Connect with us

Hrvatska

KAKVA JE SIGURNOST KOMUNIKACIJE? / Sudski vještak: Nema opasnosti da telekom operator čuva vaše poruke

Objavljeno

-

foto: HRT

Ivan Turudić novi je glavni državni odvjetnik. Nakon što je Vladin prijedlog da ga se imenuje na jedno od najvažnijih mjesta u državi proteklih dana izazvao lavinu reakcija i burnih svađa, Turudić je u Saboru potvrđen sa 78 glasova. 60 zastupnika bilo je protiv, dva su bila suzdržana. 

Osim vladajućih, za Turudića su glasala i dvojica zastupnika oporbe s desnog političkog spektra – Ante Prkačin i Milan Vrkljan. Turudić će dužnost preuzeti najkasnije 26. svibnja, kada Zlati Hrvoj-Šipek istječe mandat. Glasanju je prethodila burna rasprava.

Objava poruka u slučaju novog državnog odvjetnika Ivana Turudića ponovno je aktualizirala sigurnost komunikacije porukama. 

– Neću baš previše toga reći, neću otkrivati ono s čime raspolažu policija i sigurnosne službe, ali vrlo načelno da je gospođa Pleslić, tadašnja Rimac, imala uključene poruke koje se samo uništavaju na servisima poput WhatsAppa, Vibera i sl. značajno bi otežala posao istražiteljima. Međutim oni imaju mogućnost pronaći te poruke u određenim okolnostima čak i kad su obrisane. Ne samo te poruke, nego i sve druge sadržaje, SMS-ove, dokumente, glasovne poruke, fotografije. Nema potpune sigurnosti, pojasnio je Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije, gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Puno ljudi misli kako telekom operatori ili davatelji takvih usluga čuvaju poruke i da ih je moguće na takav način pronaći, no Lubura ističe kako to nije točno.

– Hrvatsko pravo, europsko pravo, ono jasno govori da niti telekom operatori, niti bilo koji drugi davatelji komunikacijskih usluga ne smiju zadržavati komunikaciju, osim kad je to naloženo sudskim nalogom.  Ovdje je situacija takva da se do tih komunikacija došlo na način da se pretražio mobitel tada uhićene Josipe Rimac i tamo su pronađene te poruke. Da u mobitelu nije bilo takvih poruka, istražitelji nikad do njih ne bi došli, dodao je Lubura.

Jesu li sve aplikacije danas podjednako sigurne odnosno nesigurne?

– Svi ti servisi poput WhatsAppa, Vibera, Telegrama itd. imaju enkripciju od jednog do drugog mobitela, end-to-end enkripciju i one su sigurnije nego obični SMS. Netko tko nije ovlašten će teško presresti te poruke, pa utoliko jesu sigurnije. Međutim i policija i sigurnosni sustav imaju zakonsku ovlast i alate kako mogu ispuniti ono što im je dato u zadatak, a to je da za ljude za koje je sud izdao nalog, saznaju što komuniciraju i s kim, kazao je sudski vještak za telekomunikacije.

Lubura je pojasnio što smatra problematičnim u cijelom slučaju s objavom prepiske između Rimac i Turudića.

– Te poruke, koje su pronađene pretragom mobitela tadašnje gospođe Rimac, policija i državno odvjetništvo imali su radi izvida u konkretnim kaznenim dielima. Dio tih poruka je inkriminirajući i on se nalazi u sudskim predmetima, ali dio tih poruka nikad nije trebao biti dostupan nikome, jer se radi o porukama koje nisu relevantne, naglasio je.

Sudski vještak smatra da treba bolje urediti što se s takvim sadržajima događa nakon što budu pronađeni u bilo kakvom postupku, a koji nisu relevantni za kaznena djela.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

E-REGISTAR “NE ZOVI!” / Ne želite da vam trgovci telefonski nude proizvode i usluge? Vrlo jednostavno ih možete spriječiti…

Objavljeno

-

By

Vjerojatno nema vlasnika mobilnog ili fiksnog telefona u Hrvatskoj kojeg barem jednom, pozivom ili porukom, nije kontaktirao neki trgovac ili agent u call-centru nudeći razne proizvode i usluge.

Lako je za pretpostaviti da većina primatelja takvih poziva ili poruka nije bila zainteresirana za ono što im je nuđeno, a vrlo vjerojatno i ljutita zbog neželjenih poziva.

Mnogi, pak, ne znaju da mogu, ako žele, relativno jednostavno spriječiti takve pozive i poruke.

Postoji e-Registar NE ZOVI

Naime, u članku 12.1. Zakona o zaštiti potrošača piše da je “zabranjeno upućivati pozive i/ili poruke putem telefona potrošačima koji su se upisali u registar potrošača koji ne žele primati pozive i/ili poruke u okviru promidžbe i/ili prodaje putem telefona”.

Slijedom toga, u Hrvatskoj već godinama postoji e-Registar “NE ZOVI” – besplatni javni registar telefonskih brojeva potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju telefonskim pozivima ili putem SMS i MMS poruka. Trgovci, pak, imaju zakonsku obvezu sve telefonske brojeve u tom registru izbrisati sa svojih pozivnih lista te ih ne smiju zvati niti slati poruke nudeći im proizvode ili usluge.

Naravno, ako netko želi da ga pojedini trgovci ipak kontaktiraju, može za njih zadržati posebne privole, ali ih može i opozvati u bilo kojem trenutku.

Kako se upisati u Registar?

Registar “NE ZOVI” javno je dostupan na stranicama HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti), a u njemu su vidljive samo tri informacije: je li pojedini broj upisan u registar, jesu li za taj broj povučene sve prethodno date privole te vremensku oznaku kada je broj upisan u registar. Ostale informacije vezane uz broj upisan u Registar “NE ZOVI” nisu javno dostupne.

Sam upis u Registar relativno je jednostavan. Obrazac zahtjeva za upis/ispis telefonskog broja koji je moguće preuzeti na stranici HAKOM-a treba popuniti (olovkom nakon ispisa ili elektronički) te ga dostaviti svome teleoperateru osobno u poslovnici ili e-mailom. Teleoperater potom ima rok od sedam dana da vaš broj upiše u Registar. Na ovoj poveznici možete provjeriti nalazi li se vaš broj u Registru nakon što ste zatražili upis.

Što ako trgovci nastave zvati?

Događa se, naravno, da i nakon toga neki trgovci zovu potrošače na brojeve koje su ovi upisali u Registar. Isprva to može biti zato jer trgovac nije još “skinuo” broj s liste pa ga valja upozoriti na to. A ako sepozivi trgovaca učestalo nastave, potrošač takve može prijaviti tržišnoj inspekciji Državnog inspektorata, koja je nadležna u tom slučaju.

Više detalja o e-Registru NE ZOVI možete pročitati OVDJE.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

POČELI UPISI U SREDNJE / Evo koje su najpopularnije, neke lani upisao samo jedan učenik…

Objavljeno

-

By

Pixabay

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je detaljne statističke podatke o upisu učenika u srednje škole.

Generacija srednjoškolaca u petak je završila svoje srednjoškolsko obrazovanje, a već su u ponedjeljak počeli upisi u srednje škole diljem zemlje. Očekivani broj novoupisanih u školskoj godini 2024/2025. veći je od 48 tisuća, a upis će se u potpunosti obavljati elektronički.

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih u sklopu aplikacije Školski e-Rudnik objavljeni su statistički podaci o upisu učenika u srednje škole za prethodnu školsku godinu.

Od nešto više od 40 tisuća učenika u Hrvatskoj, 39.318 upisano je u srednju školu. Posjek po osnovnoj školi iznosio je 4,20.

Najviše djece upisalo se u strukovne škole, njih oko 70 posto, 27,4 posto učenika upisalo je gimnazijske programe, dok je umjetničke programe upisalo manje od 2 posto učenika.

Početku nastavne godine posebno se moglo veseliti 82 posto učenika koji su uspješno upisali svoj prvi izbor. Broj učenika s teškoćama u razvoju koji su upisali srednju školu iznosio je oko 3500, tj. oko 9 posto ukupnog broja učenika.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih/Screenshot

Gimnazijski sektor kao prvi odabir htjelo je upisati 54,3 posto učenika, dok je najnezanimljiviji sektor mladima bio Geološko-naftno-rudarsko-kemijski koji je prvi na svome popisu imalo nešto više od 13 i pol posto učenika.

Od ukupnog broja pristiglih prijava, najuspješniji su bili umjetnički programi koji su upisali gotovo 40 posto učenika koji su se prijavili. Prag od 20 posto upisanih po broju prijava prešli su i Šumarstvo, prerada i obrada drva, Turizam i ugostiteljstvo, Gimnazije te Promet i logistika.

Najneuspješniji su u tom pogledu bili učenici koji su se htjeli upisati u strukovni sektor Grafičke tehnologije i audio-vizualnog oblikovanja gdje je od ukupnog broja prijava upisano svega 14 posto.

Neke od sednjoškolskih, uglavnom strukovnih programa, prošle je godine upisao po jedan učenik.

Za program autolimara na srpskome jeziku prijavilo se osam učenika, a prihvaćen je jedan. Za program na istome jeziku za automehaničara prijavilo se 14 djece. Bačvarem je htjelo postati 13-ero djece, dok se u waldorfsku alternativnu srednju školu namjeravalo upisati osam učenika.

Što se tiče privlačnih sektora po županijama, ne uzimajući u obzir interes za upis u gimnazijske programe, u 11 županija učenici su najviše upisivali smjerove povezane uz strojarstvo, brodogradnju i metalurgiju.

Radi se o Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Bjelogorsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj te Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

U tri županije učenici su najviše zanimanja pokazali za ekonomsko-trgovačko-poslovni sektor i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji.

Elektrotehničare i buduće računalne stručnjake najviše su privukle Sisačko-moslavačka i Požeško-slavonska županija te Grad Zagreb.

Najviše turstičkih djelatnika i menagement stručnjaka dolazi iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske te Istarske županije.

Najveći postotak učenika koji su odabrali umjetnički sektor ima Primorsko-goranska županija čijih je nešto manje od četiri posto učenika upisalo neki od umjetničkih programa, piše Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Oprez, povlači se još jedan proizvod!

Objavljeno

-

By

unsplash

Opoziva se Z‘ dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja 2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Riječ je o šunki slovenskog proizvođača Celjske mesnine d.o.o., lot broja 1413100, a veleprodaju ima zagrebački METRO Cash & Carry d.o.o.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu