Austrijski list: Plenković raspisao izbore prije ekonomskog sloma na jesen

Objavljeno: 01.6.2020. u 13:02
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Austrijski list Der Standard objavio je članak u kojem tematizira kako premijer Andrej Plenković pandemiju koronavirusa koristi za prijevremene izbore. “Hrvati su trebali na izbore na jesen, a sada će glasati 5. srpnja”, navodi Der Standard i dodaje da postoji strah od drugog vala pandemije.

“Broj novozaraženih u Hrvatskoj ide prema nuli. Srednjoeuropska članica EU jedna je od onih zemalja koje su dobro reagirale na pandemiju. Zato su sada i granice otvorene za turiste, koji ne trebaju test na covid-19”, piše list i dodaje da na zdravstvenoj politici vlade premijer Plenković želi privući glasače. Plenković “želi iskoristiti dobre ankete iz pandemije”.

Der Standard konstatira kako je od službenog objašnjenja da se izbori raspisuju na ljeto kako bi se izbjegao drugi val pandemije logičnije ono da Plenković ne želi izbore usred ekonomske krize koja dolazi. Ipak, navode da su i opozicijski socijaldemokrati glasali za samoraspuštanje sabora, što se dogodilo već 18. svibnja.

Miroslava Škoru Der Standard opisuje kao “narodnog pjevača koji poslužuje nacionalističke i desno-populističke snage, neprijateljske prema EU”, a njegov Domovinski pokret kao treću opciju na izborima.

Građani Zagreba su nezadovoljni što je sabor raspušten prije nego je donesen zakon o obnovi glavnog grada, koji je pogodio potres, piše Der Standard. HDZ ima problema i u Slavoniji, koja je vrlo važna za pobjedu na izborima, što će biti mnogo teže nakon što je vukovarski HDZ napustio stranku.

“Očekuje se žestoka borba”, predviđa austrijski list. “U siromašnim slavonskim selima Škoro će moći za sebe mobilizirati ljude koji su prijemčivi na nacionalizam”, navodi se.

SDP pak Plenkoviću zamjera da je “prespavao predsjedanje EU”, no kritike nisu oštre jer mnogi u SDP-u ne bi imali ništa protiv velike koalicije.

Der Standard citira analitičara Davora Gjenera, koji tvrdi da Plenković neće htjeti u koaliciju sa Škorom jer ne želi imati u vladi ekstremne nacionaliste i ruski utjecaj, a Domovinski pokret se povezuje s Rusima.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
Austrijski list: Plenković raspisao izbore prije ekonomskog sloma na jesen, 3.5 out of 5 based on 2 ratings

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program