Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IŠKI KRALJ I DISANJE I STRES / Pronađene knjige tiskane i nestale u ratnom vihoru 1991. godine u Sarajevu

Objavljeno

-

Poslije više od trideset godina književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić pronašao je dvije svoje „izgubljene“ knjige, dječji roman Iški kralj i knjigu eseja i kritika Disanje i stres, koje su nestale 1991. godine u ratnom vihoru u Bosni i Hercegovini.

Kako je javila Slobodna Dalmacija od 23. ožujka 1992. godine, iz pera novinara Jandre Širinića, četnici su kod Zvornika u Bosni i Hercegovini „zaplijenili kamion s cjelokupnom nakladom tek tiskanog romana za djecu Iški kralj“, o čemu su pisale i neke njemačke novine. Knjiga je tiskana kod izdavačkog poduzeću Veselin Masleša u Sarajevu, u poznatoj biblioteci Lastavica  u nakladi od dvije tisuća primjeraka, i od tada se nije znala sudbina ovog djela. Istodobno u sarajevskom Oslobođenju, koje je granatirano tih dana, u plamenu je nestala upravo tiskana knjiga Bilosnićevih eseja i kritika Disanje i stres, koja će se kasnije u ponovljenom izdanju Udruge 3000 godina Za dar (2011.) pojaviti pod naslovom Vrijeme i riječi .

Na društvenim mrežama Googlea krajem 2023. godine, u prodaji se pojavio roman za djecu Iški kralj Tomislava Marijana Bilosnića, tiskan u Sarajevu 1991. godine, za koji se vjerovalo da je u cijelosti uništen, pa kao takav i nije uvrštavan u izdanja ovog autora.  Istraživanjem samog autora, posredstvom i pomoći Javne ustanove Biblioteke Sarajevo, odnosno Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu, i Nacionalne biblioteke Srbije u Beogradu,  došlo se do spoznaje kako ipak postoji manji broj sačuvanih primjeraka romana Iški kralj u knjižnicama u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naime, u Bibliotekama grada Sarajeva nalazi se 37 komada knjige, te po jedan primjerak u bibliotekama u Visokom, Brezi i Maglaju. Tek nekoliko primjeraka Iškog kralja sačuvano je u knjižnicama u Srbiji.

Iški kralj zadnja je tiskana knjiga u izdavačkom poduzeću Veselin Masleša u Sarajevu, tiskana pod brojem 206, čiji je odgovorni urednik Alija Hasagić Dubočanin dok je ilustracije izradio Mihajlo Prica, a kao recenzent se potpisuje književnik Jakov Jurišić, koji je mučki ubijen u razaranju Sarajeva. Nakladnik drugog i izdanja Iškog kralja je izdavačka kuća  Laus iz Splita (2001.).

Disanje i stres, knjiga književnih ogleda i zapisa u izdanju Oslobođenja Press, u biblioteci Sinteza, zavedena je pod ISBN brojem 86-319-0246-2, COBISS.BH-ID 2749190, u obimu 204 stranice, i službeno se vodi kao postojeća knjiga. Međutim sačuvanom primjerku ove knjige u bibliotekama i čitaonicama u Bosni i Hercegovini nije se ušlo u trag. Kao što je već rečeno, njezino drugo, izmijenjeno izdanje objavljeno je u Zadru 2011. godine pod naslovom Vrijeme i riječi. 

Dječji roman Iški kralj pisan tradicionalnim realističkim stilom svojim fabularnim tijekom prati odrastanje dječaka Marijana iz tipične otočke pomorske obitelji. Radnja romana smještena je na otok Iž što je vidljivo ne samo iz naslova, nego i iz samog tradicijskoga obreda biranja otočkoga kralja koji ujedno i jest pokretač cijele radnje. Za otočkoga kralja izabran je čestit i ugledan, ali silno siromašan dječakov otac. Po običaju novoizabrani iški kralj trebao je počastiti suseljane u čast izbora, međutim zbog siromaštva on to nije mogao učiniti nego je odlučio otići na more i pomorskim životom steći dovoljno materijalnih dobara da osvjetla čast i obraz svoje obitelji. Cijeli roman iz poglavlje u poglavlje prati odrastanje dječaka Marijana u svim njegovim teškim i radosnim trenucima. Roman nudi zanimljivu priču o otočkim i primorskim obiteljima u kojima majka preuzima ulogu i skrbnice i upraviteljice i odgojiteljice dok djeca rastu u potpunom nedostatku očinske figure. U romanu su prikazani zanimljivi međuljudski odnosi bilo kroz prizmu malog otočkoga mjesta ili same obitelji. Poglavlja romana koncipirana su na način da svako pojedino poglavlje čini gotovo zasebnu novelističku cjelinu, dok je sam roman simbolički cirkularno povezan u susretu oca i sina – na početku pri očevu odlasku na more, i na kraju pri njihovu mimoilaženju na brodskim skalama kada već obojica nisu ni sigurni u međusobno prepoznavanje.

Knjiga Disanje i stres, odnosno Vrijeme i riječi (Zadar, 2011.)esejističko je štivo kakvoga danas u hrvatskoj književnosti gotovo da i nema. Naime, autor prikazuje deset pjesničkih opusa iz hrvatske književnosti 20. stoljeća a da pritom ne zapada ni u kakva periodizacijska, stilistička i ina etiketiranja. Dapače! Njega zanima fenomenologija pjesničke riječi. Poezija kao tajni izraz ljudskoga duha – od kada riječ kao takva postoji. On joj prilazi antropološki odčitavajući simboliku, prostorne koordinate njezina tijela, kulturološki habitus.

Vrlo često Bilosnić svojom profinjenom  stilistikom teksta kao da prkosi hladnom znanstveno-analitičkom diskursu. Stoga su njegovi pjesnički portreti doista portreti o pjesnicima ali i pjesnikovi portreti. Ovo drugo ni u kojem slučaju ne umanjuje njihovu stručnu vrijednost. Naime iz svakog eseja je posve zorno da se autor itekako studiozno pripravljao za „portretiranja“ svojih pjesničkih uzora ali i suvremenih kolega, propagirajući u svakoj rečenici slobodu misli kao svoj osobni manifest. Knjiga eseja Vrijeme i riječ svojevrsna je pjesnička slika cijelog 20. stoljeća – slika pjesnika koji su živjeli za riječ i ljubav, koji su cio život prkosili stvarnosti, vjerujući da umjetnost ipak pobjeđuje svako vrijeme.

Otkrivanje Bilosnićevih izdanja nakon gotovo tri desetljeća vjere da su nepovratno uništena tijekom razaranja Bosne i Hercegovine, neobičan je fenomen koji spaja dobrobit svjetski uvezane internetske mreže sa spoznajom da je umjetničko djelo poput dobrog sjemena koje nalazi put prema životu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PAG: Noć tvrđava u petak u kuli Skrivanat

Objavljeno

-

By

Udruga iznajmljivača apartmana i soba Grada Paga organizira “Noć tvrđava – Night of Fortresses” u petak, 10. svibnja u kuli Skrivanat.

PROGRAM:

13:15 “Sat povijesti na otvorenom” za učenike osnovne i srednje škole, građane i goste u prostoru kule Skrivanat

19:00 “Šetnja kroz prošlost” – Obilazak kule Skrivanat uz priču na temu “Fortifikacije Grada Paga”

20:00 “Preko kula do zvijezda” – Promatranje nebeskih tijela (teleskopom) u suradnji sa Astronomskom udrugom Zadar (Astronomska udruga Zadar)

Noć Tvrđava dio je European Fortress Summer manifestacije koja povezuje i promovira događanja na utvrđenim fortifikacijskim spomenicima diljem Europe. U organizaciju manifestacije uključena su međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA.

Ulaz je besplatan. Dobrodošli!

ORGANIZATOR: Udruga iznajmljivača apartmana i soba Grada Paga

u suradnji sa O.Š. Juraj Dalmatinac i S.Š. Bartol Kašić, Pag.

POKROVITELJ: Turistička zajednica Grada Paga

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Martin Sinković posjetio 855. protupožarnu eskadrilu 93. krila HRZ-a

Objavljeno

-

By

Foto: HRZ

Legendarni hrvatski veslač Martin Sinković posjetio je protekli tjedan 855. protupožarnu eskadrilu 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Martina Sinkovića ugostio je satnik Ivan Dukić, pilot na Canadairu CL-415 koji se i sam bavio veslanjem prije vojnog poziva i karijere u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, a bio je juniorski prvak u veslanju u Hrvatskoj.

“Osim što sam sportaš, ugovorni sam pričuvnik Hrvatske vojske, a uz to i zaljubljenik u zrakoplove te sam rado iskoristio poziv da posjetim vojarnu u Zemuniku”, izjavio je Sinković prilikom posjete te istaknuo kako mu je u počecima karijere satnik Ivan Dukić kao jedan od najboljih juniora u Hrvatskoj bio uzor i kako mu je velika čast posjetiti protupožarnu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prilikom posjete, Martina Sinkovića oduševio je avion Canadair: “Nevjerojatno mi je na koliko stvari piloti kanadera moraju paziti prilikom gašenja požara. Obzirom da često veslam na Peruči ponekad i tamo vidim kanadere koji mi uvijek izgledaju fascinantno, a sada sam ih imao priliku vidjeti i s druge pozicije pa mi je zato još zanimljivije”.

Zapovjednik 855. protupožane eskadrile pukovnik Darko Kučej zahvalio je hrvatskom veslaču na posjeti te mu u znak pažnje uručio plaketu 855. protupožarne eskadrile s potpisima svih pilota eskadrile.

“Ovim putem želim još jednom zahvaliti Ivanu Dukiću i zapovjedniku pukovniku Darku Kučeju kao i ostalim kolegama što su nas lijepo ugostili i sve nam pokazali”, rekao je krajem posjeta eskadrili Martin Sinković.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Predsjednik Milanović u Zadru odlikovao Središte za obuku dočasnika Redom bana Jelačića za doprinos razvitku OSRH

Objavljeno

-

By

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Zadru na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine. Tim povodom Predsjednik Republike odlikovao je Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“  Redom Bana Jelačića za izniman doprinos u ustroju i razvitku  Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uoči dodjele odlikovanja pročitana je povjesnica Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine, postrojbe koja je osnovana 17. travnja 1994. godine na inicijativu generala Ante Gotovine. Cilj postrojbe je stvaranje visoko profesionalnog i autoritativnog dočasnika odnosno zapovjednika desetine ili voda koji će biti primjer podređenima i uzdanica nadređenima uz visoku nacionalnu svijest i s osobnošću hrvatskog vojnika.

„Prvi dočasnik Zapovjedništva specijalnih snaga – naš je pripadnik, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske – naš je pripadnik , prvi dočasnik Središta za razvoj vođa – naš je pripadnik, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga – naš je pripadnik, zapovjednik Središta za razvoj vođa Marko Babić – naš je pripadnik i mnogi naši pripadnici i polaznici raznih obuka obnašali su ili još uvijek obnašaju odgovorne dužnosti u Hrvatskoj vojsci“, rekao je između ostalog umirovljeni djelatnik Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine Željko Turić koji je čitao povjesnicu Središta.

Nakon dodjele odlikovanja predsjednik Milanović sudjelovao je na svečanosti završetka natjecanja Memorijal bojnik Davor Jović – „Natjecanje prvi za Hrvatsku“ na kojoj je uručio prijelazni pehar pobjedniku natjecanja. Ovogodišnje natjecanje održano je povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović – Gavran” te u spomen na 30. godišnjicu pogibije brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Memorijal bojnik Davor Jović – „Natjecanje prvi za Hrvatsku” održalo se na području bivše vojarne u Šepurinama, Nina, Ninskih Stanova, Žerave i Zadra. Cilj natjecanja je prikazati odlike hrvatskog vojnika – požrtvovnost, hrabrost, izdržljivost i predanost, a natjecatelji pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja pokazuju svoje znanje i vojničke vještine te tjelesnu i psihološku pripremljenost na zahtjevnoj stazi dugoj približno 34 km, savladavanjem sedam radnih točaka. Natjecali su se pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova te pripadnici oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

Na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović-Gavran“ Šepurine uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 
Nastavi čitati

U trendu