Connect with us

Hrvatska

(E-VISITOR) U HRVATSKOJ VIŠE OD 240 TISUĆA TURISTA Zadarska županija na 4. mjestu; Zadar za sada nije među top destinacijama…

Objavljeno

-

Prema prvim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj trenutno boravi više od 241 tisuće turista od kojih je više od 200 tisuća inozemnih.

Najviše ih trenutno boravi u Istri (81.000), na Kvarneru (51.000) te u Splitsko-dalmatinskoj (38.000) i Zadarskoj županiji (32.000), a gledajući po destinacijama u Rovinju, Poreču, Viru, Medulinu i Malom Lošinju.

Najviše gostiju trenutno imamo s tržišta Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Poljske.

Prošle je godine na današnji dan u zemlji je boravilo oko 177.000 turista, a 2019. godine oko 580.000.

Oko 200 turista iz Slovačke i Austrije stiglo je u subotu u Split vlakom na liniji Bratislava-Beč-Split, a na dočeku na željezničkom kolodvoru bio je i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina koji je istaknuo da su očekivanja za ovu turističku sezonu izrazito optimistična,

Vlak na liniji Bratislava-Beč-Split u turističkoj sezoni će prometovati dva puta tjedno, do 11. rujna ove godine, a do sada je za tu sezonsku željezničku liniju u Slovačkoj i Austriji prodano više od 4.000 putničkih karata.

U sastav ovog vlaka uvrštena su tri vagona za spavanje, dva vagona za sjedenje i tri vagona za prijevoz automobila i motocikla, a njime se mogu prevoziti i bicikli i kućni ljubimci.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, koji je bio na dočeku ovog vlak na splitskom željezničkom kolodvoru, izjavio je kako su očekivanja za ovu turističku sezonu izrazito optimistična, poručivši kako su nužna nastaviti cijepljenja ne samo radnika u turističkom sektoru nego i stanovništva.

“Očekujemo da će ovogodišnje turistička sezona biti znatno bolja od lanjske”, rekao je Glavina.

Najavio je kako će trend politika Europske unije do 2050. godine biti da se željeznički promet koristi kao jedna od važnijih mogućnosti za prijevoz putnika.
“To će biti bitno za turizam i hrvatska Vlada jako puno radi na tomu te se u sljedećih desetak godina mogu očekivati velike investicije za obnovu infrastrukture i razvoj željezničkog prijevoza putnika kako bi naš turizam učinili još konkurentnijim”, istaknuo je Glavina.

Predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić je najavio kako će se sredstvima iz fondova Europske unije te kreditima u sljedeće tri godine nabaviti 40 novih vlakova, od kojih će 33 biti elektromotorna a sedam dizel-električna. Dodao je kako je planirana i nabava dva elektrobaterijska vlaka za koje je predviđeno da će voziti na lokalnim dalmatinskim prugama.

Ukić je također najavio da će se 3. srpnja ove godine uspostaviti i sezonska željeznička linija Budimpešta-Split.

 

Hrvatska

TIJEKOM OBUKE Srušio se avion HRZ-a MIG-21!

Objavljeno

-

By

ilustracija: MORH

Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na područje u Virovitičko-podravskoj županiji

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, potvrdio je MORH.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima, stoji u priopćenju MORH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od 1. siječnja velike promjene vezane za policu dopunskog osiguranja

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u utorak je izvijestio da je povisio prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćenu premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a u idućoj godini.  

Osiguranicima kojima ove godine, po članu obitelji, mjesečni prihod nije prelazio 2251,71 kunu, imat će 2023. pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje plaćeno iz državnog proračuna.

Ovo pravo ostvarivat će i samci ako im mjesečni prihod ove godine nije bio veći od 2814,64 kune.

Navedeni cenzusi primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. godine, navodi HZZO.

U odnosu na ovu godinu, cenzus se za članove obitelji povisuje za 186,11 kuna, a za samce  232,64 kune.

Iz Zavoda su priopćili i da su uskladili cijene lijekova koje se propisuje na liječnički recept te su za 260 pakiranja snizili cijenu. Nove liste lijekova stupaju na snagu petnaestog dana od objave.

Na Osnovnu listu pomagala stavljena su nova istovrsna pomagala iz skupina obloge za ranu i pomagala za urogenitalni sustav. Nove liste pomagala stupaju na snagu 20. prosinca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zbog uvođenja eura gase se bankomati: Evo kako možete doći do gotovine

Objavljeno

-

By

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Njih 50-ak ugašeno je u ponedjeljak, a neki su već dočekali i eure.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune”, pojasnio je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu. “Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Ogroman posao čeka i zaštitarske službe. “Da prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto-plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”, rekla je za RTL predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana. “Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine. “Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu