Connect with us

Hrvatska

"Nedodirljiva" HDZ-ova načelnica: Niže afere i skriva informacije

Objavljeno

-

Načelnica Sandra Vukić u društvu sa Božidarom Kalmetom i Stipom Zrilićem


Neki lokalni čelnici u Hrvatskoj i dalje imaju problema s prihvaćanjem osnovnih tekovina demokracije i njezinih načela, kao što su transparentnost upravljanja javnim novcem i imovinom, te pravo javnosti na pristup informacijama. Ima načelnika i gradonačelnika koji se čak oglušuju na zakone i propise, a u pravilu se izvuku bez ikakvih sankcija.
Općina Vrsi se pokazala kao primjer jedinice lokalne samouprave iz koje se teško mogu dobiti čak i osnovne informacije. Do načelnice Općine, HDZ-ovke Sandre Vukić, nismo uspjeli doći, već su nam u Općinskoj upravi kazali da možemo samo upit poslati e-mailom. Zamolba za uvid u općinski proračun koji Općina nije objavila na svojim službenim internetskim stranicama, nije naišla ni na kakav odgovor, kao ni upit o poslovanju Općine s nekim privatnim tvrtkama. Čak se i općinski vijećnici žale da ne mogu dobiti osnovne informacije od načelnice.
Ova je načelnica zanimljiva po čitavom nizu miniafera, od kojih su samo neke došle do medija. Primjerice, triput je ove godine Općina uključila u pogon rasvjetu u turističkom naselju Zukve bez potrebne uporabne dozvole i dokumentacije. Čak i nakon isključivanja od strane HEP-a i upozorenja Državnog odvjetništva, a radi sigurnosti građana jer radovi na rasvjeti nisu dovršeni, rasvjeta je i dan danas uključena. Osim toga, Općina je na sudu s građevinskom tvrtkom Đovani, koja je obustavila radove zbog neplaćanja. Općina joj, naime, duguje oko 500.000 kuna, a najveću štetu trpi lokalno stanovništvo i turisti, koji u svakom trenutku mogu stradati.
Osim toga, Općina je u ovom slučaju postupila protivno naputku Ministarstva financija, odnosno po objavi javnog natječaja prepustila nositelja radova svojem komunalnom poduzeću, kojemu je privatna tvrtka Đovani gradnja, prema riječima njezinog bivšeg prokurista Željka Zorića, kao izvođač radova morala uspostaviti račun, umjesto da radove plaća Općina. Tako je izvukla povrat PDV-a koji bi u protivnom završio u državnoj blagajni. Na taj je način, prema Zorićevim riječima, oštetila državni proračun za 180.000 kuna – samo na jednom poslu, a on pretpostavlja da Općina Vrsi tako vjerojatno stalno posluje.
Zbog iste je prakse Grad Nin nedavno dobio rješenje Ministarstva financija da Grad mora vratiti sav novac tako stečen. Međutim, u Vrsima očito inspekcija nije bila.
Kada se radi o razvoju, treba napomenuti kako se načelnica Vukić protivi uvođenju kanalizacije u kućanstva u Vrsima. Radi se o projektu koji će velikim dijelom biti financiran iz europskih i hrvatskih fondova, a zahvatit će grad Nin i općine Privlaka i Vrsi. Vukić je jedina načelnica koja se protivi tom projektu. Na zadnjoj je skupštini Vijeća jasno rekla kako je “kanalizacija preskupa”.

Koliko treba službenicima da pošalju proračun e-mailom?
Nismo uspjeli doći do komentara načelnice Vukić, a nismo još dobili ni odgovor na pismeni upit poslan prije tjedan dana, vezano za poslovanje s nekim privatnim tvrtkama, kao ni proračun, nalaz Državne revizije… Do tih je informacija u Općini Vrsi novinarima jednako teško doći kao i općinskim vijećnicima. To su možda – tajni podaci?

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. Željko Predovan

  21. studenoga 2010. at 18:44

  Naša Sandra radi punom parom, skupa s svojim mentorom Marićem izgradila je kapelicu sebi u čast, pa je napravila još jednu kapelu na putu do groblja (da se može ispovidati), napravila je i rivu te bez županijske koncesije podijelila vezove svojim jatacima itd… a kanalizacija kome to treba kad ima poljski zahod to je ekološki dobro, čist zrak, zar ne???

   
 2. maras

  21. ožujka 2011. at 13:48

  gori gora gori borovina.Željko Predovane zovi vatrogasce mozda ti ugase vatru

   
 3. dario

  29. ožujka 2011. at 7:33

  željko željko tija si prvo u gradu postati neko a sada kad nisi u gradu onda su ti i vrsi dobre mmmmm lopino komunistička

   
 4. ljiljana

  1. travnja 2011. at 10:23

  nije istina da je podijelila vezove svojim jatacima. ja sam svjedok da je vez dobio čovjek koji uopće nema adresu u vrsima, ma nema niti vikendicu, ništa, samo brodić koji treba negdje vezati…

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Za Uskrs se u Hrvatskoj očekuje više od 550 tisuća turističkih noćenja!

Objavljeno

-

By

Povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa, kada se u hrvatskim destinacijama očekuje prvi veći priljev domaćih i stranih turista, Hrvatska turistička zajednica provela je anketu među županijskim, odnosno regionalnim turističkim zajednicama. Prema dobivenim podacima u našoj se zemlji tijekom produženog uskrsnog vikenda, u razdoblju od 7. do 10. travnja 2023. očekuje realizacija oko 160 tisuća dolazaka te oko 550 tisuća turističkih noćenja.

„Dosadašnji tijek turističkog prometa u skladu je s našim očekivanjima i predviđanjima s obzirom na provedene promotivne aktivnosti i povratne informacije naših najvećih partnera sa emitivnih tržišta, a dodatno nas vesele pozitivne najave za nadolazeći Uskrs. Naime, ove godine očekujemo kako ćemo tijekom uskrsnih blagdana ostvariti rast u dolascima od oko 8 posto te u noćenjima od oko 5 posto u odnosu na Uskrs prošle godine. Bila bi to odlična uvertira u preostali proljetni dio godine, a onda i u glavni ljetni dio kada u hrvatskim destinacijama boravi najveći broj turista”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Dodajmo kako se tijekom Uskrsa najveći broj dolazaka i noćenja očekuje na obali, odnosno procjenjuje se kako će u jadranskim županijama biti ostvareno oko 490 tisuća noćenja, a preostali dio na kontinentu. Gledano po županijama, najveći turistički promet se očekuje u Istri i na Kvarneru, a gledano prema tržištima najveći se broj gostiju očekuje s domaćeg tržišta, ali i iz susjednih i teritorijalno bližih zemalja, kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i dr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz prodaje povučene popularne belgijske tamne čokolade, sadrže mikrotoksine

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Opozivaju se belgijske Kim’s Chocolates – organska tamna čokolada 72 posto s bademom i organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom, obje od 100 grama, zbog mogućnosti povećane količine mikotoksina – aflatoksina, izvijestili su u srijedu iz Državnog inspektorata RH.

Organska tamna čokolada 72 posto s bademom je pod brojem L22343, s rokom trajanja do 9. ožujka 2024., a organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom je pod brojem L23067 i s oznakom najbolje upotrijebiti do 8. lipnja 2024.

Belgijska čokoladu proizvodi Kim’s Chocolates NV, Tienen, Belgija, a na tržište stavlja Dupin d.o.o. iz Zagreba.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, stoji u priopćenju.

Iz “Delicija” su izvijestili da će potrošački koji su kupili navedene čokolade po njihovu povratu dobiti i povrat novca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski liječnici najavili štrajk, reagiralo i ministarstvo

Objavljeno

-

By

Liječničke udruge održale su sastanak u utorak na kojemu su odlučili da idu u štrajk. Nakon sastanka je priopćeno da je svih pet liječničkih udruga – Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavljuju prosvjed – spremno za štrajk.

“Jednoglasni zaključak je da je daljnja aktivnost je štrajk. Kad će to biti, biti ćete pravovremeno obaviješteni”, poručila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

“Tražimo da ono što smo postavili kao jasne zahtjeve, da se to počne rješavati”, dodala je Čulinović-Čaić.

“Svih 5 liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi”, poručio je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Očito da 3000 liječnika na markovom trgu nije bila jasna poruka vladi”, dodao je Luetić, navodeći da očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju.

“Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje”, navela je Čulinović-Čaić.

“Pripeme za štrajk počinju”, kazala je.

O najavljenom štrajku kratko se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. “Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata.”

Podsjetimo, prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

No, kako se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na današnjem sastanku je odlučeno da je sljedeći korak štrajk.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu