Connect with us

Hrvatska

Stigla velika promjena vezana za osobne iskaznice: Evo kako ona izgleda u praksi

Objavljeno

-

Dok je trajala pandemija covida, osobni dokumenti vrijedili su i u slučajevima kad je bio istekao njihov rok valjanosti. No, nakon što je proglašen kraj pandemije stvorile su se gužve u policiji jer su odjednom tisuće građana došle zamijeniti svoje dokumente. MUP je stoga odlučio da sve do kraja kolovoza iduće godine zahtjev za novu osobnu iskaznicu možete podnijeti u bilo kojoj policijskoj postaji.

Nakon proglašavanja kraja pandemije vrijeme je za obnovu dokumenata. Uz to, u ljetnoj sezoni tradicionalno velik broj Hrvata produžava svoje isprave. Stoga se na izradu dokumenata u policijskim postaja diljem Hrvatske čeka satima.

MUP uveo veliku promjenu

Zato je Ministarstvo unutarnjih poslova uvelo novu mogućnost – građani u idućih 13 mjeseci mogu predati zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi u Hrvatskoj, a ne samo u svom mjestu prebivališta.

Na primjer, ako imate prebivalište u Zagrebu, zahtjev za izradu osobne sada možete predati i na ljetovanju u Splitu, ali onda je u Splitu morate i podići.

“Bitna informacija građanima da mogu zahtjev za izradu osobnih iskaznica predati u bilo kojoj policijskoj postaji, ali ne zaboravimo – u policijskoj postaji koja ima upravne poslove. Tamo gdje ste predali po redovnom – znači u 30 dana da dobijete – ili ubrzanom postupku za 10 dana, podižete tamo gdje ste i predali”, rekla je Marija Goatti, glasnogovornica PU Zagrebačke.

Građane raduje nova mogućnost, ali za nju uglavnom nisu znali.

A ako pak želite izraditi svoju osobnu u žurnom postupku, u roku od tri dana, morat ćete je podići u centralnoj gradskoj policijskoj upravi.

“Što se tiče grada Zagreba, možete zahtjev predati u ulici Grada Vukovara 70 ili u PU Sesvete ili bilo kojoj policijskoj postaji na području županije. Kad je vaša osobna iskaznica tako predana po žurnom postupku gotova, vi je podižete samo na jednom jedinom mjestu, a to je ulica Grada Vukovara 70”, navodi Goatti.

Ova je novost posebno važna za Hrvate koji žive u inozemstvu, a svoje ljetovanje u Hrvatskoj koriste kako bi obnovili dokumente.

Građani sugeriraju da bi se ova opcija trebala proširiti i na izradu putovnica. “Najbolje bi bilo da ta opcija za putovnice isto bude po cijeloj Hrvatskoj, da ljudi ne moraju ići tamo i nazad.”

Drugi predlažu da se ova mogućnost uvede dugoročno. “Ma to treba praksa biti. Ja sam ove godine u Medulinu, iduće ću biti negdje drugdje. Njima za dvije, tri godine ističe ponovno pa moramo opet doći. Onda ne bih trebao do Zagreba voziti nego mogu tamo napraviti, kad već idem na more”.

Dok se takvo što ne dogodi, građani ovakvu pogodnost mogu koristiti do 31. kolovoza iduće godine.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Cijena ovog povrća nezaustavljivo raste: Kilogram čak 12,5 eura!

Objavljeno

-

By

Unatoč usporavanju inflacije, cijena jedne važne prehrambene namirnice u Hrvatskoj i dalje raste.

Protekli tjedan cijena češnjaka na tržnicama u prosjeku je iznosila 7,36 eura za kilogram, što je 1,5 posto više nego prethodni tjedan. Na tržnici u Požegi češnjak se prodavao za čak 12,5 eura!

Na tržnicama u Zagrebu prosječna je cijena prošli tjedan bila 7 eura, Bjelovaru 6,5 eura, Koprivnici 7,5 eura, Čakovcu 8 eura, a Varaždinu 10 eura za kilogram, piše Danica.hr.

Cijena češnjaka već godinama kontinuirano raste, i to zbog drastičnog pada domaće proizvodnje. U odnosu na isti tjedan lani kilogram češnjaka na tržnicama u prosjeku je skuplji za 17 posto, a u odnosu na predlani za 24 posto.

Najviše češnjaka dolazi iz Kine

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, tijekom 2008. godine – zadnje prije ulaska u EU – Hrvatska je proizvela oko 36.000 tona češnjaka, a predlani manje od 17.000 tona. Riječ je o padu od nevjerojatnih 53 posto.

Najviše češnjaka, očekivano, na naše tržište dolazi iz Kine koja je uvjerljivo najjači svjetski proizvođač tog povrća. Prema posljednjim podacima, Kina drži čak 70 posto svjetske proizvodnje luka i češnjaka.

Uvozni je češnjak u dućanima jeftiniji od domaćeg na tržnicama. Kilogram češnjaka iz Kine u Konzumu se danas, primjerice, prodaje za 5,99 eura. To je oko 20 posto jeftinije od prosječne cijene na tržnicama prošli tjedan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Privremeno se povlači nekoliko serija poznatog lijeka, HALMED poslao upozorenje

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio kako se privremeno povlači iz prodaje nekoliko serija poznatog lijeka koji je dostupan u hrvatskim ljekarnama.

“Tvrtka Bayer d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina (9 biljnih pripravaka), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog lijeka”, javljaju iz HALMED-a.

“Predmetni postupak provodi se temeljem prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Nisu zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, nastavlja se u priopćenju.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, podsjeća HALMED.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu