Connect with us

Hrvatska

Obavještajci bi mogli dobiti nekontrolirani pristup povjerljivim podacima?

Objavljeno

-

Broj hakerskih napada i sličnih kibernetičkih prijetnji u Hrvatskoj raste, a u obrani od njih trebao bi pomoći novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti. Dok dio stručnjaka pozdravlja njegovo donošenje, neki su zabrinuti jer će dodatno ojačati ovlasti Sigurnosno-obavještajne agencije.

Hakerski napadi, ucjenjivački softver, računalni virusi – opasnosti koje vrebaju iz digitalnog svijeta sve su brojnije, a propusti u očuvanju kibernetičke sigurnosti potencijalno su katastrofalni.

“Kad onesposobimo sustave, ugasimo struju, napravimo da bolnice ne mogu raditi i slično. To je nešto što u konačnici utječe na građane”, objasnio je Alen Delić iz Hrvatske udruga menadžera sigurnosti, preneosi Dnevnik.hr.

Da se to ne dogodi trebao bi pomoći novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti. Temeljen na europskoj regulativi poboljšat će mjere zaštite od računalnog kriminala i terorizma, a kao ključno tijelo u tom sustavu postaviti Sigurnosno-obavještajnu agenciju, u čemu neki vide problem.

Kritičari prijedloga novog Zakona strahuju da bi njime obavještajna zajednica mogla dobiti nekontrolirani pristup povjerljivim podacima čak i privatnih kompanija. U SOA-i takve tvrdnje, pak, decidirano odbijaju.

“U predloženom Nacrtu Zakona, sustav SK@UT, kao nacionalni kibernetički kišobran, obvezan je samo za središnja državna tijela te je već u Odluci Vlade RH iz 2021. godine omogućeno dobrovoljno uključenje društveno važnih gospodarskih subjekata. Danas Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e štiti, a ne nadzire, niz privatnih tvrtki značajnih za Republiku Hrvatsku, koje su se dobrovoljno uključile u sustav SK@UT”, stoji u odgovoru SOA-e na upit reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

Interes za SOA-in kibernetički kišobran ne čudi. Lani je u Hrvatskoj je zabilježeno 19 kibernetičkih napada iza kojih su stajale strane države. U prvih pola ove godine već ih je 15, a najveći izazov obrane zapravo neće biti u regulativi.

“Ono što je možda najveći problem i bit će problem idućih nekoliko godina je kadar, nedostatak ljudi koji se bave informacijskom i kibernetičkom sigurnosti”, istaknuo je Delić.

U Irskoj je 2021. zbog malicioznog softvera paraliziran cijeli zdravstveni sustav. Da bi izbjegla takve incidente, Hrvatska će morati povećati ulaganja u kibernetičku sigurnost.

 

Hrvatska

ONLINE PRIJAVA, ZAHTJEVI… / Nove digitalne usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju zavoda online, a mogu podnijeti i online zahtjev za novčanu naknadu, priopćio je HZZ u srijedu.

Za prijavu je potreban token banke, e-osobna iskaznica ili vjerodajnica Fine.

Prijava u evidenciju nezaposlenih i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu i dalje se mogu obaviti i osobnim dolaskom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili preporučeno poštom.

Detaljnije informacije dostupne su na: https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ i https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ostvarivanje-prava-na-novcanu-naknadu-izaprimanje-zahtjeva/.

Prijava u evidenciju zavoda i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu putem e-maila bit će moguća zaključno do danas, 6. prosinca.

Sastavni dio prve prijave je i registracija na portalu Burza rada koja uključuje i verifikaciju e-mail adrese.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ponovno kruže lažne SMS poruke, ako ste ih dobili pripazite

Objavljeno

-

By

“Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru”, upozorila je karlovačka policija nakon još jedne prevare putem SMS poruka.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je kako su zaprimili kaznenu prijava 43-godišnjakinje.

“Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun”, naveli su.

Dodali su i da provode daljnje kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!

Objavljeno

-

By

Karen Laårk Boshoff/Unsplash/ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

HAPIH

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti jako toksični za ljude, EPO, neovisna tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se obranile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta.

Ovi spojevi mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim spojevima datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospjeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili peludi, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu