Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MISA ZA TUĐMANA U ZADARSKOJ KATEDRALI Don Josip Radojica Pinčić: “Bog je ostvario čudo po prvom predsjedniku Tuđmanu”

Objavljeno

-

Misu za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, na 22. godišnjicu njegove smrti u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je don Josip Radojica Pinčić, katedralni župnik.

„Predsjednik Tuđman ujedinio je hrvatski narod, a narod ga je prepoznao kao svoga predvodnika. Tuđman je imao proročku viziju slobodne hrvatske države koju je narod prepoznao. Obljetnica Tuđmanove smrti je prigoda da se narod propita, osobito u ovo osjetljivo vrijeme kada je uvelike poljuljano zajedništvo, gdje smo, tko smo i kojim putem idemo. Kamo nas sve ovo vodi“ potaknuo je don Josip, istaknuvši da „i danas treba znati kako je postojala skupina koja je htjela da Hrvatska postane regija. Ali taj naum je zaustavljen zahvaljujući novoj mladoj generaciji. To je prst Božji, prst Crkve koja je ponovno shvatila svoje poslanje i otvorenije i glasnije govorila o ulozi Crkve i Božjeg naroda u njoj“ rekao je don Josip.

Istaknuo je da su „na ključan obrat i duhovnu preobrazbu u Tuđmanovom životu najviše utjecaja imali bl. Alojzije Stepinac, Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić i sv. Ivan Pavao II. Tri velika čovjeka. Ti ljudi imali su na poseban način utjecaj na dr. Tuđmana. To su tri zlatne osobe koje su Tuđmanu otvorile oči, koje su mu pomogle da bolje vidi, da progleda. On se tada i promijenio. Shvatio je da je Crkva bitni dio svijesti i života hrvatskog naroda, ustanova koju ne treba zatvoriti u sakristije, nego je stvarno prisutna, daje nadahnuće i pokreće. To se znalo često naglašavati u razgovorima i spominjao je to u pisanju. Narod je prepoznao Tuđmanov put zajedništva s Bogom, Crkvom i cijelim hrvatskim narodom. To je vrlo važno“ naglasio je don Josip, rekavši da tadašnji Tuđmanovi suradnici „nisu baš imali razumijevanja za to. A i u Crkvi je vladala sumnja u njegove namjere s obzirom na njegovu prošlost. Međutim, Tuđman je dopustio da njegova vojska bude marijanska vojska. Vojska s krunicom oko vrata, na ramenu, oko ruke. U Oluji i nakon pobjede, s kninske tvrđave uskliknuo je hrvatskom narodu: „Imamo državu! Slava Bogu!“. To je njegova veličina. Nemojmo dopustiti novim vjetrovima koji često propuhuju i hlade nas, da kvare duh našeg naroda“ poručio je don Josip.

Katedralni župnik naglasio je kako je kardinal Franjo Kuharić rekao da je „ostvarenje samostalne hrvatske države Božje čudo“.

„Hrvatska država se ostvarila, osamostalila Božjim čudom. Doživjela je tri čuda. Kardinal Kuharić je rekao: Prvo čudo je da smo se obranili, a nismo imali s čime. Čak su nam branili i da se branimo. Drugo čudo je da je Hrvatska postala samostalna država, jer sve su sile bile protiv, a ona je ipak postala. Treće čudo je što su nas priznale i one države koje to nisu željele. Zar to nije čudo, braćo i sestre!? Tri čuda! A što je najgore, to naš narod zaboravlja. Pamćenje kao da mu je otkazalo. To se ne bi smjelo zaboravljati“ upozorio je don Josip, istaknuvši da se „dogodilo nešto što neki, pa ni svjetski moćnici, nisu mogli ni sanjati. Ali se dogodilo. Protiv istine nije više nitko mogao ništa. Ta čudesa je učinio Bog. Nitko drugi, nego Bog. Jedino je Bog autor djela koja se čine nemoguća. U tom smislu, dr. Tuđman bio je Božji suradnik, promatramo ga kao Božjeg izabranika, kao Božje oruđe po kojem je Bog nama Hrvatima darovao slobodu i samostalnu državu. I konačno se dogodilo ispunjenje vjekovnog sna da živimo u slobodnoj domovini kao svoji na svome i u svome. Tuđman je uvijek govorio: „Hrvatska će biti onakva kakvom je učinimo“. To čudo ostvario je Bog po prvom predsjedniku Tuđmanu, uz suradnju tolikih branitelja, ratnih junaka koji su svoj život i zdravlje bili spremni staviti na raspolaganje za to djelo. To je Tuđman uvijek isticao. Nikad nije govorio o državi, a da nije spominjao branitelje, hrvatske vojnike“ rekao je don Josip.

Katedralni župnik je naglasio da se stvaranje hrvatske države dogodilo „jer je narod bio jedinstven. Čitav narod je bio kao jedan. Bili smo tada, iako različiti, svi kao jedna šaka, čvrsta, hrabra i jaka. Svi ujedinjeni u htijenju da se izbori sloboda i pokaže pravo lice našeg naroda. Svi smo bili jedno. Dok molimo za dušu predsjednika, molimo i za jedinstvo našeg naroda. Ono je najvažnije. Jedan narod počne propadati kad se razruši jedinstvo. Zato stara latinska poslovica glasi, ‘Zavadi pa vladaj’. Mi se ne smijemo dati da nas zavede i da nas zavade, da nas svade. Nego bismo trebali sačuvati jedinstvo i u jedinstvu ići naprijed. Jer nitko nam neće biti bolji gospodar od bilo koga sa strane, od nas samih. Država ovakva kakva je da je, koliko god trenutno s nekim stvarima nismo zadovoljni, ali, treba se boriti. Tuđman je rekao: ‘Hrvatska će biti onakva kakvom je stvorimo’. Pa, stvarajmo je. Država se stvara. Neka se stvara i dalje“ poručio je katedralni župnik Pinčić. 

Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija 

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ CINAZ-a: “Moje Erasmus iskustvo” za gimnazijalce i prezentacija o mogućnosti studiranja – za sve

Objavljeno

-

By

Donosimo dvije najave za informativna događanja u organizaciji udruge CINAZ za idući tjedan: 

Prvo događanje je informativno predavanje “Moje Erasmus iskustvo” za učenike Gimnazije Vladimira Nazora i Gimnazije Jurja Barakovića koje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Gimnazije Jurja Barakovića u srijedu, 12. listopada 2022. godine s početkom u13.10h.

Aktivnost se održava povodom obilježavanja europske Time to move kampanje (više na timetomove.info).

Drugo događanje je “Erasmus+ info dan” koji se sastoji od informativnih prezentacija u kojem će voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju i Erasmus koordinatorica Sveučilišta u Zadru, Maja Kolega, predstaviti mogućnosti za mobilnost u svrhu studiranja i u svrhu stručne prakse u sklopu programa Erasmus+, a svoje osobno Erasmus iskustvo će predstaviti studentica Sveučilišta u Zadru, Gabrijela Ravlić.

Aktivnost će se održati 14.10. u Gradskoj knjižnici Zadar s početkom u 18h.

Ovom aktivnošću se obilježava Europska godina mladih i 35.obljetnica Erasmus+ programa (Posebne stranica posvećena Europskoj godini mladih: https://ampeu.hr/europska-godina-mladih).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode Poličnik, u utorak dio Bokanjca!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana, dana 10.10.2022.godine (ponedjeljak) od 08:30 sati do 12:30 sati bez vode će biti potrošači u Poličniku.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Janka Bobetka, kod k. br. 20.

Zbog izvođenja radova tvrtke Strabag d.o.o. prema projektu „Radovi na izgradnji javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda aglomeracije Bokanjac – Zadar“  dana 11.10.2022.godine (utorak) bez vode će biti potrošači u Zadru, predio Bokanjac i kako slijedi:

Ulica Cerodole i

Ulica Franje Fanceva.

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Franje Fanceva, kod k. br. 59.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Općina kupila i postavila na rivu automatski vanjski defribilator. Evo zbog čega je dragocjen…

Objavljeno

-

By

Općina Sv. Filip i Jakov kupila je automatski vanjski defribiltor u vrijednosti od 16 000 kuna. Postavljen je na rivi u Sv. Filipu i Jakovu

U ljetnim mjesecima Općina će nabaviti još dva defribiltora koja će biti postavljena na plažu “Morovička” u Turnju te na plažu “Iza banja” u Sv. Filip i Jakovu.

Korištenjem automatskih vanjskih defibrilatora (engl. AED, u Hrvatskoj se koristi i naziv AVD) značajno je povećan postotak preživljavanja osoba koje su doživjele srčani udar. Dokazano je da kardiopulmonalna reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem.

Zapravo, to su uređaji koji izvrše analizu srčanog ritma, daju upute spašavatelju (glasom, na hrvatskom jeziku) i omogućuju defibrilaciju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu