Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SKUPŠTINA UDRUGE MASLINARA ZADARSKE ŽUPANIJE Vlatković zamjerio što se na gastronomske manifestacije ne pozivaju maslinari i uljari

Objavljeno

-

 „Nezamislivo je da se, primjerice,  Tuna, Sushi and Wine Festival odvija bez maslinara. Vjerojatno jela pripremaju na sojinom, a ne na maslinovom ulju“, rekao je dr. Vlatković. Hoće li Zadarska županija  sufinancirati dio troškova sudjelovanja maslinara na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku?

Kad bi se proglašavale najaktivnije udruge među prvima, ako ne i prva, bila bi Udruga maslinara Zadarske županije.

 „Udruga je u protekloj  godini organizirala oko 20-ak stručnih predavanja te desetak terenskih radionica. Članovi su imali mogućnost upoznati najnovija tehnološka dostignuća koja se primjenjuju u suvremenoj agrotehnici i elajotehnici“, izvjestio je tajnik udruge Josip Pavlica mag. ing. agro.

 Predavači su uglavnom bili iz područja agronomije i prehrambene tehnologije. Terenske radionice su uz agronome vodili i sami maslinari koji su članovi Udruge, prenoseći vještine rezidbe i cijepljenja masline, istaknuto je na Skupštini maslinara Zadarske županije, održane jučer u Novigradu. Na dnevnom redu su bili: Financijsko izvješće, Izvješće o radu i  Ciljevi u tekućoj 2023. godini.

„Udruga je tijekom ove i prošle godine u članstvo primila preko osamdeset članova,  uz gotovo svakodnevno zaprimanje zahtjeva za članstvo nadamo se da će broj članova vrlo brzo prijeći stotinu“, rekao je Pavlica.

Nadalje, definirani su ciljevi za tekuću godinu gdje se naglasak stavio na što bolju suradnju Udruge sa tijelima lokalne samouprave, a to se prvenstveno odnosi na Zadarsku županiju koja bi trebala pružiti pomoć i potporu u što boljoj afirmaciji maslinarstva Zadarske županije kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Također se naglasak stavlja i na uspostavu suradnje  kako sa županijskom tako i sa gradskom Turističkom zajednicom, te sa općinskim Turističkim zajednicama, o čemu je govorio dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge  maslinara Zadarske županije.

„ Udruga, evo, djeluje već godinu i pol dana, a za sve naše dosadašnje aktivnosti od županije nismo dobili niti jednu kunu“,  rekao je Vlatković. Govoreći o međunarodnim uspjesima maslinara s područja Zadarske županije on je posebno apostrofirao one najvažnije u Tokiju i New Yorku. „ Od ukupno 105 nagrada koliko je osvojila Hrvatska  i plasirala se na sam vrh, odmah iza maslinarskih velesila Italije i Španjolske, maslinari sa zadarskog područja  tom timskom uspjehu sudjelovali su sa svojih 20 nagrađenih ulja  što je gotovo jedna petina“, podsjetio je Vlatković i najavio:  Tražit ću da naša županija barem podmiri dio troškova sudjelovanja naših maslinara na natjecanju u New Yorku, kao što to rade u Istri, ali i dalmatinskim županijama Šibensko-kninskoj i Splitsko – dalmatinskoj gdje po 50 posto troškova sufinciraju županije, a 25 posto područne Gospodarske komore.

Unatoč brojnim aktivnostima Udruga maslinara Zadarske županije praktički je beskućnik. Nema svoje prostorije. „Tražili smo od Županije prostor gdje bi mogli održavati vođene degustacije i educirati zainteresirane kako razlikovati dobro od lošeg ulja. Ali, još ništa“, kaže Vlatković.

On je najavio da će ozbiljno zamjeriti što se na gastronomske manifestacije ne pozivaju maslinari i uljari. „Nezamislivo je da se, primjerice TunaSushi and Wine Festival odvija bez maslinara. Vjerojatno jela pripremaju na sojinom, a ne na maslinovom ulju“, prokomentirao je na gorko-šaljiv način.

Ako je u „opisu poslova“ turističkih zajednica da obogaćuju ukupnu turističku pa tako i eno-gastro ponudu, logično je da  na manifestacijama i sajmovima koji se održavaju kroz ljetne mjesece sudjeluju i maslinari. Uz dodatnu promociju  destinacije  time bi im se omogućila  prodaja jednog dijela njihovih  proizvoda. Nadalje, u budućnosti će biti potrebno ostvariti suradnju sa ugostiteljima jer i oni predstavljaju značajnu tržnu nišu za prodaju ulja.

Na skupštini u Novigradu također se raspravljalo o potrebi uspostave Vodiča maslinovih ulja Zadarske županije. Ideja bi se realizirala na način da u njemu budu zastupljena ulja članova Udruge kako bi  potrošači mogli pronaći kvalitetna ulja i kako bi se spriječilo da budu prevareni. Za proizvođače bi to značilo lakši put do potrošača te zaštitu od nelojalne konkurencije. Vodič bi izlazio jednom godišnje, a boce u kojima bi se ulje prodavalo, uz etiketu po izboru proizvođača, imale bi i dodatnu etiketu koja bi garantirala kvalitetu proizvoda koja treba biti ujednačena. Proizvođač također treba potpisati izjavu kojom jamči kakvoću zapakiranog ulja, a broj markica po proizvođaču  će se ograničiti godišnjom proizvedenom količinom ulja, rečeno je na skupštini u Novigradu.

Inače, na području Zadarske županije maslinarstvom se na oko 3.000 hektara bavi 3,5 tisuće obiteljskih gospodarstva koja godišnje proizvedu oko  9.000 hektolitara maslinovog ulja.

N.J. /DM

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu