Od ponoći počinju teći izborni rokovi za predaju kandidacijskih lista

Objavljeno: 02.6.2020. u 13:31
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Od utorka je na snagu stupila odluka predsjednika Republike, kojom je raspisao parlamentarne izbore 5. srpnja. Od ponoći počinju teći izborni rokovi za predaju kandidacijskih lista. Predaja kandidatura počinje u ponoć i traje do 16. lipnja. Nakon toga traje rok od 48 sati kada se sve te kandidature verificiraju. Nakon toga počinje službena kampanja.

Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica DIP-a kaže kako od ponoći kreće rok od 14 dana u kojem izborni sudionici mogu kandidirati svoje predstavnike za Sabor.

- Kandidirati mogu političke stranke, jedna ili više, ovisi hoće li biti koalicija ili ne. U slučaju da kandidate i liste predlažu političke stranke tada nije potrebno sakupljanje potpisa. Ako liste predlaže grupa birača to su takozvane neovisne liste, tada se mora skupiti 500 potpisa. Ako se radi o kandidatima nacionalnih manjina, tada treba skupiti 100 potpisa, kandidiranih od grupe birača. Svih 14 dana zaprimamo kandidature u prostorijama Hrvatskog Sabora. Upute su dane i zbog epidemioloških uvjeta. Predaji kandidature može prisustvovati najviše 10 osoba, rekla je Fabijančić-Križanić.

Predsjednik Domovinskog pokreta predstavio je nova pojačanja za parlamentarne izbore. Riječ je o troje bivših članova Mosta, saborskom zastupniku Slavenu Dobroviću, vijećnici u Skupštini Brodsko-posavske županije Ružici Vukovac i vijećniku u Gradskoj četvrti Maksimir-Zagreb Vladi Mariću. Miroslav Škoro komentirao je i aferu Vjetroelektrane te pozvao premijera da preuzme odgovornost.

- U ovoj cijeloj priči je bitno da javnost shvati da premijer, koji je tu 4. godine, ne može tražiti izuzeće. On je te ljude postavio i odgovornost ide prema njemu, rekao je Miroslav Škoro.

Koalicija Možemo! održala je konferenciju za novinare ispred sjedišta HDZ-a u povodu najnovije afere “Vjetroelektrane”. I oni su prozvali HDZ za privatno profiterstvo putem eksploatacije zajedničkih prirodnih resursa kao i ministra Tomislava Ćorića, čije odluke smatraju sumnjivima.

- Ono što je meni nevjerojatno, da ministar u 50 dana nakon što postane ministar ide poništavati mjesec dana staro rješenje koje je tražilo ocjenu prihvatljivosti ovog zahvata za ekološku priču. Meni je to vrlo sumnjivo i tražim institucije da ispitaju njegovu povezanost s time, rekao je Tomislav Tomašević, zajednička lista platforme Možemo!.

U povodu Dana Osječko-baranjske županije u počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima izaslanstvo županije na čelu s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem položilo je vijence kod kapelice Kraljice mira na osječkoj lijevoj obali Drave. Odgovarajući na novinarska pitanja o HDZ-ovim listama – rekao je da se nada boljem rezultatu nego prije 4 godine, a komentirao je i izjavu predsjednika Vlade da bi institucije trebale pročešljati i SDP-ov kriminal.

- Ako je to predsjednik Vlade rekao, onda je to vjerojatno i mislio ako govorimo o češljanju kriminala i svega onoga što se stavlja na teret svakome tko počini kriminal. Tu nema nikakve dileme, tu boja pripadnost stranke ne bi uopće trebalo biti upitna. Treba apsolutno sve isprocesuirati onda tako vjerojatno i SDP-ov kriminal i ono sve što su na neki način dužnosnici SDP-a za vrijeme obavljanja svoje dužnosti eventualno napravili, istaknuo je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, potpredsjednik HDZ-a.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program