Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U SKLOPU DANA MALINE  U POLJANI / Dr. Šime Marcelić predložio navrćanje maslina na rodnije i otpornije sorte

Objavljeno

-

Pobjednici u pripremanju žgvaceta –  gulaša od mlade janjetine s bižima momčad Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Održan Sajam HOP-a i OPG-a, a druženje i zabavu organizirala Udruga Pojonsko srce

U sklopu ovogodišnje 26. po redu Međunarodne manifestacije Dani masline jučer je u Poljani na Ugljanu, uz niz zanimljivih događanja, održana  pokazna rezidba i prenacjepljivanje maslina. U masliniku Denisa Grdovića okupilo se mnoštvo zaintersiranih, a radionicu je vodio dr.sc Šime Marcelić  sa Odjela za ekologiju, poljoprivredu i  akvakuturu   Sveučilišta u Zadru, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

-Najveći problem u maslinicima, posebno na otocima, je visina stabala i prekomjeran broj primarnih grana. To smanjuje rodnu površinu i otežava berbu, rekao je  Marcelić. Za proljetnu rezidbu maslina na otocima je već prekasno. Trebalo je obaviti u veljači i ožujku, rekao je ali da se greške ne bi ponavljale detaljno je pojasnio ciljeve i načine rezidbe.

Glavni ciljevi rezidbe masline u punoj rodnosti su: smanjenje dominacije vrha, održavanje uzgojnog oblika i osigurati bržu zamjena izrođenog djela te kontrola rodne površine. Iako su dobro poznati navedeni ciljevi rezidbe, na terenu susreće se niz loših primjera, od slabe i nikakve do prekomjerne rezidbe. Sve to, uz ne provođenje drugih agrotehničkih zahvata dovodi do gubitka kontrole nad rastom stabla masline što u konačnici rezultira smanjenom i neredovitom rodnosti, rekao  je Marcelić.

Ukazujući na osnovne principe i ciljeve same rezidbe posebno je naglasio važnost izolacije vrha. -Ona čini jedno od najvažnijih tehnika u rezidbi kojom  kontroliramo rodnu površinu i održavamo uzgojni oblik, rekao je. Umjesto prekomjernih osnovne rodne grane treba svesti na četiti i to pod kutem od 45 stupnjeva, a ne 90 i više, kako je sada u većini maslinika.

Odgovarajući na brojna pitanja Šime Marcelić je maslinarima skrenuo pozornost na proljetnu zaštitu masline od štetnih organizama poput paunovog oka, moljca i svrdlaša. Uz folijarna gnojiva u kombinaciji sa zaštitom  ekološki prihvatljivim  sredstvima na bazi bora i aminokiseline, što je ključno upravo sada pred  cvatnju maslina, Marcelić je kao jednu od važnih preventivnih  metoda  predložio odabir otpornih sorti.

U maslinicima u Poljani prevladava sorta Puljka, koja slično slično kao i Oblica, nema redovitu rodnost. Rađa svake druge godine. Zato i Denis Grdović, koji posjeduje 150 stabala maslina, planira  dio njih nacijepiti na domaće i introducirane, rodnije sorte. A kako prencijepiti masline detaljno je pojasnio Marcelić, počevši od izbora plemki i podloge za cijepljenje. Demonstrirao je klasičan način cijepljenja pod koru na više načina. Bitno je također da je podloga za cijepljenje na dobrom položaju u krošnji i da može samostalno preuzeti rast nove plemke  koja će se razviti u novo stablo.

Paralelno s radionicom u masliniku u središtu mjesta odvijalo se tradiconalno natjecanje u pripremanju „žgvaceta“ tradicionalnog gulaša od mlade janjetine s bižima. Od devet ekipa stručni žiri je kao najbolje proglasio jelo kojega su pripremila ekipa Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Istog dana  održan je i Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda i OPG-ova, a u popratnom programu oduševil su Udruga Tim iz Preka i Klapa Kontrada iz Zadra. Druženje i zabavu do večernjih sati organizirala je domaća  Udruga Pojonsko srce.

N.J./Dani masline

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DAN AUTOHTONIH SORTI I NAGRAĐIVANIH ULJA ZADARSKE ŽUPANIJE / Na feštu od ulja stigla i Mina iz  Montreala

Objavljeno

-

By

Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju autohtonih sorti, vođenih degustacija i prodajnu izložbu nagrađivanih maslinovih ulja  došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske, Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja. – Edukacija domaćih i stranih gostiju da znaju prepoznati vrhunska maslinova ulja važan su dio ove smotre, rekao je dr. Ivica Vlatković

Prvi se pamte pa će tako i Dan autohtonih sorti maslina uz degustaciju i izložbeno prodajnji sajam  nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja s područja  mnogima ostati u sjećanju. Posebno stranim turistima koji su u velikom broju pohodili ovu zanimljivu manifestaciju održanu danas u prijepodnevnim satima  na glavnoj zadarskoj Pijacii u Crkvi svetog Roka na Poluotoku.

Posjetitelji iz Europe i svijeta

-Ovo je nezaboravan događaj, rekla je  Mina Kurtin. Ona je upravo stigla iz Montreala u Kanadi, gdje živi. Roditelji su joj porijeklom iz Kali, žive u francuskom  Montepellieu, a na Ugljanu i na Dugom otoku njihovi preci su uzgajali  masline i proizvodili ulje. – „Uono libuurnsko, iz muora“, kaže  simpatična Mina dokazujući da se služi i  kualjskim dijalektom . Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina Šarić, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske,  Njemačke,  Nizozemske, Danske , Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja.

Nismo znali da su hrvatska ulja ovako dobra, bio je najčešći komentar, nakon što su degustirali ponuđena ulja. Anita Vedrić iz Posedarja i Ante Vulin  poznati maslinar iz Pakoštana su vodili degustacije. -Cilj je bio da nauče razlikovati  dobro od loših ulja, kaže Vulin.

Prezentirane nepoznate autohtone i samonikle sorte

Veliko zanimanje izazvalo je i predstavljanje autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije. Uz vodeće oblicu, lastovku, drobnicu i krvavicu, doc. dr. Šime Marcelić predstavio je i introducirane, ali i samonikle gospodarski vrijedne samonikle masline od kojih mnoge u rasadničkoj proizvodnji ne postoje te ih  proizvođači prilikom podizanja nasada nisu u mogućnosti koristiti, kaže   Marcelić. Šteta jer, dodao je, autohtone sorte iz pogleda biološke raznolikosti  su neprocjenjiva vrijednost i izvor genetske raznolikosti.

Posjetiteljima su u sklopu Dana autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije   prezentirane  autohtone sorte  autohtone sorte  poput Oblica, Lastovka, Krvavica, Drobnice, Puljke, Oštrica i Karbunčele.  Zatim i vrlo vrijedne lokalne sorte koje su proširene na malom području diljem Zadarske županije, poput: Plavica – Pakoštane, Plavica – Biograd na moru, Krupna drobnica – Biograd na moru. Drobnica – Belafuža, Preška puljka – Mario, Peljuzica – Sukošan, Puljizica – Kali,  Peljušica (Pašman), Sitna grabučela (morajolo), Vladina maslina – Lukoran, Tvrđaka – (Lukoran), Slivnjača, Drobnica babić, Trstenka – Bibinje i Starka iz Novigrada. Dr. Marcelić i  Dražen Travica  prezentirali su  i samonikle masline koje su neprocjenjivo genetsko bogatstvo unutar samog roda Olea poput: Samonikle – Bili brig 1. 2. i 3., Samonikla – Preko (Noršin), Samonikla – Preko (Marijo), Samonikla – Preko (Matacin), Samonikla – Preko (grabučela), Samonikla maslina – sitna, Samonikla Juško Završće, Samonikla – Domaća, Samonikla (Kali), samonikla (Lukoran 2) i Rudanka.

Uz gastro kutak u organizaciji masterchefa Renata  Kraljeva posjetitelji  Dana masline mogli su uživati u domaćim delicijama dagnjama na buzaru i rižotu od plodova mora.  Sve je planulo dok rečeš „keks“, a da bude sve ljepše pobrinula se i zadarska vokalna skupina Renome.  Na kraju recimo još da su ovu zanimljivu priredbu zajednički organizirali Udruga maslinara Zadarske županije, Tržnica Zadar d.o.o.  i Turistička zajednica grada Zadra.

N.J. / Dani masline

TOMISLAV LETINIĆ: Ponovit ćemo ova i slična događanja

Iznimno nam je drago što smo dobili priliku biti domaćini ovog događanja i što smo pomogli u promociji maslinara i uljara sa područje Zadarske županije koji su se svojom kvalitetom dokazali ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu gdje su dobili brojne nagrade za svoja ulja. Nadamo se da će se ovo i slična događanja, vezana za naše maslinare i uljare ponoviti najmanje jednom godišnje na našoj tržnici. Zahvaljujemo se svim posjetiteljima, izlagačima, suorganizatorima i sponzorima, rekao je  Tomislav Letinić, direktor Tržnica Zadar d.o.o

Dr. IVICA VLATKOVIĆ: Domaćim i stranim gostima ponudili smo svjetski nagrađivana maslinova ulja

-Smotra autohtonih sorata maslina Zadarske županije je težnja i ideja sjedinjavanja tradicije uzgoja maslina i njihovog spontanog prirodnog ukrižavanja. Cilj nam je jednog dana nakon genotipizacije izdvojiti i uzgojiti autohtone sorte našeg kraja kao putokaz posebnosti mediterana na kojem tisućljećima živi stablo masline sa svojim stanovnicima. I,  kao što je jednom zapisao veliki francuski povjesnicar Fernand Braudel: “Mediteran čine ljudi i posebnosti koje nose u svom stvaralaštvu”. Priroda nam svake godine pomaže da se milijarde zrnaca peludi ukriža među milijunima stabala maslina, a onda prođe još desetljeća da prirodnim procesom izraste vidljivo stablo masline i da počne davati plodove sasvim druge i drugačije od bilo kakvih poznatih.

Upravo smo zahvaljujući pojedincima na ovoj smotri ponudili dio te baštine raznolikosti maslina zadarskog kraja po svim karakteristikama od poznatih hrvatskih sorata. Uz ovo upoznavanje domaćih i stranih turista ponudili smo im svjetski nagrađivana vrhunska dalmatinska maslinova ulja Zadarskog kraja. Edukacija potrošača je bila važna i važan dio ove smotre. Učenje stranih i domaćih gostiju po čemu se prepoznaju vrhunska maslinova ulja je nešto čemu svi moramo težiti jer Hrvatska je postala prepoznata svojom kvalitetom u svijetu. Mi smo kao zemlja mali proizvođači maslinovih ulja u svijetu ali zato imamo prednosti u ostvarivanju proizvodnje kvalitete.

Veliki broj kvalitetnih uljara Zadarske županije omogućuje i ostvarenje i finaliziranje brzine berbe i prerade maslina. Kao posljedica cjelovitog rada je ostvarivanje kvalitete maslinovih ulja koju smo ponudili našim gostima, poručio je dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije.

Maslinari

Od maslinara Zadarske županije na ovoj smotri sudjelovali su Mate Dušević, Ivica Vlatković, OPG Vedrić, Ante Vulin, Tomislav Čudina, Vinko Lalin, Nedjeljko Jusup, Nives Morović i Vojko Škopić

N.J./ Dani masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STRUČNI SKUP U KALIMA / Župan Longin: “Nove ribarske luke u Lamjani i Zadru najmodernije su na Jadranu!”

Objavljeno

-

By

U sklopu 19. izdanja Tunuare – Kualjskih ribarskih noći, u ribarskoj luci Vela Lamjana na otoku Ugljanu održan je stručni skup na temu “Očuvanje tradicionalnih ribarskih zajednica”.

Skup je održan u novom dijelu Ribarske luke u Kalima, vrijedne 5,35 milijuna eura, koja predstavlja ključnu infrastrukturu za budućnost razvoja ribarstva ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

Okupljenima su se, uz ostale, obratili ministar Šime Erlić, župan Božidar Longin, državni tajnik Josip Bilaver, ravnatelj uprave za ribarstvo Ante Mišura, ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević i općinski načelnik Bruno Mišlov. Istaknuta je važnost dijaloga i razmjene iskustava kao ključnih koraka prema pronalasku održivih rješenja za izazove s kojima se suočava sektor ribarstva.

Sinergijom Vlade, Županije i lokalne razine, ribarima i gospodarstvenicima koji se bave akvakulturom osigurali smo kvalitetne, sigurne i dobro opremljene ribarske luke. Naše nove ribarske luke u Lamjani i Zadru rade vrlo uspješno i slobodno možemo reći da su najmodernije na Jadranu. Posebno tu treba pohvaliti nositelja projekta izgradnje, Lučku upravu Zadar, a vjerujemo i da će suprastruktura koju smo mogli vidjeti i premijerno danas u Kalima, našim ribarima omogućiti dodatne benefite – poručio je župan Longin podsjetivši da Zadarska županija s ponosom nosi epitet najribarskije županije, a Kali najribarskijeg mjesta na Jadranu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKI DAN ŠAHA / Hoće li u Zadru biti oboren svjetski rekord u broju odigranih partija šaha u jednom danu?

Objavljeno

-

By

Danas je svjetski dan šaha i organizira se obaranje Ginesove knjige rekorda u broju odigranih partija šaha u jednom danu.

Šahovski klub Casper će sudjelovati u tome, a u tijeku je i veliki međunarodno šahovski turnir, jedan od najvećih u Hrvatskoj, s preko 120 igrača iz cijelog svijeta.

Mjesto radnje je novi studentski dom, slobodni se doći i u tišini pogledati kako izgleda veliko šahovsko natjecanje.

Glavna nagrada je 1600 EUR, i borba je napeta sve do zatvaranja turnira 23.07.2024. 

Organizatori su Šahovski klub Casper iz Zadra i Sveučilište u Zadru.

Zaigrajte i vi šah i doprinesite obaranju ovog rekorda! 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu