Connect with us

Hrvatska

Kako stojimo u uspredbi s Europskom unijom? Pogledajte koliko su mlijeko, sir i maslac skuplji u Hrvatskoj

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Kontinuirano već godinama pada proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj, otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede.

Isporučena količina kravljeg mlijeka u rujnu iznosila je 28,7 milijuna kilograma. U odnosu na rujan lani to je niže za gotovo 9 posto. Ukupna otkupljena količina mlijeka u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 289 milijuna kilograma, što je 7 posto manje nego u istom razdoblju lani, piše Danica.hr.

U rujnu u odnosu na kolovoz ove godine smanjena je proizvodnja svih proizvoda koji se prate: kravljeg sira za 12,6, vrhnja za 14, mlijeka za piće za 10,8 i maslaca za 8,1 posto… U odnosu na devet mjeseci lani manje je kravljeg sira za 3 posto, vrhnja 5,5, mlijeka za piće 13,6 , a maslaca čak 34,5 posto.

Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini EU-a u rujnu iznosila je 43,45 eura za 100 kilograma i u odnosu na cijene godinu dana ranije bila je niža za 20,3 posto. Cijena mlijeka za listopad ove godine u EU-u je 43,47 eura, a u Hrvatskoj je viša za gotovo 11 posto.

Upravo je to razlog i više maloprodajne cijene mlijeka u Hrvatskoj u odnosu na EU prosjek. No, ne samo mlijeka: skuplji su i drugi mliječni proizvodi.

Kilogram maslaca prve klase u Hrvatskoj tako u listopadu stoji 6,82 eura, što je čak 43,4 posto više nego prosječna cijena u Europskoj uniji. Sir gouda u RH stoji 4,62 posto (12 posto više nego u EU), a sir edam 4,53 eura kilogram (9,4 posto više). Riječ je o veleprodajnim cijenama.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

S tržišta se povlači popularna Milka čokoladica!

Objavljeno

-

By

S tržišta se povlači Milka Oreo Bar, od 37 grama, zbog mogućeg prisustva malog komada plastike, izvijestili su iz tvrtke Mondelēz International te napomenuli da nijedan drugi proizvod te kompanije niti bilo koji drugi proizvod Milka i Oreo brenda nisu pogođeni ovim slučajem.

Riječ je o proizvodu Milka Oreo Bar, od 37 grama, s rokom upotrebe 18. kolovoza 2024., i LOT brojem OSK0934652 utisnutim na ambalaži.

Tvrtka poziva sve potrošače koji su kupili taj proizvod na hrvatskom tržištu da ga ne konzumiraju, već da se uz priloženi račun jave trgovini gdje je proizvod kupljen radi povrata novca.

Povlačenje određene količine Milka Oreo Bar je mjera predostrožnosti tvrtke budući da su sigurnost potrošača i kvaliteta proizvoda njen najviši prioritet, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NAJNOVIJI PODACI: Pogledajte koliko je porastao hrvatski BDP

Objavljeno

-

By

Emilian Robert Vicol from Pixabay

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto.

Rast u posljednjem lanjskom kvartalu je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2022. godine, a ujedno već 12. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo 4,3 posto na godišnjoj razini, a 1,3 posto na kvartalnoj razini.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od danas nove cijene goriva. Benzin najviše poskupio

Objavljeno

-

By

Jučer je održana telefonska sjednica vlade na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14-dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će:

1,49 EUR/l za benzinsko gorivo (povećanje 0,04 EUR/l)

1,49 EUR/l za dizelsko gorivo (povećanje 0,01 EUR/l)
0,96 EUR/l za plavi dizel (povećanje 0,02 EUR/l)
1,20 EUR/kg UNP za spremnike (povećanje 0,02 EUR/kg)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu