Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

25. MEĐUNARODNI DANI MASLINE 28. I 29. TRAVNJA U ZADRU I NA PAŠMANU Ulja ocijenjena, poznati dobitnici priznanja! Čeka se otvaranje, Marendin na trgu i Žgvacet u Pašmanu

Objavljeno

-

Filip Erceg, Benito Pucar i Nedjeljko Jusup na konferenciji za medije u Zadru (Foto: A.S. /Dani masline)

Od 243 uzorka maslinovih ulja pristiglih iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore te po prvi put iz Španjolske čak 174 ili 94 posto ocjenjena su kao ekstra djevičanska. Niti jedno ulje nije u kategoriji lampante, kaže Benito Pucar

Sve je spremno  za 25. jubilarno izdanje međunarodnih Dana Masline2023., koje će se odvijati u petak i subotu 28. i 29.  travnja u Zadru i na Pašmanu.

-Dovršili smo ocjenjivanje ulja, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo. Na ovogodišnje Dane masline prispjela su ukupno 243 uzorka  ulja iz svih sedam jadranskih županije te iz susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Po prvi put na neku od hrvatskih manifestacija pristiglo je i ulje iz Španjolske, otkriva Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline.

Pucar ističe kako je kvaliteta ulja iz godine u godinu sve bolja, što potvrđuju i ovogodišnji rezultati. Od 243 maslinova ulja njih čak 174 ili 94 posto ocjenjena su kao ekstra djevičanska, 15 je djevičanskih (6 posto), a niti jedno ulje nije u kategoriji ulja lampante koja nisu za ljudsku upotrebu.

Dodjela nagrada  i priznanja za kvalitetu u kategorijama otvorenih ulja i pakovina  zakazana je za petak 28. travnja  s početkom u 18 sati u Studentskoj menzi Novi kampus – dnevni boravak u ulici Put Stanova u Zadru.

Dodjeli priznanja predhodit će svečano otvaranje Dana masline u Gradskoj loži na Narodnom trgu s početkom u 11 sati. U sklopu svečanosti bit će dodijeljena  godišnja priznanja koji su ih  zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva. Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu bit će urućeno prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću, doajenu hrvatskog voćarstva. Priznanja Uzorni maslinar Zadarske županije zaslužili su Dario Discordia iz Zadra i Željko Dešpoja iz Dobropoljane na Pašmanu. Dobitnik priznanja Maslinarsko srce  je Ante Lućić, popularni Kum Ante iz Suhovara. Maslinarska nada je 16-godišnji Marin Paić iz Zadra. Priznaje Zlatno maslinarsko pero dobiva Martin Vuković, urednik emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija.

Povodom jubilarne 25. Međunarodne  manifestacije Dani Masline predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar dodijelit će  i posebna priznanja Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Aniti Peraić i Filipu Ercegu koji su  svih ovih godina pomagali pri organizaciji ove sve cijenjenije maslinarske manifestacije.
Kako je istaknuto na konferenciji za medije, osim natjecateljskog, Dani masline imaju i edukativni te humanitarni karakter. Pogramom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu.  Humanitarni program  manifestacije, odvijat će se kao i prethodnih godina u sklopu popularnog Maslinarskog marendina  na Narodnom trgu u petak od 10 do 12 sati.  Za tu prigodu zadarski masterchef Renato Kraljev i njegovi učenici iz Hotelijersko-turističko ugostiteljske škole pripremaju tradicionalno varivo „iz liburnskih vremena“ od leće, slanutka i orza. Konzumenti tog   tradicionalnog jela uz  sve bolja  ravnokotarska vina  daju dobrovoljne novčane  priloge namjenjene  kupnji popratnih instrumenata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika Opće bolnice Zadar. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se štićenicima Centra za rehabilitaciju iz Sv. Filipa i Jakova.

Drugog dana manifestacije praktični dio nastave odvijat će se u maslinicima na otoku Pašmanu.  Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2023, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara. 

U  Zadru i na Pašmanu u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Događanja na jubilarnim 25. Danima masline kao u priči, a organizatori iz  Udruge prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije  najavljuju još  i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 28. i 29.  travnja u Zadru i u Pašmanu na otoku Pašmanu.

N.J. / Dani masline

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) PROJEKT COADVANCe NA SVEUČILIŠTU U ZADRU / Norveški studenti učili kako se uzgaja pastrva, hama, gof i zubatac

Objavljeno

-

By

Profesori i studenti UiT The Arctic University of Norway od 20. do 24. studenog boravili su u radnom posjetu Sveučilištu u Zadru, čiji je cilj bio temeljito se upoznati sa sektorom akvakulture u Hrvatskoj, stjecati detaljan uvid u postignuća u proizvodnji akvakulture te prikupiti relevantne podatke.

Riječ je o aktivnosti u projektu COADVANCe (COoperation for the ADVancement of Aquaculture in Norway and Croatia), čiji je nositelj Sveučilište u Zadru a partner norveško sveučilište UiT The Arctic University of Norway. Projekt COADVANCe će rezultirati izgradnjom snažnog okvira za buduću dugoročnu suradnju između Hrvatske i Norveške vezanu za održivi rast akvakulture, kao jednog od vodećih i najbrže rastućih gospodarskih sektora na globalnoj razini. Ojačat će se bilateralna suradnja koja će spojiti partnere iz obje zemlje, a nova inicijativa predstavljat će izvrsnu osnovu za daljnju suradnju u području održive akvakulture i razvoja plavih vještina između dviju zemalja. Ovakvi posjeti omogućavaju duboko razumijevanje hrvatskog sektora akvakulture, promicanje dijaloga i razmjenu znanja između norveških i hrvatskih sudionika, te otvaraju mogućnosti za buduće suradnje i partnerstva.

Tijekom boravka stručnjaci i mladi znanstvenici iz Norveške posjetili su uzgajalište kalifornijske pastrve na izvoru rijeke Rude, koje je u vlasništvu tvrtke Kro fish. Slijedilo je  upoznavanje s vodozahvatnim tehnološkim rješenjima, pregled svih uzgojnih faza uzgoja pastrve u slatkim vodama, prezentacija proizvodnog pogona, rasprava i usporedba sa sličnim akvakulturnim postrojenjima u Norveškoj, s naglaskom na razmjenu iskustava. Nakon toga slijedio je posjet uzgajalištu školjkaša tvrtke Platforma 22, te obilazak uzgajališta na ušću rijeke Krke, uz upoznavanje s aktivnostima akvakulture unutar zaštićene mreže Natura 2000.

 Za vrijeme posjeta Norvežani su obišli uzgajalište tvrtke Cromaris u Lamjani. Upoznali su se s uzgojnim kapacitetom novih vrsta riba (hama, gof, zubatac) i procesom hranidbe istih, te provođenjem osnovnih ihtioloških mjerenja u laboratoriju tvrtke Cromaris. Profesori Sveučilišta u Zadru, izv. prof. dr. sc.  Tomislav Šarić, izv. prof. dr. sc. Ivan Župan, izv. prof. dr. sc. Lav Bavčević i doc. dr. sc. Slavica Čolak studentima su održali stručna predavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ISKORISTITE KRATKU SUNČANU EPIZODU / Nova runda kiše stiže već u noći na utorak. Donosimo novu 7-dnevnu prognozu…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Jutros umjereno do pretežno oblačno mjestimice uz slab snijeg, na moru kišu, a u Dalmaciji su prema otocima lokalno mogući pljuskovi i grmljavina. Zatim postupni prestanak oborine i razvedravanje sa zapada, pa će popodne biti većinom sunčano. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni, u gorskim krajevima sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare olujna, a podno Velebita i orkanska. Najviša dnevna temperatura zraka od 1 do 6, na Jadranu između 9 i 15 °C.

U ponedjeljak ujutro većinom sunčano i hladno, ponegdje u unutrašnjosti moguća magla. Zatim postupno naoblačenje sa zapada. U noći na utorak će na sjevernom Jadranu padati kiša, a u Gorskoj Hrvatskoj i snijeg. Vjetar slab, na istoku umjeren jugoistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i okretanju na jugo i južni vjetar, najprije na sjeveru. Najniža jutarnja temperatura od -7 od -2, na moru od -1 do 5 °C. Najviša dnevna od 1 do 5, na Jadranu od 8 do 12 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo, na kopnu i pretežno oblačno, u utorak i srijedu povremeno kiša, u unutrašnjosti i susnježica te snijeg. U ponedjeljak na kopnu umjeren južni vjetar, u Slavoniji jugoistočni, a u srijedu ponegdje sjeverni i sjeveroistočni. Na moru će bura u ponedjeljak prolazno oslabjeti i okrenuti na jugo, u utorak ponegdje i jako. Jutarnja temperatura u porastu, a dnevna bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JUTRO NA CESTAMA / U unutrašnjosti snijeg, uz more jaka bura. Ograničenje brzine na A1

Objavljeno

-

By

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a snijeg mjestimice pada na cestama u unutrašnjosti, javlja HAK ovog jutra. Zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

U priobalju puše jak vjetar, ponegdje s olujnim udarima.

“Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme”, dodaju iz HAK-a.

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta teretna vozila s priključnim vozilom trenutačno ne mogu proći iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno. Vozila se isključuju na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i prije čvora Kikovica u smjeru Zagreba.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te za vozila bez odgovarajuće zimske opreme:

– u Lici:

DC1 Ondić-Gračac;

DC23 Žuta Lokva-Senj;

DC25 Lički Osik – Karlobag;

ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno;

sve lokalne i županijske ceste na području Korenice.

Zbog vjetra:

– samo za osobna vozila otvorena je:

  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

– zabrana za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupinu vozila):

autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika.

Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog;

DC99 čvor Križišće-Križišće;

LC58107 Kraljevica-čvor Križišće.

– zabrana za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila):

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga.

Na dionici autoceste A1 između vijadukta Božići i tunela Sv. Rok vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h zbog jakog vjetra.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu