Connect with us

Hrvatska

(FOTO) OPĆI SABOR HDZ-a / Prepun Lisinski; Plenković uvjeren u izbornu pobjedu

Objavljeno

-

Foto: Facebook

Oko dvije tisuće izaslanika na XX. općem, izvještajnom, Saboru HDZ-a, koji se u nedjelju održava u Lisinskom” analizirat će rad između dvaju sabora, raspravljati o temama iz izbornoga programa za parlamentarne izbore, a predsjednik Andrej Plenković predstavit će izborni slogan kampanje.

Plenković će podnijeti izvješće o radu stranke između 19. i 20. sabora, a u svom će govoru, najavljuju iz stranke, predstaviti i HDZ-ov slogan kampanje za parlamentarne izbore 17. travnja.

Andrej Plenković i njegovi najbliži stranački kolege ušli su u prepunu dvoranu KD Lisinski praćeni dugotrajnim pljeskom i pjesmom “Eye of the Tiger”, pozdravljajući se sa članovima stranke.

Nakon pozdravnih govora, uslijedit će izvješće glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, a potom će se obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved.

Članovima HDZ-a obratit će se i predsjednik Centrističke demokratske internacionale (CDI), međunarodne organizacije koja okuplja demokršćanske stranke i među ostalima obuhvaća Europsku pučku stranku (EPP), Andres Pastrana Arango te putem video poruke predsjednik EPP-a Manfred Weber.

Govorit će i predsjednik Hrvatske građanske inicijative iz Crne Gore Adrijan Vuksanović, a potom i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov te predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Pozdravni govor održat će i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a u ime koalicijskih partnera HDZ-a u Vladi predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Među gostima sabora su i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić te predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjedateljica Vijeća ministar BiH Brojan Krišto.

Na saboru će se održati i panel rasprava o temama izbornoga programa koju će moderirati članica Predsjedništva HDZ-a Nina Obuljen Koržinek koja je i zadužena za njegovu izradu. O temama koje će taj program sadržavati govorit će potpredsjednici stranke Oleg Butković, Branko Bačić i Ivan Anušić, međunarodni tajnik stranke Davor Božinović i članica Nacionalnog odbora HDZ-a Marija Vučković. Cjeloviti izborni program, najavljuju iz stranke, bit će predstavljen naknadno.

Uslijedit će rasprava i usvajanje zaključaka 20. sabora koje će predstaviti predsjednik stranke Plenković.

Plenković rekao da HDZ pobjeđuje na izborima

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju je u kratkoj izjavi novinarima uoči 20. sabora stranke rekao kako HDZ pobjeđuje na parlamentarnim izborima, neovisno o najavi predsjednika Republike Zorana Milanovića da će se na izborima kandidirati na listi SDP-a.


Novinari su Plenkovića pri dolasku u KD Lisinski na 20. sabor HDZ-a pitali je li mu Milanović “pomrsio račune” svojom najavom, a Plenković je odgovorio “Mi, pobjeđujemo, a ovo drugo ćete čuti”.

Ustavni sud najavio je da će se sutra izjasniti o Milanovićevoj najavi kandidature, a Plenković je na pitanje novinara kakvu odluku očekuje odgovorio: “Ne znam, to je na njima”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kratko je novinarima, na pitanje hoće li on biti v.d. predsjednik Republike, o čemu se kao o jednoj od mogućnosti govori u javnosti ako Milanović odstupi s mjesta predsjednika države, odgovorio “vrlo ste naivno nasjeli na njihove trikove”.

Medved: Milanović je cijelo vrijeme bio na usluzi oporbi

– Slušajući ustavne stručnjake, neizostavno da se ovdje radi o kršenju Ustava, i ukoliko se on odluči kandidirati na parlamentrnim izborima mora podnijeti ostavku. Dakle, radi se o nespojivim dužnostima. Mene osobno nije iznenadio s obzirom na dosadašnje njegove istupe koji su u najmanju ruku bili čudni. Ono što je HDZ puno puta govorio i premijer Plenković, svo ovo vrijeme on nije bio predsjednik svih građana, bio je na usluzi oporbi, bio im je na neki način mentor, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

– Ništa nas od njega ne iznenađuje, on samo pokazuje da je slučajni predsjednik, a mi ćemo na izborima pokazati da nismo slučajna država i HDZ će pobijediti. Mi smo na njega spremni, čovjek pet godina krši Ustav. Konačno je vrijeme da ga pobijedimo i da imamo stabilnu državu. Šteti nam u svijetu, ruši nam reputacija, sva postignuća koja je Vlada s Andrejem Plenkovićem učinila nezamisliva su bila u njegovom mandatu. Niti jedan kapitalni projekt nije učinio u svom mandatu. Dapače, svi se sjećaju da je smanjio plaće. Niti jedno postignuće nije napravio, a njegov mandat prate samo afere, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Potpredsjednik stranke Oleg Butković naglašava da je HDZ spreman za izbore i očekuje pobjedu “tko god bio predsjednik, odnosno kandidat za premijera od strane SDP-a”.

Na izbore izlazimo afirmativno, s postignućima proteklih osam godina, a Hrvatska je, rekao je, u tih osam godina puno bolja, stabilnija, međunarodno bolje afirmirana, gospodarski pokazatelji su kudikamo bolji nego što su bili 2016. unatoč izazovima (koronavirus, energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini).

Od najavljenog sutrašnjeg očitovanja Ustavnoga suda, Butković kaže kako ne može “ništa očekivati, niti sugerirati”, a stava je da Milanovićeva najava s ustavno-pravnog stajališta nije regularna.

– Nezapamćeno je da predsjednik Republike, koji je nestranački, poglavito u ovom trenutku kad imate raspušten Sabor, najavljuje da će biti kandidat na izborima i da ide u izbornu utrku. To je nezapamćeno. I mislim da to nije, s ustavno-pravnog stajališta, regularno, ali o tome će odlučiti Ustavni sud, rekao je.

Ma kakav Milanović, kratko je pak poručio politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, a potpredsjednik stranke Ivan Anušić također naglašava da je HDZ spreman za izbore i novi mandat.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Šef Hanfe: Osiguravatelji previše ulažu u nekretnine, postoji rizik od pada cijena

Objavljeno

-

Hrvatska osiguravajuća društva u portfeljima imaju znatno veći udio nekretnina u usporedbi s prosjekom EU-a, pa bi zbog umanjenja rizika moguće korekcije cijena nekretnina trebala preispitati strategije ulaganja i razmotriti diversifikaciju, poručio je danas čelnik Hanfe Ante Žigman.

Žigman je to rekao na Hrvatskim danima osiguranja, koji se održavaju u Opatiji u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), a okupljaju više od četiri stotine stručnjaka.

Kazao je da svjetsko tržište dionica raste, investitori se lako upuštaju u rizičnija ulaganja, dok gospodarski rast usporava i ne prati taj burzovni optimizam. Istodobno, visoka inflacija i dalje sprječava monetarno popuštanje i pad kamatnih stopa, unatoč očekivanjima da će se to uskoro dogoditi. 

“U takvom okruženju osiguratelji posebno moraju brinuti o potencijalnim tržišnim rizicima i pronaći načine kako umanjiti utjecaj eventualnog pada cijena i vrijednosti portfelja”, upozorio je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izjavi koja se prenosi u odvojenim priopćenjima HUO-a i Hanfe.

Naime, usporavanje prodaje poslovnih i stambenih nekretnina tijekom prošle godine sugerira da bi europsko, a time i domaće tržište nekretnina, moglo doživjeti promjene. To je prema Žigmanovim riječima važan signal za hrvatska osiguravajuća društva, jer imaju znatno veći udio nekretnina u svom portfelju u usporedbi s prosjekom EU-a.

“Tržište osiguranja kao cjelina ima dovoljno kapitalnih rezervi, ali…”

Pritom je iznio podatak da nekretnine u prosjeku iznose oko četvrtine ukupne imovine, dok kod nekih društava ta brojka doseže gotovo 60 posto. To naglašava potrebu, poručio je Žigman, da domaća društva za osiguranje preispitaju svoju strategiju ulaganja, razmotre diversifikaciju kako bi umanjila rizik moguće korekcije cijena nekretnina te osigurala dovoljnu likvidnost.

Iako Hanfina testiranja pokazuju da i u slučaju značajnijeg pada cijena tržište osiguranja kao cjelina ima dovoljno kapitalnih rezervi, Žigman upozorava da osiguravatelji trebaju pažljivo procijeniti rizike povezane s ulaganjem u nekretnine.

Rekao je da se, iako izravno ulaganje u nekretnine ima neke prednosti, ne smiju zanemariti rizici koje takva ulaganja nose. Osim što su sklone velikim fluktuacijama cijena, nekretnine su teže unovčive i ne osiguravaju brzu likvidnost kao neka druga ulaganja.

Za razliku od izravnog ulaganja u nekretnine, osiguravatelji na razini EU-a obično razmjerno raspoređuju svoja ulaganja među nekretninskim fondovima, dionicama i korporativnim obveznicama nekretninskih poduzeća, naveo je Žigman, naglasivši važnost očuvanja stabilnosti financijskog sustava, posebno tržišta osiguranja, koje čini gotovo 20 posto ukupne imovine hrvatskog sektora nebankarskih financijskih usluga.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

“U konzervi graha pronašao sam štakora!” Nakon šokantne objave povlači se cijela serija iz velikog trgovačkog lanca

Objavljeno

-

By

“U konzervi smeđeg graha pronašao sam – štakora!” Tim se riječima, ali i slikom, portalu za potrošače javio unezvijereni kupac nakon što je otvorio pakiranje graha koje je kupio u našem trgovačkom lancu.

Jedan je kupac doživio nemali šok kada je otvorio konzervu smeđeg graha i u njoj vidio veliki komad štakora. Točnije, zadnji dio s repom, a kako je to izgledalo, najbolje svjedoči njegova fotografija koja uistinu nije za one slabijeg želuca.

Javio se Europskom centru izvrsnosti potrošača, odnosno njihovoj stranici na Facebooku Halo, inspektore, gdje je sve objavljeno. Nakon toga reagirao je Državni inspektorat, ali i lanac Konzum, koji pod svojim brandom K plus plasira grah Garden good. Proizvođač je talijanska tvrtka Fiamma Vesuviana S.R.L. Konzum je odlučio povući cijelu seriju neto količine 400 g, LOT broja L M261, najbolje upotrijebiti do 17. 9. 2026.

“Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje. Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere.

Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju. Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila konzum@konzum.hr”, odgovorili su iz Konzuma, prenosi Halo, inspektore.

Ako ste kojim slučajem kupili konzervu graha iz serije koja je povučena s polica, vratite ga u bilo koju Konzumovu trgovinu, gdje ćete dobiti povrat novca.

Proizvod je povučen

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata također je po prijavi pronalaska štakora u konzervi provela nadzor.

“Utvrđeno je da je predmetno trgovačko društvo odmah po zaprimanju prijave potrošača pokrenulo postupak prikupljanja svih podataka o samom proizvodu odnosno prikupljanju podataka o LOT-u i roku trajnosti te su zatražili od proizvođača iz Italije da dostave očitovanje vezano za predmetnu prijavu. Po zaprimanju točnih podataka o LOT-u i roku trajanja sporne hrane dana 7. 5. 2024. godine on je dobrovoljno pokrenuo postupak povlačenja navedenog lota s tržišta Republike Hrvatske.

S obzirom na to da je proizvođač predmetne hrane u Italiji, Državni inspektorat će u skladu s procedurama prijaviti i dostaviti informacije u EU RASFF sustav (Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o predmetnoj prijavi potrošača i povlačenju spornog lota s tržišta kako bi daljnje mjere prema proizvođaču provelo nadležno tijelo za sigurnost hrane u Italiji,” izvijestio je Državni inspektorat RH, prenosi Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Važna obavijest! Povlače se popularne grickalice, provjerite jeste li ih kupili

Objavljeno

-

By

Unsplash

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlače popularne grickalice.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Cheez Zum Cheese ring snacks – Cheddar Cheese Flavor, 25g, zbog prisustva neodobrenog bojila E110 u sadržaju.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) br. 1333/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 16.prosinca 2008. o prehrambenim aditivima, navodi se na web stranici HAPIH-a.

Podaci o proizvodu:

Dobavljač: Beagley Coppermann, De Kwakel, Nizozemska

Maloprodaja: Osmi kontinent d.o.o., Dubrovnik

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu