteligencija procjenjuje na između 160 i 170. Već s četiri godine sam je naučio množiti, a na Matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu 1994. godine osvojio je brončanu medalju. Njegov gimnazijski profesor matematike Ratko Višak smatra ga svojim najboljim učenikom u 20-godišnjoj karijeri. Diplomirao je 2001. s prosječnom ocjenom 4,24, a sve ispite za doktorsku disertaciju položio je s prosječnom ocjenom 4,67. Uskoro bi trebao doktorirati.

No čini se da na Ekonomskom fakultetu nisu impresionirani ni njegovim sposobnostima ni navedenim postignućima. Naime, prema izvještaju stručnog povjerenstva iz siječnja 2011, Ivec nije bio dovoljno dobar za suradničko mjesto asistenta na Katedri za matematiku Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iako u izvještaju stoji da je bio jedan od kandidata ‘koji su se posebno izdvojili’, Ivec na natječaju nije dobio mjesto, uz obrazloženje kako povjerenstvo vjeruje da će dobiti priliku nastaviti stručno i znanstveno usavršavanje na Matematičkom odsjeku PMF–a. No u ovoj priči možda je još dubiozniji ishod natječaja za drugo mjesto asistenta, u polju ekonomije na istoj Katedri. Posao je dobila Margareta Gardijan za koju stoji da ‘ima objavljen jedan stručni rad: Internetski alati za vrednovanje i trgovanje opcijama i njihova usporedba s akademskim modelima (RIF 3/2010, 108-117)’. Međutim, u izvješću se prešućuje da je rad napisan u koautorstvu.

Kritičari akademske prakse u Hrvatskoj mogli bi doći u napast da ovakvu odluku objasne činjenicom da je jedan od tri koautora Gardijan bio prof. dr. Boško Šego, treći član stručnog povjerenstva (pogledajte link). Također je zanimljivo da se navedeni rad vodi pod tri projekta, a jedan od njih je ‘Modeli i metode operacijskih istraživanja u ekonomici i poslovnom odlučivanju’, prof. dr. Luke Neralića, drugog člana povjerenstva (pogledajte link). Drugim riječima, moglo bi se zaključiti da su članovi povjerenstva otprije poznavali odabranu kandidatkinju i postaviti pitanje je li to na neki način utjecalo na njihove odluke.

Ovdje treba napomenuti kako nema sumnje da su kandidati koji su primljeni – Margareta Gardijan i Vedran Kojić – imali sve potrebne kvalifikacije za otvorena mjesta. Ne treba osporavati ni kvalifikacije ni odabir povjerenstva, međutim, neizbježno se nameće pitanje zašto njegovi članovi nisu transparentno priznali da Gardijan nije autorica spomenutog rada, već tek jedna od troje suautora. Naime, poznato je da se zasluge za takve radove dijele među svim znanstvenicima koji su radili na njemu. Također se može postaviti pitanje koji je smisao obrazloženja povjerenstva prema kojem će i Ivec i Stjepanović dobiti priliku nastaviti stručno i znanstveno usavršavanje na PMF-u, odnosno Ekonomskom fakultetu kad je jasno da njegovi članovi niti mogu niti imaju pravo tako nešto obećavati.

Budući da posljednjih godina neke krugove naše akademske zajednice, među kojima i Ekonomski fakultet u Zagrebu, potresaju korupcijski skandali jesno je da je bolje biti preoprezan nego neoprezan. Netransparentan i neuobičajen način djelovanja uvijek neizbježno potiče poznate dvojbe – pobjeđuju li uvijek na našim natječajima uistinu oni najsposobniji i najuspješniji, a ako ne, tko to i u čijem interesu, umjesto da se grabi za njima, odlučuje da bi oni svoju sreću trebali tražiti negdje drugdje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

POMORSKA NESREĆA / Pao s glisera nakon sudara, prešao mu je preko noge. Amputirano mu stopalo

Objavljeno

-

By

Gliser je prešao preko noge muškarca i teško ga ozlijedio u pomorskoj nesreći u uvali Soline, u akvatoriju Hvara, u utorak oko 18 sati, izvijestili su iz splitske policije te dodali da su u dva dana zbog glisiranja novčano kaznili devet osoba, među kojima šest stranaca.

Pomorska je policija utvrdila da je član posade broda upravljao gliserom kojim je na kolutu za zabavu vukao dvije osobe. Nakon udarca u val i upada čovjeka koji je upravljao gliserom u more, gliser se nekontrolirano kretao, a zatim udario u drugo plovilo, s kojeg je u more pao 71-godišnji član posade. Dok se nalazio u moru, njemu je preko noge prešao gliser i teško ga ozlijedio.

Kako javlja Dalmacija Danas, skiperu koji je teško ozlijeđen djelomično je amputirano stopalo.

Na mjestu nesreće je obavljen očevid, obaviješteno je nadležno državno odvjetništvo i u tijeku je istraživanje.

Inače, s obzirom na velik promet plovila tijekom turističke sezone i česta glisiranja, pomorska policija neprekidno kontrolira akvatorij kako bi se pomorska plovidba odvijala sigurno. Tako su u protekla dva dana u akvatoriju otoka Čiova i Brača, potom Trogira, Kaštela i Splita sankcionirali devet osoba zbog glisiranja, od kojih troje hrvatskih državljana, a šest stranih. Sukladno zakonu su prekršajno sankcionirani i naplaćene su im novčane kazne. 

U policiji podsjećaju da je Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe normirano da motorne brodice i brodice na mlazni pogon, kao što su skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično, mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale, i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

Iz policije su apelirali na sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi bilo što manje negativnih događaja na moru.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Meterolog otkrio očekuje li nas uskoro zahlađenje i kraj toplinskog vala

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Meteorolog Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda razgovarao je u Dnevniku N1 s našom Sandrom Križanec o rekordnim temperaturama mora u Hrvatskoj te o toplinskom valu koji je zahvatio Hrvatsku i regiju.

Mikec se na početku osvrnuo na rekordne temperature Jadranskog mora za koje je istaknuo kako ga ne iznenađuju.

“S obzirom na vrućinu koja vlada više od deset dana, nije čudno kako se more ugrijalo. Pritom je bilo prilično toplo za vrijeme zimskih mjeseci, te se more nije ohladilo kako je uobičajeno za vrijeme hladnijih mjeseci”, rekao je.

Na Jadranu neće doći do poboljšanja

Osvrćući se na trenutni toplinski val, Mikec je izjavio kako je što se tiče unutrašnjosti zemlje današnji dan najgori te kako bi već od sutra vrijeme trebalo postati podnošljivije.

“U unutrašnjosti bi od sutra temperature mogle biti i do tri stupnja niže, dok na Jadranu nažalost neće doći do poboljšanja te će ostati crveno upozorenje za toplinski val. Noći će i dalje biti tople i ponegdje vruće kao što je sinoć primjerice bilo u Komiži.”, dodao je.

Mikec se osvrnuo i na vremenske nepogode koje su prošloga tjedna pogodile Slavoniju.

“U ovakvim vremenskim uvjetima lako se stvaraju uvjeti za pojavu tuče. Sutra bi to mogla biti opasnost za istok naše zemlje dok bi u petak moglo doći do pojave nestabilnijeg i vlažnijeg zraka koji bi mogao uzrokovati ozbiljne opasnosti u pogledu tuče i olujnog nevremena.”, rekao je.

Zaključno Mikec je dodao kako bi kraj srpnja mogao donijeti olakšanje, no kako bi početkom kolovoza ponovno moglo doći do iznadprosječnih temperatura i toplinskih valova.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Primorac objavio tko ima potporu parlamentarne većine za guvernera HNB-a

Objavljeno

-

By

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac izjavio je u utorak da potporu parlamentarne većine za nove mandate imaju aktualni guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek, dok bi na jedno od viceguvernerskih mjesta trebao doći Maroje Lang umjesto Romana Šubića.

“Ono što mogu za sada potvrditi, zaključak je da potporu parlamentarne većine za treći mandat ima aktualni guverner HNB-a Boris Vujčić, isto tako i zamjenica guvernera Sandra Švaljek. Također, kao viceguverner potporu će imati Maroje Lang, koji će zamijeniti Romana Šubića. Mjesto viceguvernra Slavka Tešije, koji će biti umirovljen, za sada će ostati upražnjeno”, izjavio je Primorac u Banskim dvorima nakon sastanka parlamentarne većine.

Obveznice upisalo 6.700 građana
Ministar je izvijestio je i da je u jučer zaključenom prvom krugu 6.700 građana upisalo državne obveznice u vrijednosti 165 milijuna eura. Sutra će u drugom krugu obveznice moći upisati i institucionalni investitori, nakon čega će biti definirani konačni uvjeti izdanja, pa tako i konačan prinos.

Podsjetimo, građani su državne obveznice mogli upisivati od 1. srpnja do jučer, minimalni ulog je bio 500 eura, minimalna kamatna stopa 3,1 posto, a država izdanjem trogodišnje obveznice planira prikupiti 750 milijuna eura.

Bit će izdana i desetogodišnja obveznica, u kojoj će isključivo sudjelovati institucionalni investitori, naveo je ministar.

Izmjene Zakona o igrama na sreću
Rekao je i da bi se ovaj tjedan na sjednici Vlade trebale naći izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima će se na “primjereniji način” regulirati taj sektor, što će uključivati i “puno restriktivnije mjere oglašavanja”.

Cilj je odvratiti građane od upražnjavanja takvih igara, posebno one mlađe životne dobi i one koji su na pragu ili su već stvorili ovisnost, istaknuo je ministar.

Između ostalog, novost je i registar samoisključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u koji će se igrači s problemom ovisnosti moći sami upisati te će im na taj način biti onemogućen pristup igrama na sreću kod svih priređivača, kazao je Primorac.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu