magazin
Mediteranska dijeta jedna je od najzdravijih: Donosimo primjer tjednog jelovnika
Mediteranska prehrana smatra se jednom od najzdravijih. Riječ je o dijeti koja se bazira na prehrambenih navikama ljudi koje žive u zemljama Mediterana.
“Mediteranska dijeta je više od dijete, ovakav tip prehrane je stil života”, rekla je nutricionistica Stefanie Dove za Livestrong.
Mediteranska dijeta bogata je cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem, plodovima mora, mahunarkama (grah, grašak i leća), zdravim mastima i umjerenim količinama vina.
U mediteranskoj dijeti izbjegava se crveno meso, transmasnoće, namirnice s dodanim šećerom i prerađena hrana kao što rafinirane žitarice i ulja.
Riječ je o dijeti koju je lako slijediti i održavati, prema istraživanju iz 2019. kojeg je proveo The American Journal of Clinical Nutrition. Istraživanje je uspoređivalo ljude koji su pokušavali slijediti i pridržavati se mediteranske dijete, paleo dijete i isprekidanog posta.
Naglasak u mediteranskoj dijeti je na ravnoteži, što je dobro za sveukupno zdravlje, smatra Dove.
“Kao nutricionistica uvijek preferiram one dijete koje promoviraju ravnotežu… Mediteranska dijeta ne eliminira skupine namirnica, što je važno. Sve skupine namirnica vitalne su za zdravlje i cjelokupnu dobrobit”, dodaje.
Prednosti mediteranske dijete
Iako namirnice koje se jedu u ovoj dijeti sadržavaju veliki udio masnoće riječ je o dijeti u kojoj se ne jedu velike količine zasićenih masti.
Stope srčanih bolesti niže su u mediteranskim zemljama nego što su u SAD-u, iako se to može pripisati i drugim čimbenicima načina života, kao što je tjelesna aktivnost.
Dobrobiti mediteranske dijete za zdravlje srca opširno su istražene i to je ono zbog čega je ona toliko hvaljena.
Jedna studija provedena na više od 7.400 ljudi otkrila je da je pridržavanje mediteranske prehrane koja uključuje maslinovo ulje ili orašaste plodove povezano sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara za oko 30 posto u usporedbi s prehranom s niskim udjelom masti.
Riječ je o istraživanju iz 2013. koje je proveo The New England Journal of Medicine.
Mediteranska dijeta bogata je omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u masnoj ribi i nekim sjemenkama kao što su chia i lan.
Konzumiranje omega-3 masnih kiselina povezano je s nižim razinama triglicerida i većim česticama HDL kolesterola, koje su uspješnije u uklanjanju nezdravog LDL kolesterola i potencijalno sprječavaju nakupljanje plaka i bolesti srca, prema studiji iz veljače 2020.
Koju hranu treba jesti izobilno?
Ako planirate prijeći na mediteransku dijetu ovo je hrana koju trebate jesti što češće.
- Povrće: lisnato povrće, brokula, cvjetača, tikvice, mrkva, gljive, šparoge, kao i povrće bogato škrobom poput krumpira i slatkog krumpira
- Voće: bobičasto voće, jabuke, banane, citrusi, kruške
- Masti: Maslinovo ulje, avokado, masline, orasi, maslac od orašastih plodova, sjemenke
- Cjelovite žitarice: tjestenina od cjelovitog zrna pšenice, smeđa riža, kvinoja, ječam, bulgur, kruh od cjelovitog zrna, zobene pahuljice
- Mahunarke: Grah, grašak i leća

- Plodovi mora: Riba – osobito masne vrste poput lososa i haringe – kao i škampi, školjke, kamenice, rakovi i druge
- Začinsko bilje i začini
- Voda
- Kava i čaj: Potrebno je izbjegavati upotrebu šećera za zaslađivanje napitaka.
Hrana koju treba jesti umjereno
- Jaja
- Perad: Piletina, patka i puretina
- Mliječni proizvodi: grčki jogurt, kefir, sir i mlijeko
- Vino: Za razliku od niza drugih planova prehrane, mediteranska prehrana ne samo da dopušta, već i potiče umjerenu količinu vina, osobito crnog vina. No, potrebno ga je konzumirati umjereno. Preporuka je da žene piju jednu čašu dnevno, dok muškarci mogu popiti do dvije čaše dnevno.
Hrana koju treba izbjegavati
Mediteranska dijeta ne eliminira nijednu određenu skupinu namirnica, ali potiče smanjivanje i izbjegavanje konzumacije određene hrane.
Na primjer, crveno meso poput govedine i svinjetine trebalo bi rijetko jesti u mediteranskom planu obroka, dok bi mesne prerađevine poput kobasica, slanine i hrenovki trebalo u potpunosti izbjegavati.
Ostale namirnice koje treba ograničiti ili izbjegavati uključuju:
- Hranu s dodanim šećerima: sok, slatkiši, sladoled i slično
- Hranu s trans mastima: Margarin i komercijalni pekarski proizvodi
- Hranu koja je napravljena od rafiniranih žitarica: bijeli kruh, bijela riža, bijela tjestenina i slično
- Rafinirana ulja: sojino ulje, ulje uljane repice i slično
Kako pripremiti tjedni jelovnik
Kako biste pojednostavili postupak, odaberite nekoliko recepata koji sadrže manje od 10 sastojaka, kaže nutricionistica Diana Gariglio-Clelland.
Na prvi pogled, mediteranska dijeta može se činiti skupom, no prema Dove, tomu nije tako.
“Mediteranska dijeta naglašava konzumaciju svježeg voća i povrća, pa će konzumacija tih namirnica omogućiti potrošačima da uštede novac”, ističe.
Dove preporučuje korištenje graha i jaja kao jeftinih izvora proteina, kao i kupnju graha, cjelovitih žitarica i orašastih plodova u velikim količinama. “Riba i nemasni proteini često će biti najskuplji”, priznaje ona.
Tjedni jelovnik
Ponedjeljak
- Doručak – Kajgana sa svježim sirom
- Ručak – Ražnjići s mediteranskom salatom
- Večera – Povrće s pečenim škampima i kus kusom

Utorak
- Doručak – Kaša od kvinoje s voćnim bobicama
- Ručak – Juha od povrća i graha s tradicionalnom grčkom salatom
- Večera – Tjestenina od rajčica i svježeg sira s dodatnim povrćem
Srijeda
- Doručak – Kajgana od tofua
- Ručak – Salata od tune s kriškama avokada
- Večera – Piletina s korom od badema uz salatu od špinata i kvinoje
Četvrtak
- Doručak – Kajgana sa sjemenkama lana i grčkim jogurtom
- Ručak – Prženi losos s medom i limunom uz prilog od povrća
- Večera – Salata od tune i pesta

Petak
- Doručak – Omlet od povrća
- Ručak – Salata od kvinoje i slatkog krumpira
- Večera – Piletina s parmezanom i tikvicama
Subota
- Doručak – Grčke palačinke od jogurta
- Ručak – Kolač od jaja i povrća
- Večera – Iverak na tavi s caprese salatom
Nedjelja
- Doručak – Pržena jaja sa začinima kao što su peršin i kopar
- Ručak – Vegetarijanski burger od crnog graha
- Večera – Pržena piletina uz salatu od avokada, krastavaca i rajčice s balzamičnim octom
magazin
FOTOGALERIJA / Promenada sv. Lucije
magazin
Adventska nedjelja bogata događanjima
Za kraj trećeg tjedna Adventa u Zadru sprema se bogat program koji će trajati cijeli dan! Nedjelja će tako biti obilježena interaktivnim radionicama i dječjim nastupima.
Dječji zbor Libretići i pjevači solisti pod vodstvom mentora Ivana Begovića i Dinka Habuša djeluju već preko 10 godina, a izvode svoje vlastite autorske pjesme, kao i obrade onih već postojećih. Dobitnici su festivalskih nagrada i priznanja, održavaju vlastite koncerte i idu na mnoga gostovanja te aktivno sudjeluju u sveukupnoj kulturnoj i odgojno obrazovnoj slici Grada Zadra kao svojevrsni zadarski glazbeno-scenski “brand”.
– Dječji zbor Libretići izvest će nešto prigodno i božićno, iz svog autorskog repertoara, kao i poneku hrvatsku starocrkvenu pjesmu u modernim aranžmanima, a tu su i prepjevi poznatih glazbenih brojeva s engleskoga jezika. Zapjevat će i na španjolskom jeziku, najavila nam je Ivana Begović, dodavši kako za kraj koncertnog programa spremaju posebnu poslasticu – nastup mlade galovačke pjevačke nade Nine Vujević. Koncert počinje u 19 sati na Trgu Petra Zoranića.
Pjevačice solistice su birale božićne pjesme i iz našeg te stranog repertoara, od onih najpoznatijih, pa sve do onih poznatih manjem krugu ljudi, ali su u pitanju lijepe i jako efektne skladbe raznih autora. Svi se polaznici uče pravilno koristiti svoj instrument, odnosno osnove vokalne tehnike, a istodobno se s njima radi i na ostalim aspektima koji su važni za scenu: na načinima izvedbe, glumi, scenskoj odjeći te scenskom pokretu te sveukupnom osmišljavanju njihovih pjevačkih točaka. Mnogi su i dobitnici brojnih nagrada i priznanja za svoj rad u zemlji i inozemstvu. Osim što nastupaju u svome gradu, odlaze i na državna natjecanja i smotre, a često i međunarodna. Također ih se često može vidjeti i preko malih ekrana, u popularnim glazbenim talent showovima, gdje su redovito zamijećeni i pohvaljeni za svoje nastupe te i tu ostvaruju odlične plasmane.
Svoj program donosi i “Adventić kod sv. Krševana”. Ove godine se održava niz novih sadržaja širom povijesne jezgre, a među njima se ovu nedjelju ističe glazbeno događanje koje će u 12 sati ispuniti prostor ispred crkve sv. Krševana. Zadar Strings Quartet, vrhunski gudački ansambl kojeg čine glazbenice povezane dugogodišnjim prijateljstvom i zajedničkim umjetničkim razvojem, priredit će publici elegantan glazbeni trenutak u samom srcu grada. Publika će u programu uživati u odabranim klasičnim djelima blagdanskog karaktera – Vivaldiju, Bachu, Mozartu – zatim u posebnim obradama domaćih autora, uključujući nezaboravne skladbe Olivera Dragojevića, kao i u glazbi Astora Piazzolle, filmskim temama i najljepšim adventskim pjesmama.
Plesna udruga Plesni korak će pak istog dana od 19 sati na trgu Petra Zoranića nastupiti sa svoje tri skupine polaznika. Osim plesnih koreografija, na satovima se provode i razni poligoni za razvoj motoričkih sposobnosti, čime se potiče cjelovit motorički i kreativni razvoj djece. Povodom zadarskog Adventa svaka će se tako skupina predstaviti vlastitom koreografijom, prikazujući svoj rad, trud i napredak ostvaren tijekom plesnih sati.
Na početku, glazbeno-scenski studio „Arija”, sopranistice i pjevačice u operi splitskog HNK Nele Šarić, malim će se plesačima na pozornici pridružiti svojim nastupom.
– Dio će se naših polaznika predstaviti s božićnim pjesmama u duhu i ruhu blagdanskog vremena, a svojevrsna je to najava za naš drugi veliki božićni koncert, koji će se održasti 16. prosinca, zaključila je Šarić.
magazin
ŠPICA!
-
magazin11 sati prijeŠPICA!
-
Tech5 dana prijeUništava li stalno držanje mobitela na punjaču bateriju? Evo što kažu iz Applea, Samsunga i Googlea
-
Sport5 dana prijeDjevojčica (12) iz SAD-a dvije godine štedjela da gleda Modrića na SP-u
-
Svijet4 dana prijeAustralija postala prva zemlja u svijetu koja je djeci zabranila društvene mreže







