Connect with us

Hrvatska

Pulmolog Srića: “Situacija je zabrinjavajuća, čeka nas lockdown”

Objavljeno

-

Izvor: N1

Pulmolog Saša Srića gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Zbog porasta broja novozaraženih, Srića smatra da treba uvesti lockdown.

Srića ponovno pomaže liječnicima u KB Dubrava te navodi da je situacija u toj covid bolnici teška. Ističe da postoji mogućnost da se ponovi situacija iz prosinca kada je zdravstveni sustav bio pod pritiskom.

“Već se sada sustav bukira, dolaze pacijenti, jedino što je sad razlika to što su pacijenti mlađi i što je mogućnost oporavka veća. Međutim, ne zaboravimo da je situacija teška, da pacijenti vrlo brzo razvijaju težu kliničku sliku, vrlo brzo završavaju na visokim dozama kisika i na respiratoru i da je u ovom trenutku stanje takvo da kroz nekoliko dana, 10-15 dana, možemo očekivati prenatrpanost zdravstvenog sustava”, kazao je Srića.

‘Stanje pacijenata se kroz nekoliko sati zna pogoršati’

Dodao je da je britanski soj nešto drugačiji nego izvorni.

“Brže se širi, klinička slika je utoliko drugačija da pacijenti obolijevaju s respiratornim simptomima, imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Međutim, klinička slika se brže pogoršava. Pacijenti se kroz nekoliko sati znaju pogoršati”, istaknuo je.

Naveo je da se stanje prije pogoršavalo u razdoblju od petog do osmog ili devetog do dvanaestog dana, a sada se to ranije događa.

“I prije petog dana pacijenti znaju razviti težu kliničku sliku, teže simptome. U takvim situacijama posežemo prije za terapijom kortikosteroidima, antiupalnim lijekovima koji su nam trenutno dostupni.”

‘Čeka nas lockdown’

Srića zagovara strože mjere, ali smatra da, zbog loše epidemiološke slike, slijedi uvođenje lockdowna.

“Definitivno sam zagovornik da se treba u potpunosti prijeći na online nastavu u cijeloj Hrvatskoj. Ako već idemo regionalnim pristupom, onda znamo koje su županije u teškim situacijama. Prema tome, mislim da je i Grad Zagreb u situaciji kada treba donijeti oštrije mjere. Mislim da nas lockdown kao takav čeka prije ili kasnije”, kazao je Srića.

Smatra da bi se mogao povećati broj hospitaliziranih i preminulih ako se ne uvede lockdown.

“Trebalo bi ići prema zatvaranju svih županija koje su u ovom trenutku u lošem epidemiološkom stanju, a takvih je jako puno. Osobno sam zagovornik lockdowna koji, ako se ne donese danas, pitanje je što će se desiti za nekoliko dana. Čeka nas puno veća brojka hospitaliziranih i umrlih. Nemamo dobru situaciju, Dubrava čini maksimalno. Imamo situaciju koja je zabrinjavajuća”, rekao je Srića.

‘Cijepljenjem do pobjede nad epidemijom’

Govoreći o cijepljenju, Srića navodi da nije trenutak za odbijanje cjepiva.

“Svi naši sugrađani se trebaju cijepiti jer drugačijeg puta pobjede nad epidemijom osim cijepljenjem i pridržavanjem mjera ne postoji”, smatra Srića.

Dodao je da se on sam cijepio četiri mjeseca nakon što je prebolio covid-19.

“Primio sam prvu dozu Pfizera, uz visoki titar antitijela, druga doza nije bila potrebna i vjerujem da sam zaštićen. Svima preporučujem pojačavanje imunološkog sustava uzimanjem cinka i vitamina D”, savjetuje Srića.

Srića smatra da bi trebalo cijepiti i mladu aktivnu populaciju.

“Ključ pobjede je da se procijepi aktivna, zdrava populacija, ona koja je često u kontaktima s ljudima i da moramo upravo mladu populaciju procijepiti da bismo u ovoj priči bili što bolji”, smatra Srića, navodeći da to uključuje ugostiteljske radnike, turističke djelatnike, novinare i druge radnike koji su u kontaktu s drugima.

“Nisam siguran da ćemo pandemiju pobijediti do ljeta s ovim mjerama”, poručio je Srića.

 

Hrvatska

ODOBRENJE EUROPSKE KOMISIJE Brašno od kukaca može se kupiti i u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

U posljednje vrijeme zanimanje javnosti privuklo je nedavno odobrenje Europske komisije o mogućnosti prodaje brašna od kukaca i u hrvatskim trgovinama. Jedna je tvrtka s dalekog istoka zatražila od Europske komisije odobrenje da taj svoj, za naše podneblje neobičan proizvod, prodaje i na starom kontinentu. I odobreno joj je. Tako se brašno od kukaca može kupiti i u Hrvatskoj.

Kućni šturci, kukci su od kojih se radi brašno puno proteina i koje se može upotrebljavati u proizvodnji kruha, tjestenine, grickalica, pa čak i slastica. Neki naši sugrađani kojima je u opisu posla da putuju svijetom i hrane se nama neobičnim jelima, o brašnu od kukaca imaju samo riječi hvale.

– Ne vidim u tome ništa sporno zato što je to vrlo vrijedan izvor proteina, hrana kao i svaka druga koja se u drugim zemljama koristi redovito, ne škodi, nema štetnih sastojaka, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Goran Šafarek, biolog i istraživač.

Različitim vrstama kukaca u prehrani već se dugo koriste Južna Amerika, Azija, Afrika, Oceanija. Brašno od kućnog zrikavca ili šturka na europskom je tržištu mjesec dana, nakon što ga je odobrila Europska komisija.

– Nažalost, u onom jednom prostoru donošenja odluke kad je postojala mogućnost eventualno neke reakcije od Europskog parlamenta, to nije uslijedilo, dakle europski zastupnici su mogli dati svoj prigovor rezolucijom. Ovdje je ta reakcija izostala. Jedino je Mađarska bila protiv, ona se općenito protivi stavljanju insekata u jelovnike, kazala je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

No, nisu, pa se brašno od kukaca već tjedan dana smije prodavati i u hrvatskim trgovinama. Mišljenja građana podijeljena su.

– Jeo sam kukce u Kini i stvarno su dobri, puni proteina, treba probati, možda su dobri, zašto ne, rekao je jedan od građana.

Sada se protiv brašna od kukaca mogu boriti jedino naši ratari na poljima, proizvodeći i dalje dovoljne količine pšenice za hrvatske potrebe.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PORAŽAVAJUĆI PODACI: Ocjene na državnoj maturi značajno lošije od onih u školi

Objavljeno

-

By

Ocjene maturanata na ispitima državne mature 2022. lošije su od ocjena u završnom razredu srednje škole, pogotovo u izbornim predmetima iz kojih su u prosjeku bili odlikaši dok je ocjena na maturi bila trojka, primjerice iz kemije je prosječna ocjena u školi bila 4,52, a na maturi 2,83.

Podaci iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju, naime, da najviše prosječne ocjene iz obveznih predmeta (matematika, hrvatski, engleski) učenici ostvaruju u osmom razredu osnovne škole, zatim u četvrtom razredu srednje škole. Ocjene padaju na višoj razini ispita državne mature, a najniže su na ispitima na osnovnoj razini.

I što se tiče ocjena izbornih predmeta situacija je ista – u završnom razredu srednje škole više su od onih koje ostvaruju na maturi. Najveća razlika prošle godine bila je na ispitu politike i gospodarstva koji su učenici najlošije napisali od izbornih predmeta na maturi – 2,15 naspram 4,41 u četvrtom razredu srednje škole.

Prosječna ocjena iz fizike na maturi je iznosila 2,52, a četvrtom razredu srednje 4,12, iz biologije je na maturi bila 2,83, a u srednjoj 4,51, kemiju su maturanti napisali za 2,83, a u srednjoj su imali 4,52.

Iz povijesti je lani prosječna ocjena na maturi iznosila 2,7, dok je u četvrtom razredu srednje bila 4,73, geografiju su maturanti znali za 3,23, a u srednjoj za 4,55.

Filozofiju su napisali za 2,74, dok su u srednjoj imali 4,76, a likovni su na maturi imali 2,77, a u školi 4,86, glazbeni 3,29 na maturi a 4,97 u školi.

Najbolje škole na maturi iz engleskog i matematike imale bolje ocjene nego u završnom razredu srednje

Što se tiče obveznih predmeta, najbolju prosječnu ocjenu iz matematike ostvarili su učenici XV. gimnazije Zagreb – 4,75, koji su u srednjoj imali niži prosjek – 4,07, a slijedi III. gimnazija Split, čiji su učenici na maturi iz matematike imali prosječnu ocjenu 4,58, dok im je prosječna zaključna ocjena u četvrtom razredu bila 3,76.

Što se tiče engleskog jezika, najvišu prosječnu ocjenu – 4,90 postigli su učenici XV. gimnazije u Zagrebu, s gotovo istom zaključnom ocjenom – 4,91. Slijede ih učenici V. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz engleskog bila 4,83, a školska 4,72.

Iz hrvatskog su najbolju prosječnu ocjenu na maturi ostvarili maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru, s prosječnom ocjenom 4,47. Prosječna zaključna ocjena na kraju četvrtog razreda kod učenika te gimnazije iznosila je 4,52. Slijede ih maturanti II. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz hrvatskog bila 4,44, a na kraju četvrtog razreda 4,82.

Lani je prosječna ocjena iz matematike u četvrtom razredu srednje iznosila 3,19, prosječna ocjena na višoj razini mature bila je 3,12, a na nižoj razini 2,24.

Iz engleskog je lani prosječna ocjena u četvrtom razredu srednje iznosila 4,05, na maturi na višoj razini bila je 4,10, dok je prosjek na osnovnoj razini 3,45.

Prosječna ocjena iz hrvatskog jezika u četvrtom razredu srednje iznosila je 3,68, prosječna ocjena koju su lani ostvarili pristupnici više razine bila je 3,21, dok je prosjek ocjena na nižoj razini bio niži – 2,45.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

UPOZORENJE IZ MUP-a: Sljedeći tjedan dulja čekanja na granici sa Crnom Gorom, Srbijom i BiH

Objavljeno

-

By

foto: MUP RH

Kako bi se izbjegla dulja čekanja na provedbu granične kontrole preporučamo korištenje alternativnih cestovnih graničnih prijelaza, poručuju iz MUP-a

Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava putnike koji putuju preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske da će se u noćnim satima između 7. i 8. veljače (utorak i srijeda) provesti redovno održavanje Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom (NISUDG).

Zbog navedenog će na većini graničnih prijelaza doći do prekida rada NISUDG sustava, što će uzrokovati prekide odnosno odgode u provedbi granične kontrole putnika, a posljedično i dulje vrijeme za prelazak državne granice. Slijedom navedenog, kako bi putnici izbjegli dulja čekanja na provedbu granične kontrole na tim graničnim prijelazima, preporučujemo da u navedeno vrijeme koriste alternativne cestovne granične prijelaze:

Tovarnik – na granici s Republikom Srbijom

Bajakovo – na granici s Republikom Srbijom

Županja – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Slavonski Brod  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Stara Gradiška  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Maljevac  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Ličko Petrovo Selo  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Jasenovac  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Kamensko  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Vinjani Donji  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Nova Sela  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Karasovići – na granici s Crnom Gorom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu