Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVARAJU SE II PALAČE! Program svečanog otvorenja donosi 5 izložbi, 4 glazbena i 1 plesni program!

Objavljeno

-

U srijedu 20. travnja 2022. u 19 sati otvaraju se vrata Providurove palače – pet godina nakon otvorenja Kneževe koja s njom sada prema projektu AB Foruma, a sve kroz projekte koje je proveo Grad Zadar, čini integralni kompleks.

Namjenu je Grad Zadar kao pokretač obnove i investitor, čvrsto definirao i usmjerio prema korisnicima s područja kulture, pa će se tako u kompleksu II PALAČE, smještene u samom srcu grada na programu naći programi s područja likovne umjetnosti, glazbe, knjige, filma…

Ono što nas očekuje u budućnosti anticipirano je u deset dana svečanog programa koji započinje 20., a završava 30. travnja 2022., a koji je za sve posjetitelje slobodan, uz preuzimanje ulaznica na info pultu Velikog atrija, središnjeg prostora II PALAČE.

Pod sloganom Prošlost i budućnost kulture Zadra, program započinje u 19 sati u Velikom atriju. Svečanost otvorenja 7000 m2 velebnog novoobnovljenog prostora svojim će izvedbama uveličati bivši korisnici palača – Radio Zadar, Glazbena škola Zadar, Zadarski komorni orkestar, HPGD Zoranić, Zadarski plesni ansambl, Gradska glazba Zadar, čiji će predstavnici svojim izvedbama prizvati prošlost, ali i najaviti budućnost II PALAČE.

U izložbenim dvoranama Providurove palače (I i II kat) očekuje nas veličanstvena izložba Ratka Petrića, Baciti stinu u lice! postavljena u suradnji NMZ Zadar i MSU Zagreb. Prvi je to put da se zadarski umjetnik Ratko Petrić u rodnome gradu prezentira kroz svoja najintrigantnija djela (autorica koncepta: Nataša Ivančević, kustosice: Koraljka Alavanja, Nataša Ivančević). U izložbenim dvorana Kneževe palače (prizemlje) očekuje nas izbor izuzetnih djela iz fundusa Galerije umjetnina NMZ Zadar, kroz izložbu Moderno – postmoderno (autorice koncepcije i kustosice: Nevena Štokić i Koraljka Alavanja). U novoj, Polivalentnoj dvorani kroz objektiv Ante Brkana zavirit ćemo u život obitelji Dešpalj (kustosica: Nevena Štokić), kroz izložbu nastalu u suradnji NMZ Zadar i Koncertnog ureda Zadar, a u Kneževoj palači (I kat) posjetitelji će imati priliku proći kroz stalnu izložbu pod nazivom Šest salonskih priča NMZ Zadar (autor izložbe: Hrvoje Perica, kustosi: Ivana Dražić i Hrvoje Perica). U budućoj kafeteriji koja je još uvijek u roh – bau stanju, fotografije s gradilišta koje je tijekom rada na palačama snimao arhitekt i projektant Igor Pedišić, posjetitelji će moći pogledati izložbu pod nazivom Usput (kustosica: Nevena Štokić). 

Plesni i glazbeni program provući će se kroz cijelu večer otvaranja, pa će tako u Velikom atriju od 19:45 do 20:15 h nastupiti Zadarski plesni ansambl pod vodstvom Sanje Petrovski, a od 20:15 do 20:45 u Providurovom atriju svirat će Gradska glazba Zadar pod dirigentskom palicom Marina Perovića. HGPD Zoranić vođen Tomislavom Koštom nastavlja program od 20:45 do 21:30 u Koncertnoj dvorani braće Bersa, a zatim se program seli na Trg Petra Zoranića. Zadrane će na otvorenome zabavljati, za uvod Banana zvuk, splitski duo koji čine glazbenici, producenti, DJ-i i MC-ji Luka (TBF) i Yuri (ST!llness), a zatim Alejuandro Buendia & sinovi, projekt Saše Antića iz TBF – a! Cijelu večeri u Kneževom atriju, od 19 i 30 do ponoći, trajat će i zabavni glazbeni program kroz svirku Oridano Gipsy Jazz – a.

Već dan kasnije program se nastavlja i sve do 30. travnja donosi više od 30 različitih aktivnosti.

Radno vrijeme II PALAČE

Izložbeni prostori: od 10 do 20 h

Ogranak Grad Gradske knjižnice Zadar od 08 do 19:30 h

Ulaznice za prvih 10 dana su besplatne s preuzimanjem na Info pultu u Velikom atriju.

Kontakt:

023 627 764

info@dvijepalace.hr

Organizacija: Grad Zadar, Narodni muzej Zadar, Koncertni ured Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Kino Zona

Providurova palača obnovljena je kroz projekt ZADAR BAŠTINI – Integrirani projekt Grada Zadra 2020. Projekt se sufinancirao iz poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine” u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu