Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Župan i gradonačelnik obišli radove na izgradnji kišnih vrtova

Objavljeno

-

Župan Božidar Longin u pratnji ravnateljice ZADRA NOVE Marine Dujmović-Vuković i gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića obišao je radove na izgradnji kišnih vrtova u sklopu projekta STREAM- Strategic Development of Flood Management.
Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu STREAM koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 9 milijuna eura, a ZADRI NOVOJ je na raspolaganju 1,1 milijun eura.
„Kroz ovaj projekt ćemo raditi tri kišna vrta, jedan je ovdje na Vruljici, jedan kod Područne škole na Ploči, i jedan u Biogradu odmah uz magistralu. Ovo su suvremena građevinska rješenja tzv. pametna rješenja kojima se pokušavaju ublažiti posljedice bujičnih poplava, a bili smo svjedoci i ovdje u Zadru kako je to izgledalo, i to je nešto što se treba pokušati spriječiti“- rekla je ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović –Vuković i dodala da je jedan od tih načina i izgradnja kišnih vrtova koji će osim što će povlačiti vodu koja stvara bujičnu poplavu, ovo mjesto dobiti jedan novi zeleni prostor jer će biti posađene biljke koje imaju veću upojnu moć.
Župan Božidar Longin naglasio je kako smo svjedoci da se klimatske prilike mijenjaju i da smo iz dana u dan izloženi novim promjenama te se također prisjetio bujične poplave koja je na našem području nanijela velike štete.
„Ovaj projekt gledam kao jednostavan projekt kako sutra ublažiti takve elementarne nepogode, a posebno mi je drago da će se posaditi dio novih biljaka i sačuvati vegetacija jer biljke će same sa svojom transpiracijom ublažiti i povući dobar dio tih oborinskih voda“- rekao je župan Božidar Longin.
„Nama je cilj staviti naglasak na zelenilo i uređene parkove, tako i ovaj dio kišnih vrtova. Riješit ćemo se oborinskih voda, a najavljujem i završetak natječaja za senzoričko igralište na Vruljici pa očekujemo daljnje uređenje ovog prostora“, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić.
Opći cilj ovog projekta je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Specifični ciljevi projekta su unapređenje znanja o poplavama, osnaživanje kapaciteta hitnih službi, poboljšanje sustava ranog upozoravanja i komunikacijskog sustava.

Benefiti kišnog vrta su višestruki. Produžavanjem vremena potrebnog za otjecanje, ovi sustavi smanjuju mogućnost poplave uslijed izlijevanja kanalizacije. Pored toga, umanjuju zagađenja i poboljšavaju kvalitetu površinskih i podzemnih voda. Također, unaprjeđuju zelenilo i povećavaju bioraznolikost.
Voda nakon ulijevanja u sustav polako prolazi kroz različite slojeve zemljišnog medija, gdje se dalje može djelomično ili u potpunosti upiti u tlo. Tako se umanjuje koeficijent otjecanja i rizik od poplava, a ujedno i koncentracija štetnih tvari koje dospijevaju u kanalizacijski sustav i krajnji recipijent.

 

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu