Connect with us

Hrvatska

NOVI CROBAROMETAR: HDZ u blagom porastu – podrška visokih 30 posto birača. SDP je na 10,7 posto

Objavljeno

-

Dnevnik.hr

Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za srpanj 2023. Uz stalno prisutnu inflaciju, srpanj su obilježili štrajk u pravosuđu, afera plin, kao i turistička sezona. Istraživanje je provedeno od 1. do 20. srpnja na uzorku od 977 punoljetnih građana.

Prema rezultatima istraživanja, da su danas izbori, izlaznost glasača bila bi velika – oko 70 %. Njih 25 % ostalo bi kod kuće, a svega 5% ne zna, piše Dnevnik.hr.

Rejtinzi stranaka

Andrej Plenković mirne duše može na ljetovanje u vilu Kostabela – HDZ trenutna događanja u zemlji, kao i spomenuta afera nisu ni okrznula, čak su i blago rasli te imaju visokih i stabilnih gotovo 30 %.

U SDP-u se pak mogu hvatati za glavu, teško da im pomažu skupi savjeti konzultanta Alexa Brauna. I dalje padaju, i samo za dlaku su zadržali titulu druge stranke pred platformom Možemo, koja pak raste – SDP je na 10,7 % podrške, Možemo na 10,6 %.

U blagom je padu i politički iznimno aktivan Most, kojeg podržava 8% ispitanica i ispitanika, dok Domovinski pokret stagnira na oko 7,1 %. Zanimljivo, pada i broj neodlučnih koji bi izašli na izbore, no s 15,4 % podrške i dalje su druga politička opcija u državi.

Prag ne prelaze HSU i HSS koji su na oko 2 i pol posto, dok su IDS, HNS i Suverenisti na 1,7 %, 1,6 % te 1,4 % – svi ostali su na jedan posto podrške, ili čak i manje.

Raste pesimizam u društvu

U društvu raste pesimizam – čak 74 % ispitanih vjeruje da država ide u pogrešnom smjeru, 19 % misli suprotno, 7 % nema stav. To je ozbiljan pad u odnosu na prošli mjesec, i javlja se u mjesecu kada smo obično zadovoljni jer je ljeto, jer se sezona zahuktava, jer kreću godišnji odmori.

Podrška radu Vlade

U istom omjeru pada i podrška radu Vlade, ne odobrava ga 66 % ispitanih, odobrava 27 %, a ostalih 7 % nema stav.

Tko je među političarima popularan, a tko baš i ne?

Zoran Milanović je zadržao prvu poziciju po pozitivnom dojmu, a slijede ga Božo Petrov, Tomislav Tomašević, Ivan Penava te Andrej Plenković.

Plenković se doduše pojavljuje i na top listi političara po negativnom dojmu. Na drugoj ljestvici, onoj negativnog trenda, na prvom mjestu je Milorad Pupovac, slijedi Andrej Plenković, a na trećem mjestu je Peđa Grbin, koji je nepopularniji i od Gordana Jandrokovića, odnosno Hrvoja Zekanovića.

Konačno, ovaj mjesec niti jedan političar nema pozitivan neto omjer dojma, pitanje je samo koliko je tko “u minusu” – po tom pitanju najbolje stoji Božo Petrov, slijede Ivan Penava i Tomislav Tomašević, a zanimljivo je da isti neto omjer pozitivnog i negativnog dojma dijele Zoran Milanović i Karolina Vidović Krišto.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. srpnja na 997 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu