Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U VELJAČI IZLAZI MOBILNA APLIKACIJA ZADAR SMART CITY Lakše do parkinga i naplate, te sve informacije o autobusnim linijama na jednom mjestu

Objavljeno

-

Kroz projekt ZUM 4.0 razvijena pametna prometna rješenja za javni prijevoz i parking – jedinstvena u Hrvatskoj, ali i šire

U veljači će svjetlo dana ugledati mobilna aplikacija Zadar Smart City koja će, između ostalog, vozačima olakšati pronalazak i naplatu parkirališnog mjesta, a korisnicima javnog prijevoza ponuditi sve informacije o autobusnim linijama. Radi se o jednom od više elemenata projekta „Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)“.

„Sjećam se koliko smo se trudili objasniti kraticu ZUM, koja će sada dobiti svoju praktičnu primjenu, smisao i svrhu, a građani jednostavni sustav navođenja do slobodnih parking mjesta. Više od 1100 javnih parkirnih mjesta u užem središtu Zadra opremljeno je senzorima za detekciju vozila. Oni putem gradske mreže dostavljaju centralnom serveru informaciju o statusu zauzetosti pojedinog parkirnog mjesta. Građani će dobiti i brzi i lagani sustav naplate u javnom prijevozu, informacije o gradskim linijama, trasama, vremenima polaska sa stanica, trajanju vožnje i čitav niz ostalih lako dostupnih informacija. Cilj ovog tehnološki zahtjevnog i opsežnog projekta bio je pojednostavniti pristup javnim uslugama i podići kvalitetu urbanog življenja. Ovo je tek jedan segment našeg koncepta pametnog grada koji razvijamo godinama“, istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić prilikom predstavljanja rezultata projekta na konferenciji održanoj u utorak, 31. siječnja u Kneževoj palači.

U sklopu projekta ZUM 4.0, u partnerstvu s gradskim tvrtkama Inovativni Zadar, Liburnija i Obala i lučice, razvijen je sustav pametnog parkiranja, sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu, komplementarne mobilne aplikacije Zadar Smart City i Zadar ParkIn te Centralni informacijski sustav, kao srce cijelog projekta.

„Imali smo vrlo jasno postavljene ciljeve, posebno za građane te posebno za komunalne usluge, s naglaskom na javni prijevoz i parking. Napravili smo jedinstven sustav jer se, za razliku od ostalih gradova, u Zadru nije vršila digitalizacija postojećih poslovnih procesa, već su kreirani novi u skladu s najnovijim tehnološkim rješenjima. Napravili smo jedan centralni sustav u kojem se nalazi svi podaci o korisnicima, a uz to složili smo i nekoliko podsustava. Aplikacija Zadar Smart City u sebi sadrži i ZadarSmartCity karticu za plaćanje javnog prijevoza, naknadno i više usluga, a koja se može napuniti i preko m-bankinga. Na taj način s ovom aplikacijom kiosk postaje naš mobitel“, istaknuo je Darko Ivanišević, predstavnik Pružatelja usluga Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite.

Goran Ranogajec iz Callidus grupe približio je javnosti rad komplementarne mobilne aplikacije Zadar ParkIn, namijenjene lakšem pronalasku parkirališnih mjesta. Aplikacija funkcionira na način da vam prvo ponudi zone u kojima ćete najvjerojatnije pronaći parking, a kada se približite određenoj lokaciji, prikazuje i pojedinačna parkirna mjesta.

„Aplikacija koristi koncept Machine learninga, odnosno umjetne inteligencije koja uči navike vozača te tako svakim danom postaje sve preciznija i pametnija“, istaknuo je Ranogajec.

Ukupna vrijednost projekta ZUM 4.0 je 1.966.134,48 EUR (14.813.840,30 HRK), od čega 1.613.909,35 EUR (12.160.000,00 HRK) čine bespovratna EU sredstva ostvarena kroz ITU mehanizam u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Kroz isti instrument financiran je niz drugih zadarskih projekata: ITS – inteligentni prometni sustav, izgradnja infrastrukture poduzetničke zone Crno, gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora, obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Frane, Centar za mlade i uređenje njegova okoliša, obnova zgrade stare Tehničke škole koja postaje sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće.

“ITU mehanizam je instrument urbanog razvoja uveden u financijskoj perspektivi 2014. -2020. Mi smo imali sreću i privilegiju da budemo unutar prvih sedam gradova u Hrvatskoj koji su osigurali sredstva na ovaj način“, istaknula je Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnica Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, najavljujući kako će se ubrzo vidjeti rezultati svih spomenutih projekata.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SPEKTAKL! Na Višnjiku u nedjelju Nagrada Grada Zadra ’23.

Objavljeno

-

By

Športskom centru Višnjik, na prostoru sjevernoga parkirališta, u nedjelju, 26. ožujka 2023. održat će se treća automobilistička priredba Nagrada Grada Zadra ’23.
– Riječ je o cjelodnevnom spektaklu u organizaciji Automobilističkoga kluba RTZ uz suradnju i potporu brojnih subjekata. Ova priredba, uz ostalo, ima za cilj promicati automobilistički sport i prometnu kulturu, a AK RTZ zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji – kaže Šime Radošević iz AK-a RTZ.

Zadarska priredba spada u kategoriju državnoga prvenstva II kategorije u Regiji Jug, te u Kup Dalmacije, a utrke će se održati na stazi dugoj 410 metara.
– Presretni smo što na Višnjiku, u neposrednoj blizini Dvorane Krešimira Ćosića koja je prepoznatljivi simbol našega grada, možemo održati ovakvu priredbu. Želimo i Zadranima i drugima približiti automobilizam koji ima svoja pravila i potvrditi da je i on u velikoj sportskoj obitelji. Pozivamo sve da dođu i budu sudionici ovoga spektakla – govori Natanael Petrov, jedan od najboljih zadarskih vozača.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-zadar-nagrada-grada-zadra-auto-moto-utrka-foto-nenad-opačić

U sklopu ove priredbe jest i atraktivna izložba oldtimera i za taj segment pobrinuo se Oldtimer klub Zadar u suradnji s partnerima.
– Imamo prijavljeno oko 170 vozila, puno više nego lani. Posjetitelji će moći razgledati različite automobile i motocikle. Na primjer, najstariji prijavljeni automobil je WW Buba iz 1954., a među motociklima su prijavljeni jedan Sachs model 98 iz 1937 i jedan Moto Guzzi 500 GTV iz 1938. Vozila će biti izložena u prstenu oko Dvorane Krešimira Ćosića – kaže Karlo Stipčević iz Oldtimer kluba Zadar.

U nedjeljnim jutarnjim satima obavit će se svi tehnički poslovi prije utrka, svečano otvaranje bit će u 12, 45 sati, a podjela nagrada i priznanja bit će u 18, 30 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Još dva sunčana dana, a temperature i do 24°C. Subota donosi promjenu vremena i pad temperature

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar u prvom dijelu dana uglavnom slab, popodne umjeren jugozapadni i jugoistočni, u gorju i s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura od 19 do 24, ponegdje na kopnu moguće i 25 °C.

U petak barem djelomice sunčano, osobito na jugu i istoku. Na sjeverozapadu popodne promjenljiva naoblaka. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju te mjestimice u središnjim predjelima jak, a na Jadranu i jugo. Najniža temperatura od 3 do 8, na moru između 7 i 10 °C. Najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak sunčano i toplo uz umjeren, u gorju jak jugozapadni vjetar, a na moru i jugo. U subotu promjenjivo, mjestimice kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, na zapadu već od jutra, na istoku tek poslijepodne. U nedjelju prijepodne većinom suho, u Istri lokalno kiša koja će se do kraja dana s naoblačenjem proširiti na ostatak zemlje. U subotu će vjetar prolazno okrenuti s umjerenog juga i jugozapadnjaka na sjeverozapadni i sjeverni, u nedjelju opet južni, a na moru jako jugo. Dani manje topli.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(VELIKA FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Nenadu Šestanu uručen počasni doktorat: “Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!”

Objavljeno

-

By

foto: UNIZD

Na Sveučilištu u Zadru sinoć je dodijeljen počasni doktorat prof. dr. sc. Nenadu Šestanu, hrvatskom znanstveniku, redovitom profesoru na Sveučilištu Yale, neurobiologu koji je svojim proučavanjem funkcije ljudskog mozga ostavio dubok trag u svjetskoj znanosti, a posebno je zaslužan za razvoj i unaprjeđenje istraživanja i usavršavanja novih znanstvenika u području neuroznanosti u Hrvatskoj.

Senat Sveučilišta u Zadru donio je odluku o počasnom doktoratu u siječnju 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa naslov mu te godine nije mogao biti uručen te je priređen sinoć, uz proslavu 21. Dies academicusa.

Šestan je rođen 1970. u Zadru. Diplomirao je 1995. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (M.D.). Nakon završetka studija medicine u Hrvatskoj otišao je u SAD te je na Sveučilištu Yale pod mentorstvom akademika Paška Rakića 1999. obranio je doktorsku radnju iz područja neurobiologije. Godine 2002. izabran je za docenta, godine 2008. za izvanrednog profesora te 2012. za redovnog profesora u trajnom zvanju na Odjelu za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Od 2016. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Glavno područje interesa mu je način na koji geni kontroliraju razvoj neurona i sinaptičke veze u kori velikog mozga te kako genetske mutacije uzrokuju bolesti koje dovode do teškoća u razvoju ljudskog mozga. Takve bolesti, za koje još uvijek ne postoje detaljna i potpuno jasna objašnjenja, su autizam, poremećaji intelektualnog razvoja i Touretteov sindrom.

– Sveučilišna tradicija je dodjeljivati počasni doktorat osobama iznimnih postignuća i zasluga, osobama koje su na čast sveučilišnoj zajednici i hrvatskoj državi, osobama koje su vrijedne najvišeg poštovanja. Znamo da niste očekivali i tražili potvrdu svog rada i osobe, ali prema našim mjerilima vi ste vijorili na vrhu i zasjenili sve druge prijedloge. Kao dijete Zemunika, zadarski učenik, hrvatski studenti, svoj fascinantni istraživački duh zamršen još u djetinjstvu pretvorili ste u strast te uspjeli svoje snove ostvariti u konkurentnom okružju cijelog svijeta. Uzor ste i poticaj našim studentima, učenicima i nastavnicima, kojima pokazujete da se ne smiju zadovoljiti osrednjošću te da se isplati slijediti svoje snove, rekla je uoči dodjele naslova rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Odluka da se počasni doktorat Sveučilišta u Zadru dodijeli dr. Šestanu predstavlja priznanje znanstveniku za nove i originalne doprinose u području neuroznanosti, a s druge je strane uspio održati i značajno razviti laboratorij u kojem radi, a koji predstavlja znanstveno-istraživačku ustanovu koja je i mjesto susreta znanstvenika sa svih strana svijeta. Ujedno je taj laboratorij i mjesto koje povezuje i pruža priliku za rad velikom broju perspektivnih mladih znanstvenika iz Hrvatske.

Dodjelu počasnog doktorata Šestan je vrlo emotivno doživio, zahvaljujući svojim roditeljima Anđelki i Ivici, a zatim supruzi i kćeri koji su ga došli podržati u ovom trenutku.

– Moj put je bio čudan, s obzirom da sam bio dijete koje nije moglo mirovati u školskoj klupi, ali sam imao sreću da su profesori u srednjoj školi prepoznali moje talente, otvorili mi vrata u trenutku kad me nitko nije vidio kao znanstvenika. Naravno, ključna je bila i majčina želja da postanem liječnik, zbog čega mi je kupila medicinsku enciklopediju. Bila mi je dosadna dok sam je listao, sve do slova „M“, kada sam našao članak o mozgu koji je potpisao naš veliki znanstvenik Ivica Kostović. U to vrijeme Josip Sokolić izveo je prvu transplantaciju srca u Jugoslaviji i ja sam se počeo pitati bi li se i mozak mogao transplantirati. Tako je krenulo neko moje zanimanje za ovaj poziv, rekao je Šestan nakon primanja nagrade.

Tijekom doktorskog studija na sveučilištu Yale, pod mentorstvom akademika Paška Rakića, Šestan je otkrio novu ulogu signalizacije određenih bjelančevina u regulaciji razvoja neurona moždane kore. Jedan od prvih znanstvenika koji su primijenili genomske metode u proučavanju razvoja ljudskog mozga i povezanih poremećaja. Za svoja je istraživanja ljudskog mozga svojedobno je dobio 15 milijuna dolara iz tzv. “science stimulus package” američkog predsjednika Baracka Obame.

– Moj uspjeh je u prvom redu uspjeh kolega s kojima sam imao privilegij raditi. Dobri ste onoliko koliko su dobri ljudi kojima ste okruženi. Ako ste samo, ne možete riješiti probleme koji su veliki. Ja sam u svom laboratoriju okružen s 40 ljudi, od toga 27 profesora. Svi su oni uz mene ostvarili svoj san, svaki dan rada s njima je veliko zadovoljstvo, rekao je Šestan, ističući na kraju:

– Ovo smatram najvećom počašću u karijeri. Hvala vam!

Dr. Šestanu uručena je diploma počasnog doktora, upisan je u knjigu počasnih doktora te mu je kao prigodan dar uručena skulptura, rad zadarske umjetnice Zvonimire Karavida. Nakon dodjele održan je razgovor u kojemu je Šestan odgovarao na pitanja o svojoj karijeri i razmišljanjima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu