Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U Općoj bolnici Zadar započelo darivanje krvi na staničnom separatoru

Objavljeno

-

U Općoj Bolnici Zadar započelo je darivanje krvi na staničnom separatoru.

Stanični separator i ostalu opremu za prikupljanje pojedinih krvnih sastojaka na staničnom separatom ukupne vrijednosti 960.450,00 kn Opća bolnica Zadar dobila je u sklopu projekta Europske komisije „Emergency Support Instrument“.

Postupkom afereze uz pomoć staničnog separatora uzima se krv davatelja, izdvaja se željeni krvni sastojak (trombociti, plazma, leukociti) koji služi za liječenje bolesnika, a preostali dio krvi se vraća uz dodatak otopine protiv zgrušavanja (antikoagulans) u istu venu davatelja. Postupak se ponavlja dok se ne prikupi dovoljna količina željenog krvnog sastojka.

“Tijekom cijelog postupka naši iskusni djelatnici su uz Vas, te ih možete priupitati sve što Vas zanima”, stoji u objavi iz OB.

Postupak darivanja krvi na staničnom separatoru traje duže nego darivanje pune krvi, oko 60 minuta. Dolaskom u našu ustanovu dobrovoljnom darivatelju krvi se određuje kompletna krvna sliku (KKS) te ga se uputi na liječnički pregled, isto kao i kod darivanja pune krvi.

U postupku darivanja krvi ne postoji mogućnost prijenosa zaraze zbog korištenja jednokratnog seta za uporabu, a rizik nuspojava je malen i ne veći od onog kod darivanja pune krvi. Darivati krvne sastojke na staničnom separatoru možete češće nego punu krv, u skladu s potrebama za pripravcima određenih krvnih grupa.

“Pripravak koji dobivamo na staničnom separatoru postupkom afereze omogućuje nam vrlo uspješno liječenje teških bolesnika i djece”, dodaje se.

Darivanje krvi na staničnom separatoru održava se na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar.

Naručite se i dogovorite svoj termin na broj telefona 023 505 248 svaki radni dan od 07:30 – 15:00.

“U ime svih onih kojima je potrebna takva vrsta lijeka mi Vam se od srca zahvaljujemo”, poruka je iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

6. PROSINCA Obilježavanje Dana pomorstva i unutarnje plovidbe 2022. ove godine u Zadru!

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Utorak, 6. prosinca 2022. godine, Zadar, Hotel Falkensteiner club Funimation Borik

Dan pomorstva i unutarnje plovidbe, koji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira na blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, ove će se godine održati u Zadru.

Proslava Dana pomorstva i unutarnje plovidbe započet će polaganjem vijenaca u more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima, a nastavit će se središnjom Konferencijom o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.

Na Konferenciji će biti govora o aktualnim temama iz pomorstva i unutarnje plovidbe, a na panel raspravama, koje će se održati u okviru Konferencije, razgovarat će se o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama te o novim tehnologijama u pomorstvu.

I ove će godine, u okviru Svečane akademije, tradicionalno biti dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj i svijetu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE! U ponedjeljak bez vode Novi Bokanjac; u utorak Starigrad, Rovanjska i Seline!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 06.12.2022. godine (utorak), u vremenu od 08:00h do 15:00h moguća je otežana vodoopskrba, kao i povremeni prekidi vodoopskrbe na području Starigrada, Rovanjske i Selina.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 05.12.2022. godine (ponedjeljak),  u vremenu od 08:00h do 12:00h biti će privremeno obustavljena isporuka vodom potrošačima u Zadru, predio Novi Bokanjac.   

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u: Ulici Mile Cipre, kod kuć. br. 9 i u Ulici Franje Fanceva, kod kuć. br. 75.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA: I dalje nestabilno. Cijeli sljedeći tjedan oblačno, a kiša nešto slabija no tijekom vikenda.

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, na Jadranu i uz njega ponegdje i obilnom te praćenom grmljavinom. U unutrašnjosti ponegdje jutarnja magla, a kraća sunčana razdoblja izgledna su poslijepodne na Jadranu i u Slavoniji. Vjetar na kopnu većinom slab, na krajnjem istoku umjeren jugoistočni, na Jadranu jako do vrlo jako jugo, na sjevernom dijelu mjestimice bura. Krajem dana vjetar će slabjeti. Temperatura zraka uglavnom između 3 i 8, na Jadranu od 11 do 16 °C.

U ponedjeljak promjenljivo oblačno. Povremena kiša i dalje češća na Jadranu, osobito na sjevernom dijelu gdje može biti i izraženija. U sjevernim kopnenim predjelima mjestimice moguća magla, a danju još ponegdje i malo kiše, uglavnom u gorju. Vjetar slab, na Jadranu većinom umjereno jugo i jugozapadnjak. Na kopnu jutarnja temperatura od 0 do 5, dnevna od 6 do 10 °C. Na Jadranu temperatura uglavnom između 11 i 16 .

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno. Promjenljivo i pretežno oblačno uz povremenu kišu, ali manje čestu i izraženu nego tijekom vikenda. Ujutro na kopnu moguća magla, a izgledna su i sunčana razdoblja, osobito u ponedjeljak i utorak. Vjetar slab. Jugo će na Jadranu malo oslabjeti, a u utorak na sjevernom dijelu okrenuti i na sjeverozapadnjak. Još malo toplije.

 
Nastavi čitati

U trendu