Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAGREB / Bilosnićev “Tigar” na Zelenoj tribini Ane Horvat

Objavljeno

-

U srijedu 5. travnja 2023. godine s početkom u 18 sati, u knjižnici i čitaonici „ Bogdan Ogrizović“ u Zagrebu, održana je 14. ZELENA TRIBINA, u kojoj se govorilo o životinjama i stablima, a koju uređuje i vodi književnica Ana Horvat, koja je istu i pokrenula.

Tema tribine ovog puta bilo je književno stvaralaštvo Tomislava Marijana  Bilosnića. Predstavljena je tako Bilosnićeva kultna zbirka pjesama „Tigar“, koja je doživjela nevjerojatnih 15 prijevoda inozemnih izdanja, kao što su prezentirane i pjesme iz njegove nedavno objavljene zbirke „Vidio sam Borgesove oči“,  u kojoj ovaj autor pjeva o maslinama.

Poetska zbirka naslovljena „Tigar“ obuhvaća dvjestotinjak pjesama na temu tigra, i predstavlja jedinstveno djelo u kojemu se uspješno stapaju univerzalnost, duboka refleksivnost i igra, što je izazvalo veliko zanimanje u mnogim zemljama svijeta. Zbirka „Tigar“ doista je osvojila ogromno španjolsko govorno područje, a zbirka je veliki uspjeh doživjela i u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da je ušla i u pregled suvremene europske lirike  The Litlle Tour through European Poetry, koju je sastavio američki povjesničar književnosti dr. John Taylor.

U zbirci „Vidio sam Borgesove oči“, Bilosnić poput „Tigra“ problematizira jedinstvenu temu masline, prilazeći joj s fenomenološko-simboličke strane, gdje poetskim alatom mitološki sloj pjevanja ozbiljuje izravnim autobiografskim elementima i obiteljskom poviješću. Maslina ovdje postaje simbolom i Homera i Borgesa, kao i konkretna slika vlastita života autora.

Svojim pjevanjima o tigru i maslini Bilosnić nas, konačno, suočava i s globalnim ekološkim problemima koji su postali kritičnim pitanjima suvremenoga svijeta. Ekološka svijest u djelima ovog autora prisutna je još od njegove knjige „Okrugla kanta za smeće“ (1988.), koja predstavlja jedno od prvih književnih djela na ovu temu u Hrvatskoj.    

O Tomislavu Marijanu Bilosniću i njegovu djelu, poglavito o pjesmama posvećenim životinjama i stablima, govorila je književnica Ana Horvat, koja je na ovu temu već sastavila i dvije pjesničke antologije, „Subića“ i „Stablopis“.

Samo događanje za publiku je bilo vrlo zanimljivo i iz razloga što su uz govor o poeziji, kroz riječ i glazbu, istu interpretirati i poznati hrvatski umjetnici. Pjesme iz zbirke „Tigar“ i „Vidio sam Borgesove oči“ govorila je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Urša Raukar, poznata i kao aktivistica u mnogim prilikama.  Pjesme iz „Tigra“ interpretirali su kantautori Vladimir Mihaljević, kantor u Nedelišću i vođa crkvenog zbora, i Neven Dužević, podjednako poznat kao autor s kultnom undergraund etiketom i kao uglazbljivač i izvođač klasika hrvatskog stiha, kao što su T. Ujević, D. Cesarić, F. K. Frankopan, J. Pupačić, i drugi.

Autor Tomislav Marijan Bilosnić nije mogao nazočiti ZELENOJ TRIBINI, posvećenoj njegovu stvaralaštvu.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) PROJEKT COADVANCe NA SVEUČILIŠTU U ZADRU / Norveški studenti učili kako se uzgaja pastrva, hama, gof i zubatac

Objavljeno

-

By

Profesori i studenti UiT The Arctic University of Norway od 20. do 24. studenog boravili su u radnom posjetu Sveučilištu u Zadru, čiji je cilj bio temeljito se upoznati sa sektorom akvakulture u Hrvatskoj, stjecati detaljan uvid u postignuća u proizvodnji akvakulture te prikupiti relevantne podatke.

Riječ je o aktivnosti u projektu COADVANCe (COoperation for the ADVancement of Aquaculture in Norway and Croatia), čiji je nositelj Sveučilište u Zadru a partner norveško sveučilište UiT The Arctic University of Norway. Projekt COADVANCe će rezultirati izgradnjom snažnog okvira za buduću dugoročnu suradnju između Hrvatske i Norveške vezanu za održivi rast akvakulture, kao jednog od vodećih i najbrže rastućih gospodarskih sektora na globalnoj razini. Ojačat će se bilateralna suradnja koja će spojiti partnere iz obje zemlje, a nova inicijativa predstavljat će izvrsnu osnovu za daljnju suradnju u području održive akvakulture i razvoja plavih vještina između dviju zemalja. Ovakvi posjeti omogućavaju duboko razumijevanje hrvatskog sektora akvakulture, promicanje dijaloga i razmjenu znanja između norveških i hrvatskih sudionika, te otvaraju mogućnosti za buduće suradnje i partnerstva.

Tijekom boravka stručnjaci i mladi znanstvenici iz Norveške posjetili su uzgajalište kalifornijske pastrve na izvoru rijeke Rude, koje je u vlasništvu tvrtke Kro fish. Slijedilo je  upoznavanje s vodozahvatnim tehnološkim rješenjima, pregled svih uzgojnih faza uzgoja pastrve u slatkim vodama, prezentacija proizvodnog pogona, rasprava i usporedba sa sličnim akvakulturnim postrojenjima u Norveškoj, s naglaskom na razmjenu iskustava. Nakon toga slijedio je posjet uzgajalištu školjkaša tvrtke Platforma 22, te obilazak uzgajališta na ušću rijeke Krke, uz upoznavanje s aktivnostima akvakulture unutar zaštićene mreže Natura 2000.

 Za vrijeme posjeta Norvežani su obišli uzgajalište tvrtke Cromaris u Lamjani. Upoznali su se s uzgojnim kapacitetom novih vrsta riba (hama, gof, zubatac) i procesom hranidbe istih, te provođenjem osnovnih ihtioloških mjerenja u laboratoriju tvrtke Cromaris. Profesori Sveučilišta u Zadru, izv. prof. dr. sc.  Tomislav Šarić, izv. prof. dr. sc. Ivan Župan, izv. prof. dr. sc. Lav Bavčević i doc. dr. sc. Slavica Čolak studentima su održali stručna predavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ISKORISTITE KRATKU SUNČANU EPIZODU / Nova runda kiše stiže već u noći na utorak. Donosimo novu 7-dnevnu prognozu…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Jutros umjereno do pretežno oblačno mjestimice uz slab snijeg, na moru kišu, a u Dalmaciji su prema otocima lokalno mogući pljuskovi i grmljavina. Zatim postupni prestanak oborine i razvedravanje sa zapada, pa će popodne biti većinom sunčano. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni, u gorskim krajevima sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare olujna, a podno Velebita i orkanska. Najviša dnevna temperatura zraka od 1 do 6, na Jadranu između 9 i 15 °C.

U ponedjeljak ujutro većinom sunčano i hladno, ponegdje u unutrašnjosti moguća magla. Zatim postupno naoblačenje sa zapada. U noći na utorak će na sjevernom Jadranu padati kiša, a u Gorskoj Hrvatskoj i snijeg. Vjetar slab, na istoku umjeren jugoistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i okretanju na jugo i južni vjetar, najprije na sjeveru. Najniža jutarnja temperatura od -7 od -2, na moru od -1 do 5 °C. Najviša dnevna od 1 do 5, na Jadranu od 8 do 12 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo, na kopnu i pretežno oblačno, u utorak i srijedu povremeno kiša, u unutrašnjosti i susnježica te snijeg. U ponedjeljak na kopnu umjeren južni vjetar, u Slavoniji jugoistočni, a u srijedu ponegdje sjeverni i sjeveroistočni. Na moru će bura u ponedjeljak prolazno oslabjeti i okrenuti na jugo, u utorak ponegdje i jako. Jutarnja temperatura u porastu, a dnevna bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JUTRO NA CESTAMA / U unutrašnjosti snijeg, uz more jaka bura. Ograničenje brzine na A1

Objavljeno

-

By

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a snijeg mjestimice pada na cestama u unutrašnjosti, javlja HAK ovog jutra. Zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

U priobalju puše jak vjetar, ponegdje s olujnim udarima.

“Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme”, dodaju iz HAK-a.

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta teretna vozila s priključnim vozilom trenutačno ne mogu proći iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno. Vozila se isključuju na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i prije čvora Kikovica u smjeru Zagreba.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te za vozila bez odgovarajuće zimske opreme:

– u Lici:

DC1 Ondić-Gračac;

DC23 Žuta Lokva-Senj;

DC25 Lički Osik – Karlobag;

ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno;

sve lokalne i županijske ceste na području Korenice.

Zbog vjetra:

– samo za osobna vozila otvorena je:

  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

– zabrana za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupinu vozila):

autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika.

Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog;

DC99 čvor Križišće-Križišće;

LC58107 Kraljevica-čvor Križišće.

– zabrana za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila):

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga.

Na dionici autoceste A1 između vijadukta Božići i tunela Sv. Rok vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h zbog jakog vjetra.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu