Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

25. MEĐUNARODNI DANI MASLINE 28. I 29. TRAVNJA U ZADRU I NA PAŠMANU Ulja ocijenjena, poznati dobitnici priznanja! Čeka se otvaranje, Marendin na trgu i Žgvacet u Pašmanu

Objavljeno

-

Filip Erceg, Benito Pucar i Nedjeljko Jusup na konferenciji za medije u Zadru (Foto: A.S. /Dani masline)

Od 243 uzorka maslinovih ulja pristiglih iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore te po prvi put iz Španjolske čak 174 ili 94 posto ocjenjena su kao ekstra djevičanska. Niti jedno ulje nije u kategoriji lampante, kaže Benito Pucar

Sve je spremno  za 25. jubilarno izdanje međunarodnih Dana Masline2023., koje će se odvijati u petak i subotu 28. i 29.  travnja u Zadru i na Pašmanu.

-Dovršili smo ocjenjivanje ulja, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo. Na ovogodišnje Dane masline prispjela su ukupno 243 uzorka  ulja iz svih sedam jadranskih županije te iz susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Po prvi put na neku od hrvatskih manifestacija pristiglo je i ulje iz Španjolske, otkriva Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline.

Pucar ističe kako je kvaliteta ulja iz godine u godinu sve bolja, što potvrđuju i ovogodišnji rezultati. Od 243 maslinova ulja njih čak 174 ili 94 posto ocjenjena su kao ekstra djevičanska, 15 je djevičanskih (6 posto), a niti jedno ulje nije u kategoriji ulja lampante koja nisu za ljudsku upotrebu.

Dodjela nagrada  i priznanja za kvalitetu u kategorijama otvorenih ulja i pakovina  zakazana je za petak 28. travnja  s početkom u 18 sati u Studentskoj menzi Novi kampus – dnevni boravak u ulici Put Stanova u Zadru.

Dodjeli priznanja predhodit će svečano otvaranje Dana masline u Gradskoj loži na Narodnom trgu s početkom u 11 sati. U sklopu svečanosti bit će dodijeljena  godišnja priznanja koji su ih  zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva. Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu bit će urućeno prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću, doajenu hrvatskog voćarstva. Priznanja Uzorni maslinar Zadarske županije zaslužili su Dario Discordia iz Zadra i Željko Dešpoja iz Dobropoljane na Pašmanu. Dobitnik priznanja Maslinarsko srce  je Ante Lućić, popularni Kum Ante iz Suhovara. Maslinarska nada je 16-godišnji Marin Paić iz Zadra. Priznaje Zlatno maslinarsko pero dobiva Martin Vuković, urednik emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija.

Povodom jubilarne 25. Međunarodne  manifestacije Dani Masline predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar dodijelit će  i posebna priznanja Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Aniti Peraić i Filipu Ercegu koji su  svih ovih godina pomagali pri organizaciji ove sve cijenjenije maslinarske manifestacije.
Kako je istaknuto na konferenciji za medije, osim natjecateljskog, Dani masline imaju i edukativni te humanitarni karakter. Pogramom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu.  Humanitarni program  manifestacije, odvijat će se kao i prethodnih godina u sklopu popularnog Maslinarskog marendina  na Narodnom trgu u petak od 10 do 12 sati.  Za tu prigodu zadarski masterchef Renato Kraljev i njegovi učenici iz Hotelijersko-turističko ugostiteljske škole pripremaju tradicionalno varivo „iz liburnskih vremena“ od leće, slanutka i orza. Konzumenti tog   tradicionalnog jela uz  sve bolja  ravnokotarska vina  daju dobrovoljne novčane  priloge namjenjene  kupnji popratnih instrumenata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika Opće bolnice Zadar. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se štićenicima Centra za rehabilitaciju iz Sv. Filipa i Jakova.

Drugog dana manifestacije praktični dio nastave odvijat će se u maslinicima na otoku Pašmanu.  Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2023, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara. 

U  Zadru i na Pašmanu u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Događanja na jubilarnim 25. Danima masline kao u priči, a organizatori iz  Udruge prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije  najavljuju još  i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 28. i 29.  travnja u Zadru i u Pašmanu na otoku Pašmanu.

N.J. / Dani masline

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRŽITE VREMEPLOV / U nedjelju na Višnjiku Oldtimer izložba 2024.

Objavljeno

-

By

Automoto sport se 5. svibnja (nedjelja) ponovno vraća na Športski centar Višnjik i u grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra na sjevernoj strani (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto Karting Kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klubom Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klubom sv. Krševan, Dalmatinskim Fićo Klubom, Automodelarskim klubom Zadar i automehatroničarima Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar priređuje treću međunarodnu OLDTIMER IZLOŽBU 2024. uz brojne izlagače iz grada Zadra, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Oko dvorane Krešimira Ćosića bit će izloženo više od 250 oldtimera od 10:00 do 18:00 sati.

Ove godine, osim već stalnih izlagača, na izložbi će se predstaviti i učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića, budući automehatroničari koji će demonstrirati svoja znanja te Automodelarski klub Zadar čiji su članovi i sami učenici škole. Oni će demonstrirati svoje modele prijevoznih sredstava koje su radili isključivo učenici te će prezentirati utrku modela na daljinsko upravljanje.

Ovogodišnja manifestacija donosi nevjerojatan spoj nostalgije, ljepote i strasti prema automobilima koji su obilježili prošle epohe. U srcu ovog spektakla, Zadar će ugostiti neke od najsjajnijih primjeraka automobilskog naslijeđa, među kojima će se istaknuti jedinstveni primjerak – legendarni Fiat Panda. Osim što će sudjelovati na utrci Wings for Life 2024. kao vozač presretačkog automobila, naš proslavljeni automobilist Juraj Šebalj će na OLDTIMER IZLOŽBI 2024. izložiti i svoju Fiat Pandu 4X4 kojom će upotpuniti automoto vremeplov u Zadru. S njom je osvojio zahtjevni Tunisie Challenge 2023., a na nedavnom Panda Raidu osvojio je 45. mjesto od ukupno 408 prijavljenih „Pandi“.

Također, posjetitelji će moći glasovati za najljepšeg od najljepših na info pultu OTK Zadar, organizatora izložbe, gdje će se vlasnicima najljepšeg automobila, motocikla i Vespe dodijeliti prigodne nagrade, kao i najsretnijem glasaču. Svi su pozvani da razgledaju vrijedne i zanimljive primjerke od kojih najstariji potječu iz 1. polovice prošlog stoljeća, a za koje se njihovi vlasnici brinu da ostanu i dalje tako „mladi“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HRISTOS VOSKRESE! / Župan Longin čestitao episkopu Nikodimu i vjernicima pravoslavni Uskrs

Objavljeno

-

By

U povodu pravoslavnog Uskrsa koji se po Julijanskom kalendaru slavi u nedjelju, 5. svibnja, župan Božidar Longin uputio je čestitku vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti i svima koji Uskrs slave prema istočnom kalendaru.

Župan je u prigodnoj čestitci episkopu Dalmatinske eparhije Nikodimu Kosoviću naglasio značaj uskršnjih blagdana za sve vjernike.

„Dok se svi vjernici koji Uskrs slave prema Julijanskom kalendaru pripremaju za taj najveći kršćanski blagdan, upućujem Vam svoju čestitku i želju da Vama i svim pravoslavnim vjernicima u Zadarskoj županiji svjetlost uskrslog Krista donese optimizam i nadu. Sretan Uskrs! Hristos voskrese“, poručio je župan Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Dani talijanistike od 7. do 10. svibnja 

Objavljeno

-

By

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru organizira Dane talijanistike  od 7. do 10. svibnja 2024. godine. Na programu su gostujuća predavanja profesora sa Sveučilišta u Firenzi, niz radionica promocije talijanskog jezika i kulture za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i srednjih škola. U suradnji s Kino Zonom Zadar organizirana je projekcija filma Dogman koju Odjel za talijanistiku daruje studentima, nastavnicima, suradnicima i građanima.

Dani talijanistike 2024. započinju izložbom Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice u utorak, 7. svibnja 2024. u 12:00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu