Connect with us

Hrvatska

Policija poslala važno upozorenje: Ako dobijete ovakav poziv, pripazite – u pitanju je prevara

Objavljeno

-

Policijska uprava zagrebačka upozorila je građane na prevaru u kojoj se osobe lažno predstavljaju i navode da će na kućnoj adresi provjeriti valjanost novčanica.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakom i 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijevara“ na štetu 89-godišnjaka.

Sumnja se da su osumnjičeni muškarci 20. studenoga 2023. godine u jutarnjim satima, s ciljem da za sebe ili drugoga pribave protupravnu imovinsku korist u prethodnom zajedničkom dogovoru, pribavili broj telefona oštećenog muškarca te stupili s njim u kontakt. Lažno su mu se predstavili kao policijski službenici i na taj ga način doveli u zabludu te su mu naveli da provode istragu protiv zaposlenica banke zbog krivotvorenih novčanica.

Nadalje, kada su saznali da oštećeni muškarac kod sebe i u banci ima novaca, uputili su ga da podigne sav novac kako ne bi propao. Kasnije tog dana su ponovno s njim stupili u kontakt kako bi provjerili je li podigao novac s računa, na što im je 89-godišnjak rekao da novac može podići za tri dana da bi mu tada osumnjičeni rekli da će oni doći na njegovu kućnu adresu kad novac podigne s namjerom provjere novčanica.

U četvrtak, 23. studenoga 2023. godine, u zajedničkom dogovoru su ponovno stupili u kontakt s oštećenim, potom su došli do njegovog stana na Medveščaku da bi, nakon što im je otvorio vrata, osumnjičeni 58-godišnjak iz ruku uzeo novac i zajedno s drugo osumnjičenim muškarcem se udaljio.

Policijski službenici brzom su reakcijom u neposrednoj blizini mjesta događaja uočili osumnjičene muškarce, uhitili ih i doveli u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu kune?

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je upute uz koje možete provjeriti imate li pravu ili lažnu novčanicu, a naglašavaju da je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Autentičnost novčanica provjerava se pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica.

Evo na što sve morate obratiti pažnju:

OSJETI! Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Obilježja su pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koje ima običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

ZAKRENI! Laganim zakretanjem novčanice provjerava se izmjena motiva u hologramu/kinegramu i elementi otisnuti prelijevajućom bojom.

PROVJERI! Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih elemenata uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična.

Ako ste i nakon svih ovih provjera u nedoumici, HNB savjetuje da se obratite zaposlenicima banke ili financijske institucije koji će dalje porvjeriti novčanicu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Cijena ovog povrća nezaustavljivo raste: Kilogram čak 12,5 eura!

Objavljeno

-

By

Unatoč usporavanju inflacije, cijena jedne važne prehrambene namirnice u Hrvatskoj i dalje raste.

Protekli tjedan cijena češnjaka na tržnicama u prosjeku je iznosila 7,36 eura za kilogram, što je 1,5 posto više nego prethodni tjedan. Na tržnici u Požegi češnjak se prodavao za čak 12,5 eura!

Na tržnicama u Zagrebu prosječna je cijena prošli tjedan bila 7 eura, Bjelovaru 6,5 eura, Koprivnici 7,5 eura, Čakovcu 8 eura, a Varaždinu 10 eura za kilogram, piše Danica.hr.

Cijena češnjaka već godinama kontinuirano raste, i to zbog drastičnog pada domaće proizvodnje. U odnosu na isti tjedan lani kilogram češnjaka na tržnicama u prosjeku je skuplji za 17 posto, a u odnosu na predlani za 24 posto.

Najviše češnjaka dolazi iz Kine

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, tijekom 2008. godine – zadnje prije ulaska u EU – Hrvatska je proizvela oko 36.000 tona češnjaka, a predlani manje od 17.000 tona. Riječ je o padu od nevjerojatnih 53 posto.

Najviše češnjaka, očekivano, na naše tržište dolazi iz Kine koja je uvjerljivo najjači svjetski proizvođač tog povrća. Prema posljednjim podacima, Kina drži čak 70 posto svjetske proizvodnje luka i češnjaka.

Uvozni je češnjak u dućanima jeftiniji od domaćeg na tržnicama. Kilogram češnjaka iz Kine u Konzumu se danas, primjerice, prodaje za 5,99 eura. To je oko 20 posto jeftinije od prosječne cijene na tržnicama prošli tjedan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Privremeno se povlači nekoliko serija poznatog lijeka, HALMED poslao upozorenje

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio kako se privremeno povlači iz prodaje nekoliko serija poznatog lijeka koji je dostupan u hrvatskim ljekarnama.

“Tvrtka Bayer d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina (9 biljnih pripravaka), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog lijeka”, javljaju iz HALMED-a.

“Predmetni postupak provodi se temeljem prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Nisu zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, nastavlja se u priopćenju.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, podsjeća HALMED.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu