Connect with us

magazin

Koliko često jedete ovo voće? U većim količinama može naštetiti zdravlju

Objavljeno

-

Unsplash/Alexander Schimmeck

Suho voće je ukusno, praktično za grickanje, dodatak je desertima i drugim jelima, puno je vlakana i antioksidanata. Istodobno obiluje šećerom i kalorijama i ako s njim pretjerujemo, možemo si napraviti štetu. Za neke je ono zdrav međuobrok, za druge ne puno bolje od bombona. Tako različite poglede priskrbilo si je svojim zgusnutim sastavom – tijekom procesa sušenja iz voća se uklanja gotovo sva voda, ono se stišće i postaje koncentrat energije.

Traje puno dulje od svježeg voća, posebno je praktično na poslu, putovanjima i svim prilikama u kojima nemamo pri ruci hladnjak, a odlično dođe i zimi, kada nam je izbor svježeg voća sužen. Najpopularnije su grožđice, suhe šljive i smokve, marelice i datulje, a tu su i druge vrste, primjerice, brusnice, banane, mango, ananas, jabuke, nerijetko i u ušećerenoj (kandiranoj) varijanti.

Koliko pojesti?

Sušenjem se mijenja omjer sastojaka plodova i oni postaju nutritivne bombice. Komad suhog voća sadrži otprilike jednaku količinu hranjivih tvari kao i komad svježeg, no zbijene su u puno manjem “pakiranju”, pa bismo trebali paziti da nas to ne zavara – okvirno se savjetuje ne pojesti više komada suhog voća nego što bismo pojeli svježeg. Ako su vaša mjera, primjerice, tri svježe marelice, onda pojedite i najviše tri sušene, piše Živim.

Gledano po težini pak suho voće može sadržavati do tri i pol puta više vlakana, minerala i vitamina od svježeg, pa samo jedno serviranje može dati više tih sastojaka (primjer su folati) od preporučenog dnevnog unosa. Iznimka je vitamin C čija se količina značajno gubi sušenjem voća.

Općenito, suho voće obiluje vlaknima i odličan je izvor antioksidanata, posebno polifenola, koji se povezuju s brojnim zdravstvenim dobrobitima – pozitivno djeluju na cirkulaciju i probavu, smanjuju oksidativnu štetu, a time i rizik za mnoge bolesti. To sve ne znači da više suhog voća pruža i više zdravlja – kao idealnu količinu međunarodno prihvaćene prehrambene smjernice preporučuju pojesti do 40 grama suhog voća na dan.

Dobrobiti za zdravlje

Zdravstvene dobrobiti suhog voća ovise o njegovoj vrsti, odnosno o hranjivim tvarima koje sadrži, baš kao i kod svježeg voća. No, suho voće ne osigurava volumen kao svježe, a ne pruža ni hidrataciju i ne osvježava.

Grožđice

Suho grožđe je vjerojatno najrasprostranjenije i najtraženije suho voće. Bogato je vlaknima, kalijem i brojnim za zdravlje dobrim biljnim tvarima. Ima nizak do srednji glikemijski indeks i nizak inzulinski indeks, što znači da nakon jela neće uzrokovati velike skokove razina šećera i inzulina u krvi. Studije pokazuju da jedenjem grožđica možemo pridonijeti snižavanju krvnog tlaka, boljoj kontroli šećera u krvi, smanjenju vrijednosti upalnih markera i kolesterola u krvi, kao i duljem osjećaju sitosti. Time pridonosimo i smanjenju rizika za pojavu dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Suhe šljive

Vjerojatno su najpoznatiji prirodni lijek protiv zatvora stolice, no imaju i druge zdravstvene dobrobiti. Vrlo su hranjive, bogate vlaknima i stoga zasitne, a obiluju i kalijem, beta-karotenom (prekursor vitamina A) te vitaminom K. Moćan laksativni učinak zahvaljuju visokom sadržaju vlakana i sorbitola, šećernog alkohola prirodno prisutnog u nekim vrstama voća (primjerice, još u jabukama, višnjama, marelicama) te dokazano povećavaju učestalost pražnjenja crijeva i poboljšavaju konzistenciju stolice. Uobičajeni recept glasi: nekoliko suhih šljiva namočite u vodi preko noći, ujutro ih ocijedite i pojedite kao prvi obrok i to je to.

Nadalje, kao odličan izvor antioksidanata, suhe šljive mogu ometati oksidaciju LDL kolesterola i time pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Zanimljivo je i da su bogate borom, elementom u tragovima koji nam je potreban za pravilan metabolizam kalcija, magnezija i fosfora, a svi su oni nužni za zdravlje kostiju. Ni suhe šljive ne bi trebale uzrokovati velike skokove razine šećera u krvi.

Marelice

U suhim marelicama sadržano je puno prehrambenih vlakana, zbog čega povoljno djeluju na probavu, kao i vitamina E i A koji su snažni antioksidanti. Pridonose zdravlju očiju, ali i kože te povoljno utječu na njezin svjež i pun izgled. I marelice sadrže bor te su korisne za održavanje potrebne snage i gustoće kostiju.

Smokve

Osim zbog odličnog okusa, suhe smokve zanimljive su i zbog zdravstvenih dobrobiti. I one obiluju vlaknima, što pogoduje probavi i duljem osjećaju sitosti, ali i kalcijem, mineralom najvažnijim za zdravlje kostiju, a tu su i visoke razine magnezija, kalija i fosfora. Zbog bogatstva antioksidanata, uključujući vitamin E, korisne su za kosu i kožu.

Datulje

Ovo voće u svježem obliku smatraju jednim od najzdravijih, a slično je i kad je sušeno. Suhe datulje odličan su izvor prehrambenih vlakana, kalija, željeza i više biljnih spojeva, a u svojoj se skupini namirnica ističu kao moguće najbolji (i najslađi) izvor antioksidanata, što znači da pridonose smanjenju oksidativnih oštećenja organizma. Imaju nizak glikemijski indeks te nakon što ih pojedemo ne dolazi do naglog skoka šećera u krvi. Tu je još jedna, možda neočekivana dobrobit od voća: otkriveno je da jedenje suhih datulja može skratiti vrijeme aktivne faze poroda, budući da olakšavaju širenje vrata maternice.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

ADVENT U ZADRU / Đir po gradu i besplatni blagdanski vlakić

Objavljeno

-

By

Jedan od najljepših dijelova zadarske stare gradske jezgre – Kampo Kaštelo, ovog će vikenda oživjeti u adventskom duhu jer će u Perivoju Gospe od Zdravlja, ugostitelji i obrtnici organizirati prvi blagdanski piknik tijekom adventskog razdoblja. Prilika je to da Zadrani, koji zimom obilazak špice najčešće završe na kraju Kalelarge, produže pokoji korak iza crkve Gospe od Zdravlja, te uživaju u delicijama zadarskih ugostitelja iz Kampo Kaštela.

No, kao uvod u bogat subotnji program i proslavu blagdana sv. Nikole, osim koncerta Kuzme i Shaka Zulu na Adventu te DJ večeri na Božićnom gramofonu na pijaci, večeras se po prvi put događaju i četiri istovremena akustična koncerta na različitim gradskim lokacijama. Dio je to novog popratnog adventskog programa, kojemu je cilj druženja i šušur disperzirati duž cijelog Poluotoka, te tako zadarskim poduzetnicima i ugostiteljima koji su otvoreni i zimi pomoći da prebrode ovo razdoblje kada nema turista.

Zadarski duo „Grungelina” tako nastupa kod caffea „Rio” i konobe „Buza” u ulici Putevac. Duo „Grungelina” na glazbenoj se sceni pojavio prije tri godine, a pokrenuo ga je glumačko- glazbeno – ljubavni par Mia Zara i Dejan Marcikić, inspiriran grunge glazbom i željom da sve tegobe i sve ljepote svakodnevnih odnosa zaogrnu u melodičnu i melankoličnu harmoniju dvoglasja.
– Mi ne nastupamo, već se pokušavamo našim pjesmama obratiti publici. To je zapravo dnevnik odraslih emocija, spoj akustičnog grungea i kazališne ranjivosti za sve one koji su voljeli, izgubili, pa opet voljeli i još uvijek traže zvuk koji ne laže, rekao nam je Dejan Marcikić, samo jedan od umjetnika koji nastupaju večeras.

U ulici Jurja Dalmatinca, kod bara „Trooper” pak nastupa duo „Amber Hour”, dok u neposrednoj blizini, u Ulici nadbiskupa Karamana nastupa duo „023 Acoustic”.
– Spremamo, kako ja volim reći, glazbeni maneštrun. U akustičnoj ćemo varijanti izvesti brojne svima drage pjesme različitih žanrova, te tako svim Zadranima uljepšati dolazak sv. Nikole, kazao je Romano Segarić.

Posljednja lokacija ona je ispred barova „Barell” i „Coffee & Cake” u Ulici braće Vranjanina, gdje sve posjetitelje očekuje DJ show.  Sve svirke počinju u 18 sati, te će se ponoviti i iduća dva petka.

Svi oni koji se u subotu ujutro pak nakon dobre svirke u petak upute do Kampo Kaštela moći će uživati u raznim delicijama, kao što su božićna focaccia s namazom od bakalara  i millefoglie krumpir s ricottom i pancetom restorana „Morita”, do slanih i slatkih fritula, te kuhanog vina restorana „Corte”, dok u „Primaveri” spremaju cimet rolice, slane prutiće i kiflice.  Posebno napominjemo kako se hrana za posjetitelje sprema besplatno, a bit će i dobre glazbe, „ružnih” božićnih džempera te puno pozitivne energije, jer svi ugostitelji i stanari ovog dijela Poluotoka čvrsto vjeruju kako Kampo treba živjeti tijekom cijele godine. Udružili su se zato zajedno u ovu lijepu priču kako bi oživjeli jedan od najljepših zadarskih perivoja, kako on u ovim zimskim danima ne bi samo bio kulisa za fotografiranje mladenaca, već istinsko mjesto okupljanja svih onih koji vole Poluotok, njegove male tajne i uske uličice. Zato i nisu propustili priliku pridružiti se pikniku, jer itekako žele da dio blagdanske čarolije dođe i do njihovog kutka Poluotoka.

– Svoj blagdanski program počinjemo ovog vikenda blagdanskim marendinom u Kampo Kaštelu, koji na naše veliko veselje organiziramo u sklopu dodatnog programa Adventa u Zadru, zajedno s drugim ugostiteljima u našem kvartu. Bit će to prilika da naš dio Poluotoka živne, okupe se stanari i prijatelji, te svi zajedno uživamo u izvrsnoj hrani i dobroj glazbi, počela je voditeljica hotela Elena Rušnjak, rekavši kako će se isto druženje ponoviti i 20. prosinca, a svi u Kampo Kaštelu nadaju se kako će ova druženja biti početkom duge blagdanske tradicije koja će samo rasti iz godine u godinu.
– Drago nam je da smo se mi ugostitelji Kampo Kaštela udružili zajedno, jer i mi želimo da blagdansko raspoloženje dođe do nas. Cijeli se kvart ujedinio kako bi ostvarili ovaj božićni program, a nadamo se kako ovo predstavlja jedno novo iznenađenja za Zadrane, dodala je.

Svi oni koji svoj blagdanski vikend doživljaj žele dignuti na novu razinu, te posebice razveseliti najmlađe, do piknika se ne moraju šetati, već voziti! I to u električnom vlakiću koji će obilaziti Poluotok.

Do kraja Adventa vlakić će tako voziti radnim danima od 10 do 13 sati, a vikendom od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati na relaciji od ulice Šime Vitasovića, gdje se nalazi parking za motocikle ispod „stare” tehničke škole do ulice Bartola Kašića, u putanji koja ide ulicama Narodnog Lista, preko Muraja do Ulice Božidara Petranovića i Luke Jelića da bi nadalje išla do Istarske obale, gdje će se vlakić okrenuti na rotoru i ići prema Ulici Ive Brčića, preko Muraja do Ulice Stratico do svog cilja  – Ulice Bartola Kašića, odnosno svima znane „stare Tehničke škole”. S te će lokacije električni pak vlakić ići od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, a vikendom od 10 do 12 i 17 do 19 sati s putanjom do Trga Sv. Stošije preko Široke ulice i poljane Šime Budinića. Polasci s platoa kod Sv. Šime su u 17, 17:30, 18, 18:30 , 19:00 i  19:30 sati.

 
Nastavi čitati

magazin

ADVENT U KAZALIŠTU / U utorak u HNK Zadar hit komedija “Infišacije”

Objavljeno

-

By

utorak, 9. prosinca u 20:00 sati u Hrvatsko narodno kazalište Zadar na predstavu INFIŠACIJE, novu hit komediju HNK Zadar koja je prema prvim reakcijama publike i medija u studenom 2025. osvojila srca publike. Predstava je dio programa „Advent u kazalištu”.

Očekuje vas večer puna smijeha, a nakon predstave i druženje u maloj dvorani HNK Zadar uz promotivne cijene pića u suradnji s Cheers on Wheels, uz iznenađenja i nagradne igre. Nagrade će biti nasumično podijeljene pa vas možda dočekaju upravo na vašem sjedalu!

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

Petra Mrduljaš prema Pohvali ludosti Erasma Rotterdamskog i Stephenu Berkoffu
INFIŠACIJE

Režija: Dražen Ferenčina
Igraju: Alen Liverić, Žana Bumber, Dominik Karakašić, Isidora Ferenčina, Mimi Zadarski

Pogledajte komediju koja istražuje ponor između stvarnosti i želja.

Ulaznice su dostupne online putem sustava Eventim.hr
👉 https://www.eventim.hr/eventseries/predstava-infisacije-4029632/
te na blagajni HNK Zadar.

 
Nastavi čitati

magazin

VEČERAS NA ADVENTU: Na Zoraniću Kuzma & Shaka Zulu; na Tržnici DJ Boris i DJ Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac

Objavljeno

-

By

Prije više od tri desetljeća izašao je prvi album kultnog splitskog benda „Kuzma & Shaka Zulu”, a večeras u 21 sati nastupit će na Trgu Petra Zoranića na „Adventu u Zadru”. Iako Sašu Kuzmića i Galilea Tajča glazbeni kritičari opisuju kao rap-reggae-italo i disko izvođače, pokušavajući opisati prepoznatljivi zvuk splitskog dvojca te partijanersku ekipu, đireve i sitne splitske kriminalce kao junake i ambijent njihovih pjesama, za prepoznavanje je dovoljno samo nabrojati neke od njihovih najvećih hitova koji su obilježili domaću estradu. „Jedna mala Iva”, „Ruke gore”, „Vozimo se, vozimo”, „U mojoj ulici”, „Prva liga”, „Puknuta ekipa”, pa do najnovije „Tutapatike”, već tri desetljeća na radost fanova svih generacija nude slatki ekstrovertirani eskapizam „Kuzme & Shaka Zulua”. Nižu se slike Splita iz osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća, bezbrižan život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more ili sve ono što je potrebno da prohladnu prosinačku večer učini posebnom i toplijom.

„Bolje prolazimo u Zadru nego u Splitu”, kazao je jednom Kuzmić opisujući atmosferu na zadarskim nastupima od klupskih koncerata do lanjskog Meat Me festivala. Evo ih i na zadarskom Adventu u 21 sati. Ulaz je slobodan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.

Večerašnji program nudi još predstavu Sveti Nikola u 18 sati na Tržnici, dok u sklopu Božićnog gramofona, također na pijaci, od 20.30 sati nastupaju DJ Boris (Hedera) te pionir hrvatske house scene i DJ veteran Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu