Connect with us

Nekategorizirano

CRVENO I CRNO

Objavljeno

-


Godinu prije parlamentarnih izbora u Lijepoj našoj, svakom pravom domoljubu, polako ali sigurno, raste adrenalin i, po prirodi stvari, ubrzavaju se otkucaji srca. Onog istog srca, koje,posebno aktivirano, valja pokloniti odabranima. Ovaj put nema promašaja. Svih pet posto građana, koji još vjeruju da postoje bolji i drugačiji, i koji će se odazvati na poziv Domovine i dati svoj doprinos demokraciji glasovanjem, uparadit će se i svečano zakoračiti u bolji život.
Ovaj put nema promašaja. Počelo je ranije nego inače, vade se pomno čuvani dokumenti, koji kompromitiraju političke protivnike, a već su počele šuškati i kosti u prašnjavim ormarima. Poslije gotovo osam godina nahvatalo se prašine na spremištu kostiju, kazališnih rekvizita, koji uvijek bitno doprinose uspjehu izborne kazališne predstave. Ima ih starih 50 – 60 godina, ali i mlađih, starih ni 20 godina.
Oni, čije su, nikada nisu bili bitni, pogotovo ne sada. To su ionako bili idealisti, koji su gledali na istinu svatko iz svoje perspektive i svatko je svoj kut gledanja, u poremećenom vremenu, platio glavom.
Ovi, koji će im preslagivati kosti, istinu su gledali odozgo, nije bilo kuta koji bi im ograničavao vidno polje, jer upravo iza tih kutova obično su vrebale nesreće.
Oni zato, svake godine, u markiranim odijelima, svrate do grobova neopreznih ljubitelja istine, jer izborna praksa to traži. Uostalom, tko im je kriv da ih nema. Mogli su znati da u svakom ratu jedni ginu (ako prežive završe u zatvorima), drugi obogate, pa ulažu u zemlju ovjenčanu pobjedom, a treći moraju time upravljati. Netko mora, ali kuda baš uvijek nesposobni, u pravilu se pitaju četvrti. Odgovor je iza svakog rata isti – najbolji ginu (ili robijaju). A četvrti ? Radnici, seljaci, umirovljenici, đaci, studenti, udovice, siročad…Njima je namjenjena izborna kazališna predstava, oni samo za to služe i svako drugačije razmišljanje dovodi u pitanje njihovo domoljublje.
Pardon, imaju mogućnost ubiti se, osigurati sviježe kosti, poput ove dvojice od jučer, iz Splita i Rijeke. Država će vam, ako ste branitelj, velikodušno dati počasni vod iako, kao samoubojica, na to nemate pravo. Dakle, nije da nemate ponekad pravo, čak i nezasluženo, jedini je problem što ga možete iskoristiti samo jedanput. Čak ne u životu, već poslije. Ušteda države je evidentna. Svi moramo dati svoj doprinos izlasku iz krize. Neki su morali prodati blindirani BMW.
Svi mi, iz četvrte grupe, ponekad zavidimo palima. Svatko od nas sjeća se nekoga tko je pao za svoju istinu. Možemo li ih zamisliti, da su živi, kako jadni, polugladni, bes posla i perspektive, gledaju državna povjerenstva, koja istražuju bezočne pljačke i nemoral najviše vrste, a da se ne zna tko je gori.
E, tu je srž problema. Ako najodgovorniji ljudi u Lijepoj našoj, već koriste najprizemnije trikove i podmetanja političkim protivnicima, bez provjere, svjesno lažu, falsificiraju dokumenta, izmišljaju ili ponavljaju postojeće afere, jedni drugima,( kao da je nama bitno tko komu), jer je sve preko naših leđa, a najgore nas tek očekuje, onda to nije rupa – to je bezdan.
Živimo na rubu bezdana. Iz njega, kada se padne, izlaza nema. Kosti iz ormara održavat će nas još godinu, a poslije koga je briga. Ima još onih koji su ih spremni prebrojavati i tako hraniti kopače bezdana. Bitnije od svega bit će boja kostiju – crvena ili crna. Koje su čije, a mi kojima je sve namijenjeno, odavno smo isti. Nesretni, u strahu za sebe i naša pokoljenja.
Kad pomislim da me savladao pesimizam, kliknem na „IMOVINSKE KARTICE DUŽNOSNIKA“, na ovoj istoj stranici i mrak mi je zagarantiran, ma koje doba bilo. S te liste dolaze pozivi za optimizam, ali oni za nj imaju materijala.
Nekidan, izazvan sunčanim prijepodnevom, iziđem s osrednjim optimizmom i naiđem na susjeda do kojega držim, a on prije pozdrava viknu: „Jesi li vidio što nam napravi ona komunjara, odvjetnik Nobilo!? On je za sve kriv „! Kako tek misle oni do kojih ne držim?
Bujrum, političari, idiota, na koje možete računati, još ima. Samo, ipak pazite. Raja šuti – to je loš znak.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. vice

    29. listopada 2010. at 12:41

    Svašta si i ti ovdje natrkeljao! Slabo si pismen, ali tu nema pomoći! Nije papir, ali šteta ekrana!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu