Connect with us

Hrvatska

Dalmatinci će plaćati najskuplji plin u Hrvatskoj

Objavljeno

-

EVN Hrvatska - distributer plina u Dalmaciji
Radovi na magistralnom plinovodu lagano se privode kraju, javljaju iz tvrtke Plinacro. Za Zadar je bitan odvojak plinovoda koji ide do stanice u Babindubu, a on će biti gotov tek na proljeće. Od Babinduba će austrijska tvrtka EVN Croatia, koja je dobila koncesiju za distribuciju plina u Zadarskoj županiji i na području cijele Dalmacije, širiti dalje plinsku mrežu do krajnjih korisnika. Predstavnici EVN-a su početkom ljeta najavili da će već idućeg proljeća biti omogućeno priključivanje prvih korisnika u Zadru, no kako vrijeme prolazi, taj je rok sve teže ostvariv. Osim toga, saznajemo kako predstavnici EVN-a pregovaraju o cijeni plina, koja će po svemu sudeći u Dalmaciji biti znatno veća od hrvatskog prosjeka.
Trostruko više?!
Marina Čulić Fischer, glasnogovornica tvrtke EVN Croatia, nije željela potvrditi, ali ni negirati informaciju da EVN traži cijenu plina od 80 do 90 lipa po kubnom metru, dok je prosječna cijena plina u Hrvatskoj inače oko 30 lipa.
– Na to vam pitanje trenutačno ne mogu odgovoriti, s obzirom da su pregovori s HERA-om oko cijene plina još u tijeku – kazala je Čulić Fischer. Dodaje da je Dalmacija specifično područje zbog podneblja i obale te se može pretpostaviti da je plinska mreža skuplja pri samoj izgradnji.
Međutim, u Hrvatskoj energetskoj regulatorskoj agenciji (HERA) odgovaraju da nikakvih pregovora nema te kako tvrtka EVN Croatia, koja planira uložiti 25 milijuna kuna samo za plinofikaciju na području Zadarske županije, još nije ishodila dozvolu za distribuciju plina.
“Tvrtka EVN Croatia nije uputila HERA-i zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti distribucije plina. Spomenuta tvrtka dužna je pribaviti dozvolu do početka obavljanja energetske djelatnosti distribucije plina. Sukladno Zakonu o energiji, Vlada RH određuje visinu pojedinih tarifnih stavki u tarifnom sustavu, a na prijedlog nadležnog Ministarstva, pri čemu svoj prijedlog za promjenu visine tarifnih stavki Ministarstvu podnosi energetski subjekt. HERA ne sudjeluje u pregovorima oko cijene plina ni s jednim subjektom, pa tako ni s EVN Croatia”, stoji u dopisu koji potpisuje Blaženka Koštić Ćurić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću HERA-e.
Ishođenje dozvole ne traje dugo i koncesionar je nije dužan posjedovati dok ne krene s distribucijom, dodala je Koštić Ćurić u pojašnjenju.
Županija bez stručnjaka
Stručnjaci nisu zadovoljni načinom plinofikacije Dalmacije i upozoravaju da će sve propuste lokalnih političara na kraju snositi korisnici.
– Plinofikacija Dalmacije je započela u najgorem mogućem trenutku. To se trebalo učiniti puno ranije i više je pažnje trebalo posvetiti očuvanju energije. Ovo je vrijeme krize i recesije, investitor je uložio previše novca i očekuje masovno priključivanje korisnika, ali stanovništvo u ovom trenutku to neće moći prihvatiti. Samo radovi na priključku kućanstva, uz nove radijatore, peći i cijevi, koštat će oko 10 do 20 tisuća kuna po kućanstvu, ovisno o kvadraturi i strukturi prostora. Bit će velikih problema pri uvođenju plina na Poluotok, u zgrade koje nemaju nikakve predispozicije, a plinovod će teško moći proći područjem koje je zaštićeno kao spomenik kulture. Ondje se uvijek može naići na nove iskopine, koje će zaustaviti ili barem zakočiti radove – rekao je Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin i član Europskog vijeća za plin.
Šunić je zamjerio Zadarskoj županiji jer nije oformila nikakav stručni tim, koji bi zastupao građane. Ovako će EVN, kako su i sami predstavnici tvrtke već najavili, financijski pomoći korisnicima pri priključenju, ali će te troškove svakako uračunati u cijenu plina, koja će se mjesečno plaćati. Predstavnici Grada Zadra kažu da će uvesti plin u sve gradske tvrtke i institucije, za što očekuju novčanu pomoć fonda HERA-e, ali neće sufinancirati plin krajnjim korisnicima.
U tom bi pogledu mogla pomoći Zadarska županija, i to na jednom od raznih natječaja stranih i domaćih fondova namijenjenih baš u svrhu energetske učinkovitosti. No, to se nije dogodilo.
– Naša županija nije bogata pa ne možemo puno učiniti. O povlačenju sredstava iz raznih fondova razmišljamo, ali po tom pitanju se još nije ništa učinilo – odgovorila je Renata Kapetanović, stručna suradnica Odsjeka za protokol Zadarske županije.
Optimizam investitora
Prema riječima Manfreda Sieberta, voditelja poslovnice EVN u Zadru, njegova tvrtka očekuje barem 25.000 korisnika u samom početku. To bi opravdalo njihova ulaganja, koja će vjerojatno morati popratiti velikom kampanjom jer je pitanje koliko će ljudi moći izdvojiti za instalacije i priključak. Čak i ako nešto dobijemo lakše i jeftinije u početku, to će biti samo mamac za račune koje ćemo plaćati doživotno.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Kruži nova prijevara, a meta su roditelji: Ne odgovarajte na ovu poruku

Objavljeno

-

By

Na ovu poruku nikad ne odgovarajte, ostat ćete bez novca.

Ovih dana brojni roditelji uznemirili su se zbog SMS-ova koje su primili na svoj mobitel.

U poruci koji su primili neki čitatelji Dnevnika.hr piše: “Bok mama, ovo je moj novi broj telefona možeš li ga spremiti i poslati mi poruku putem whatsappa” a na kraju je dodan taj novi broj mobitela.

U drugom SMS-u piše: “Bok mama moj mobitel je strgan evo ti moj novi broj možeš mi poslati poruku na WhatsApp”, nakon čega je napisan taj novi broj.

Riječ je o lažnim SMS-ovima te je u pitanju još jedna prijevara putem mobilnih uređaja. U nastavku komunikacije prevaranti pokušavaju od roditelja izvući novac, a već su zabilježeni slučajevi kad su roditelji uplaćivali sredstva misleći da tako pomažu svom djetetu.

Policija savjetuje građane da budu oprezni u komunikaciji preko poruka i društvenih mreža kako ne bi postali žrtvom prijevare.

“Nikada nemojte ustupati svoje osobne podatke, kao ni informacije o bankovnim računima, broj PIN-a, lozinku, CVC brojeve za online bankarstvo osobama koje vam nisu poznate”, poručuje policija.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

POČINJE UDARNI TURISTIČKI VIKEND / Pripremite se za najveće gužve…

Objavljeno

-

By

Pixabay

Pred nama je još jedan izazovni prometni vikend. Onima kojima moraju na put neće biti lako, no turistički djelatnici unatoč gužvama tvrde – za sada je lošije nego lani.

Najveće gužve očekuju se danas jer počinje udarni turistički vikend.

“Za domaće putnike svakako je savjet da se izbjegava subotnji dan za putnike prema moru i obrnuto. Nedjelja, veći dio prijepodneva uglavnom bude slabiji promet pa i nedjelja u jutarnjim satima svakako dobrodošla za putovanje kako u smjeru mora tako i za povratak u unutrašnjost”, savjetuje Irvin Filipović iz Informativnog centra HAK-a.

Većini je destinacija obala, pa kad se stigne na more na gužve se brzo zaboravi.

Jedan gost iz Slovačke koji ljetuje u Opatiji izjavio je kako je put vrijedio.

“Jako lijepo mjesto. Vraćam se ovdje svako dva tjedna. Ovo mi je treći put ovaj mjesec da sam ovdje. Opatija je moje najdraže mjesto”, rekao je.

Zadovoljni su gosti ali i turistički djelatnici iako je sezona krenula nešto sporije

„To smo zapravo i očekivali zbog Europskog prvenstva u nogometu a pogotovo s obzirom na to da su naši gosti najvećim udjelom iz Austrije i Njemačke”, rekla je Emma Superina iz Turističke zajednice Grada Opatije.

Gužve su se krenule stvarati i na trajektnim lukama. U splitskoj su gužve prema otocima krenule već jučer, a ovog će vikenda kroz nju proći preko 70 tisuća putnika.

“Kao i svaki vikend očekujemo uz redovite linije i dodatne linije. Već se počelo kako mi kažemo “kuhati”, jučer popodne. Nastavlja se danas, tako da svakako izvanredne linije očekujemo prema Supetru. Naravno pritisak je i iz Supetra prema Splitu”, rekla je Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije Split.

Smetaju li turistima cijene?

Gužve i visoke temperature gostima čini se ne smetaju, a cijene? Oni koji već nekoliko godina ljetuju na Jadranu itekako osjećaju porast.

“Cijene su previsoke za nas penzionere. Zato dođemo ovdje na pet dana, a ne kao prije na 10-15 dana”, rekla je umirovljenica Anne iz Francuske. Dodaje i kako ove godine rjeđe posjećuje kafiće i restorane jer je sve poskupilo.

“Očekujemo da će osmi biti malo bolji, a za sada definitivno slabije nego lani”, rekao je Martin Gašparović, konobar iz Crikvenice.

Gužve se stvaraju i u splitskoj zračnoj luci, premda iz luke kažu kako su na njih naviknuli. Ova će sezona, barem što se njih tiče, biti puno bolja od prijašnje.

“Prvih šest mjeseci zabilježili smo rast od 10-ak posto, u ovoj godini očekujemo promet od približno tri i pol milijuna putnika što je negdje četiri do pet  posto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je zamjenik direktora Zračne luke Split, Pero Bilas.

A kao i svaku godinu, ako na more krećete u najavljenom udarnom vikendu, očekujte gužve i oboružajte se strpljenjem.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj značajno porasla. DZS objavio koliko

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno veća za 0,1 posto, a realno je ostala na istoj razini.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 2.135 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 847 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 1.122 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj iznosila je 1.832 eura, što je nominalno više za 0,1 posto nego u travnju, a realno je ostala na istoj razini.

Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno bila nominalno viša za 17,3 posto, a realno za 13,6 posto.

Kao i kod neto plaća, najviša prosječna mjesečna bruto plaća za svibanj bila je u zračnom prijevozu, u iznosu od 3.109 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 1.097 eura.

U svibnju su bila prosječno 182 plaćena sata, što je u odnosu na travanj više za 4,6 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (192), a najmanji u djelatnostima socijalne skrbi bez smještaja (168).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 7,12 eura, što je u odnosu na travanj za četiri posto niže, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 16,9 posto više.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu