Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MISA ZA TUĐMANA U ZADARSKOJ KATEDRALI Don Josip Radojica Pinčić: “Bog je ostvario čudo po prvom predsjedniku Tuđmanu”

Objavljeno

-

Misu za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, na 22. godišnjicu njegove smrti u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je don Josip Radojica Pinčić, katedralni župnik.

„Predsjednik Tuđman ujedinio je hrvatski narod, a narod ga je prepoznao kao svoga predvodnika. Tuđman je imao proročku viziju slobodne hrvatske države koju je narod prepoznao. Obljetnica Tuđmanove smrti je prigoda da se narod propita, osobito u ovo osjetljivo vrijeme kada je uvelike poljuljano zajedništvo, gdje smo, tko smo i kojim putem idemo. Kamo nas sve ovo vodi“ potaknuo je don Josip, istaknuvši da „i danas treba znati kako je postojala skupina koja je htjela da Hrvatska postane regija. Ali taj naum je zaustavljen zahvaljujući novoj mladoj generaciji. To je prst Božji, prst Crkve koja je ponovno shvatila svoje poslanje i otvorenije i glasnije govorila o ulozi Crkve i Božjeg naroda u njoj“ rekao je don Josip.

Istaknuo je da su „na ključan obrat i duhovnu preobrazbu u Tuđmanovom životu najviše utjecaja imali bl. Alojzije Stepinac, Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić i sv. Ivan Pavao II. Tri velika čovjeka. Ti ljudi imali su na poseban način utjecaj na dr. Tuđmana. To su tri zlatne osobe koje su Tuđmanu otvorile oči, koje su mu pomogle da bolje vidi, da progleda. On se tada i promijenio. Shvatio je da je Crkva bitni dio svijesti i života hrvatskog naroda, ustanova koju ne treba zatvoriti u sakristije, nego je stvarno prisutna, daje nadahnuće i pokreće. To se znalo često naglašavati u razgovorima i spominjao je to u pisanju. Narod je prepoznao Tuđmanov put zajedništva s Bogom, Crkvom i cijelim hrvatskim narodom. To je vrlo važno“ naglasio je don Josip, rekavši da tadašnji Tuđmanovi suradnici „nisu baš imali razumijevanja za to. A i u Crkvi je vladala sumnja u njegove namjere s obzirom na njegovu prošlost. Međutim, Tuđman je dopustio da njegova vojska bude marijanska vojska. Vojska s krunicom oko vrata, na ramenu, oko ruke. U Oluji i nakon pobjede, s kninske tvrđave uskliknuo je hrvatskom narodu: „Imamo državu! Slava Bogu!“. To je njegova veličina. Nemojmo dopustiti novim vjetrovima koji često propuhuju i hlade nas, da kvare duh našeg naroda“ poručio je don Josip.

Katedralni župnik naglasio je kako je kardinal Franjo Kuharić rekao da je „ostvarenje samostalne hrvatske države Božje čudo“.

„Hrvatska država se ostvarila, osamostalila Božjim čudom. Doživjela je tri čuda. Kardinal Kuharić je rekao: Prvo čudo je da smo se obranili, a nismo imali s čime. Čak su nam branili i da se branimo. Drugo čudo je da je Hrvatska postala samostalna država, jer sve su sile bile protiv, a ona je ipak postala. Treće čudo je što su nas priznale i one države koje to nisu željele. Zar to nije čudo, braćo i sestre!? Tri čuda! A što je najgore, to naš narod zaboravlja. Pamćenje kao da mu je otkazalo. To se ne bi smjelo zaboravljati“ upozorio je don Josip, istaknuvši da se „dogodilo nešto što neki, pa ni svjetski moćnici, nisu mogli ni sanjati. Ali se dogodilo. Protiv istine nije više nitko mogao ništa. Ta čudesa je učinio Bog. Nitko drugi, nego Bog. Jedino je Bog autor djela koja se čine nemoguća. U tom smislu, dr. Tuđman bio je Božji suradnik, promatramo ga kao Božjeg izabranika, kao Božje oruđe po kojem je Bog nama Hrvatima darovao slobodu i samostalnu državu. I konačno se dogodilo ispunjenje vjekovnog sna da živimo u slobodnoj domovini kao svoji na svome i u svome. Tuđman je uvijek govorio: „Hrvatska će biti onakva kakvom je učinimo“. To čudo ostvario je Bog po prvom predsjedniku Tuđmanu, uz suradnju tolikih branitelja, ratnih junaka koji su svoj život i zdravlje bili spremni staviti na raspolaganje za to djelo. To je Tuđman uvijek isticao. Nikad nije govorio o državi, a da nije spominjao branitelje, hrvatske vojnike“ rekao je don Josip.

Katedralni župnik je naglasio da se stvaranje hrvatske države dogodilo „jer je narod bio jedinstven. Čitav narod je bio kao jedan. Bili smo tada, iako različiti, svi kao jedna šaka, čvrsta, hrabra i jaka. Svi ujedinjeni u htijenju da se izbori sloboda i pokaže pravo lice našeg naroda. Svi smo bili jedno. Dok molimo za dušu predsjednika, molimo i za jedinstvo našeg naroda. Ono je najvažnije. Jedan narod počne propadati kad se razruši jedinstvo. Zato stara latinska poslovica glasi, ‘Zavadi pa vladaj’. Mi se ne smijemo dati da nas zavede i da nas zavade, da nas svade. Nego bismo trebali sačuvati jedinstvo i u jedinstvu ići naprijed. Jer nitko nam neće biti bolji gospodar od bilo koga sa strane, od nas samih. Država ovakva kakva je da je, koliko god trenutno s nekim stvarima nismo zadovoljni, ali, treba se boriti. Tuđman je rekao: ‘Hrvatska će biti onakva kakvom je stvorimo’. Pa, stvarajmo je. Država se stvara. Neka se stvara i dalje“ poručio je katedralni župnik Pinčić. 

Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija 

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

STIGAO ULTRAZVUČNI UREĐAJ NAJVIŠE KLASE! / Zadarska Pedijatrija uz bok najvećima!

Objavljeno

-

By

Zadarska Pedijatrija svrstala se uz bok Odjelima pedijatrije većih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Na ovaj je Odjel, prvenstveno za potrebe dječje gastroenterološke i nefrološke ambulante, instaliran ultrazvučni uređaj najviše klase, proizvođača Samsung Medison. Riječ je o modelu RS85 Prestige, koji se može pohvaliti nizom najnaprednijih softverskih rješenja. Tu svakako prednjači mogućnost kontrastne ultrasonografije te tkivne elastografije.

Što to točno znači za malene pacijente?

Ta je pretraga svojevrstan zlatni dijagnostički standard za dokazivanje i praćenje urođenih bubrežnih bolesti u djece. U Zadru je nigdje nije moguće izvesti, pa su roditelji djecu morali voditi u Split ili Zagreb. Sada je na redu edukacija liječnika, koji će potom započeti s izvođenjem mikcijske urosonografije pojačane kontrastom i u zadarskoj bolnici.

Za novi ultrazvučni uređaj Opća je bolnica izdvojila gotovo 97 tisuća eura vlastitih sredstava. Njegova nabavka od iznimne je važnosti jer Odjel pedijatrije sada podiže dijagnostiku na višu razinu. Dijagnoze su tako pouzdanije i kvalitetnije, a sve u korist tisuća djece koja se na ovom Odjelu obrade. Godišnje se, primjerice, učini oko 1500 ultrazvuka trbuha. Hitni pedijatrijski prijem i Dnevna bolnica obradi i zbrine oko 23 500 djece godišnje. Njih 1600 u prosjeku zahtijeva hospitalizaciju. Posebno je „vruće“ na Odjelu u sezoni. Samo tijekom ljetnih mjeseci ove godine ovdje je obrađeno 6976 djece. Najteže je, dakako, malenim pacijentima, mamama i tatama, no sasvim sigurno ni osoblju Pedijatrije nije lako. Vjetar u leđa su im dječji osmijeh i riječi zahvale koje im nerijetko upućuju roditelji te kontinuirani nastavak ulaganja u opremu.

Sve to zalog je boljoj medicinskoj skrbi za naše najmlađe.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV GRAĐANIMA: Najavljena akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za iskaz interesa za provedbu Akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima (ZO-12/2023). Predmet Javnog poziva odnosi se na  odbačena otpadna vozila kategorije M1 i N1 sukladno članku 3. Pravilnika  o gospodarenju otpadnim vozilima (NN 125/15,90/16, 60/18, 72/18, 81/20 i 84/21).

Pozivaju se zainteresirani građani koji žele predati svoje otpadno vozilo ovlaštenom sakupljaču i za to ostvariti naknadu da se jave u Grad Zadar, Odsjek za zaštitu okoliša na  e-mail adresu: okolis@grad-zadar.hr ili tel. 023/208-145 ili 023/208-120 u svrhu prijave podataka o vozilu. Prijave na Javni poziv je moguće podnijeti do 22.  listopada 2023. godine.

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja ovlaštenim sakupljačima radi daljnje obrade te očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata. Ovim akcijama jačamo svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POČETAK JEDNOG PRIJATELJSTVA / Veleposlanica Indonezije Nj.E. Suwartini Wirta u nastupnom posjetu gradonačelniku Zadra

Objavljeno

-

By

Gradonačelnik Branko Dukić jutros je u Gradskoj vijećnici primio u nastupni posjet Nj. E. Suwartini Wirta, izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj,  u pratnji g. Wahyua Haria Satria, prvog tajnika i voditelja političkog odjela Veleposlanstva.

Veleposlanica je svoj mandat u RH započela prošle godine i u svojoj uvodnoj riječi naglasila je da joj je velika želja bila službeno posjetiti gradonačelnika Grada Zadra i porazgovarati o uspostavi suradnje između njezine zemlje i hrvatskih gradova, među kojima bi željela da je svakako i Zadar. Mišljenja je da bi Zadar mogao pronaći odgovarajućeg suradnika i postati grad-prijatelj nekog od indonezijskih gradova koji ima turističku orijentaciju kao Zadar te bi jedan takav grad mogao biti glavni grad Provnicije Bali, Denpasar.

Zaželjevši srdačnu dobrodošlicu veleposlanici i prvom tajniku Veleposlanstva, gradonačelnik Dukić je  izrazio zadovoljstvo da se imaju priliku susresti i razgovarati te razmijeniti iskustva i ideje kako bi razmotrili mogućnosti uspostave suradnje. Zahvalio je na iznijetom prijedlogu povezivanja gradova, sugerirajući da se najprije započne s razmjenom službene prepiske u kojoj bi se navelo područja u kojima bi dva grada mogla surađivati.  

Veleposlanica se složila s gradonačelnikovim prijedlogom, spomenula da bi neka od područja zajedničke suradnje mogla biti vezna i za studentsku razmjenu i praksu, osobito u području turizma i hotelijerske industrije i sl. Istaknula je da Indonezija ima izvrsnu suradnju s hrvatskim sveučilištima, ponajprije Sveučilištem u Zagrebu i da bi bilo dobro da se takva suradnja uspostavi sa Sveučilištem u Zadru.

Sastanku su nazočile Anita Gržan Martinović, viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i Ivana Dadić, voditeljica Odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom u Uredu gradonačelnika.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu