Connect with us

Hrvatska

Mujnjes: "Terete me za djelo koje nisam počinio"

Objavljeno

-

Županijski sud (Foto: Ivan Katalinić)
Nikola Munjes iznio je obranu pred sucem Radmanom na Županijskom sudu u Zadru. Naime, optužnica ga tereti da je 22. rujna 1991. kao pripadnik milicije SAO Krajine počinio ratni zločin potiv civilnog stanovništva u Perušiću kod Benkovca.  Nikola Munjes (43)  je 1995. godine u odsutnosti osuđen na devet godina zatvora.
– Vi niste osuđivani, osuđeni ste u odsutnosti a to je kao da niste, rekao je sudac Nikoli Munjesu odmah na početku rasprve.
Nikola Munjes je u svojoj obrani odmah naglasio da je lošega zdravlja i to još od ekstradicijskog pritvora u Podgorici, premda nalazi krvi nisu ništa loše utvrdili, ali bez obzira na loše zdravstveno stanje potrudit će se da izdrži sve.
– Nemam veze s tim djelom za koje me terete, niti sam počinio to djelo. Te osobe ne poznajem, niti imam razloga za iživljavanje. Terete me za djelo koje nisam počinio, iznio je svoju obranu Nikola Munjes.
– Nedaleko od Perušića je selo Buković i tamo ima osoba slična meni po konstituciji i po boji kose, mojih godina. Gospodin Ante je to prešutio. Ne znam zašto su svjedoci mene spominjali, očito zato što sam sličan osobi iz Bukovića. Mene nitko u benkovačkom kraju nije zvao “Žuti”, svi su me zunali po nadimku “Rade”, a ta osoba slična meni iz Bukovića, ne znam mu ime, Rajić ili Rukić, ne optužujem ga, i on je bio u miliciji, rekao je Munjes.
Optuženi je rekao da nema nikakvih razloga da bilo što na štetu napravi osobama hrvatske nacionalnosti jer da mu je rođena sestra udana za Hrvata i živi u Biogradu, te da ima tetu u Vrani. Za vrijeme rata Munjes je bio pripadnik milicije SAO Krajine u Benkovcu. U miliciju je ušao jer su mu mještani govorili da mora negdje biti, premda nije sulužio vojsku JNA, biko je sin jedinac u majke a oca nije imao pa se izvukao iz te obveze. Te 1991. godine imao je 23 godine i kao pripadnik milicije nije sudjelovao ni u kakvim borbenim akcijama. U to vrijeme milicajci su se mijenjali ali se sjeća komandira odjeljenja Gojka Rnjaka, Jovana Savića, Saše ili Siniše Matić, Zorana Dobrića i Velimira Pupovca koji  su bili u Munjesovom odjeljenju milicije. Tada se radilo 24 sata a 48 sati je bilo slobodno.
– Išao sam na sahranu Veliboru Cupaću. O njegovoj smrti saznao sam iz priča. Cupać je poginuo dok je bio u redovnoj kontroli, stariji muškarac bacio je bombu na njega. To nisam vjerovao sve dok nisam vidio osmrtnicu 20. rujna 1991.  Pošto sam radio petak na subotu, smjena mi je završila u 7 sati ujutro, smjena je bila od 7 do 7. Kad mi je završila smjena ostao sam u stacionaru da bi se dogovorili s komandirom Gojkom Rnjakom kako ćemo na sahranu. Velibor Cupać bio je milicajac pa je bio red da netko iz milicije dade počast, a ja sam bio i njegov komšija. U Korlat smo došli sati i po vremena prije početka sahrane, sahrana je počela u 16 sati 21. rujna 1991. Moj zadatak na sahrani je bio da nosim “krst”. Na sahrani sam bio u uniformi jer je pokojni Velibor Cupać bio pripadnik milicije. Poslije sahrane sam bio u šoku. U Korlatu sam ostao 4 do 5 sati, nakon toga sam otišao u centar Korlata jer sam htio naći nekoga da me prebaci do Benkovca. U subotu naveče bio sam u Benkovcu između 21 i 23 sata a u nedjelju 22. rujna 1991. spavao sam malo duže u stacionaru milicije. Te nedjelje nigdje se iz Benkovca nisam micao. U Perušiću nikad nisam bio, iznio je Nikola Munjes.
U to vrijeme, početkom rata počela su odvajanja između Hrvata i Srba. Hrvati su išli na Hrvatsku stranu a i sami Srbi su se morali odlučiti za stranu. Munjes je rekao da tada nije osjećao teror od stane JNA ili milicije SAO Krajine ili durgih paravojnih formacija, ali da je morao odabrati stranu. Na to mu je predsjednik vijeća prigovorio da je kontradiktoran samome sebi, jer da je bio bez nelagode i terora, a opet, bio je pod prisilom pa je išao u miliciju. Na to je optuženik odgovorio da nije razumio pitanje. Nakon akcije Oluja Nikola Munjes je skupa s majkom, sestrom i zetom napustio SAO Krajinu. Tada su koridorojm prema Srbiji najprije otišli vojska i milicija, dok su civili odlazili zadnji, a među njima i Munjes jer je bio na bolovanju. Na granici Srbije razdvojili su ih. Arkanovi tigrovi su odvodili muške osobe u Erdut gdje je optuženi bio mobiliziran 3 mjeseca. Nakon toga je otišao u Srbiju u Borču kod prijatelja, a pošto mu klima nije odgovarala otišao je u Bar u Crnu Goru. U Repubiliku Hrvatsku nije se vračao jer je iz novina saznao da ga Republika Hrvatska traži radi zločina koji nije počinio.
Optuženiku se produljio pritvor daljna 2 mjeseca, a glavna rasprava se odgađa i zakazana je za 3. veljače 2011. s početkom u 9.30.

 

Hrvatska

U ovim dijelovima Hrvatske troše najviše lijekova za živce

Objavljeno

-

By

Ukupna potrošnja lijekova u Hrvatskoj prošle je godine iznosila oko 10,4 milijarde kuna, što je 5,4 posto više u odnosu na lani.

Lijek s najvećom potrošnjom prema definiranim dnevnim dozama na tisuću stanovnika je vitamin D koji se posljednjih godina koristi kao preventiva u obrani od covida, piše Danica.

Drugi je lijek za snižavanje masnoće u krvi atorvastatin, a treći lijek protiv žgaravice pantoprazol. Na četvrtom je mjestu aspirin.

U agenciji za lijekove navode kako su značajno veću potrošnju u odnosu na predlani imali ibuprofen (31 posto), folna kiselina (26) i vitamin D (16,6 posto).

Kad je riječ o lijekovima koji djeluju na živčani sustav, najveću potrošnju i dalje imaju Vukovarsko-srijemska (270) i Koprivničko-križevačka županija (267 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika). U vrhu su još virovitički (265) i bjelovarski kraj (239).

Najmanje lijekova za živce troše u jadranskim županijama, prije svega istarskom, splitskom i dubrovačkom kraju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Mogu li postojeći kućni testovi detektirati nove varijante korone?

Objavljeno

-

By

Covid testovi koji su bili u upotrebi tijekom posljednjih nekoliko godina i dalje bi trebali raditi na otkrivanju novih varijanti, pod pretpostavkom da nisu istekli.

Znanstvenici prate dvije nove varijante, a obje su potomci Omicrona. BA.2.86, poznata kao “Pirola” varijanta, prvi put je identificirana u Izraelu. Do 30. kolovoza pronađena je u najmanje četiri države u SAD-u, otkrivena putem uzoraka osoba s covidom ili putem otpadnih voda, tvrdi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Druga nova varijanta je EG.5, neslužbeno poznata kao “Eris”. Od 2. rujna Eris je bila najčešća varijanta u SAD-u, čineći 21,5 posto infekcija COVID-19, piše Health.

Slučajevi covida u stalnom su porastu u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Od 20. do 26. kolovoza bilo je 15,7 posto više bolničkih prijema zbog virusa u usporedbi s prethodnim tjednom, prema najnovijim podacima CDC-a. Od 27. kolovoza do 2. rujna smrtnost od virusa porasla je za 10,5 posto u usporedbi s prethodnim tjednom.

S obzirom na porast slučajeva, valja provjeriti datume isteka svih testova za covid koje imate u svom domu.

Utvrđivanje točnosti
Mnogi čimbenici utječu na točnost covid testova, posebno kućnih testova, rekao je Todd Merchak, jedan od voditelja programa Rapid Acceleration of Diagnostics (RADx) pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

Ti čimbenici uključuju način na koji se rukuje setovima za testiranje i koliko su dobro uzeti uzorci. Studije pokazuju da vrijeme kada ga uzimate kao i koliko dugo nakon izlaganja čini razliku u rezultatima.

“Iako nisu tako dobri kao PCR, dobra vijest je da ako netko ima simptome covida, čak su i antigenski testovi koji se izdaju bez recepta su prilično dobri”, rekao je dr. Bernard Camins, profesor medicine i zaraznih bolesti na Mount Sinai u New Yorku.

Trenutno ne postoje testovi koji bi rekli koju varijantu imate.

Otkrivaju li trenutni covid testovi nove varijante?
Prema Merchaku, nema razloga vjerovati da trenutni covid testovi ne mogu točno otkrivati slučajeve covida. To je djelomično zato što su nove varijante potomci Omicrona, ali također i zbog načina na koji su testovi dizajnirani.

Izvorni covid test napravljen je kako bi otkrio dio virusa za koji nije tako vjerojatno da će mutirati. Da će virus nastaviti mutirati “računato je od početka”, rekao je Merchak.

Kada se pojave nove varijante, zdravstvene vlasti poput CDC-a, NIH-a i američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) proučavaju ih i prate kako bi procijenile hoće li sadašnji testovi i dalje biti specifični kao što su bili.

Nemoguće je utvrditi hoće li se trenutačni testovi možda morati prilagoditi u budućnosti kako se SARS-CoV-2 bude razvijao.

Smjernice kako i kada biste se trebali testirati na covid
CDC preporučuje da biste se trebali odmah testirati ako imate simptome i , ako ćete raditi samo jedan test, idite na PCR jer je pouzdaniji.

“Ako umjesto toga napravite antigenski test i dobijete negativan rezultat, trebali biste se ponovno testirati za 48 sati ili otići na PCR test što je prije moguće”, dodaju.

CDC preporučuje da ako ste bili izloženi covidu, ali ne osjećate nikakve simptome, trebate pričekati pet punih dana nakon izlaganja da napravite test. Ako je vaš drugi antigenski test negativan, pričekajte još 48 sati i zatim napravite treći antigenski test

Rade li testovi kojima je istekao rok valjanosti i dalje?
Američka FDA je objavila popis testova kod kuće kojima je produljen rok trajanja. Popis uključuje proizvod, kome je namijenjen i tvrtku koja ga je proizvela.

Međutim, ako imate istekle testove koji nisu na tom popisu, ne biste ih trebali koristiti ako mislite da imate covid ili ste bili izloženi virusu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! Iz prodaje se povlači popularno smrznuto povrće

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači proizvod jer na ambalaži nije označeno da sadrži alergen – kikiriki.

Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda Golden turtle Grašak Wasabi, 140 g, GT, Kina, (04610 Peas Wasabi coated GT can 140g), najbolje upotrijebiti do 24.10.2024., zbog neoznačenog kikirikija u sadržaju istoga.

S obzirom da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na isti dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, stoji u objavi.

Podaci o proizvodu:

Stavlja na tržište: PEKINŠKA PATKA j.d.o.o., Samobor

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na web stranici trgovine Pekinška patka, naveo je HAPIH.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu