Connect with us

Hrvatska

Iako su kaznena djela u porastu, Zadar je siguran grad!

Objavljeno

-


Kao što smo jučer i najavili, novi načelnik PU zadarske Darko Car održao je danas prvu redovitu tiskovnu konferenciju za ovu godinu, nakon mjesec i pol dana obnašanja ove dužnosti.
Načelnik Car se dotaknuo stanja sigurnosti u prvom tromjesečju ove godine i statističkih podataka. U drugom dijelu tiskovne predstavljeni su rezultati policijske akcije “Manje oružja, manje tragedija”, a predstavljen je i rad novoosnovanog Vijeća za prevenciju Grada Zadra u kojem participira i PU zadarska, o čemu je govorila policijska službenica za prevenciju, Sandra Poljak Jurinčić.
– Prošlo je više od mjesec dana od našeg zadnjeg susreta. U ovom kratkom vremenu koliko sam na čelu PU zadarske, nakon detaljne analize policiji dostupnih podataka i uvida u stanje na terenu, mogu reći da situacija u gradu Zadru nije nimalo loša, da je stanje stabilno, ali isto tako da mi kao policija imamo još puno prostora, još puno mogućnosti da našim radom i djelovanjem učinimo stanje na terenu još puno povoljnijim. Mjerilo toga, osim statistike, bit će nam građani i njihov osjećaj sigurnosti. Osobno bih želio da nas građani dožive kao svoju policiju, kao onu koja provodeći zakone i propise ustvari štiti njih same. Često znam reći da policija u svom radu štiti i služi ljudima, sa jednom opaskom, onima koji su dobronamjerni i pošteni, istaknuo je u uvodu načelnik Car, te najavio intenzivniji rad policije u pojedinim domenama policijskog rada.
– Prvenstveno tu mislim na organizirani kriminalitet, na kriminalitet droga kao i na gospodarski kriminalitet, na otkrivanje i prevenciju težih kaznenih djela gdje je veća materijalna šteta. Ti prioriteti i njihovi rezultati trebali bi pridonijeti još povoljnijem stanju sigurnosti na ovom području, a nadam se da će naši građani to znati prepoznati i cijeniti. Smatram da ćete i vi novinari tu biti dobronamjerni i pozitivni kritičari našeg rada. Da bismo to sve postigli, izuzetno je važna disciplinirana, stručna, profesionalna i zakonita radnja svakog pojedinca u Policijskoj upravi, a posebice rukovoditelja. Da li će tu biti kakvih kadrovskih promjena, vidjet ćemo, pokazat će vrijeme i rezultati rada, uvodno je kazao načelnik Darko Car i nastavio o statističkim pokazateljima u prva tri mjeseca ove godine…
– Statistički pokazatelji u prva tri mjeseca ove godine govore nam da je zabilježeno 807 kaznenih djela, u prošloj godini zabilježili smo 723, što je porast od 11 posto, uz ukupnu razriješenost kaznenih djela od 66,2 posto što je na nivou prošlogodišnjeg prosjeka. Opći kriminalitet je najzastupljeniji i na njega otpada deset posto kaznenih djela pri čemu u najvećoj mjeri percipira imovinski kriminalitet. Tu su krađe, teške krađe uglavnom najzastupljenije. Bilježimo i četiri djela razbojstva. Prošle godine ih je bilo dvanaest, i ovu noć se dogodilo jedno razbojstvo. Posebnu pozornost posvećujemo kriminalitetu droga i u ovom razdoblju smo evidentirali sedamdeset kaznenih djela što je porast u odnosu na prošlu godinu, istaknuvši kako nas uvjerava da problematiku droga policija dobro prati i dobro pokriva.
– U gospodarskom kriminalitetu zabilježen je porast otkrivenih kaznenih djela, 142 kaznena djela smo zabilježili u prva tri mjeseca ove godine i valja spomenuti da je tu materijalna šteta koju procjenjujemo oko 22 milijuna kuna. PU zadarska ima registrirano 70,400 tisuća vozila, 82,225 tisuća osoba posjeduje vozačku dozvolu, jedan kuriozitet, 31 tisuću žena i 51 tisuća muškaraca. U posljednja tri mjeseca imamo 375 novih vozača sa novim vozačkim dozvolama. Na našem području imamo dosta neregistriranih vozila, a u tri mjeseca intenzivirali smo mjere u prometu tako da smo prema 6,631 tisuća prekršitelju izvršili određene sankcije, da smo oduzeli 212 vozačkih dozvola zbog vožnje pod utjecajem alkohola, da je 2,315 tisuće vozača sankcionirano zbog brze vožnje. Prometne nesreće su smanjene za 17,3 posto. U prva tri mjeseca imamo pet poginulih osoba, dok su u istom razdoblju prošle godine poginule dvije osobe. Nastavljamo sa provođenjem preventivnih akcija, a pogotovo se pripremamo za nadolazeće blagdane i turističku sezonu kada očekujemo znatno povećanje i frekvenciju vozila na ovom području. Izuzetno uvažavam medije, vas i vaš rad. Vidio sam da ste kao predstavnici medija intenzivno pratili i pratite rad ove PU, u provođenju svih naših aktivnosti. Želio bih da ubuduće budete isto tako uz nas i vjerujem u nastavak naše daljnje dobre suradnje, kao i vaše objektivnosti u informiranju građana, kazao je na kraju načelnik PU zadarske Darko Car.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

LJETNO RAČUNANJE VREMENA / Evo kad se pomiču kazaljke na satu…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem ožujka. U noći sa subote, 30. ožujka, na nedjelju, 31. ožujka, kazaljka će se pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro. To znači da navečer ostaje svijetla dulje.

Za pomicanje kazaljke sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson.

Naime, on je na temelju svojih istraživanja o prilagodbi životu u različitim uvjetima došao do zaključka kako čovjeku više odgovara život danju nego noću, piše Fenix Magazin.

Zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomaknu dva sata unaprijed kako bi se tijekom ljeta iskoristilo više danjeg svjetla nego u popodnevnim satima.

Praksu pomicanja sata uveli Nijemci

Prvi put su praksu pomicanja sata uveli Nijemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD.

Hrvatska je započela s ljetnim računanjem vremena 1983. Trenutačno većina zemalja u Europi i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomiču kazaljke na satu dva puta godišnje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Spremite se, sutra u Hrvatsku stiže “prljava kiša” sa saharskim pijeskom

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Vremenske prilike i dalje su bez znatnijih promjena, nastavlja se razmjerno toplo i promjenjivo vrijeme, u srijedu i četvrtak i uglavnom suho, zatim uz opet češću povremenu mjestimičnu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje je u četvrtak i najveća vjerojatnost “prljave” kiše zbog saharske prašine, a grmljavina je pak najvjerojatnija u petak.

Umjereno i jako jugo u srijedu će oslabjeti te samo prolazno i kratkotrajno okrenuti na buru i levanat – istočni vjetar, prenosi HRT.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te najvišom temperaturom oko 18 °C. Ujutro oko 7 °C, lokalno uz mogućnost kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab.

U središnjoj Hrvatskoj uglavnom suho uz promjenjivu naoblaku, ujutro vjerojatno ponegdje i maglu. Najniža jutarnja temperatura između 3 i 7 °C, a danju malo toplije nego u utorak.

Najoblačnije i dalje na zapadu zemlje, ali ipak uz kraća sunčana razdoblja i rjeđe kišu, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Jugo na sjevernom Jadranu, u početku na otvorenom još jako, postupno će slabjeti i okretati na istočni vjetar i buru. Potkraj dana podno Velebita bura može lokalno biti jaka. Najviša dnevna temperatura većinom od 13 °C u gorskim područjima do 18 °C na obali.

U Dalmaciji poslijepodne oko 18 °C, a uz više oblaka lokalno može pasti i malo kiše, ponajprije na otocima. Sunčaniji sati izgledniji su prijepodne i sredinom dana. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će slabjeti u drugom dijelu dana i okretati na istočnjak, navečer i buru.

Na krajnjem jugu Hrvatske jugo još u noćnim i jutarnjim satima, zatim slabije. Uglavnom će biti suho i djelomice sunčano uz najvišu dnevnu temperaturu između 18 i 20 °C.

U četvrtak na Jadranu još malo toplije, pogotovo na srednjem i južnom dijelu, a zatim temperatura malo niža. Uz i dalje promjenjivo vrijeme kiše će najčešće i najviše biti tijekom petka kad je na jugu moguća i grmljavina. Osobito u četvrtak moguća je mutnoća, kao i prljava kiša zbog saharske prašine. Nakon bure i istočnjaka, prema kraju četvrtka ponovno će zapuhati umjereno jugo, u petak ponegdje i jako.

Na kopnu povremeno kiša uglavnom u gorskim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije, a u prvim danima ožujka i drugdje na kopnu, najmanje ili nimalo na istoku. Vjetar većinom slab, u petak mjestimice jači jugoistočnjak. I dalje toplije od prosjeka iako će od petka dnevna temperatura ponegdje biti niža.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PROGNOZA / Nakon olujnog juga stiže bura, evo kad su mogući pljuskovi s grmljavinom

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Pretežno oblačno je u većem dijelu zemlje, ima i slabe oborine na moru sjevernog i srednjeg Jadrana, u gorskoj Hrvatskoj. I u nastavku srijede treba računati na povremenu oborinu duž Jadrana i u područjima uz Jadran.

Zbog snažnog juga u prekidu su i jutros neke katamaranske linije u splitskom okružuju, “Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Milna-Split, Jelsa-Bol-Split”, prema jutrošnjem izvješću Hrvatskog autokluba.

U nastavku dana slabjet će vjetar, u drugom dijelu dana zapuhat će bura, najprije pod Velebitom. I tijekom četvrtka treba računati na mogućnost povremene oborine na Jadranu i u područjima uz Jadran uglavnom.

Petak donosi češću oborinu, ne samo u gorskoj Hrvatskoj, nego i u središnjim predjelima unutrašnjosti, na Jadranu može biti i lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Posve stabilno neće biti ni tijekom vikenda. U nedjelju je veća vjerojatnost za više suhih i sunčanih perioda.

Dakle, bez nekih većih promjena nastavljamo i u prvim danima ožujka.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu