Connect with us

Zadar

SV. FILIP I JAKOV: Na vrijeme poduzete sve mjere predostrožnosti zbog koronavirusa

Objavljeno

-

Temeljem službenih informacija i donesenih odluka od strane Vlade Republike Hrvatske te Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Općina Sv. Filip i Jakov odmah je krenula u poduzimanje potrebnih mjera predostrožnosti zbog situacije u vezi virusa Covid – 19, piše BnM portal.

Tako su već prošli ponedjeljak 16.03. načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić te načelnica stožera civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov Renata Batur donijeli odluku o aktivaciji stožera civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov. Za područje Općine Sv. Filip i Jakov tako se odmah formirala upravljačka skupina na čelu sa zapovjednikom DVD-a Sv.Filip i Jakov Stipom Baturom i zamjenikom Damirom Majicom, koji su dalje formirali 2 postrojbe sa voditeljima Šimom Brzićem i Ivanom Kadijom.

Isto tako, u funkciju je stavljen i prostor stare općine gdje su uskladištene prehrambene namirnice, te se odmah počelo s pakiranjem paketa s djelatnicama koje su u programu “Zaželi“. Tako su tijekom dva dana podijeljeni paketi svim starijim osobama koje nisu u mogućnosti sami to uraditi, a odmah se naručila još dodatna količina artikala.

Također je na vrijeme nabavljena i potrebna oprema poput maski, zaštitnih rukavica, odijela, te velike količine dezinfekcijskih sredstava, a za skladištenje opreme uređen je i prostor.

“Pratimo odluke civilnog stožera Zadarske županije, napravili smo smjenski rad postrojbi koje su u obilasku cijelog područja Općine Sv.Filip i Jakov, pa smo tako zatvorili sva dječja igrališta na području općine. Istodobno, pratimo i rad trgovina, sve odluke i naputke stavljamo na oglasne ploče na cijelom području općine, a redovno pratimo i kretanje stanovništva, da se mještani ne bi okupljali“, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Pomoć, informacije i mjere predostrožnosti

Nakon potresa u Zagrebu veliki broj turista i vikendaša koji na području općine Sv.Filip i Jakov imaju svoje vikendice i stanove dolazi u navedene objekte, tako da Općina Sv. Filip i Jakov stoji i na usluzi svima onima kojima je potrebna bilo koja vrsta pomoći ili informacija, ali upozoravaju i na određene mjere predostrožnosti.

“Turistička zajednica uvela je dežurni broj telefona gdje se svi zainteresirani mogu javiti za pomoć ili informaciju (0996048553, Ana Barbaroša). Također, svi se moraju prijaviti u program e-visitor, pratiti odluke i mjere civilnog stožera i biti u izolaciji 14 dana, inače će biti sankcionirani. Naša civilna postrojba je u obilasku zajedno sa policijom, a ako im bilo što treba iz trgovine mogu se javiti na broj 0911675503 ili 0992751823“, rekla je Renata Batur, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Sv.Filip i Jakov

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u državi

Najnovija vijest je i da je danas Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u državi, s obzirom da postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti covid -19. Stožeri civilne zaštite i ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere, a ova odluka stupa na snagu od 23.03.2020 godine.

Općina Sv. Filip i Jakov odmah je krenula s provođenjem donesene odluke pa tako već od sutra 24.03. od 10,00 sati u prostorijama Općine, Stožer civilne zaštite općine Sv.Filip i Jakov izdaje propusnicu za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta. Zabrana iz ove Odluke ne odnosi se na: promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, stanovnika koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb,iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće i žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Samoizolacija i disciplina

Kao iz svih ostalih stožera civilne zaštite i iz Općine Sv. Filip i Jakov smatraju da je u ovome trenutku od velike važnosti samoizolacija i disciplina. Apelira se na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Odgovornost se može pokazati na način da se ne šire dezinformacije, kontinuirano se educira te se vodi briga o higijenskim navikama. Jednostavnim navikama poput redovitog pranja ruku, izbjegavanja rukovanja, izbjegavanja gužvi, pridržavanjem mjera samoizolacije ukoliko su propisane i boravak kod kuće u slučaju bolesti možemo pridonijeti smanjenju širenja koronavirusa.

Na raspolaganju Stožer civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu općih i nacionalnih mjera predostrožnosti u borbi protiv koronavirusa svim stanovnicima 24 sata dnevno je i na raspolaganju Stožer civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov. Predsjednica Stožera je vijećnica Renata Batur, djelatnica općinske Turističke zajednice, dok je zamjenica Josipa Mrkić, zamjenica načelnika. Članovi Stožera još su: Stjepan Batur, Kristijan Maešić, Valenin Rukavina, Nikolina Pedisić, Franka Troskot, Miroslav Andrić, Damir Majica, Ante Grbin, Gordana Kurtov, Barbara Čirjak, Mirjana Zalović i Tihomir Crnogorac.

Imenovani su i povjerenici i zamjenici povjerenika civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov. Povjerenik civilne zaštite i njegov zamjenik sudjeluju u pripremanju građana za osobnu i uzajamnu zaštitu te usklađuju provođenje mjera osobne i uzajamne zaštite, daju obavijesti građanima o pravodobnom poduzimanju mjera civilne zaštite te javne mobilizacije radi sudjelovanja u sustavu civilne zaštite, sudjeluju u organiziranju i provođenju evakuacije, sklapanja, zbrinjavanja i drugih mjera civilne zaštite, organiziraju zaštitu i spašavanje pripadnika ranjivih skupina, provjeravajupostavljanje obavijesti o znakovima za uzbunjivanje u stambenim zgradama na području svoje nadležnosti i o propustima obavješćuju inspekciju civilne zaštite.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Zadar

KORONAVIRUS: Novih 8 zaraženih na zadarskom području

Objavljeno

-

By

na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 4 novooboljele osobe izolaciju provode na području Grada Zadra, dvije na području Općine Preko te po jedna na području Poličnika i Posedarja.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 110 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 778 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 20 osoba.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 15 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

Zadar

POPUŠTANJE MJERA Od danas na snazi nove mjere. Evo što sve radi…

U ponoć su stupile na snagu nove epidemiološke mjere. Evo kako ćemo vježbati, piti kavu, slaviti rođendane, učiti jezike…

 

Objavljeno

-

U ponoć su na snagu stupile nove epidemiološke mjere, odnosno popustio je dio mjera po kojima smo do sad živjeli. Ovakve mjere će biti na snazi do 28. veljače. 

Kako ćemo piti kavu?

Od jutros će se piti kava iz kafića, umjesto s kioska ili benzinskih postaja. Svi ugostitelji će moći isporučivati hranu, piće, napitke i slastice, ali za van. Pri preuzimanju kave, pića ili hrane, ne smije se zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, a dok čekate što ste naručili, mora se održavati razmak od dva metra uz obavezno nošenje maski. Ugostitelji moraju ograditi terase, stolove i stolice tako da ih je nemoguće koristiti, a svaki lokal mora izvjesiti obavijest o epidemiološkim mjerama na vidljivo mjesto. 

Kako ćemo vježbati?

Otvaraju se i teretane i fitness centri, ali se prilikom vježbanja svi moraju pridržavati mjera. Djelatnici moraju voditi računa o maksimalnom broju posjetitelja, a obavijest o tome mora biti izvješena na ulazu. Jedan vježbač će tako za sebe imati 20 četvornih metara.  O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati. Presvlačenje i tuširanje će se morati obavljati kod kuće jer se svlačionice i tuševi ne smiju koristiti. 

Djeca će moći slaviti rođendane u igraonicama

U dječjim igraonicama i na radionicama za djecu ograničit će se broj sudionika na sedam četvornih metara po osobi, što mora biti istaknuto na ulazu. U igraonicama se mora održavati razmak i nositi maska, a igraonice i organizatori su dužni osigurati dezinficijense. Sve sprave i igračke se moraju dezinficirati nakon korištenja, a na ulazu se mora izmjeriti temperatura. Roditelji su dužni obavijestiti djelatnike o eventualnom prisustvu simptoma.

Kako će raditi škole stranih jezika?

Škole stranih jezika moraju smanjiti grupe, odnosno ograničiti broj polaznika po grupama kako bi se mogao održavati razmak. Svi trebaju nositi maske, a predavači moraju držati razmak od polaznika ili se odvojiti pleksiglasom. Prilikom ulaska u prostorije škole, svima se mora izmjeriti temperatura, a o polaznicima i djelatnicima se mora voditi evidencija boravka.

Kako će raditi kladionice i kasina?

Kladionice i kasina ne smiju raditi duže od 22 sata. Zabranjeno je i točenje pića, ugostiteljski dijelovi objekata moraju biti zatvoreni. Kao i u trgovinama, broj posjetitelja se mora ograničiti na jednu osobu na sedam četvornih metara. Ako postoje sjedeća mjesta, moraju se razdvojiti od drugih sjedećih za metar i pol, a stolovi trebaju biti udaljeni jedni od drugih tri metra. I posjetitelji i djelatnici moraju nositi maske tijekom cijelog boravka u objektu, a osoblju se preporučuje da se od korisnika odvoji pleksiglasom. Uz to, prostor se mora redovito dezinficirati. 

Iznimke su Primorsko – goranska i Istarska županija u kojoj će se casina i kladionice otvoriti tek 21. veljače.

 
Nastavi čitati

Zadar

BURA U SLABLJENJU Od utorka sve toplije. Sredinom tjedna opet kiša?

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano, krajem dana sa zapada porast naoblake. Vjetar slab, u Slavoniji i Baranji do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će umjerena, na jugu na udare lokalno jaka bura slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka između 1 i 6, na Jadranu od 5 do 9 °C.

U utorak na Jadranu pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Vjetar slab, na Jadranu do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Minimalna temperatura između -8 i -3, na Jadranu od -1 do 3. Najviša dnevna od 3 do 8, na Jadranu između 7 i 11 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno. U srijedu mjestimice može biti slabih oborina, uglavnom kiše, ponajprije u sjevernim i istočnim krajevima. Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a uz više oblaka u srijedu mjestimice kiša. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu u utorak još povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutra još razmjerno hladna, osobito u unutrašnjosti, a dnevna temperatura u porastu.

 
Nastavi čitati

U trendu