Connect with us

magazin

Kumkvat: Postoji puno razloga zašto je ovo egzotično voće tako popularno

Objavljeno

-

Kumkvat je u posljednje vrijeme vrlo popularno voće i to zbog svojih nutritivno bogatih sastojaka. Potječe iz Kine, a u Europu je stigao u 19. stoljeću.

Kumkvat je malo veći od grožđa, ovalnog je oblika, a okus mu je gorko-slatko-kiseli te podsjeća na miks između mandarine, grejpa i naranče. U prodaji se može pronaći u zimskim mjesecima, a zanimljivo je kako se kod ovog voća jede i kora koja mu daje dozu slatkoće. Postoji više vrsta kumkvata različitih oblika od kojih neki imaju koštice, dok drugi nemaju.

Što sve sadrži kumkvat?

Kumkvat je odličan izvor vitamina C i dnevno je dovoljno pojesti samo nekoliko ovih malih voćaka. Osim vitamina C, sadrži i više vlakana od drugog voća. U samo pet cijelih kumkvata tako se nalazi 16 grama ugljikohidrata, 2 grama proteina, 1 gram masti, 6.5 grama vlakana, a sadrži i vitamin A, vitamin E, kalcij, kalij, cink, bakar i magnezij.

U kori i košticama se nalaze male količine omega-3 masne kiseline. Osim toga, čak 80 posto ovog voća čini voda. Također, kumkvat ima malo kalorija te nije toliko slatko. Sadrži i flavonoide, fitosterole i esencijalna ulja koja se nalaze u kori.

Za što je sve dobar?

Osim što je zbog puno vitamina C odličan za zaštitu organizma i osnaživanje imuniteta, kumkvat je odličan i za zaštitu od bolesti srca, a jednako tako smanjuje i kolesterol. Pomaže i u borbi s dijabetesom tipa 2, kao i kod pretilosti jer jedan kumkvat ima samo 13 kalorija.

Zbog kalcija je dobar za kosti, a zbog vlakana regulira i poboljšava probavu te uklanja nadutost i zatvor. U Aziji se kumkvat koristio kao lijek za prehlade, kašalj i ostale probleme respiratornog sustava.

Kako se jede kumkvat?

Kumkvat se dakle jede s korom i najbolje u jednom zalogaju kako bi se svi okusi pomiješali. Također, možete ga i prerezati pa jesti dio po dio. Što dulje žvačete, to će okus postati slađi. Ako vam ne odgovaraju koštice, možete ih ukloniti. Kumkvat se prije jedenja mora dobro oprati.

Ostavite ga prvo kratko u toploj vodi, a potom isperite u hladnoj. Ako kumkvat uzimate od obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nije ga potrebno detaljnije tretirati.

Kod kupovine kumkvata obratite pozornost da nisu premekani, da nisu zeleni i da nemaju mrlje po kori. Birajte one deblje i čvršće, a boja neka bude narančasta. Obavezno ih stavite u hladnjak jer na sobnoj temperaturi mogu izdržati samo nekoliko dana, a onda će naglo omekšati i upljesniviti se. U hladnjaku će s druge strane, kumkvat izdržati do dva tjedna.

Za što se može koristiti?

Kumkvat se može koristiti i za izradu džemova ili marmelada, kao dodatak čaju, može se ušećeriti i jesti kao arancin, dodati u koktele, ali i biti sastojak slastica. Za one koji vole eksperimentirati s hranom, kumkvat mogu staviti i u salate, sendviče, a odlično se slaže s piletinom ili patkom.

Zaključak

Kumkvat je voće bogato vitaminom C i vlaknima, kao i drugim vitaminima te mineralima. Jede se s korom, a može se koristiti i kao sastojak brojnih recepata. Potrebno ga je dobro oprati prije korištenja te ga držati u hladnjaku kako se ne bi pokvario.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Objavljena nova studija: Evo kako uzimanje aspirina djeluje na jednu vrstu raka

Objavljeno

-

By

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Cancer, aspirin bi mogao igrati ulogu u prevenciji i liječenju kolorektalnog raka.

Točnije, kroz istraživanje se otkrilo da ljudi s kolorektalnim rakom, koji su uzimali aspirin, bilježe manje širenje bolesti na limfne čvorove od onih koji ga nisu uzimali. Čini se da aspirin ujedno pomaže tjelesnom imunološkom sustavu da pronađe stanice raka.

I druge studije pokazale su vezu između upotrebe aspirina i ishoda raka debelog crijeva, ali točan mehanizam iza njegova učinka na bolest ostao je nejasan. Stručnjaci tvrde kako nova studija pokazuje da aspirin može prilagoditi funkciju imunološkog sustava tako da bude oprezniji za stanice raka i bolje ih eliminira.

Međutim, ostaju mnoga pitanja o povezanosti upotrebe aspirina i raka debelog crijeva, uključujući i tko bi mogao imati koristi od lijeka. Jer, niske doze aspirina uzrokuju nisku stopu ozbiljnog krvarenja pa zbog tog rizika nije preporučljiv svakom pacijentu.

Za potrebe studije, istraživači su analizirali uzorke tkiva 238 ljudi koji su bili podvrgnuti operaciji za liječenje raka debelog crijeva od 2015. do 2019. Pacijenti su uključivali 148 muškaraca i 90 žena koji su u prosjeku bili u ranim sedamdesetima. Od njih 238 pacijenata, 12 posto je uzimalo male doze aspirina dnevno i nitko nije bio podvrgnut kemoterapiji ili zračenju. Pokazalo se da je kod njih širenje bilo slabijih razmjera. Stoga, stručnjaci su zaključili da bi aspirin mogao pomoći tijelu da bolje prepozna stanice raka.

Ali, prije konkretnijih zaključaka, potrebno je obaviti opsežnije studije i otkriti kako i kome aspirin može pomoći, odnosno, kako ga primijeniti da bude efikasniji.

Nadajmo se da će ti zaključci stići što prije jer stopa raka debelog crijeva porasla je za dva posto kod osoba mlađih od 50 godina i zato je ovo istraživanje iznimno značajno. Predviđa se da će rak debelog crijeva biti uzrok smrti više od 53.000 ljudi ove godine samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Time bi postao drugi najsmrtonosniji rak u toj zemlji. Na prvom je mjestu rak pluća, koji bi u ovoj godini mogao biti uzrok smrti kod više od 120.000 osoba.

 
Nastavi čitati

Magazin

Dva pitanja koja otkrivaju jeste li u vezi s pravom osobom, prema terapeutu

Objavljeno

-

Ponekad može biti izazovno znati jesmo li u vezi s pravom osobom. Svaki odnos koji traje neko vrijeme može doći do točke kada je vrijeme da se donese odluka o predanosti i utvrdi hoće li to partnerstvo potrajati.

Međutim, terapeut Flynn Skidmore rekao je da se ta dilema u konačnici svodi na postavljanje pravih pitanja. Tvrdi da postoje dva pitanja koja si možemo postaviti kako bismo jasno sagledali situaciju i odlučili hoćemo li se posvetiti odnosu, je li taj odnos uopće dobar za nas ili trebamo krenuti drugim smjerom. U nedavnom TikTok videu izdvojio je sljedeća pitanja.

1. “Osjećam li se sigurno da pokažem svoje emocionalne ozljede pred ovom osobom?”

“Prva stvar koju je jako važno razumjeti, jest da sjajna veza nije ona u kojoj nema okidača”, objasnio je Skidmore. Naši odnosi, čak i oni platonički, uvijek će potaknuti naša prošla iskustva i reakcije. Ključno je kako se osjećamo u tim trenucima te smatramo li da možemo sigurno otkriti te okidače bez straha od osude ili uništavanja veze, ističe terapeut.

2. “Volim li sebe u ovoj vezi?”

“Druga stvar o kojoj biste trebali razmišljati jest tko ste kad ste s njima”, tvrdi Skidmore.

Većina nas je barem u nekom trenutku imala prijatelja koji se promijenio nakon što je ušao u vezu. No, važno je na koji se način ta osoba promijenila – na dobar ili loš.

Bračna i obiteljska terapeutkinja Louise Armstrong za YourTango rekla je da, ako se promijenila na gore, to je obično zato što traže partnerovo odobravanje, prihvaćanje, pohvalu i pažnju. Upozorava da nijedan odnos temeljen na toj potrebi vjerojatno neće biti zdrav za nijednu stranu. Stoga je važno razmisliti kako se osjećamo u vezi.

 
Nastavi čitati

Magazin

Novo upozorenje: Šire se bolesti koje prenose komarci, jedna stvar dodatno pogoršava situaciju

Objavljeno

-

By

Insekti šire bolesti poput malarije i denga groznice, čija je prevalencija uvelike porasla u posljednjih 80 godina jer im je globalno zagrijavanje omogućilo toplije i vlažnije uvjete u kojima žive.

Globalno zatopljenje pogoršava situaciju

Profesorica Rachel Lowe, koja vodi skupinu za globalnu zdravstvenu otpornost u Centru za superračunalstvo u Barceloni u Španjolskoj, upozorila je da će se epidemije bolesti koje prenose komarci proširiti na trenutačno nezahvaćene dijelove sjeverne Europe, Azije, Sjeverne Amerike i Australije tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, prenosi Guardian.

“Globalno zatopljenje zbog klimatskih promjena znači da prijenosnici bolesti koji prenose i šire malariju i denga groznicu mogu pronaći dom u više regija, s izbijanjima u područjima gdje su ljudi vjerojatno imunološki ranjiviji, a sustavi javnog zdravstva nepripremljeni”, kazala je Lowe.

Navodi da će vruće sezone povećati sezonski okvir za širenje bolesti koje prenose komarci i pogodovati sve češćim izbijanjima s kojima ćemo se sve teže nositi.

Denga – bolest koju komarci najbrže šire

Denga se primarno pojavljivala u tropskim i suptropskim regijama jer niske temperature tijekom noći ubijaju ličinke i jajašca insekata. Dulje vruće sezone i rjeđi mrazevi omogućili su da ova groznica postane virusna bolest koju komarci najbrže šire u svijetu, a sve više uzima maha i u Europi.

Azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus), nositelj je denga groznice i od 2023. godine udomaćio se u 13 europskih zemalja: Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Malti, Monaku, San Marinu, Gibraltaru, Lihtenštajnu, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Grčkoj i Portugalu.

Broj prijavljenih slučajeva denga groznice porastao je osam puta u posljednja dva desetljeća, s 500.000 u 2000. na više od pet milijuna u 2019., pokazuju podaci WHO-a.

Lowe je rekao da će klimatski slom potaknuti bolesti. “Suše i poplave povezane s klimatskim promjenama mogu dovesti do većeg prijenosa virusa, pri čemu uskladištena voda pruža dodatna mjesta za razmnožavanje komaraca.”

Crne prognoze

Upozorila je da će se, ako se nastavi dosadašnja visoka emisija ugljika i rast stanovništva, broj ljudi koji žive u područjima s bolestima koje prenose komarci povećati na 4,7 milijardi do kraja stoljeća.

Lowe ističe da, budući da je problem klimatskih promjena teško rješiv, imat ćemo sve više oboljelih, a moguće i smrtnih slučajeva od malarije i denga groznice diljem kontinentalne Europe. “Moramo rano intervenirati kako bismo spriječili pojavu bolesti.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu