Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JEDAN OD NAJPREVOĐENIJIH DOMAĆIH AUTORA / Tomislav Marijan Bilosnić na Tribini Društva hrvatskih književnika

Objavljeno

-

Na Tribini Društva hrvatskih književnika u srijedu 3. travnja 2024. godine gostovao je Tomislav Marijan Bilosnić, koji je predstavljan „jedan od hrvatskih najplodnijih, najprevođenijih i najnagrađivanijih autora“.

S Bilosnićem je pred punom salom DHK razgovor vodila voditeljica Tribine, književnica Lada Žigo Španić. Kao gosta, Bilosnića je, kao i publiku, biranim riječima pozdravila predsjednica Društva hrvatskih književnika prof. dr. sc. Hrvojka Mihanović – Salopek.

S Bilosnićem je Lada Žigo veoma vehementno razgovarala o njegovom pjesničkom, proznom, putopisnom, esejističkom i publicističkom radu, slikarstvu i umjetničkoj fotografiji, kulturnim prilikama u Zadru koji je danas, nažalost, ostao prilično izoliran od svjetskih i domaćih gibanja, i drugim aktualnim temama globalnoga svijeta.

Bilosnić je posebno slikovito govorio o svojem književnom putu izvan generacijskih kanona, posebno se referirajući na zbirke TigarAfrikaKućaMolitve i Odisejeve pjesme, a spominjao je i mnoge druge svoje knjige u kontekstima u kojima su nastajale. Autor je svoj polivalentan opus (od haiku pjesama do poema i romana, a poetički od intimnog do globalnog, od mitološkog do suvremenog, od mediteranskog do afričkog podneblja) usporedio sa tehnikom Picassova kubizma – sve što radi svojevrsno je kolažiranje različitih svjetova, često linijski zaokruženih, odnosno objedinjenih u jedinstven svijet.

Konačno, autor je svoj kozmopolitski opus sažeo uz mnoštvo slika i spomena na mnoge pisce, a tribinu je završio čitanjem svoje pjesme o tigru, što je publika nagradila srdačnim pljeskom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu