Connect with us

Hrvatska

Popisivač odbio upisati "pravoslavac" te sugerirao da se upiše "grkokatolik"

Objavljeno

-


Poposivač stanovništva u mjestu Smilčiću kod Benkovca suspendiran je nakon što je jučer popodne jednom građaninu srpske nacionalnosti odbio upisati “pravoslavac” pod vjersko opredjeljenje. Popisivač je, kako je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u 13 sati kazao Milorad Pupovac, inzistirao da se umjesto toga upiše “grkokatolik”.
“Jučer poslijepodne primio sam nekoliko dojava od građana srpske nacionalnosti i nepravilnostima u popisivanju stanovništva. Zabilježene su u Viškovu kod Rijeke, Smilčiću i Borovu Naselju”, dodao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća.
U SNV-u kažu da je popisivač u Viškovu sugerirao građanima da se mogu deklarirati samo kao rimotolici, grkokatolici ili pod kategorijom “ostali”, dok se u Borovom naselju građanima srpske nacionalnosti rečeno da se uopće ne trebaju izjašnjavati po pitanju vjerske i nacionalne pripadnosti.
Pupovac je naglasio da odlično surađuje s Državnim zavodom za statistiku koji je nadležan za pravilno popisivanje te je na tri sporne lokacije odmah poslao svoje kontrolore. Osim suspendiranog popisivača iz Smilčića, očekuje se da će istu sankciju dobiti i popisivači iz Borovog naselja i Viškova, jer se radi o sličnim prekršajima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. marinela

  3. travnja 2011. at 18:24

  koliko ja znam mi katolici smo rimokatolici, a ljudi pravoslavne vjeroispovijesti su grkokatolici. ne razumijem u čemu je onda fora? u zarezu?

   
 2. marinela

  4. travnja 2011. at 14:46

  provjerila, grkokatolici priznaju papu za razliku od ovih drugih…eto…mea culpa…

   
 3. sijuks

  18. prosinca 2012. at 17:49

  Radi se o nekoliko slučajeva. Ajmo ih pridodati u kupnoj broju popisani Srba pa neka Pupovac bude zadovoljan.
  Pa zamislite molim vas, Srbima iz Borovo naselja potrebno sugerirati kako će se izjasniti po pitanju nacionalnosti i vjeroispovjesti, kao oni ne znaju jadni.
  Kako Srbima ne idu brojke baš najbolje, pogotovo kad su u pitanju prebrojavanja srpskih žrtava i izbjeglih, predlažem Pupovcu za se malo dogovori s izvjesnim Rajkom Ležajićem. Naime, on tvrdi, na obilježavanje godišnjice “SAO Krajine”, da je izgnano iz Hrvatske preko 800 000 Srba tijekom akcije Oluja.
  Očekivati je da će se naći bar na pola puta.
  Tako nekako nastao je mit o Kosovu i Kosovskoj bitci.

   
 4. carla

  18. prosinca 2012. at 18:43

  pupovac, zaprepašteno u saboru novi zakon o boravištu naziva produženom rukom etničkog čišćenja. Znači nakon pravomoćne presude suda u hagu i neutvrđenom etničkom tkz “čišćenju” srba iz hrvatske javlaja se “trećestepeni” konačni muftija, da omalovaži hrvatsku, njezine građane i da im u hrvatskom Saboru, spočitava zločin i genocid. Isti, još uvijek, se nije udostojio odati počast vukovarskoj tragediji, mučki ubijenom gradu i ljudima, nevinim žrtvama, ženama, djeci, starcima, nemoćnim, a šta mi radimo, naravno civiliziran i kulturan narod, nismo skloni, u većini, na vulgarnosti i prostote, mi jednostavno svaki mjesec punimo njegov takuin.

   
 5. sijuks

  18. prosinca 2012. at 19:42

  Miloradu Pupovcu nije cilj dokazati nedostatak 150000 Srba po zadnjem popisu, što uopće nije točno, jer i sam se poziva na nekoliko izdvojenih slučajeva prilikom popisa.
  On želi dokazati permanentnu hrvatsku državnu genocidnost prema srpskom narodu, pa tko to bio na vlasti u Hrvatskoj.
  Ponavljajući i preuveličavajući brojke, bilo da se radi nestalima, izbjeglima, nastradalima, broju popaljenih i srušenih kuća, stvara mit, kao što ga je bivša komunistička vlast stvorila od 8000 000 žrtava Jasenovca.
  Ne pada mu na pamet to što u Saboru ima zastupnika koliko sve druge manjine zajedno. Shodno broju zastupnika srpske nacionalnosti i postotka istih Hrvatski sabor bi trebao imati oko 600 zastupnika.

   
 6. sijuks

  18. prosinca 2012. at 19:44

  Ispravak: ne 150 000 nego 15 000.
  Moja isprika.

   
 7. carla

  18. prosinca 2012. at 22:35

  @sijuks, bivša država , na stranu kakva je i čija je bila, nije se upuštala u mitomaniju žrtvenih propuha, neposradno poslje 2. sv. rata izvršena su dva službena popisa žrtava a zadnji pred pregovore sa njemačkom o reparaciajama 1964, svi ti popisi, da se referiram samo na jasenovac nisu utvrdili više od 50.ooo stradalih u tom konc. logoru
  Žerjavić, hrvatsk stručnjak i vrčević srpski došli su do sličnog rezultata.
  Jasno, da i jedan ubijeni čovjek je cijeli svijet, ali mitomanski optužujući, lažno predstavljajući, činjenmice mogu poslužiti samo onima koji ne poštuju žrtve nego ih instrumentaliziraju, za agresivne planove i aspiraciju, za neke nove granice, koje,eto, i današnji predsjednik srbije, sam kaže, još uvijek sanja.

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

OPREZ! Iz prodaje se povlači popularno smrznuto povrće

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači proizvod jer na ambalaži nije označeno da sadrži alergen – kikiriki.

Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda Golden turtle Grašak Wasabi, 140 g, GT, Kina, (04610 Peas Wasabi coated GT can 140g), najbolje upotrijebiti do 24.10.2024., zbog neoznačenog kikirikija u sadržaju istoga.

S obzirom da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na isti dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, stoji u objavi.

Podaci o proizvodu:

Stavlja na tržište: PEKINŠKA PATKA j.d.o.o., Samobor

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na web stranici trgovine Pekinška patka, naveo je HAPIH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Što ako vozite presporo? Evo kolike su kazne

Objavljeno

-

By

Kad se govori o sigurnosti na cesti, najčešće se spominju kazne za vožnju pod utjecajem alkohola ili kaznama za prebrzu vožnju, ali i vozači koji su prespori mogu ozbiljno ugroziti promet, pogotovo na otvorenim cestama izvan naseljenih mjesta te autocestama i brzim cestama gdje su dopuštene brzine osjetno veće.

Kako piše portal Revija HAK, zakon propisuje da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu.

Kad se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene ili je manja od brzine prometnog toka vozila na tom dijelu ceste te se nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu iza sebe.

Kazna za nepoštovanje tih odredbi je 130 eura. Kada je pak brzina kretanja vozila manja od polovice najveće dopuštene, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera. Kazna za nepoštovanje te odredbe je 30 eura.

Važno je također znati i kako se brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije ograničiti ispod 30 kilometara na sat.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ide li Hrvatska prema recesiji?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Turizam je Hrvatskoj ove godine donio očekivano povećanje inozemnih prihoda, ali s druge strane vrijednost robnog izvoza, kad se gledaju kvartalni podaci, pada još od posljednjeg tromjesečja prošle godine, a raste i minus što ga Hrvatska ima u robnoj razmjeni sa svijetom.

Uz, to prva tri mjeseca primjene Zakona o trgovini kojom je zabranjen rad trgovina nedjeljom, pokazuju da su kretanja po pitanju prihoda u trgovini, potpuno ista kao i u prvom polugodištu kad su trgovine radile svaku nedjelju. Sve to pokazuju podaci Hrvatske narodne banke o platnoj bilanci za prvo polugodište, među ostalima izvozu i uvozu roba i usluga, ali i informacije Porezne uprave o fiskaliziranim računima za prvih devet mjeseci ove godine.

Već tri kvartala, u odnosno na isto razdolje u prethodnoj godini, u Hrvatskoj pada vrijednost i robnog izvoza i robnog uvoza, unatoč inflaciji i rastu cijena, što jasno sugerira da već od jeseni prošle godine usporavaju gospodarske aktivnosti i da Hrvatska moguće ide prema recesiji, piše Novi list.

U drugom tromjesečju ove godine, prema informaciji HNB-a, vrijednost robnog izvoza bila je 4,7 milijardi eura i manja je za 453 milijuna eura, odnosno za gotovo deset posto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Kad se gleda cijelo prvo polugodište, hrvatski je izvoz nekoliko desetak milijuna eura veći nego lani i to zahvaljujući tome što je u prva tri mjeseca bilježio rast. U drugom tromjesečju pala je i vrijednost izvoza, ali je taj pad blaži oko 3,5 posto, pa je u drugom kvartalu Hrvatska ostvarila minus u robnoj razmjeni sa svijetom koji je veći od onoga što je sama izvezla, što znači da je prihod od izvoza bio upola manji od vrijednosti robnog uvoza. Dio pada vrijednosti u robnoj razmjeni s inozemstvom moglo bi se tumačiti padom cijena energenata, ali s obzirom na to da je Hrvatska puno veći uvoznik nego izvoznik energije, a uvoz je ipak sporije padao, jasno je da stabiliziranje cijena energenata nije glavni razlog trenda pada izvoza.

Kretanje u glavnim hrvatskim izvoznim tržištima Njemačkoj i Italiji, već je donijelo očekivanu posljedicu, usporavanje hrvatske industrije što prema kraju godine, možda već u trećem i četvrtom kvartalu najavljuje recesiju, koju su već projicirali pojedini analitičari, piše Novi list.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu