Connect with us

Hrvatska

Dalmatinci će plaćati najskuplji plin u Hrvatskoj

Objavljeno

-

EVN Hrvatska - distributer plina u Dalmaciji
Radovi na magistralnom plinovodu lagano se privode kraju, javljaju iz tvrtke Plinacro. Za Zadar je bitan odvojak plinovoda koji ide do stanice u Babindubu, a on će biti gotov tek na proljeće. Od Babinduba će austrijska tvrtka EVN Croatia, koja je dobila koncesiju za distribuciju plina u Zadarskoj županiji i na području cijele Dalmacije, širiti dalje plinsku mrežu do krajnjih korisnika. Predstavnici EVN-a su početkom ljeta najavili da će već idućeg proljeća biti omogućeno priključivanje prvih korisnika u Zadru, no kako vrijeme prolazi, taj je rok sve teže ostvariv. Osim toga, saznajemo kako predstavnici EVN-a pregovaraju o cijeni plina, koja će po svemu sudeći u Dalmaciji biti znatno veća od hrvatskog prosjeka.
Trostruko više?!
Marina Čulić Fischer, glasnogovornica tvrtke EVN Croatia, nije željela potvrditi, ali ni negirati informaciju da EVN traži cijenu plina od 80 do 90 lipa po kubnom metru, dok je prosječna cijena plina u Hrvatskoj inače oko 30 lipa.
– Na to vam pitanje trenutačno ne mogu odgovoriti, s obzirom da su pregovori s HERA-om oko cijene plina još u tijeku – kazala je Čulić Fischer. Dodaje da je Dalmacija specifično područje zbog podneblja i obale te se može pretpostaviti da je plinska mreža skuplja pri samoj izgradnji.
Međutim, u Hrvatskoj energetskoj regulatorskoj agenciji (HERA) odgovaraju da nikakvih pregovora nema te kako tvrtka EVN Croatia, koja planira uložiti 25 milijuna kuna samo za plinofikaciju na području Zadarske županije, još nije ishodila dozvolu za distribuciju plina.
“Tvrtka EVN Croatia nije uputila HERA-i zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti distribucije plina. Spomenuta tvrtka dužna je pribaviti dozvolu do početka obavljanja energetske djelatnosti distribucije plina. Sukladno Zakonu o energiji, Vlada RH određuje visinu pojedinih tarifnih stavki u tarifnom sustavu, a na prijedlog nadležnog Ministarstva, pri čemu svoj prijedlog za promjenu visine tarifnih stavki Ministarstvu podnosi energetski subjekt. HERA ne sudjeluje u pregovorima oko cijene plina ni s jednim subjektom, pa tako ni s EVN Croatia”, stoji u dopisu koji potpisuje Blaženka Koštić Ćurić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću HERA-e.
Ishođenje dozvole ne traje dugo i koncesionar je nije dužan posjedovati dok ne krene s distribucijom, dodala je Koštić Ćurić u pojašnjenju.
Županija bez stručnjaka
Stručnjaci nisu zadovoljni načinom plinofikacije Dalmacije i upozoravaju da će sve propuste lokalnih političara na kraju snositi korisnici.
– Plinofikacija Dalmacije je započela u najgorem mogućem trenutku. To se trebalo učiniti puno ranije i više je pažnje trebalo posvetiti očuvanju energije. Ovo je vrijeme krize i recesije, investitor je uložio previše novca i očekuje masovno priključivanje korisnika, ali stanovništvo u ovom trenutku to neće moći prihvatiti. Samo radovi na priključku kućanstva, uz nove radijatore, peći i cijevi, koštat će oko 10 do 20 tisuća kuna po kućanstvu, ovisno o kvadraturi i strukturi prostora. Bit će velikih problema pri uvođenju plina na Poluotok, u zgrade koje nemaju nikakve predispozicije, a plinovod će teško moći proći područjem koje je zaštićeno kao spomenik kulture. Ondje se uvijek može naići na nove iskopine, koje će zaustaviti ili barem zakočiti radove – rekao je Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin i član Europskog vijeća za plin.
Šunić je zamjerio Zadarskoj županiji jer nije oformila nikakav stručni tim, koji bi zastupao građane. Ovako će EVN, kako su i sami predstavnici tvrtke već najavili, financijski pomoći korisnicima pri priključenju, ali će te troškove svakako uračunati u cijenu plina, koja će se mjesečno plaćati. Predstavnici Grada Zadra kažu da će uvesti plin u sve gradske tvrtke i institucije, za što očekuju novčanu pomoć fonda HERA-e, ali neće sufinancirati plin krajnjim korisnicima.
U tom bi pogledu mogla pomoći Zadarska županija, i to na jednom od raznih natječaja stranih i domaćih fondova namijenjenih baš u svrhu energetske učinkovitosti. No, to se nije dogodilo.
– Naša županija nije bogata pa ne možemo puno učiniti. O povlačenju sredstava iz raznih fondova razmišljamo, ali po tom pitanju se još nije ništa učinilo – odgovorila je Renata Kapetanović, stručna suradnica Odsjeka za protokol Zadarske županije.
Optimizam investitora
Prema riječima Manfreda Sieberta, voditelja poslovnice EVN u Zadru, njegova tvrtka očekuje barem 25.000 korisnika u samom početku. To bi opravdalo njihova ulaganja, koja će vjerojatno morati popratiti velikom kampanjom jer je pitanje koliko će ljudi moći izdvojiti za instalacije i priključak. Čak i ako nešto dobijemo lakše i jeftinije u početku, to će biti samo mamac za račune koje ćemo plaćati doživotno.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Plenković: Dogodine u ovo doba svi ćemo plaćati u eurima

Objavljeno

-

By

Premijer Andrej Plenković Saboru podnio je izvješće o sastancima EU Vijeća.

“Činjenica da smo u 2021. kao i sve ostale članice bili u situaciji da nakon 2020., koju je obilježila najveća pandemija u zadnjih 120 godina, koja je uzrokovala ne samo zdravstvene nego i ekonomske poteškoće, da se nađemo u poziciji da zajedničkim rješenjima nastojimo dignuti hrvatsko gospodarstvo”, rekao je Andrej Plenković i dodao:

“U tom svjetlu mi smo ekonomija koja je u drugom i trećem kvartalu ostvarila rekordni rast 15,8 posto. Očekujemo prema našim projekcijama, a vidite i da su se revidirale projekcije kreditnih agencija i ostalih aktera, da bi taj rast u 2021. trebao biti iznad 10 posto, što pokazuje agilnosti i žilavost hrvatskog gospodarstva, orijentiranost na izvoz, investicije i rast osobne potrošnje uz sve preduvjete koje smo učinili da bi osigurali uspješnu turističku sezonu, čiji su prihodi bili praktički iznad 90 posto rekordne 2021.

2021. u političkom smislu s aspekta Hrvatske u odnosu prema EU imala je proces vrednovanja, ispunjavanja naših zadanih kriterija prema Schengenu i europrostoru i temeljem detaljno provjerenih podataka svjedočili smo pozitivnom izvješću EK glede članstva u schengenskom prostoru, koja bez ikakvih dodatnih zareza podržava članstvo Hrvatske u Schengenu. Preostalo je da se daljnja procedura vodi između dvije institucije, Vijeća i Parlamenta te da tijekom ove godine donese se odluka o članstvu Hrvatske u Schengenu.

Drugi korak je europodručje. Mogu reći da smo učinili maksimalne napore kroz godinu i sedam mjeseci. Vidjeli ste da smo predstavili konture Zakona o euru. Smatramo da smo u dobroj situaciji da nam sve razine EU daju pozitivne odluke sredinom ove godine i da u miru pripremimo tehnički završne korake zamjene kune za euro. U ovo doba dogodine ukoliko ne bude ne znam kakvih nepredviđenih okolnosti, mi bismo svi trebali ići u dućan i plaćati s eurima, uz prethodne mogućnosti zamjene kune bez ikakve naknade.”

“Omogućili smo besplatno cijepljenje svima koji dođu”

Osvrnuo se i na pandemiju: “Što se tiče covida i cijepljenja, ja bih za prošlu godinu stvari sveo na dva razdoblja, jedno je dok nismo imali dovoljno cjepiva i ono je riješeno na temelju naših razgovora s partnerima negdje na proljeće i mi već od svibnja osiguravamo dovoljno cjepiva za cijelo stanovništvo. Oni koji su se željeli cijepiti, mogli su. Oni koji nisu, to su učinili vlastitim odabirom. Ja to poštujem, ali je činjenica ako se netko nije cijepio, da je sebe manje zaštitio i ostavio više izložen virusu koji je poharao cijeli svijet i nanio veliku štetu i Hrvatskoj te zdravstvu.

Mi u tom procesu nismo zaboravili našu važnu ulogu, Hrvatska nije sama na svijetu i treba pomoći i drugima, koji nemaju cjepivo. Mi smo to učinili više puta na različite načine. Omogućili smo besplatno cijepljenje za bilo koga tko dođe u Hrvatsku. To je djelovanje lokalno, a doprinos globalni u borbi protiv pandemije. Drugo je bila pomoć susjedima, prvenstveno BiH, ne samo zato jer nam je bliska država već i zato što tamo žive Hrvati. Donirali smo cjepiva i drugim državama, u susjedstvu i zemljama van Europe – bilateralno i mehanizmom COVAX i to ćemo nastaviti u budućnosti. Dovoljno smo naručili cjepiva”, rekao je Plenković.

“Preuzet ćemo dio tereta u slučaju povećanja cijena plina”

“Što se tiče samih sastanaka, jedna od najvažnijih tema je bilo pitanje koje se odnosilo na rast cijena energenata. Na tom tragu, osobito od rujna, na razini Vijeća počele su rasprave što napraviti, uz komparativne prakse, da bi se ublažili negativni efekti na stanovništvo i gospodarstvo. Prvo, što se tiče cijene struje glede kućanstva ona se nije povećala i neće se povećati do travnja. Cijene plina, tu imamo građane i poslovne subjekte. Što se tiče kućanstava, ništa se neće promijeniti do travnja. Što sukladno dobrim praksama na razini EU ostaje hrvatskoj vladi, prva domena je pomoći socijalno ugroženima. Mi i danas imamo naknadu u iznosu 1200 kuna koja se daje socijalno ugroženim obiteljima, oko 64 tisuće kućanstava prima tu naknadu. U slučaju povećanja cijena plina mi ćemo kao Vlada povećati tu naknadu onima koji imaju najveći problem s plaćanjima režija. Drugi element, kako da u ovakvim situacijama krize nacionalne energetske kompanije – HEP – na svoja leđa može preuzeti dio tereta i tako rasteretiti građane. Mislim da tu imamo prostora da s takvom ulogom, putem pametnoga postavljanja HEP-a u vremenu pred nama, napravimo iskorak i ublažimo efekt rasta cijena. Treći element se odnosi na poreznu politiku. Danas je porez na cijenu električne energije 13 posto, na cijene plina 25 posto i tu postoji prostor koji će Vlada sukladno izračunima i efektima iskoristiti da bi promijenila ono što treba”, rekao je Plenković.

Vanjskopolitičke teme

“Što se tiče vanjskopolitičkh tema, izdvojio bih jugoistok Europe – tema proširenja. Imali smo nakon sastanka na vrhu za vrijeme hrvatskog predsjedanja u svibnju 2020., sastanak na Brdu kod Kranja gdje smo uspjeli poslati snažne poruke podrške susjednim zemljama uz ispunjavanje kriterija da krenu naprijed. Posebno smo više puta razgovarali i na razini Vijeća, ja sam imao veliku intervenciju na temu situacije u BiH, gdje smo partnerima ukazali na kompleksnost okolnosti koje se zbivaju oko reforme izbornog zakona, a gdje želimo da se postigne rješenje kojim bi se dugoročno radi dobrog funkcioniranja zemlje eliminirala anomalija koja postoji od 2006., a to je da Hrvatima na teritoriju Federacije člana Presjedništva biraju građani BiH koji nisu Hrvati. Mi smatramo da to nije dobro i pravedno, nije tako bilo zamišljeno u Daytonu. Ista praksa je i s načinom izbora u Dom naroda”, zaključio je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Pulmolog pobrojao glavne simptome omikrona

Objavljeno

-

By

Pulmolog Saša Srića u Novom danu je komentirao hoće li i Hrvatska proglasiti kraj pandemije i preći u suživot s covidom-19.

“U više navrata smo imali znanstvenike, kolege koji su znali i nekoliko puta govoriti i nekoliko puta proglašavali kraj pandemije, no u ovoj aktualnoj situaciji gdje je ovoliki broj zaraženih i umrlih, zasigurno ne možemo govoriti o prelasku iz pandemijskog u endemijski oblik”, kazao je Srića.

Srića je istaknuo da omikron izaziva blažu kliničku sliku, a naveo je i koji se simptomi javljaju kod oboljelih od novog soja.

“Omikron izaziva blažu kliničku sliku, prezentira se najčešće s jednom izrazitom grloboljom, začepljenim nosom i curenjem nosa, pacijenti povremeno imaju povišenu tjelesnu temperaturu i suhi kašalj, kao i kod delte. No, delta je izazivala puno drastičniju kliničku sliku u smislu teških upala pluća”, naveo je pulmolog.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Puhovski: Oporba je u poziciji liliputanca prema Plenkoviću

Objavljeno

-

By

Politički analitičar i profesor, Žarko Puhovski, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao Aktualno prijepodne u Saboru.

“Zavladalo je gotovo blagdansko rapsoloženje. I s jedne strane i druge strane, iz redova zastupnika i iz redova Vlade, smišljaju kakav štos će prodati. To je postalo neodgovorno zafrkavanje i bio bi dobro da se to događa, da se malo olabavi atmosfera, da situacija u društvu ipak nije loša”, navodi Puhovski.

Osvrnuo se na teze o demontaži države i stabilnosti Vlade, navodeći da pozicija predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nije ugrožena.

“Zašto se Plenković ponaša kao da mu je vlast ugrožena?”

“Montira se antena na zgradu, ali država se stvara. Demontiranje države – on hoće reći da se komadići grickaju, koliko mogu ovi iz oporbe ili medija, ali jezgra ostaje jer Plenkovićeva vlast nije ugrožena. Najveća nejasnoća mi je zašto se Plenković ponaša kao da je njegova vlast ugrožena, a ja nikakvu ugrozu ne vidim”, tvrdi Puhovski.

Je li premijer nervozan? “On je godinama imao dosta dosadan stil, koji ga je sprječavao da lupa sumnjive fraze. A sad je Milanović uveo to, malo očito neka nervoza za koju ne vidim razlog. Možda on zna nešto što mi ne znamo pa ima razloga za nesigurnost, možda su recimo financije u puno gorem stanju nego što mi znamo. On se ponaša kao da mu ne ide ni približno tako dobro kao što mu po svim objektivnim pokazateljima ide. Oporba je doista u poziciji liliputanca prema njemu.”

Osvrnuo se i na prepirku u Saboru između zastupnika Mire Bulja i premijer Plenkovića. “Ideja da se premijer svađa s čovjekom Buljevih kapaciteta je naprosto žalosna. Bulj nije čovjek s kojim biste polemizirali. Bulja shvaćati kao nekoga tko iznosi ozbiljne stavove je po mom mišljenju potpuno pogrešno.”

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu